Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζή

400 γραμμάρια αμπελόφυλλα, 3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι, 1,5 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο .2 ματσάκια κρεμμυδάκια ,1 μεγάλο κρεμμύδι (όσο πιο πολύ κρεμμύδι βάλουμε μέσα τόσο πιο ωραία γίνονται τα ντολμαδάκια ),μισό ματσάκι άνηθο ,μισό ματσάκι δυόσμο και λίγο μαϊντανό,αλάτι, πιπέρι,λεμόνι.         Πλένετε τα αμπελόφυλλα και τα ρίχνετε για λίγη ώρα σε νερό που βράζει για να ζεματιστούν.(Δε θέλει πολλή ώρα ,ίσα ν αλλάξουν χρώμα και τα βγάζετε).      
Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι και τα κόβετε αφού βέβαια τα έχετε πλύνει πρώτα.    Μετά πλένετε και ψιλοκόβετε το δυόσμο,τον άνηθο και το μαϊντανό.  Τα βάζετε  σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με τη μια φλιτζάνα λάδι ,το πιπέρι και το αλάτι  για να μαραθούν.
  Πλένετε το ρύζι που κι αυτό το έχετε καθαρίσει πριν και αφού έχουν μαραθεί τα χορταρικά αρκετά το ρίχνετε κι αυτό μαζί με το χυμό του λεμονιού και μισό ποτήρι νερό,
 Τ αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις και το σβήνετε.
  Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση παίρνετε ένα ένα φύλλο και αφού βάλετε μια κουταλιά  απ αυτήν το τυλίγετε και τα βάζετε κυκλικά στην κατσαρόλα.
  Όταν τελειώσει η πρώτη σειρά βάζετε τη δεύτερη και συνεχίζετε μέχρι να τυλίξτε όλα τα φύλλα.
 Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και βάζετε νερό όσο να τα σκεπάσει και βάζετε ένα πιάτο από πάνω για να μην ξετυλιχτούν βράζοντας ,
 Τώρα θα σας πω ένα τρικ που κι εγώ έμαθα από μια φίλη.Για να μην κουνιέται το πιάτο από πάνω γεμίζουμε μια μεγάλη κούπα του καφέ με νερό και το βάζουμε πάνω στο πιάτο .Έτσι με το βάρος δεν κουνιέται και τα ντολμαδάκια μένουν μια χαρά στη σειρά τους.
  Τα βράζουμε μέχρι να πιουν το νερό τους.                  
Τρώγονται με γιαουρτάκι η τζατζίκι ,αλλά ξέρω και πολλούς που τα προτιμούν με τυρί φέτα                                                                                               ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!                      

Σχόλια

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …