Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Κατσίκι με πατάτες


1 μπούτι  κατσικίσιο,1,5 κιλό μικρές πατάτες,1 μελιτζάνα,αλάτι πιπέρι,ρίγανη,1 ποτηράκι του κρασιού  ελαιόλαδο,2 λεμόνια,1 πορτοκάλι,1κουταλιά μέλι,1 κουταλάκι τσαγιού μουστάρδα.












Πλένετε καλά το κατσίκι και το βάζετε στη γάστρα με το αλάτι πιπέρι και τη ρίγανη.Καθαρίζετε τη μελιτζάνα και την κόβετε κατά μήκος στα τέσσερα και αφού της ρίξετε λίγο αλάτι την αφήνετε να βγάλει την πικρίλα της.Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κατά μήκος στη μέση.Τις βάζετε στη γάστρα γύρω από το κρέας.Βάζετε και τη μελιτζάνα.Κάνετε  ένα μείγμα με το χυμό από τα λεμόνια,το πορτοκάλι,το μέλι ,τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο ,τα χτυπάτε καλά να ενωθούν μεταξύ τους και με αυτό το μείγμα περιχύνετε το φαγητό και το βάζετε στο φούρνο.Στην αρχή στους 200 βαθμούς Κελσίου και μετά το κατεβάζετε στους 180.Το ψήνετε περίπου 2,5 ώρες η και λίγο πιο πάνω ανάλογα πόσο μεγάλο είναι το μπούτι. Το συνοδεύετε με ότι σαλάτα σας αρέσει και με κρασί κόκκινο.                                                                              ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Κλασσική ελληνική συνταγή, με μια παραλλαγή που σίγουρα της δίνει μια πιο ιδιαίτερη γεύση!!Μπράβο σου!!!!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Μμμμμμ αυτό φαίνεται πολύ νόστιμο! Αυτή την σάλτσα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα ψητα;
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα ναί έχω βάλει λίγο το χεράκι μου αχαχαχα το αποτέλεσμα βγήκε καλό.Εξάλλου αυτή η συνταγή είναι εγγύση απο μόνη της,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα ,ναι την έχω δοκιμάσει σε χοιρινό και του πάει περίφημα,εκτός απο νοστιμιά δίνει και ωραίο χρώμα στο κρέας το ψημένο,φιλάκια.
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλλη!!Στείλε κανά μεζέ καί γιά εμάς!!Πολύ όμορφη η συνταγή σου!!Πολλά φιλάκια!!
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Αρχίζω να καταγράφω σε λίστα τι θα με κεράσεις...:)

Ανεπανάληπτο ψητό κατσικάκι, που η μελιτζάνα (κάνετε τις 2 για μένα) του δίνει το πρωτότυπο γευστικό τατς!

Καλημέρα Νέλη.
Ζ.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Η μελιτζάνα και η μουστάρδα πρέπει να δίνει στο φαγητό ιδιαίτερη γεύση!Μου αρέσει που μας προτείνεις παραδοσιακά φαγητά!Φιλιά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα DIMI. Ευχαρίστως,αφού σου άρεσε κανένα πρόβλημα.Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Πολλά φιλάκια κι απο μένα επίσης.
Ο χρήστης Neli είπε…
Κάνε ,κάνε λίστα θα έχεις να γευτείς πολλά χαχαχαχα.Το ψητό κατσίκι είναι ούτως η άλλως ωραίο φαγητό.Καλημέρα Ζαμπίααααααα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μεσημέρι ,ναί νομίζω ότι η μελιτζάνα σπάει λίγο την κλασσική γεύση της πατάτας και η μουστάρδα το κάνει λίγο πιό πικάντικο,το μέλι επίσης του δίνει ωραίο χρώμα ,όσο για το παραδοσιακό ,τίποτε πιό εγγυημένο σε γεύση θεωρώ εγώ απο τις γεύσεις που μεγαλώσαμε και σινηθίσαμε τόσα χρόνια.Φιλιά.
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Τρελαίνομαι για κατσικάκι!!! Υπεροχη η συνταγή σου!!! Να σαι καλά! Καλο μεσημέρι εύχομαι!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μεσημέρι Σοφοκλή.Είναι η αλήθεια ότι όντως είναι νόστιμο φαγητό.Να είσαι κι εσύ επίσης καλά.Τα λέμε.
Ο χρήστης frida είπε…
αυτες τις μερες ειπα να μαγειρεψω κατσικακι τωρα που ειδα την ωραια συνταγη σου θα την κανω και εγω
Ο χρήστης Neli είπε…
Να την κάνεις,αν και δεν έχεις ανάγκη εσύ απο συνταγές ,μαγειρεύεις πολύ ωραία ,το ξέρω απο πρώτο χέρι.
Ο χρήστης θάλεια είπε…
καλησπέρα Νέλλη μου!!!
Μόλις επέστρεψα και κάνω μία βόλτα από όλα τα αγαπημένα μου blogs να διαβάσω και να πω μιά καλησπέρα!!!
πολλά φιλιά καλή μου και καλή συνέχεια!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα θάλεια μου και πολύ καλά έκανες ,μακάρι να μπορούσαμε να πιούμε και καφεδάκι ώρα πούναι,καλη συνέχεια και φιλάκια και σε σένα.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Παντα ήθελα μια καλή σάλτσα για τα ψητά μου.Θα το δοκιμάσω σε χοιρινό και θα σου πω τις εντυπώσεις μου. Σε ευχαριστώ πολύ!
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί θα περιμένω να μου πείς άν σου άρεσε η γεύση.
Ο χρήστης noname είπε…
κυριακάτικο φαγητό σούπερ!! δεν γίνετε να μην δοκιμάσουμε την δική σου εκδοχή αυτού του δημοφιλούς πιάτου ευχαριστούμε και παλι !!
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τη δοκιμάσετε και εδω είμαστε να μας πείτε εντυπώσεις,κι εγω ευχαριστώ για τα σχολια σας.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …