Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Μακαρόνια με κιμά

  1 πακέτο μακαρόνια (εγώ παίρνω πολύ ψιλά),μισό κιλό κιμά,1 κρεμμύδι,1 πιπεριά πράσινη,μαϊντανό,2 κουταλιές πελτέ ντομάτας,ντοματάκια,λίγη κέτσαπ, 1 ποτηράκι κρασί άσπρο,αλάτι, πιπέρι,μείγμα μπαχαρικών για κιμά,2 κουταλιές βούτυρο (όχι μαργαρίνη).
 Κόβετε το κρεμμύδι στο μπλεντεράκι και το βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με τον κιμά το αλάτι ,το πιπέρι την πιπεριά, το μείγμα μπαχαρικών ,το μαϊντανό και τ αφήνετε να σιγοψηθούν.Μόλις φύγουν τα υγρά το σβήνετε με το κρασί.    Ρίχνετε τον πελτέ τα ντοματάκια και την κέτσαπ και αφήνετε να βράσει για μισή ώρα. Βάζετε νερό σε μια κατσαρόλα,ρίχνετε το αλάτι, και μόλις αρχίσει να βράζει καλά ρίχνετε τα μακαρόνια                                                                                                                                               Τα βράζετε για 15 λεπτά, τα σουρώνετε ,τα πλένετε με κρύο νερό και τα ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα. Βάζετε 2 κουταλιές   βούτυρο σε ένα μπρίκι να κάψει και το ρίχνετε πάνω στα μακαρόνια.                                                                                                                                             Στο ίδιο μπρίκι βάζετε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και αφρού ζεσταθεί λιώνετε ένα κύβο λαχανικών.Μόλις λιώσει καλά το ρίχνετε κι αυτό στα μακαρόνια.Τα σερβίρετε  ζεστά και ρίχνετε από πάνω κεφαλοτύρι...                                                                                                                                                                                                                                                                            Αυτό είχα να σας προτείνω σήμερα. Θα μου πείτε σιγά ρε Νέλη το φαγητό που μας έδειξες,αυτό μέχρι κι ο Ρουβάς ξέρει να το κάνει και το τραγουδάει, κι όλα μια χαρά.Ε, είπα να το δείξω κι εγώ μήπως και βρεθεί κάποιος να μην το ξέρει,εγώ να βοηθήσω ήθελα.Άντε σας εύχομαι .......                          ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης grEAT είπε…
εχεις δικιο. τα ξεχασαμε πια τα μακαρονια με κιμα.
εγω με κιμα προτιμω πιο χοντρα μακαρονια και πολλες φορες αναγκαζομαι να φιαξω και χοντρα και λεπτα διοτι ο συζυγος προτιμα τα λεπτα!!!!
καλο απογευμα

ειρηνη
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό απόγευμα Ειρήνη μου,και εμείς σε πιο χοντρό το τρώγαμε αλλά δοκίμασα μιά μέρα τα ψιλά και μας έμεινε,όσο γι αυτό που λες ναί ,ψαχνουμε πιο πολύπλοκες συνταγες και ξεχάσαμε τα απλά,φιλιά τα λέμε ξανά.....
Ο χρήστης starhomecraft είπε…
Ωραιο φαγητο!!!Σου ξαναεστειλα παλι το ιδιο με το πρωι.Ηρθε?
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Τέλειο!!! Ίσως το πιο αγαπημένο μου φαγητό!! Καλό απόγευμα εύχομαι!!!! :)
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Αναστασία,οχι δεν μου ήρθε τίποτε ,δε μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει...
Ο χρήστης Neli είπε…
χαίρομαι που σ αρέσει...Καλό απόγευμα και σε σενα.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Το φαγητό που μας έχει ξελασπώσει άπειρες φορές, γιατί και εύκολο είναι, και νόστιμο και αρέσει σχεδόν σε όλους.
Αυτό με τον κύβο λαχανικών δεν το ήξερα, συνήθως βράζω τα μακαρόνια μέσα σε νερό που έχω διαλύσει έναν κύβο, για να τραβάνε περισσότερη νοστιμιά!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ο χρήστης Eri είπε…
Αγαπημένο φαγάκι Νέλη, και του γιου μου και του άντρα μου! Καλό απόγευμα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Ελενα,εμένα μ αρέσει πολυ αυτό το φαγητό,και το τρύκ με τον κύβο κι εγώ απο αλλού το πήρα,αν θες δοκίμασε το,φιλιά πολλά,καλό απόγευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό απόγευμα ,για δές λοιπόν πόσους φαν έχουν τα μακρόνια με τον κιμά,δεν το πίστευα χαχαααχχ να περνάς καλά εύχομαι..
Ο χρήστης starhomecraft είπε…
στειλε μου απευθειας ενα γεια στο anastasiakark8@gmail.com
Ο χρήστης DIMI είπε…
Τό αγαπημένο μου φαγητό!!Καί λέω αύριο νά τό φτιάξω!!Καλή συνέχεια Νέλλη!!Καλό απόγευμα!!Σέ ευχαριστώ γιά τό όμορφο περασμά σου!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπερα και σε σένα DIMI,είμαι χαρούμενη που σου έδωσα ιδέα για το αυριανό φαγητό ,οσο για το πέρασμα,είπαμε θα τα λέμε συχνά,φιλάκιαααα
Ο χρήστης Jenny είπε…
Γειά σου Neli, πολύ ωραία η μακαρονάδα σου, "μαμαδίσια"! Εγώ όσες φορές και να φτιαξω αυτό το φαγάκι δεν το πετυχαίνω, νιώθω να λείπει κάτι από το πώς το έχω συνηθίσει από το σπίτι μου!
Χαίρομαι πολύ που σε βρήκα!
Ο χρήστης noname είπε…
αυτά είναι είμαι μακαρονάς τι να κάνω !χαχαχαχ
ευχαριστούμε νελι για μια ακόμη φορά !
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημερα κοπελιά να ερθεις να σου κάνω εγω το τραπέζι άν σου λείπει ,μια παρέα είμαστε άντε καλώς βρεθήκαμε,σου λείπει μαλλον και το σπίτι σου και η μαμά σου ,φιλακια πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα εγω ευχαριστώ που πάντα κάνετε καλά σχόλια,τελικά πολυς κόσμος ειναι μακαρονάς θα ξαναβάλω κι άλλο πιάτο μου φαίνεται,τα λεμε...
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Και σε ποιον δεν αρέσουν τα μακαρόνια με κιμά!Ευχαριστούμε πολύ, μας διευκρίνησες κάποια πράγματα!Φιλάκια!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα ,ναι τελικά ανακάλυψα ότι άρεσαν σε πολλούς τα μακαρόνια,να είσαι καλά σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια....φιλάκια
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
ΑΠο τις γεύσεις που δεν ξεχνάς ποτέ! συνυφασμένη με την παιδική ηλικία και όχι μόνο,ευχαριστούμε που μας ξαναθύμισες οτι μαγειρική τέχνη δεν είναι μόνο το γκουρμέ!
Φιλιά Νελάκι
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Χαρά ,ναι είδες σουξέ το ταπεινό μακαρονάκι με τον κιμά? χαχαχαχα...Τελικά το παραδοσιακό δεν τέρπει μόνο τον ουρανίσκο ,αλλά ξυπναει και στο νού αναμνήσεις,φιλάκια Χαρά μου..
Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Αγαπημένο φαγητό, όλης της οικογένειας!Τουλάχιστον μια μέρα στο 15ημερο, στο τραπέζι μας, με μια παραλλαγή όμως..βάζω κι εγώ knor στο φαγητό, αλλά την ώρα που βράζω τα μακαρόνια, καθώς και μια κουταλιά λάδι, για να μη φουσκώνει το νερό και χύνεται και μετά αφού τα σουρώσω, βάζω λίγο ωμό λάδι στον πάτο της κατσαρόλας και ρίχνω τα μακαρόνια.Πιστέψτε με , δεν υστερούν με τίποτα απ΄ότι αν τα είχα κάψει!..και βέβαι σουξέ η ανάρτηση σου, ποιος δεν θέλει να τρώει φαγητά της ελληνικής κουζίνας?Φιλάκια!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μεσημέρι,μμμμμμμ πολύ καλή και η δική σου εκδοχή ,έτσι θα το κάνω την επόμενη φορά,για να το δοκιμάσω,τελικά όλοι έχουμε μια έφεση πρός το παραδοσιακό,φιλάκια....

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …