Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Το μενού της Αλεξάνδρας



Σήμερα θα σας δείξω ένα ολόκληρο μενού.Δεν το έφτιαξα εγώ αλλά μια πολύ καλή μου φίλη, η Αλεξάνδρα.Περιλαμβάνει από ορεκτικό μέχρι γλυκό.Όλα τα καλά του θεού δηλαδή.Σας πληροφορώ ότι ήταν όλα πεντανόστιμα.Πάντα λέει ότι δεν της αρέσει η κουζίνα,εγώ ότι έχω φάει είναι καλομαγειρεμένο πάντα.Φαντάσου να της άρεσε κιόλας δηλαδή.Βέβαια όση τέχνη και να βάλεις αν δεν έχεις καλά υλικά τίποτε δεν βγαίνει όπως  το περιμένεις.Και εδώ έρχεται να κάνει το θαύμα του ο σύζυγος της ο Κλεάνθης.Πάντα έχει τα  καλύτερα λαχανικά να προσφέρει.Αγνά ,βιολογικά από τον κήπο του,που προσέχει και επιμελείται με περισσή φροντίδα,κι αυτός τον αποζημιώνει πάντα δίνοντας του σοδειά ζηλευτή και άφθονη.Τους ευχαριστώ πολύ -πολύ και τους δύο, τους αφιερώνω τη σημερινή ανάρτηση ,και τους λέω ότι είμαι πολύ χαρούμενη  που είναι φίλοι μου γιατί οι καλοί φίλοι είναι τα αδέρφια που διαλέγουμε εμείς..........                            
  Αρχίζω με το ορεκτικό........                                                                                                                                                                                                                         
 3 πιπεριές  Φλωρίνης,300 γραμμάρια φέτα δυόσμο,σκόρδο, (αν θέλετε)1 αυγό ,μαϊντανό,αλάτι πιπέρι και λάδι.                                                
  Τρίβετε τη φέτα,κόβετε το μαιντανό ,το δυόσμο ψιλοκομμένο ρίχνετε το αυγό το σκόρδο λιωμένο και λίγο λάδι.Τα ανακατεύετε  και μ αυτή τη γέμιση γεμίζετε τις πιπεριές.Τις κλείνετε με οδοντογλυφίδα και τις βάζετε στο γκριλ να ψηθούν.Τις βγάζετε από το φούρνο μετά από 10  περίπου λεπτά ,τις ξεφλουδίζετε τις βάζετε σε ένα πιάτο και ρίχνετε λίγο λάδι από πάνω...(ταιριάζει πολύ ωραία με ούζο και τσίπουρο).                                                                                    
  Πάμε τώρα στο κυρίως φαγητό...                                                                                             μελιτζάνες 2 κολοκυθάκια,500 γραμμάρια κιμά,3/4 του νεροπότηρου ελαιόλαδο ,μαϊντανό,μπαχάρι,πιπέρι μαύρο κόλιανδρο,αλάτι,1 κρεμμύδι μεγάλο,1 καρότο,2 ντομάτες,3 κουταλιές της σούπας ντοματο πελτε.                                                                               
 Πλένετε και καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες  ,τις αδειάζετε να γίνουν σαν βαρκούλες.Τις αλείφετε με λάδι και τις βάζετε στο γκρίλ να ψηθούν η τις τηγανίζετε(με τον πρώτο τρόπο γίνονται πιο ελαφρές)Κόβετε το κρεμμύδι ,το μαϊντανό,το αλάτι,το πιπέρι,το κόλιανδρο,βάζετε και τον κιμά σ ένα τηγάνι με το μισό λάδι,και λίγη από την ψίχα του κολοκυθιού και της μελιτζάνας και τρίβετε και το καρότο.Τα αφήνετε να μαραθούν προσθέτετε το ντοματοπελτέ και τις ντομάτες.Αφήνετε να βράσουν μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                                                                                                                      
  Γεμίζετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα βάζετε στο ταψί.                                                                                          Για τη μπεσαμέλ                                                                                                                                                                                                                                    Μισό κιλό γάλα,5 κουταλιές αλεύρι ,2-3 κορν φλάουερ,1 αυγό,αλάτι πιπέρι.                                                                                                                        
 Βάζετε σε μια κατσαρόλα το μισό γάλα ,το άλλο μισό το αφήνετε στο χάρτινο κουτί από το γάλα ,εκεί ρίχνετε το αλεύρι και το κορν φλάουερ.Το χτυπάτε όπως το σέικερ πάνω κάτω.Το ρίχνετε στην κατσαρόλα πριν αρχίσει να βράζει,ρίχνετε ένα κουταλάκι κοφτό αλάτι  και ανακατεύετε συνέχεια για να μη σβολιάσει μέχρι να πήξει.Το κατεβάζετε  και μόλις κρυώσει βάζετε και το αυγό.Το ανακατεύετε να ενσωματωθεί με την κρέμα.Την απλώνετε πάνω στις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια.Τα βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 40 λεπτά..                                                                                                                       
 Για το γλυκό                                                                                                                                              6 φέτες καρπούζι με χοντρή φλούδα,600 γραμμάρια ζάχαρη,2 λεμόνια ,αρμπαρόριζα.                                                       
 Τρίβετε το καρπούζι σε τρίφτη χοντρό η το κόβετε σε λεπτές φέτες.Το βάζετε σε μια λεκάνη με νερό και στίβετε τα λεμόνια,για δύο ώρες.Τα στραγγίζετε τα βάζετε στην  κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.Τα κατεβάζετε από τη φωτιά τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσουν,βάζετε ένα κλαράκι αρμπαρόριζα η αν δεν έχετε μια βανίλια.( το γλυκό θα καταλάβετε ότι έχει δέσει αν ρίξετε μια σταγόνα από το σιρόπι του σε ένα πιάτο και αυτή δεν σκορπίσει.)                                                ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!                                                   

Σχόλια

Ο χρήστης noname είπε…
ωραία η αλεξανδρα και ο Κλεάνθης, θα τα τιμήσουμε δεόντως
Ο χρήστης Neli είπε…
Τα συγχαρητήρια λοιπόν στον Κλεάνθη και στην Αλεξάνδρα...Ναί να τα τιμήσετε ,συμφωνώ κι εγώ που τα δοκίμασα....
Ο χρήστης frida είπε…
Ωραίο το μενού της Λωξάνδρας, ωχ συγγνώμη της Αλεξάνδρας ήθελα να πω...
Ο χρήστης Neli είπε…
Τι Λωξάντρα τι Αλεξάντρα ,η νοστιμια ίδια είναι....κάπως έτσι θα μαγείρευε και η Λωξάντρα..
Ο χρήστης joanna είπε…
Ηταν εκπληκτικά! τα τσακίσαμε!!! Βεβαια το σχολιο σου οτι κάπως έτσι θα μαγείρευε και η Λωξάνδρα λιγο ατοπο.... Δε μπορω να φανταστω τη Λωξάνδρα να μαγειρεύει μονολογώντας "Ουφφφφ.... έσκασα τι ζέστη είναι αυτή!!! ψήθηκα απ το πρωι μ αυτες τις μελιτζάνες!!! Και αυτες οι πιπεριες; τι τις θέλει και σπερνει τόσες; τι ν α τις κανω πια!!!! ουφφφφ απαπαπαπαπαπα τι ήθελα και πίαστηκα ...ξανα δεν έχει !!" χαχαχχαχα Πως γίνεται και όλα είναι πεντανοστιμα ομως....δε ξέρω!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Λοιπόν Τζοάνα επιτέλους κατάλαβα ποιό είναι το μυστικό να φτιάξεις νοστιμότατα φαγητά ,μουρμουρίζεις πάνω απο μιά κατσαρόλα η ένα τηγάνι χαχαχαχαχ να το εφαρμόσουμε όλες μας. Οσο για τη Λωξάνδρα μουρμούραγε κι αυτή αλλά επειδή ήθελε να τρώνε πολύ όλοι και όλα της τα φαγητά...

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …