Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Γεμιστά με ρύζι και λαχανικά

 12 πιπεριές,3 καρότα,1 κουτάκι μικρό μανιτάρια κονσέρβα,1 κρεμμύδι,2 σκελίδες σκόρδο,2 κολοκυθάκια,1 μελιτζάνα,μαϊντανό,αλάτι πιπέρι,1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι,1,5 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο,1 ποτήρι κρασιού νερό,2 ντομάτες ,4 πατάτες.
                                                                                                                                                      Πλένετε  τις πιπεριές και αδειάζετε τους σπόρους.Κόβετε στο τηγάνι το κρεμμύδι,ρίχνετε τα μανιτάρια,το ένα καρώτο τριμμένο,το ένα κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους,τη μελιτζάνα κι αυτή το ίδιο,το μαϊντανό ,το σκόρδο,το αλάτι ,το πιπέρι και το μισό λάδι και τα αφήνετε να μαραθούν λίγο.Ρίχνετε το ρύζι,το ανακατεύετε να ενωθεί κι αυτό στο τηγάνι με τα άλλα υλικά και τελευταία ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια κι αυτή.
                                                                            Το κατεβάζετε από το μάτι και γεμίζετε με αυτό το μείγμα τις πιπεριές.Καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά που μείναν(τις πατάτες ,τα καρότα,το κολοκυθάκι) στη μέση και τα βάζετε μαζί με τις πιπεριές που γεμίσατε στο ταψί.Τα βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου με σκεπασμένο το ταψί με αλουμινόχαρτο,αφού ρίξετε και το νερό.
Το ψήνετε έτσι για μια ώρα.Ξεσκεπάζετε το ταψί και αφήνετε να ροδοκοκκινίσουν τα λαχανικά,για κανένα μισάωρο ακόμη,η μέχρι εσείς να δείτε να γίνονται όπως σας αρέσουν. Ταιριάζουν πολύ με φέτα.                           
                                                                        ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης grEAT είπε…
τελειο! καλοκαιρι χωρις γεμιστα οπως και να τα φιαξουμε δεν γινεται!
καλο σου βραδυ

ειρηνη
Ο χρήστης DIMI είπε…
Γεμιστά νά είναι καί ότι νάναι!Θά φτιάξω αύριο Νέλλη μου στόν ξυλόφουρνο μας!Μού αρέση η συνταγή σου!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Δίκιο έχεις Είρήνη ,το φαγητό του Καλοκαιριού είναι.Εμένα μου αρέσουν και με κιμά αλλά κι αυτή η εκδοχή είναι πολύ νόστιμη.Καλό βράδυ και σε σένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σωστα dimi μου ,αν φτιάξεις αυτήν περιμένω να μου πείς εντυπώσεις. Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.
Ο χρήστης Eri είπε…
απαπαπαπα αυτη η πρώτη φωτογραφία με αποτελείωσε! Φυσικά λατρεύω τα γεμιστά. Καλό Σαββατοκύριακο Χρυσούλα μου!
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι όντως ωραίο φαγητό,και μένα μου αρεσουν,καλα να περνάς και καλό Σαββατοκύριακο.
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Καλοκαίρι και γεμιστά! Τα λατρεύουμε!
Με την εκδοχή μόνο πιπεριές γίνονται ευκολότερα και γρηγορότερα!

Τα δικά σου Νέλη μου έγιναν τέλεια και νομίζω θα μπουν στη "Λίστα Παραγγελιών" και αυτά! Μη μείνει κάτι απ΄έξω και σε στεναχωρήσω!:)

Ζ.

Ο χρήστης Neli είπε…
χαχαχαχαχα,ωραία και έπεται συνέχεια να ξέρω τι να ετοιμάσω για να μην αγχώνομαι ,θα παράσουμε ζάχαρη μου φαίνεται ,φιλάκιααααααααααα.
Ο χρήστης noname είπε…
γεμιστά και τα μυαλά στα κάγκελα !! πολύ ωραία συνταγή θα την παραγγείλω στην μαμά μου αύριο !!ευχαριστούμε νελι !!
Ο χρήστης Neli είπε…
Ωχ λες να βρεί το μπελά της η μαμά σου?άντε κι όταν τη φτιάξει ξαναπέρνα και πές μας αν σου άρεσε,καλή συνέχεια.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλησπέρα!! Αν τα φτιάξω μόνο με πιπεριές θα μου τα φέρουν στο κεφάλι.Αν βάλω ντομάτες και λίγες πιπεριές θα πετύχει;
Ο χρήστης Neli είπε…
Γειά σου Παρασκευή ,να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω ,μονο έτσι τα έχω φτιάξει ,δεν τα φτιάχνεις εσύ να δούμε αν πετύχει? λογικά ομως ωραία θα είναι.Ταιριάζουν οι γεύσεις,φιλάκια.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Θα φροντίσω στο τέλος αυτης της εβδομάδας να φτιάξω το κατσικάκι και τα γεμιστά. Φιλάκια!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Νάσαι καλά Παρασκευή μου ,και πές μου μετά άν άρεσαν κιόλας ε?
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Γεμιστά φτιάχνω κι εγώ σήμερα..αλλά και με ντομάτες...αν το έβλεπα λίγο νωρίτερα θα δοκίμαζα αυτά..άλλη φορά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Δεν πειράζει Μαρία μου ,ο χρόνος έχει πολλές μέρες, ελπίζω μια μέρα να σε απαλλάξω απο το ερώτημα ,τι θα φαμε σήμερα; και να φτιάξεις ,καλη επιτυχία στα δικά σου γεμιστά,φιλιά.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …