Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Παπρικάσι

 1 κιλό πιπεριές για  γέμισμα,2 ντομάτες ώριμες μεγάλες,400 γραμμάρια φέτα,1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο,ρίγανη και αλάτι,1 καυτερή πιπεριά η μπούκοβο.
 Πλένετε και καθαρίζετε από τους σπόρους τις πιπεριές τις κόβετε σε ροδέλες και τις βάζετε σε ένα τηγάνι να τηγανίζονται.
 Κόβετε τις ντομάτες φέτες αρκετά χοντρές και τις αλατίζετε ελαφρά.
 Τις βάζετε κι αυτές να τηγανιστούν.Αφήνετε την κάθε φέτα να τηγανιστεί καλά  και μετά τη γυρίζετε προσεκτικά για να μη διαλυθεί.
 Οι πιπεριές πρέπει και αυτές να πάρουν χρώμα μέσα στο τηγάνι,σ αυτές δε ρίχνουμε αλάτι γιατί θα μπει η φέτα.
Τη ρίχνουμε λοιπόν τρίβοντας την με το χέρι σε αρκετά μεγάλα κομμάτια.Την αφήνουμε στη φωτιά πολύ λίγο γιατί λιώνει αμέσως.Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό μαζί με τις τηγανητές ντομάτες και τηγανητές πατάτες.                     Είναι ουζομεζές αλλά εμείς το τρώμε και μια χαρά για κύριο πιάτο.                                          
Τη συνταγή την έμαθα από την πεθερά μου αλλά αυτή την έφτιαχνε με μυζήθρα και χωρίς την τηγανητή ντομάτα ,εγώ την έχω αλλάξει λίγο.                                       ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ρένα Μεντάκη είπε…
Τέλειο φαγητό φαίνεται Νέλη, θα το δοκιμάσω!
Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Το όνομα του φαγητού δεν το είχα ακούσει ξανά, ωστόσο είναι ένα φαγητό νόστιμο καλοκαιρινό και εύκολο(βέβαια την καυτερή θα την παραλείψω).
Καλό βράδυ!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Πράγματι ουζομεζές!!Πολύ ωραία συνταγή!Καί εγώ πρωτη φορά τήν βλέπω!!Καλό Σ/Κ εύχομαι!Πολλά φιλάκια!!
Ο χρήστης Eri είπε…
Χρυσούλα μου τι ωραία συνταγή, δεν την ήξερα! Θα την φτιάξω οπωσδήποτε! Φιλιά πολλά καλό Σαββατοκύριακο!
Ο χρήστης Nasia είπε…
δεν το ηξερα το παπρικάσι! τι ωραία που τα παρουσιάζεις με κάθε λεπτομέρεια!και ο πιο άσχετος μπορεί να μάθει ,μπράβο!!!!
καληνύχτα!
Ο χρήστης misirloumisirlou είπε…
Περασα να σου ευχηθω ενα ομορφο και καλο φθινοπωρο,γεματο υγεια και πολλες δημιουργιες!πολλα φιλιιααα (εξειρετικο μου φαινεται το παπρικασι!!!θα το δοκιμασω)
Ο χρήστης grEAT είπε…
λοιπον δεν θα με πιστεψεις αλλα μου εμειναν δυο πιπεριες και ενα κομματι φετα και εψαχνα τετοια ωρα το πρωι 06.10, για ιδεα. η πεθερα σου απο που ειναι στην καταγωγη? εννοω το ονομα παπρικασι απο πια περιοχη προερχεται? εαν το πετυχω θα το ανεβασω στο μπλογκ και θα μου αρεσε να αναφερω την περιοχη του.
καλη σου μερα
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Ειρήνη ,να που βρήκες τι θα κάνεις τελικά ελπίζω ότι θα σου αρέσει ,και θα το πετύχεις σίγουρα,είναι πολύ εύκολο σαν φαγητο. Η πεθερά μου είναι Θρακιώτισα και μόλς πρίν λίγο τη ρώτησα απο πού το έχει μάθει και μου είπε το φτιάχναμε εδω οι γειτονισες και απο εδώ το ξέρω.Καλή επιτυχία σου εύχομαι που την έχεις σιγουρη δηλαδη,και φιλάκια πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και πολύ καλά εκανες Μυσιρλού μου ,καλό φθινόπωρο λοιπόν και να περάσουμε όλες καλά και δημιουργικά,δοκιμάσε το είναι εύκολο και νόστιμο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δεν είναι μάλλον διαδεδομένο το φαγητό αυτό,σ ευχαριστω για τα καλα σου λόγια, ναι με τις φωτογραφίες μπορείς πιο εύκολα να φτιάξεις κατι βλέπωντας το αποτυπώνεις πιο καλά.Καλη σου μέρα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι καταπληκτικό με ουζάκι αυτό πικάντικο και με πολύ καλό δέσιμο στις γευσεις,νάσαι καλά ,καλο Σαββατοκύριακο ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Ερη μου πανεύκολη και νόστιμη,φτιάξτην ,σ ευχαριστώ που τη δημοσίευσες και στη σελίδα Cooking Mates!Φίλιά πολλά και καλά να περνας.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Ελένη μου να το φτιάξεις χωρίς την πιπεριά εξάλλου κι αυτή δικια μου παρέμβαση ήταν αν δεν τρώτε τα καυτερά μη βάλεις μέσα.Καλή σου μέρα και καλό Σαββατοκύριακο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Ρένα,εμας μας αρέσει πολύ με πολύ απλά υλικά και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.Δοκιμασέ το.Καλό Σαββατοκύριακο.
Ο χρήστης fotolabida maria είπε…
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΠΙΑΤΟ !!!!ΤΕΛΕΙΟΣ ΜΕΖΕΣ ΓΙΑ ΟΥΖΑΚΙ!!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ/Κ NELI ΜΟΥ!!!!!!ΦΙΛΙΑ!!!!
Ο χρήστης basiliki είπε…
Neli μου πολύ μου αρέσουν οι συνταγές σου! Το παπρικάσι φαίνεται πολύ νόστιμο-θα τυπώσω τη συνταγή της μητέρας μου να τη δοκιμάσουμε μαζί(γιατί εγώ μόνη μου δεν τα πάω και πολύ καλά με τη μαγειρική χεχχε).Να έχεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!Πολλά φιλούθκια :)
Ο χρήστης grEAT είπε…
σε ευχαριστω πολυ πολυ
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Φοβερό μεζεδάκι Νέλλη μου, ο συνδυασμός όλων των υλικών το κάνει ιδανικό για ουζάκι ή τσιπουράκι!
Η δική σου πινελιά το κάνει ακόμα πιο νόστιμο!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Μμμμ! ΜΟυ φαίνεται πολύ νόστιμο! Θα το φτιάξω για μεζεδάκι κάποια στιγμή μιας και τα βλαστάρια μου δεν τρώνε πιπεριές! Για αύριο σκεφτομαι να φτιάξω την μακαρονόπιττα. Αυτό βέβαια προυποθέτει πως η μαμά θα έχει διάθεση να φτιάξει τα φύλλα. Εγώ δεν τρώω πια μακαρόνια αλλά θα την περιποιηθούν οι υπόλοιποι!
Καλό βράδυ! Φιλάκια!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,είναι όντως πολύ νόστιμο και εύκολο,καλό Σαββατο κύριακο και σε σένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Νάσαι καλά Ειρήνη μου που μου ζήτησες στοιχεία και σκεφτηκες να το βάλεις στο μπλόγκ σου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Βασιλικούλα μου,για τα καλά σου λόγια,ναι είναι εύκολο πες της μαμας να το φτιάξει.Αλλά κι εσύ μπορείς τόσο απλό που είναι θα χαρώ να είναι το πρώτο φαγητό που θα μαγειρέψεις πολλά φιλια σε σένα και στον Greco.
Ο χρήστης Neli είπε…
Nαι είναι πολύ ωραίος ουζομεζές αλλά εμάς μας αρέσει να το τρώμε και σαν κύριο πιάτο ,απλό και νόστιμο,φιλακια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το φτιάξεις όταν έχετε παρεούλα για ούζο,αντε την περίμενω τη μακαρονοπιτα ,εγώ φυλλο ανοίγω θα τη φτιάξω οπωσδήποτε,καλό σου βράδυ και φιλια πολλά.
Ο χρήστης ο παρατηρητης είπε…
σε περιμενω στο μπλογκ μου να τα λεμε και να καουω την γνωμη σου
Ο χρήστης Neli είπε…
Πέρασα ήδη ,ωραίο το μπλόγκ σου ελπίζω να τα λέμε καλό μας Φθινόπωρο.
Ο χρήστης ο παρατηρητης είπε…
καλως ηρθες στην παρεα μου να σαι καλα που ηρθες αλλα και απο εδω πηρα μερικες μυρωδιες μιας και δεν μπορω να φαω. να σαι καλα μαγειρισα
Ο χρήστης Neli είπε…
Ωπ τι εγινε και δεν μπρεις να φας? Δίαιτα? Ε η πιο καλή ειναι να τρως λίγο και απο όλα.
Ο χρήστης Aspa είπε…
Φαίνεται πολύ νόστιμος μεζές!!!Η συνταγή αντιγράφτηκε!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Αν τη φτιάξεις πέρνα σε παρακαλώ να διαβάσω εντυπώσεις.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …