Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Γεμιστές ....αλλά διαφορετικές!

Η συνταγή που θα σας δείξω σήμερα δημιουργήθηκε τυχαία.  Σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να φτιάξω να είναι θρεπτικό ,αλλά και νόστιμο και αρεστό σε όλους στην οικογένεια.   Κάποια φίλη μου είχε πει ότι φτιάχνει πιπεριές που τις γεμίζει με φέτα και αυγό και μετά τις τηγανίζει για ουζομεζέ.  Από αυτό αφορμή  εγώ είπα θα κάνω περίπου αυτό αλλά με υλικά που τρώμε όλοι ευχάριστα στο σπίτι και θα το βάλω στο φούρνο για πιο ελαφρύ.  Και κάπως έτσι πειραματίστηκα την πρώτη φορά.  Σιγά σιγά και φτιάχνοντας το άπειρες φορές αφού από την πρώτη φορά το αποδέχτηκαν όλοι έφτασα στο αποτέλεσμα που θα δείτε σήμερα......

 17 πιπεριές (κέρατα,σέρβικα,κατσίκια  εξαρτάται πώς ξέρετε εσείς ότι τα λένε,αλλά να είναι φαρδιά για να παίρνουν αρκετή γέμιση μέσα)                                               300γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό ,300 γραμμάρια κασέρι γκούντα,400 γραμμάρια φέτα,1 ζαμπονάκι κονσέρβα( κυκλοφορούν πολλές μάρκες ,εξαρτάται πιο σας αρέσει εσάς).1 μεγάλη ντομάτα ,η 2-3 μικρές ώριμες,                              5   κουταλιές ελαιόλαδο,ρίγανη.                                
                                                                                                                                                  
 Πλένετε τις πιπεριές και αφού κόψετε τα κοτσάνια κόβετε και λίγο πιο κάτω,καθαρίζετε τους σπόρους. Τρίβετε τα κασέρια ,το ζαμπονάκι τη φέτα και τις ντομάτες,ρίχνετε το λάδι και τη ρίγανη και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.                                                                                                                          Γεμίζετε μια μια πιπεριά και πατάτε τη γέμιση καλά για να πάρει μια καλή ποσότητα μέσα η κάθε πιπεριά γιατί θα λιώσουν τα τυριά μετά και θα αδειάσει  αρκετά.  Αφού τις γεμίσετε όλες τις βάζετε σε μια γάστρα και  ρίχνετε λίγο λάδι ακόμη.                                                                                                                                                                                                     
Νερό δε βάζετε καθόλου θα βγάλουν υγρά τα υλικά του φαγητού.
 Τις ψήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου  45 λεπτά .                                                                                                                                                     Ανοίγετε το καπάκι της γάστρας και αφήνετε να ροδίσουν  οι πιπεριές.Τις συνοδεύετε αν θέλετε με πατάτες τηγανητές και όποια σαλάτα σας αρέσει.     (ωραίο γίνεται το φαγητό και με πιπεριές Φλωρίνης.)                                              ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!                                        

Σχόλια

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …