Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Μηλόπιτα

 4 μήλα,1 κούπα ζάχαρη,
200 γραμμάρια μαργαρίνη,1 κουταλιά της σούπας κανέλα (κοφτή)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
5 αυγά,1 κούπα ζάχαρη,
3 βανίλιες,1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
,μισό κουταλάκι μπαικιν παουντερ.
 Πλένετε και καθαρίζετε τα μήλα,και τα απλώνετε στον πάτο του ταψιού
(το ταψί να είναι νούμερο 30).
Τα βάζετε λίγο στριμωχτά γιατί αν ψηθούν μαζεύουν.
Κόβετε τη μαργαρίνη κομμάτια και τη ρίχνετε από πάνω ,
ρίχνετε και τη ζάχαρη και την κανέλα.

 Τα βάζετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, όσο να ετοιμάσετε τη ζύμη.
 Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτα.Ρίχνετε τη βανίλια ,το μπαίκιν πάουντερ και το αλεύρι ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.(η ζύμη να είναι προς το αραιό,σαν χυλός)
 Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί με τα μήλα που έχετε βγάλει από το φούρνο και το αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο.
 Το ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.Το ψήνετε για μισή περίπου ώρα ,η το δοκιμάζετε με μια οδοντογλυφίδα ,αν το τρυπήσετε και βγει στεγνή σημαίνει ότι η μηλόπιτα σας είναι  ψημένη.
Όταν  βγάλετε το ταψί από το φούρνο το αφήνετε για λίγο να κρυώσει και το γυρνάτε ανάποδα σε μια πιατέλα.Έτσι τα μήλα έρχονται από πάνω και η ζύμη πάει κάτω.Αν θέλετε όταν το σερβίρετε της βάζετε λίγη σαντιγί και τριμμένο καρύδι.   ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης DIMI είπε…
Εποχή γιά μηλόπιτα!Πολύ όμορφη συνταγή!!Καί μέ σαντιγύ,άστα φιλενάδα!!Στείλε ένα κομμάτι καί εδώ!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Christina D είπε…
Λατρεύω μηλόπιτα!!Μπράβο, φαίνεται πεντανόστιμη!!
Ο χρήστης Effie's Sweet Home Designs είπε…
Θα την δοκιμάσω και έτσι!!!!!!!!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Τι μου κάνεις βραδιάτικα! Πάντα με πιάνει υπογλυκαιμία τέτοιες ώρες. Ευτυχώς έχω μια σοκολάτα :)
Ένα εύκολο γλύκισμα και αρκετα νόστιμο ειδικά με σαντιγύ και καρύδια. Το περνάω στα υπόψιν!!!
Καλό βράδυ! Φιλάκια!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Τέτοια εποχή, δεν έχω καλύτερο γλυκάκι από μια γευστική και λαχταριστή μηλόπιτα σαν την δικιά σου!
Φιλάκια Νέλλη μου, καλό βράδυ!
Ο χρήστης myStickland είπε…
Καλησπέρα..Αγαπημένο μου γλυκό το χειμώνα-και όχι μόνο-είναι η μηλόπιτα!!
Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!!
Φιλιά και ευχαριστώ για τις βολτούλες στο myStickland!
Ο χρήστης mia maria είπε…
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια μοσχομυρωδάτη μηλόπιτα! Πολύ ωραία και εύκολη μας την έφτιαξες:)
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Τέλεια η μηλόπιτά σου Νέλη μου απλή και εύκολη.Τελικά κάθε εποχή έχει τα δικά της.Αυτή θα την φτιάξω σίγουρα,να είσαι καλά καλή σου μέρα,φιλιά!!!!
Ο χρήστης Nasia είπε…
αγαπημένο μου γλυκάκι το Χειμώνα!περίπου έτσι τη φτιάχνω και με τον καφέ το πρωί είναι ο τέλειος συνδυασμός!!
καλημέρα!
Ο χρήστης Penelope είπε…
Μπράβο! Σου έγινε πολύ όμορφη Νέλη μου.
Βγήκαν τα μήλα σιγά-σιγά και αρχίζει η τάση να θέλουμε να τα δοκιμάσουμε με όλους τους τρόπους :-)
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι Δημητρα μου ,φθινόπωρο και μήλα πάνε μαζι,το ταψί ολόκληρο πάρε χαλάλι σου,καλη μέρα να έχουμε,φιλάκια κι απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα μου αρέσει Χριστίνα μου , και αυτή εδω η συνταγή είναι πολύ εύκολη και αρωματική,και νόστιμη επίσης.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τη δοκιμάσεις Εφη μου πες μου άν σου άρεσε μετά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αχ Παρασκευή μου αν το ήξερα θα την έβαζα άλλη ώρα και όχι βράδυ χααχαχαχα.Ναί είναι νόστιμη και ελαφριά,να τη φτιάξεις,καλη μας μέρα ,φιλάκια κι απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Όντως είναι εποχή της μηλόπιτας,εμένα μου θυμίζει την εποχή που ξεκινούσαν τα παιδιά το Σχολείο και τους ετοίμαζα να έχουν να τρώνε κάτι την ώρα που διαβάζαν.Καλημέρα μας ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καί μένα μου αρέσει ,να τη φτιάξεις είναι πολύ εύκολη και νόστιμη,νάσαικαλά,οι βολτούλες είναι γιατί πάντα κάτι καινούριο βλέπω.Φιλιά.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Μου αρέσουν πολύ οι συνταγές σου γιατί είναι καθημερινές και ευκολονόητες!Ευχαριστούμε!Φιλάκια!
Ο χρήστης Neli είπε…
Αυτή ειδικά έχει τόσο δυνατή μυρωδια ,μοσχοβολούσε το σπίτι για ωρες βανίλλια και κανέλα.Ναί είναι πολύ εύκολη και νόστιμη,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλήερα Ροδάνθη ναι είναι η εποχή της τώρα φιάξτην είναι πολύ εύκολη και σίγουρα θα σου αρέσει η γεύση της.Φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί με τον καφε πάει ολύ ωραία,αλλά και για τις βραδυνές υπογλυκαιμίες ,οπως είπε η Παρασκευή τέλεια είναι,καλημέρα σου Νάσια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί βγηκαν και τώρα που το ανέφερες κάποτε τα έφτιαχνα ψητά με καρυδια και σαντυγί ,μου θύμισες μια παλιά και ωραία συνταγή ,για να ψάξω τα συρτάρια μου,καλημέρα Πηνελόπη
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Πινελιά μου ,ναί είναι το καθημερινο μας φαγητό γι αυτό είναι εύκολες και απλές,εγω σας ευχαριστώ που με τιματε με την παρουσία σας και τα σχόλια σας.Φιλάκια κι απο μένα.
Ο χρήστης Αλεξανδρα Γκολφινοπουλου είπε…
Καλησπερα αν και ποτε δε μου αρεσε η μηλοπιτα, αυτη εδω δειχνει λαχταριστη και νοστιμη!
Το Σαββατο θα παω λαικη και θα την δοκιμασω κιολας.
Θα σε ενημερωσω αν την πετυχα.
Α! επειδη ο αντρας μου ειναι μελισσοκομος και το μελι στο σπιτι ρεει αφθονο, πιστευεις οτι μπορω να της προσθεσω?
Φιλακια πολλα!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Αλεξάνδρα μου,νομίζω ότι θα αλλάξεις γνώμη για τη μηλόπιτα μετά απο αυτήν ,ούτε και μένα μ αρέσουν τα γλυκά πολύ ,τα μήλα δε,ούτε κι αύτα συγκαταλέγονται στα αγαπημένα μου φρούτα,όμως αυτή τη μηλόπιτα την τρώω άνετα,όσο για το μέλι? δεν ξέρω τι να σου πώ? δεν τη δοκίμασα έτσι ,αλλά γιατί όχι?Αλλά οχι στα μήλα που μπάινουν στο φούρνο ,στη ζύμη μάλλον και σε λιγότερη ίσως ποσότητα γιατί το μέλι είναι πιο γλυκό,Φιλάκια πολλά και σε σένα.
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
Ετσι τη φτιάχνω κι εγω και μ αρέσει πολύ η επιφάνεια με τα καραμελωμένα μήλα!
Καλοφάγωτη Νελάκι μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς τη Χαρούλα μου,είναι νόστιμα έτσι τα μήλα και γίνεται και πολυ μυρωδάτη ,πάει τη φάγαμε νάταν κι άλλη.Καλό βράδυ,φιλάκια.
Ο χρήστης Eri είπε…
Πωπω υπέροχη, υπέροχη, η αγαπημένη της μανούλας μου!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω Ερη μου,νάσαι καλά και να μας χαρίζεις ωραίες συνταγές.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πραγματικα υπεροχη κ παρα πολυ ευκολη συνταγη την εφτιαξα προχτες κ ηταν τελεια λατρευουμε τα γλυκα!!!!! σε ευχαριστουμε πολυ πολυ!!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Αφού σας άρεσε να τη φτιάχνεις πραγματικά είναι ένα πολυ εύκολο και γρήγορο γλυκό αλλά και νόστιμο.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …