Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Μικρά και... χρήσιμα

Όλοι όσοι ασχολούνται με την κουζίνα και τη μαγειρική έχουν δικά τους κολπάκια που είτε διορθώνουν κάποια λάθη αθέλητα ,η κάνουν μια συνταγή  νοστιμότερη ,η υποκαθιστούν κάτι που λείπει ,και τέλος πάντων βοηθούν στην τέχνη που τέρπει τους ουρανίσκους μας                                                                                                                                                                 Θα σας δείξω κάποια που ξέρω μετά από τόσα χρόνια στην κουζίνα η που έμαθα από φίλες συγγενείς γνωστές. ....                                                                                                                                                    Και  αρχίζω                                                                                                                                                                                                                                                              
Αν σας πέσει παραπάνω αλάτι στο φαγητό  μη σας πιάνει πανικός.                                                                                                                                                   Μία ολόκληρη πατάτα να βράσει μέσα στην κατσαρόλα μέσα στο φαγητό ,η μισή κουταλιά ζάχαρη θα διορθώσει την κατάσταση,και όλα καλά.                                                                                                                                                                Για να αλατιστεί ομοιόμορφα το ψάρι  που θα ψήσετε στο γκριλ η στα κάρβουνα βάζετε το αλάτι στα βράγχια του ψαριού και τα κλείνετε με μια φέτα λεμόνι.Έτσι και ωραία αλατίζεται και άρωμα παίρνει από το λεμόνι.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Για να ξεφλουδιστούν εύκολα οι πιπεριές που ψήσατε στα κάρβουνα τις κλείνετε ζεστές σε μια σακούλα πλαστική να κάνουν υδρατμούς και το ξεφλούδισμα γίνεται παιχνιδάκι.                                                                                                                                                                                           Το φαγητό της προηγούμενης μέρας αν πάρει μια δυο βράσεις γίνεται σαν να μαγειρεύτηκε πριν λίγο.                                                                                                                                                    Όταν ψήνετε κρέατα στα κάρβουνα για να τα διατηρήσετε ζεστά μαλακά και αφράτα μέχρι να ετοιμαστεί το τραπέζι τα βάζετε σε μια κατσαρόλα,στίβετε δυο λεμόνια και μετά καπακώνετε την κατσαρόλα τη βάζετε σε μια πλαστική σακούλα και κλείνετε τη σακούλα καλά.                                   Διατηρούνται ζεστά και μαλακά και από το λεμόνι παίρνουν ωραία γεύση                                                                                                                                                                Για να γίνουν τραγανά τα τηγανητά καλαμαράκια βάζετε στο αλεύρι που θα τα αλευρώσετε πριν το τηγάνισμα αρκετό ψιλό σιμιγδάλι. (μισό -μισό ,ίσως και λίγο παραπάνω από το  αλεύρι.)                                                                                                                                                                 Αν φτιάξατε μακαρόνια με κιμά και τέλειωσαν τα μακαρόνια αλλά περίσσεψε ο κιμάς μπορείτε να φτιάξετε γεμιστές πιπεριές και ντομάτες,αν τον ανακατέψτε με ρύζι έχετε μια ωραιότατη γέμιση.                                                                                                                                                                Για να καθαρίζονται πιο εύκολα τα βραστά αυγά ρίχνετε στο νερό που θα βράσουν αλάτι.                                                                                                                                                             Όταν βράζετε γάλα στην κατσαρόλα βάζετε μέσα μια κουτάλα για να μη φουσκώσει και χυθεί.                                                                                                                                                        Για να μη σπάσει ένα βάζο όταν ρίχνετε μέσα κάτι καυτό βάζετε ένα κουτάλι της σούπας μέσα στο άδειο βάζο.....                                                                                                                       Αυταααααααά για την ώρα,επειδή όμως έχει εκατομμύρια μικρά τέτοια η κουζίνα θα επανέλθω δριμύτερη μόλις μαζέψω κι άλλα να σας πω....

Σχόλια

Ο χρήστης noname είπε…
οντως χρησιμες συμβουλες.. ευχαριστουμε και καλο μηνα !!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μήνα...
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Μία και μία οι συμβουλές σου!! Καλό μήνα εύχομαι με υγεία!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέραααααααα ,επίσης ,ναι υγεία να έχουμε όλοι μας
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Έχεις πρόσκληση για παιχνίδι αν θες φυσικά...δες εδώ...http://leviathanfromkavala.blogspot.gr/2012/07/leviathans-eleven.html

καλό βράδυ!!
Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Όμορφο το σπιτάκι σου και χρήσιμες οι συμβουλές σου, αν και πολλά χρόνια στη κουζίνα (..και ακόμα μια από τις αγάπες μου), κάποιες δεν τις ήξερα.Καλώς σε βρήκα.Καλό μήνα και πάντα να είσαι καλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς ήρθες ,σ ευχαριστώ ,καλό μας μήνα και τώρα που βρεθήκαμε θα τα λέμε φλιά πολλά πολλά
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
Να ομολογήσω οτι κάποιες δε τις είχα ξανακούσει και είναι εξαιρετικά χρησιμες.
Νελάκι ευχαριστούμε που τις μοιράστηκες μαζί μας.
Φιλάκιααα
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
Νέλι μου
αφαίρεσε τη λεκτική επαλήθευση απο τα σχολια δυσκολεύει παρά βοηθάει. Ξανά φιλί!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σ ευχαριστώ πολύ ,εδω θάμαστε να μοιραζόμαστε πολλά πράγματα,φιλάκια πολλά
Ο χρήστης Neli είπε…
Αν μου πείς και πώς την αφαιρώ γιατί είμαι στραβάδι και δεν ξέρω ,εγω θα σου δώσω πιο μεγάλο φιλί χαχαχαχαχαχ,περιμένω σχετική βοήθεια ....sos
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
παιδιά αν θέλετε επειδή ξέρω κι εγώ από κόλπα μαγειρικής θα πω κι εγώ μυστικά για μερακλίδικα mezedoudia το κρέας αν μαριναριστεί καλά σε αλάτι κι ζάχαρη μέσα σε νερό ένα 24 ορο κι μετά το βγάλεις κι το μαγειρέψεις γίνετε πεντανόστιμο αν θέλετε βάζετε κι ξύσμα λεμονιού επίσης το κρέας για να μην μυρίζει έντονα βάζετε πάνω μουστάρδα λάδι πορτοκαλόφλουδα αυτά τραβούν τις μυρωδιές η μαρινάδα η σωστή είναι το κόλπο για πετυχημένο φαγητό είπα κι εγώ λίγα μυστικά λοιπόν :)
Ο χρήστης Neli είπε…
Σ ευχαριστώ πολύ,είναι πολυ χρήσιμα αυτά που μας είπες, εύχομαι να έχεις κι άλλα να μας πεις την επόμενη φορά που θα ξαναβάλω τέτοια κολπάκια,και πάλι σ ευχαριστώ.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …