Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Τυρόψωμο

 1 κούπα χλιαρό νερό,1 φακελάκι μαγια ξερή,μισό φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο, ,250 γραμμάρια φέτα,100 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο,1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη,αλεύρι όσο σηκώσει.

Τρίβετε τη φέτα  με το χέρι σε κομματακια και την ανακατευέτε με το κεφαλοτύρι.
 Ρίχνετε σε μια λεκανίτσα το νερό ,το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.Τα ανακατεύετε καλά να λιώσουν και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι  και ζυμώνετε να γίνουν μια ζύμη ούτε σφιχτή ούτε μαλακή,να μην κολλάει στα χέρια.
 Το αφήνετε να φουσκώσει,αν δε θέλετε να περιμένετε  πολύ το βάζετε στο φούρνο  σκεπασμένο με μια πετσέτα και τον ανάβετε στους 40 βαθμούς Κελσίου.
 Το αφήνετε μέχρι να ανέβει στη λεκάνη.Τρίβετε τη φέτα και την ανακατεύετε με το κεφαλοτύρι.Βάζετε το ζυμάρι σε ένα ταψί(εγώ έχω ένα αντικολλητικό).Ρίχνετε τα τυριά και το λάδι.
Τα ζυμώνετε όλα μαζί μέσα στο ταψί και τα στρώνετε καλά να πιάσουν όλο το ταψί.Τα βάζετε στο φούρνο και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει.Τρώγεται πιο καλά ζεστό αλλά και κρύο δεν πάει πίσω.Ταιριάζει με μπύρα αλλά και με το απογευματινό καφεδάκι.             ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Αγαπημένη γεύση...
Καλημέρα!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Πόσο πολύ μου αρέσει!! Μας το έφτιαχνε η μαμά μου συχνά αυτό...Ζεστό,κρύο το τρώω όπως και να'ναι. Φιλάκια!!
Ο χρήστης Penelope είπε…
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ Νέλη!
Αποτελεί την γρήγορη επιλογή μου για να έχω κάτι για φαγητό την επόμενη μέρα στην δουλειά, όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο έτοιμο.
Ο χρήστης grEAT είπε…
πολυ νοστιμο το τυροψωμο. το φιαχνω αρκετα συχνα, εμεις το προτιμουμε κρυο!
καλο σαββατοκυριακο

ειρηνη
Ο χρήστης αντιγονη παπατζηλακη είπε…
μμμμ..απο τα αγαπημενα μου..αλλα το καλυτερο το εχω φαει στην κομοτηνη!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Πώ πώ,τυρόψωμο,τό αγαπημένο μου!!Πολύ όμορφη συνταγή!Εγώ κάνω μικρά καί τά τηγανίζω,τά τρώνε πολύ τά εγγονάκια μου!!Καλό Σ/Κ Νέλλη μου!!Καλοφάγωτο!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό απόγευμα Ελένη,και δική μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εμένα τη μαμά μου θυμίζει ,εγω το προτιμώ ζεστό.Φιλάκια και σε σένα Παρασκευή.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι Πηνελόπη συμφωνώ είναι μια πολύ καλή λύση για πολλές περιπτώσεις,νόστιμο και εύκολο.καλή συνέχεια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγώ πιό πολυ το φτιάχνω το Χειμώνα ,μας αρέσει νάναι και ζεστό,κι εγω το φτιάχνω πολύ συχνα.Καλό Σαββατοκύριακο επίσης.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σ αρέσει ε? και μένα αχχαχαχα. Στην Κομοτηνή? Εχουν λες ωραίο τυρόψωμο εκεί?Φιλάκια πολλά σε όλους σας.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μενα μου αρέσει πολυ dimi μου,κι αυτό που λές το τηγανητό μ αρέσει ακόμη περισσότερο μας έφτιαχνε η αγαπημενη μου θεία και πάντα τη θυμάμαι όταν τύχει και φάω.Καλό σαββατοκύριακο και σ ευχαριστώ.
Ο χρήστης Eri είπε…
Αχ αχ αχ Χρυσούλα μου με ενα τέτοιο κομάτι τυρόψωμο στο χέρι μεγάλωσα! Τρελαίνομαι και το έχω συνδέσει με την γιαγιά μου. Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!
Ο χρήστης Effie's Sweet Home Designs είπε…
Πολύ νόστιμο και προτιμώ τα αλμυρά από τα γλυκά!!!!!
Να το κάνω στον αρτοπαρασκευαστή; Ή όχι;
Φιλάκια!
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που με ένα τυρόψωμο θυμηθήκαμε όλες τα παιδικά μας χρόνια,ωραίες αναμνήσεις ωραία ζωή ξένοιαστα χρόνια ,φιλια πολλά κι απο μενα καλό Σαββατοκύριακο ,σ ευχαριστώ για τις ευχές.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Εφη,και εγώ είμαι λάτρης των αλμυρών.Το συγκεκριμένο όχι μην το κάνεις αλλα νομίζω ότι έχω μιά συνταγή για αρτοπαρασκευαστή αν θες να στη στείλω στο μέιλ σου.Φιλάκια κι απο μένα.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Τέλειο για κολατσιό στη δουλειά!(Δεν έχουμε λεφτά για κυλικείο!!!)
Ο χρήστης Nasia είπε…
πουρνό πουρνό θα το φτιάξω αύριο!!!!μου αρέσει πολύ!
καληνύχτα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Τέλειο είναι γενικώς,και οικονομικο,ποιός έχει λεφτά μήπως? αχαχααχα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το φτιάξεις Νάσια μου.Καληνύχτα σου.
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Πολυ πολυ αγαπημένο το τυρόψωμο!!! Καλο Σαββατοκύριακο και καλο μήνα εύχομαι!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό Σββατοκύριακο και να έχουμε όλοι μας ένα καλό μήνα Σοφοκλη.
Ο χρήστης wild rose είπε…
Καλημέρα και καλό μήνα!Νόστιμο φαίνεται το τυρόψωμο!Εύκολη και η συνταγή..Λέω να το φτιάξω.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλη μερα σου και καλό μήνα επίσης,ναι είναι νόστιμο και και πολύ εύκολο και προπαντός θα φαγωθεί μέχρι ψίχουλο.Φτιάξτο νομίζω θα σας αρέσει.
Ο χρήστης Ρένα Μεντάκη είπε…
Φαίνεται φανταστικό Νέλλη μου! Θα το φτιάξω μέσα στο σ/κ.
Καλό μήνα να έχουμε! :)
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μήνα Ρένα,ναι φτιάξτο δεν παίρνει πολύ χρόνο και είναι πολύ νόστιμο ,εγώ θα ξαναφτιάξω σήμερα ...μας αρέσει πολύ.
Ο χρήστης Ada είπε…
Υγεία στα χεράκια σου Νέλλη και καλοφάγωτο :)
Ο χρήστης Neli είπε…
Σ ευχαριστώ πολύ ,καλώς ήρθες χαίρομαι που βρεθήκαμε και ελπίζω να τα λέμε συχνά,σε φιλώ.
Ο χρήστης fotolabida maria είπε…
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ....ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ!!!ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!!!ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ !!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σ ευχαριστώ ,ναι τρώγεται αμέσως και ευχάριστα,καλο και ευλογημένο μήνα και ένα πιο όμορφο Φθινόπωρο,καλώς βρεθήκαμε.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …