Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Λικέρ πεπόνι

 2 μικρά πεπόνια,1 μπουκάλι  βότκα,700 γραμμάρια ζάχαρη,1 λίτρο νερό.
 Κόβετε τα πεπόνια και αφού τα καθαρίσετε από τη φλούδα κόβετε σε κομμάτια.Τα βάζετε μέσα σε δύο βάζα και μοιράζεται τη βότκα,κλείνετε το καπάκι για να μην εξατμίζεται.Επειδή το πεπόνι ρουφάει το υγρό θα δείτε την στάθμη του να κατεβαίνει ,συμπληρώνετε ξανά για να μην είναι τα κομμάτια έξω από το υγρό.

 Τα αφήνετε να μείνουν έτσι για αρκετές μέρες ( τουλάχιστον 10),μέχρι να βγάλει το πεπόνι το άρωμα του.Όταν είναι έτοιμο κάνετε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό χωρίς να το αφήσετε να δέσει τελείως.Το αφήνετε να κρυώσει .Βγάζετε τα κομμάτια του πεπονιού από τη βότκα και αφού στραγγίσετε το υγρό γιατί μπορεί να έχουνε μείνει κομμάτια από το φρούτο το ενώνετε με το σιρόπι.
 Είναι αρωματικό ,έχει ωραία ντελικάτη γεύση και πίνεται καλύτερα κρύο η με τριμμένο πάγο. Μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του λικέρ παίζει πόσο αρωματικό είναι το πεπόνι.Το δικό μου είχε μια απίστευτη μυρωδιά και φυσικά μου το προμήθευσε ο καλός μου φίλος Κλεάνθης απο τον κήπο του ,όπως κάθε χρόνο,τον ευχαριστώ και πάλι. (Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι αν κάνετε ακριβώς έτσι τη συνταγή θα βγεί λίγο απαλό στη γεύση ,αν θέλετε να είναι πιο δυνατό ,συμπληρώνετε βότκα όσο δυνατό σας αρέσει εσάς στη γεύση αφού έχει γίνει το λικέρ.)                                                                      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!! 

Σχόλια

Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλή μέρα Νέλλη!Χρόνια Πολλά!Μέ ξεσήκωσες νά δοκιμάσω νά τό φτιάξω!Πρέπει νά μοσχοβολάη τό λικεράκι πεπόνι!Καλή συνέχειά!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα dimi.Χρόνια πολλά και σε σένα,είναι πολύ αρωματικό ,ωραίο λικέρ φτιάξτο κι εδώ θάμαστε να μου πείς εντυπώσεις,φιλιά.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Αυτό το λικεράκι το χω βάλει φέτος στο μάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να μου ξεφύγει.
Είδα και μιαν διαφορετική κάπως συνταγή στο blog της Ροδάνθης, όπου το πεπόνι το έλιωνε στο μπλέντερ πριν το αναμείξει με την βότκα.
Εσύ βλέπω το βάζεις ολόκληρα κομμάτια Νέλλη μου. Ισως γίνεται πιο αρωματικό έτσι. Αν και όπως λες, σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει πόσο αρωματικό είναι το πεπόνι.
Μου αρέσει επίσης πολύ το χρώμα που έχει το λικεράκι σου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Χρόνια πολλά!! Μιας και όλοι στην οικογένειά μου υποτιμούν το πεπονάκι φέτος λέω να το φτιάξω να θυμάμαι το άρωμά του το χειμώνα! Φιλάκια!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Χρόνια πολλά Ελενα μου,να το φτιάξεις αφού σου αρέσει, είναι πολύ γευστικό και με ωραίο άρωμα,το φτιάχνω χρόνια άν βρώ πεπόνι αρωματικό ,και να φανταστείς το πεπόνι δε μου αρέσει και πολύ σαν φρούτο,φιλάκια..
Ο χρήστης Neli είπε…
Χρόνια σου πολλά και καλά ,ναι φτιάξτο για να σου θυμίζει κάτι απο το Καλοκαίρι, φιλάκια..
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Έχουμε πεπόνια από το χωριό που δεν τα τρώμε!Θα το κάνω σίγουρα, ευχαριστώ πολύ!!Και του χρόνου, να μας βοηθά η Παναγία!!Φιλάκια!
Ο χρήστης starhomecraft είπε…
Χρονια Πολλα!Μεγαλη γιορτη σημερα.Σε ευχαριστω για την συνταγη.Σιγουρα θα την κανω ,μιας και ειχα προμηθευτει τα υλικα για να κανω μια του Παρλιαρου η οποια δεν με ενθουσιαζεσαι ιδιαιτερα γιατι ειχε πολτοποιημενα τα υλικα και γλυκνισο μεσα.Αυτη σιγουρα θα εχει πιο διαυγες χρωμα που το προτιμω.Αλλα πες μου το βαζεις στον ηλιο ή σε δροσερο μερος?Και μετα το διατηρεις στο ψυγειο ή εξω?
Ο χρήστης Neli είπε…
Χρόνια πολλά και σε σένα,ευκαιρία να τα εκμεταλευτείς τα πεπονάκια σου.Και του χρόνου νάμαστε καλά με τη βοήθεια της Παναγίας και γερές να ξανα αλλάξουμε ευχές,φιλακια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χρόνια πολλά Αναστασία μου,πολυ μεγάλη γιορτή ναι,λένε ότι ο Δεκαπενταυγουστος είναι το Πάσχα του καλοκαιριού.Δεν χρειάζεται να τα βάλεις σε Ήλιο, βάλτο όπου ναναι μέσα στο σπίτι,το διατηρείς στο ψυγείο για να το έχεις πάντα κρύο γιατί έτσι είναι πιο γευστικό ,αλλά μια χαρά κρατάει κι έξω,δεν του χρειάζεται επίσης θεωρώ ο γλυκανισος γιατί έχει πολύ άρωμα το πεπόνι,φιλακιααα....
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Ομολογώ πως δε την έχω ξαναδεί αυτή τη συνταγή!!! Μ' αρέσουν πάρα πολύ τα λικέρ! Είναι το μόνο αλκοόλ που συμπαθώ, αλλά πολύ!! Χρόνια πολλά, μέρα που είναι!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό βράδυ και χρόνια πολλά,είναι πολύ ωραίο λικέρ και αφού σου αρέσουν τα λικέρ κάποιος θα βρεθεί να σου φτιάξει η κι εσύ ο ίδιος,κι εμένα επίσης μου αρέσουν τα λικέρ,τα λέμε, καλα να περνάς....
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Neli, χρόνια πολλά για την σημερινή ημέρα. Το πεπόνι το αγαπούν πολύ ο άνδρας και η κόρη μου. Εγώ αγαπώ να φτιάχνω λικεράκια. Άρα θα αρέσει σε όλους μας η πρότασή σου. Το βάρος των πεπονιών, πόσο περίπου είναι; Είδα και εγώ παρόμοιο λικέρ στην Ροδάνθη, με διαφορετική επεξεργασία. Φαντάζομαι όμως ότι, και οι δύο τρόποι, θα μας δίνουν ένα εξαιρετικό, αρωματικό λικέρ. Καλόπιοτο!
Καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χρόνια πολλά Ειρήνη ,Τα πεπονάκια είναι γυρω στα 700 γραμμάρια το καθένα έιναι αυτα τα δυο μικρά που βλέπεις στη φωτό, αλλά δεν παίζει και τόσο ρόλλο το βάρος ,δύο βάζα θα γεμίσεις για να μοιράσεις το μπουκαλι με τη βότκα ,και μεγαλο να είναι το πεπόνι θα βάλεις μόνο τόση ποσότητα ,για αυτό έβαλα φωτογραφία με τα βάζα για να φανεί,αυτο που παιζει τον κύριο ρόλο στην επιτυχία του λικέρ ειναι το πόσο αρωματικο είναι το πεπόνι,αντε στην υγειά μας ,καλό βραδυ.....
Ο χρήστης Μαργαριτα είπε…
πρεπει να εχει τελεια γευση , λατρευω το πεπονι θα το δοκιμασω καποια στιγμη, η γευση του πεπονιου ειναι εντονη?
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Μαργαρίτα ,ναί είναι παρα πολύ έντονη και είναι και πολύ ωραίο στη γεύση, μόνο να βρείς πεπόνι που μυρίζει αρκετά έντονα άν έχετε δικά σας όπως τα δαμασκηνα ακόμη πιό ωραίο θα γίνει γιατί και μένα απο κήπο μου τα φέραν.Φιλά πολλά.
Ο χρήστης Maria B. είπε…
Νελάκι, είναι η πρώτη φορά που το συναντώ και με εξεπληξε πολύ ευχαριστα η συνταγή σου γιατί λατρεύω το πεπόνι. Μόλις βρω λίγο χρόνο θα το φτιάξω σίγουρα.

Φιλια πολλά πολλά
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το φτιάξεις και θα με θυμηθείς ,υπέροχο άρωμα λεπτή γεύση ,μόνο αν το πιείς παγωμένο οπως ειναι το καλύτερο μη σε ξεγελάσει γιατι είναι δυνατό κι ας μην του φαίνεται,φιλιά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αντί για βοτκα μπορω να χρησιμοποιησω τσιπουρο στο λικερ πεπονι;

Λενα..
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Λένα μου,καλύτερα όχι γιατί το τσίπουρο έχει δυνατή μυρωδιά και θα χαθεί το άρωμα του πεπονιού,πρέπει αυτό που χρησιμοποιούμε να είναι και αχρωμο κα άγευστο για να κρατήσει μόνο το άρωμα του πεπονιου,καλό απόγευμα.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …