Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Μπάμιες τηγανητές

Μισό κιλό μπάμιες ,2 μεγάλα κρεμμύδια, μια καυτερή πιπεριά,1 ποτηράκι του κρασιού λάδι,3 ώριμες μεγάλες ντομάτες,αλάτι πιπέρι.
 Καθαρίζετε ,πλένετε και αφήνετε στο σουρωτήρι τις μπάμιες για να φύγουν τελείως τα υγρά από το πλύσιμο.(καλλίτερα να τις αφήσετε αρκετή ώρα). Βάζετε σ ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα τις μπάμιες. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τις αφήνετε να τηγανιστούν,μέχρι να κοκκινίσουν.
 Τρίβετε στο μπλεντεράκι τα κρεμμύδια και τα ρίχνετε κι αυτά μαζί,το αλάτι ,και το πιπέρι.Τρίβετε σε τρίφτη και τις ντομάτες και τις ρίχνετε κι αυτές στο τηγάνι.Βάζετε μέσα και την καυτερή πιπεριά ολόκληρη,αλλά τη χαράζετε για να βγάλει το κάψιμο της ,για να γίνουν οι μπάμιες πικάντικες. Αν δεν τρώτε τα καυτερά την αφήνετε ολόκληρη ,αν και δεν καίει και ιδιαίτερα το φαγητό.Χαμηλώνετε τη φωτιά και τις αφήνετε να βράσουν με τη ντομάτα.
Δέν ανακατεύετε πολύ το φαγητό για να μη διαλυθούν οι μπάμιες.Τις βράζετε περίπου μισή ώρα η  και πιο λίγο αν είναι πολύ τρυφερές. Τη συνταγή αυτή μου την έδωσε μία κυρία στη λαϊκή που πουλούσε τις μπάμιες. Τη δοκίμασα μου άρεσε και σας την έβαλα. Με τον τρόπο αυτό οι μπάμιες δεν έχουν καθόλου "σάλια" Ταιριάζουν με χωριάτικη σαλάτα.               ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης noname είπε…
ευχαριστούμε!! πάντα τέτοια ωραία να μας ανεβάζεις!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγώ σας ευχαριστώ που είστε εδώ και λέτε τη γνωμη σας ,νάστε καλά.
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
Κι έχω μπάμιες στην κατάψυξη!Τέλεια Νελάκι, μ έβγαλες απο τη δύσκολη θέση.
Φιλάκιαααα
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Χαρά μου, φτιάξτε τες έτσι να δείς οτι γίνονται όντως διαφορετικές ,φιλάκια πολλά.
Ο χρήστης starhomecraft είπε…
Καλημερα!Μου αρεσει η εκδοχη σου!Θα την δοκιμασω.
Ο χρήστης Penelope είπε…
Ωραίο λαχανικό! Και η γιαγιά μου τηγανιτές τις έκανε μαζί άλλα. Αλλά προσωπικά τις αποφεύγω γιατί με "σκοτώνουν". Λίγες ψιλούλες μόνον έγω φτιάξει φέτος παρέα με κοτοπουλάκι.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Αναστασία,να τις φτιάξεις,είναι πιο πικάντικες έτσι,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα κι εγώ αν κι έχω ένα θέμα ,τις τρώω σαν τρελή ,φιλάκια Πηνελόπη μου.
Ο χρήστης Maria B. είπε…
Νελακι έτσι ακριβώς είναι, όταν τις τηγανίζεις δεν έχουν καθόλου σαλια και είναι πεντανόστιμες !!!! γεια στα χεράκια σου!

φιλια πολλά
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Μαρία ,μ αρέσουν και μένα πολύ είτε σκέτες είτε με κρεατικό, φιλάκια κι απο μένα..
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Ωραία εναλλακτική πρόταση Νέλλη μου για να απολαύσουμε τις αγαπημένες μπάμιες!!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Ελενα,ναι είναι μια άλλη πρόταση,εύκολη και νόστιμη,φιλάκια πολλά
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Καλησπέρααααα!
Μεριδούλα νόστιμη για την αργοπορημένη;
Μαγειρεμένο εξαιρετικά και με μαεστρία!:)

Φιλί!
Ζ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα κοπελλια ,κόπιασε χαχαχαχ έχει ,σ ευχαριστώ ,πάντα με τον καλό λόγο,φιλακι
Ο χρήστης Effie's Sweet Home Designs είπε…
Neli μου,
ευχαριστούμε γιά την νόστιμη πρόταση σου!!!!!!
Πολλά φιλάκια στον κανισούλη σου!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μεσημέρι Εφη μου,θα του το πώ μόλις ξυπνήσει χαχααχαχ ,έκανε το μπάνιο του και τώρα την έπεσε δίπλα για τη μεσημεριανή σιέστα...φιλάκια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ ωραίο φαγάκι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …