Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Χταπόδι ξυδάτο

 2 χταπόδια μέτρια,1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι,1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο,λίγη ρίγανη.(στο χταπόδι δεν ρίχνουμε κανονικά αλάτι ,γιατί έχει από μόνο του από τη θάλασσα αλλά αν εσείς θέλετε ρίχνετε.)
Πλένετε τα χταπόδια   καλά και τα  βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράσουν καλά.Βάζετε αρκετό νερό και στη μύτη του κουταλιού λίγη σόδα μαγειρική,(προσέξτε γιατί αφρίζει και φουσκώνει το νερό με τη σόδα).Αφού βράσουν καλά τα βγάζετε τα καθαρίζετε λίγο αν θέλετε και τα κόβετε κομμάτια.Τα ρίχνετε πάλι μέσα στην κατσαρόλα με το ξύδι και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να τελειώσει το ξύδι.Ρίχνετε μετά και το λάδι και το αφήνετε να βράσει κι αυτό,για λίγο.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα και σερβίρετε μόλις κρυώσει.Είναι ουζομεζές απίθανος.Αλλά εγώ το κάνω και για κύριο πιάτο επειδή αρέσει στην οικογένεια και το συνοδεύω με πατάτες τηγανητές  η με ριζότο λαχανικών                                               ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Ερχομαι και φέρνω και το ουζάκι!
Σιγά μην αφήσω τέτοιον μεζέ!!!
Φιλάκια Νέλλη μου, καλό μεσημέρι!
Ο χρήστης Neli είπε…
Άντε όσο προλαβαίνεις χαχααχα γιατί δεν βλέπω να μένει για πολύ,ψέμματα λέω όλοι οι καλοί χωράνε,φιλάκια καλό μεσημέρι και σε σένα...
Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Απίθανος ουζομεζές...περίμενέ με και μένα!
Φιλιά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό απόγευμα ,σας είπα όλοι οι καλοί χωράνε κοπιάστε όλοι σας ,φιλιά Ελένη...
Ο χρήστης Eri είπε…
Αχ τι ωραία χταποδάκι ξιδάτο, αξεπαίραστο μεζεδάκι! Καλό υπόλοιπο Κυριακής Χρυσούλα μου!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Ερη μου,ναί Καλοκαίρι έχουμε,έλα κι εσύ χωράς,φιλιά πολλά κοπέλα μου...τα λέμε..
Ο χρήστης frida είπε…
κανενα πλοκαμι θα μεινει και για μενα
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλησπέρα Νέλλη!!Τρελλαίνομαι γιά χταπόδι!!Σέ όλες τίς εκδοχές!!Καλή εβδομάδα!Φιλιά!!
Ο χρήστης myStickland είπε…
Αγαπημένο μεζεδάκι..οτι πρέπει για καλοκαιρινό συνοδευτικό,στις εξορμήσεις μας στα ουζερί!Και φαίνεται και εύκολο!!
καλό απόγευμα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαχαχαχα έλα εσύ και κάτι θα γίνει,θα το τιμήσουμε δεόντως....
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα ,καλησπέρα ,κόπιασε τότε είπαμε όλοι οι καλοί χωράνε ,καλή μας εβδομάδα ,φιλακιααααααααα...
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι πολύ εύκολο όντως και αυτή την εκτέλεση την έμαθα από φίλο ψαρά ειδικό στο ψάρεμα του χταποδιού,κάναμε απίστευτες παρέες πρίν χρόνια ,με τέτοιο χταποδάκι...καλή εβδομάδα...
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Το χταπόδι είναι από αυτά που απεφευγω να μαγειρεύω,όχι γιατί δεν μας άρεσουν, αλλά σπάνια το πετυχαίνω....θα δοκιμάσω την συνταγή και έτσι και τα καταφέρω θα βαρεθούν να το τρώνε! Καλή εβδομάδα!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα ,φτιάξτο και θα με θυμηθείς έχει πολύ ωραία γεύση,το τρώνε όλοι με μεγάλη προθυμία ,φιλια καλή εβδομάδα
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Πολύ ωραίο και απλές οι οδηγίες!Και ένα ουζάκι παρακαλώ!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα ,ναί όσο απλό το βλέπεις τόσο νόστιμο είναι,ουζάκι; Έφτασεεεεεεεεεεεε,χχαχαχαχα καλη εβδομάδα

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …