Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Tυρόπιτα

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
   3 κουταλιές σούπας ξύδι
  3 κουταλιές σούπας λάδι
  Μισό φακελλακι ξερη μαγια
1κούπα χλιαρό νερό,1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.



 ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  Μισο κιλό φέτα
 250 γραμμάρια κεφαλοτύρι
   2 πράσινες πιπέριες
 Μια κούπα λάδι (μισο μισο ελαιόλαδο με καλαμποκέλαιο)
 2 κρόκους αυγών  μαύρο πιπέρι
 1 φλυτζανι του καφέ γάλα  


  Ανακατευετε όλα τα υλικά μαζί και ρίχνετε μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια οταν ζυμώνετε.Καλύτερο γίνεται το φύλλο αν χρησιμοποιήσετε μαζί με ενα απλό αλεύρι και αλεύρι πολύτελειας  που χρησιμοποιήτε γιά να φτιάξετε τσουρέκια.Κόβετε σε μπαλάκια και αφού ρίξετε λίγο αλεύρι πάνω τα αφήνετε να φουσκώσουν μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση.                                              
 Τρίβετε τη φέτα με τα χέρια ,ανακατεύετε το κεφαλοτύρι τις πιπεριές κομμενες σε ροδέλες ,καλύτερα να χρησιμοποιησετεπιπεριές που κανούμε γεμιστά.
Βάζετε τους κρόκους,το γάλα και το μαύρο πιπέρι.
Αφού απλώσετε το πρώτο φύλλο ραντίζετε με το λάδι.
Απλώνετε άλλο ένα φύλλο το ραντίζετε πάλι και σκορπάτε γέμιση πάνω.Μετά κάνετε το ίδιο σε κάθε ένα φύλλο.Στο τέλος βάζετε δύο φύλλα όπως και στήν αρχή.Κόβετε σε κομμάτια την πίτα και την αλείφετε με λάδι ανακατεμένο με γάλα.Την ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να να ροδοκοκινήσει πάνω κάτω.            

 Μετά κάνετε το ίδιο σε κάθε ένα φύλλο.Στο τέλος βάζετε δύο φύλλα όπως και στήν αρχή.Κόβετε σε κομμάτια την πίτα και την αλείφετε με λάδι ανακατεμένο με γάλα.Την ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να να ροδοκοκινήσει πάνω κάτω.
                                                                                                                                                                     Γίνεται νόστιμη και το φύλλο τραγανό.Η πράσινη πιπεριά της δίνει μια ωραία γεύση.Είναι  μια συνταγή συνιθισμένη αλλα με μικρές παρεμβάσεις οπως η πιπεριά και το κεφαλοτύρι στη γέμιση          
                                                                ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
πολύ μου αρέσουν οι τυρόπιτες και αυτή ακόμα και στη φωτό, φαίνεται υπέροχη...μου αρέσουν, είτε έχουν πιπεριές, είτε όχι...αλλά δεν τις φτιάχνω παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και με έτοιμο χωριάτικο φύλλο...
τι να κάνουμε; δεν τα πάμε όλες τόσο καλά, με το άνοιγμα των φύλλων....
Ο χρήστης Neli είπε…
Πάντα μιά τυρόπιτα είναι ωραία και δεν πειράζει που το φύλλο δεν είναι χειροποίητο,αν φτιάξετε αυτή τη συγκεκριμένη έχει ωραία γέμιση και θα είναι το ίδιο νόστιμη...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
και εμένα μου αρέσουν πολύ τα πιτοειδη είτε με τυρί είτε με σπανάκι και διάφορα χόρτα !!!δεν πειράζει που δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλλο τουλάχιστον τώρα κοντά στα ''ανοιγμένα φύλλα''
είναι και τα έτοιμα !!!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …