Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Α…

Αρωματικά φυτά κουζίνας



ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ,ταιριάζει παντού και με τα πάντα,ωμός ,στα φαγητά,σαν ρόφημα.Τον βρίσκεις παντού.Γι αυτό όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιον τον βλέπουμε παντού λέμε είναι σαν μαϊντανός.                                                                                                                                                                          
  ΣΕΛΙΝΟ,ποιος μπορεί να φανταστεί τη φασολάδα χωρίς σέλινο,η την κρεατόσουπα,αλλά και ποιός δεν υπέκυψε στη νοστιμιά του πρασοσέλινου.                                                                                                                                                                                                                                                    ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ,ταιριάζει πολύ καλά στο ψητό ψάρι,αλλά και στο αρνάκι ,μόνο που πρέπει να μπαίνει λίγο γιατί έχει λίγο στυφή γεύση.                                                                                                                                                                                             ΔΑΦΝΗ,όμορφο δένδρο,ωραία πράσινα φύλλα,γυαλιστερά.Ταιριάζει πολύ στο στιφάδο,αλλά και σε άλλα φαγητά είναι απίστευτο το άρωμα της.Έχει την τιμητική της την Κυριακή των Βαΐων.Στην Αρχαιότητα στεφάνωνε τους νικητές,ακόμη και σήμερα θεωρείται σημάδι της δόξας της νίκης και της υπεροχής.
Το λάδι της χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και εντομοκτόνα.

ΑΝΗΘΟΣ,λίγο δυνατή η μυρωδιά του,πολλοί      δεν τον συμπαθούν αλλά μπαίνει σε πολλά φαγητά,εγώ τον βάζω και στα γιουβαρλάκια.Μπαίνει σε σαλάτες και γενικά κολλάει αρκετά σε πολλά.       
 ΔΥΟΣΜΟΣ,ωραία μυρωδιά,τον συναντάμε κι αυτόν στην κουζίνα αρκετά.Δίνει πολύ ωραία γεύση στα κεφτεδακια,αλλά και στα γεμιστά.Ακόμη είναι ένα και ένα για τις ενοχλήσεις στο στομάχι σαν ρόφημα,αλλά γίνεται και πολύ ωραίο λικέρ ,τα άνθη και τα φύλλα του.                                                  ΡΙΓΑΝΗ ,και αυτή είναι σε πάρα πολλά φαγητά και είναι απαραίτητη  σε κρέατα ψητά και φούρνου.Πίνεται και σαν τσάι για τον βήχα,είναι καλή για τα έντερα και αντιοξειδωτική.                                                                                      
  ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ,πιο πολύ τον ξέρουμε για λουλούδι,αλλά μια χαρά ταιριάζει και στις σαλτσες και στα γεμιστά,φανταστικά γίνονται τα μακαρόνια με πεστο βασιλικού                                        ΘΥΜΑΡΙ,πολύ ωραία μυρωδιά,εγώ το προτιμώ σε ψητό κρέας από τη ρίγανη.Έχει πιο ντελικάτη μυρωδιά            


ΛΕΜΟΝΟΘΥΜΑΡΟ,το λένε έτσι και μυρίζει όπως ακριβώς το λέει το όνομα του.Δεν ξέρω αν μπαίνει σε κάποιο φαγητό,αλλά έχει σίγουρα πολύ ωραίο άρωμα.                                     ΜΕΝΤΑ,πολύ ωραίο άρωμα γίνεται πολύ ωραίο λικέρ ,και φανταστικό τσάι.                                                                                                                                                                                  
Νομίζω αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα αρωματικά φυτά της κουζίνας μας και τα πιο απαραίτητα
                                                                      

Σχόλια

Ο χρήστης noname είπε…
πολύ ωραία φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν
στην κουζίνα!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Και δεν είναι μόνο αυτά ,απλά αυτα είναι τα πιο συνιθισμένα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ έχω μια εργασία με βάση το λεμονοθύμαρο.Και αυτό το site με βοήθησε...μπράβο και πάλι μπράβο στο δημιουργό του!!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …