Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Λικέρ δυόσμου

 Δυόσμο ανθισμένο(τόσο ,όσο να γεμίσει ένα βάζο του ενός κιλού)500 γραμμάρια ζάχαρη,750ml βότκα (ένα μπουκάλι)2 γαρύφαλλα.
 Κόβετε το δυόσμο όταν είναι ανθισμένος καλά,τον πλένετε και κόβετε τα άνθη περισσότερο και λιγότερα φύλλα και τα βάζετε μέσα σε ένα βάζο.
 Βάζετε μετά τη ζάχαρη και τα γαρύφαλλα.
 Και το γεμίζετε μέχρι επάνω με τη βότκα.(ένα βάζο του κιλού παίρνει ακριβώς 750ml βότκα)Το αφήνετε στο βάζο για 2 περίπου εβδομάδες ενώ κατά καιρούς το κουνάτε να λιώνει η ζάχαρη
Το σουρώνετε γιατί θα έχει μικρά ανθάκια σίγουρα ,το περνάτε από το σουρωτήρι μια και δυο ίσως φορές.Και το λικέρ σας είναι έτοιμο να το πιείτε και να το κεράσετε σε φίλους και επισκέπτες.Κάνει πολύ καλό ένα σφηνάκι από αυτό σε βαρυστομαχιά και γενικά σε διαταραχές και επίσης για αρκετή ώρα θα έχετε μια δροσερή αίσθηση στο στόμα σας.Το λικέρ μπορεί να γίνει και με καθαρό οινόπνευμα η κονιάκ άχρωμο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!



Η Έρη απο το απο το μπλόγκ http://eri-captaincook.blogspot.gr μου έδωσε τη σκυτάλη για να πω για τα 7 δεν τα δικά μου σύμφωνα μα κάποιο παιχνιδακι ,λοιπον είναι....
1)Δεν μου αρέσει να κοιμάμαι σε εντελώς σκοτεινό δωμάτιο.
2)Δεν έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό με αεροπλάνο.
3)Δεν μου αρέσουν τα πράσα μαγειρεμένα ,ενω με τρελαίνουν ωμά.
4)Δεν μπορώ να πιώ παγωμένο νερό ,μου αρέσει δροσερό.
5)Δεν μπορώ καθόλου την ξιπασια,με εκνευρίζει αφάνταστα.
6)Δεν ξέρω να φτιάχνω κατασκευές και ζηλεύω με την καλή έννοια όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που βλέπω να γίνοντιαι στη μπλογκογειτονιά.
7)Δεν μου αρέσουν καθόλου τα ταξίδια που έχουν σαν μεταφορικό μεσο το πλοίο γιατί φοβάμαι τη θάλασσα.

Σχόλια

Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Αχ Νέλη μου.Λατρεύω το άρωμα του δυόσμου και τον χρησιμοποιώ πολύ συχνά στη μαγειρική.Το λικέρ πέρα από γεύση θα έχει και όμορφο χρώμα!Φιλάκια, καλή μου!!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Γιωργία μου δεν μπορείς να φανταστεις πόσο ωραία και δυνατή μυρωδια έχει, είναι πάρα πολυ ωραίο και ειδικά εσένα που σου αρέσει ο δυόσμος σου συνιστω να το φτιάξεις,φιλάκια πολλα.
Ο χρήστης starhomecraft είπε…
Φαινεται πολυ ωραιο.Δεν το εχω φτιαξει και με εβαλες ιδεες για του χρονου.Παντως εκανα το λικερ πεπονι σου και εγινε σουπερ!Καλο φθινοπωρο!!!!Φιλια Αναστασια
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Υπέροχο το λικεράκι, γεια στα χεράκια σου και στην υγειά μας Νέλλη μου
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Λικέρ δυόσμο!!!!Να σου πω την αλήθεια ούτε που το είχα ακούσει πόσο μάλλον να το δοκιμάσω ,αλλά η περιέργεια καμιά φορά είναι καλός σύμβουλος,με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω.Να είσαι καλά Νέλη μου καλό απόγευμα!!!
Ο χρήστης frida είπε…
λικερ δυοσμου δεν εχω δοκιμασει ποτε neli θα κερασεις ενα λικερακι.
Ο χρήστης Fotini είπε…
Χικ, εγώ μόνο που το είδα, χικ, ζαλίστηκα, χικ, γιατί το ρούφηξα όλο με τα μάτια ! Τα λικέρ είναι πολύ ευγενή ποτά, μ΄ αρέσουυυυυν !!!
Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Φαίνεται δροσιστικό, δεν έχω δοκιμάσει τέτοιο λικέρ. Αν δοκιμάσω θα το πιω στην υγειά σου!
Φιλάκια!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καί εγώ δέν κοιμάμαι στό σκοτάδι καί φοβάμαι τά ταξίδια στήν θάλασσσα,άν καί μικρή ταξίδεψα μά πλοίο από Μελβούρνη Αθήνα 20 ημέρες!!Η γεύση δυόσμου είναι η αγαπημένη μου!Πολύ ωραία συνταγή γιά λικέρ!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!
Ο χρήστης Λίλα είπε…
Πόσο αρωματικό θα είναι αυτό το λικέρ αλλά και πόσο χωνευτικό ταυτόχρονα!!!
Ο χρήστης luci είπε…
Adorei a receita do licor quero fazer,boa semana beijos
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλησπέρα!! Ούτε εγώ ήξερα πως γίνεται λικέρ το δυόσμο και μάλιστα τόσο χρήσιμο.
Και εγώ δεν μπορώ να κοιμηθώ σε εντελώς σκοτεινό δωμάτιο. Παίζει η τηλεόραση στο αθόρυβο όλη νύχτα!
Καλό βράδυ! Φιλάκια!!
Ο χρήστης wild rose είπε…
Δεν έχω πιει ποτέ λικέρ δυόσμου.Το δικό σου φαίνεται καταπληκτικό!Έχει υπέροχο χρώμα!
Καλό βράδυ!
Φιλάκια!
Ο χρήστης noname είπε…
ωραία τα λικερακια.... πρώτη φορά όμως βλέπω λικέρ δυόσμου.
θα το δοκιμάσω ευχαριστούμε.... άντε και άσπρο πάτο !!
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι πολύ ώραίο,και αρωματικό πολύ.Χαίρομαι που σου άρεσε το λικέρ πεπόνι,καλό Φθινόπωρο Αναστασία μου,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Στην υγεια μας Έλενα μου,νάμαστε πάντα καλα,καλή μας εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί φτιάξτο ,αν σου αρέσει η φρεσκια αίσθηση που αφήνει ο δυοσμος θα σου αρέσει σίγουρα.Καί έχει και πολύ ωραίο άρωμα.Καλό βράδυ Ροδάνθη.
Ο χρήστης Neli είπε…
Άντε έλα να το πιούμε ένα στην υγειά μας,όποτε θες.
Ο χρήστης Neli είπε…
Φωτεινούλα μου μη νομίζεις κι εγώ ένα βάζω ,το πίνω και δεν το πίνω γιατί ζαλίζομαι εύκολα χαχαχαχ αλλα είναι πολυ μυρωδάτο το συγκεκριμένο θα σου αρέσει.Και μιά και σου αρέσουν τα λικερ αντε κερναω ένα ,γεια μας.Φιλια.
Ο χρήστης Fotini είπε…
Αααα, κύριε Πρέσβη, με κακομαθαίνετε !!! Και φαϊ και πιοτό ;;; Μου φαίνεται δεν θα ξεκολλάω ... :))))
Ο χρήστης Neli είπε…
Αγαπητή μου ευχαριστηση μας να σας καλομαθαίνουμε ,γιατι τι είναι η ζωή? μικρές χαρες και καλοπέραση όσο μπορύμε ,κάτσε βρε όσο θες φαγητό έχουμε μπολικο χχαχαχα φιλάκια κοπελλια μου φτιαχνεις τη διάθεση χχαααχ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ετσι Λίλα μου όπως ακριβώς το λες και απο τα δύο είναι,και πολύ δροσερό μαζι.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Υπέροχο το λικεράκι, θα το κάνω σίγουρα μετά την μοσχομυριστή επιτυχία που έχει το λικέρ πεπονιού πάλι με τη δική σου συνταγούλα!Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβειάκι της προηγούμενης ανάρτησης αλλά το είχα ήδη λάβει από το byagathi.blogspot!Γιατί ο δυόσμος πρέπει να είναι ανθισμένος?Είναι πιο γλυκό το ποτό έτσι?Φιλάκια!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Παρασκευή μου,να είναι γευστικό και μυρωδάτο,φτιάξτο αν θες,φιλάκια πολλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευκαιρία να το φτιάξεις και να το δοκιμάσεις,έχει και γεύση απίθανη και άρωμα πολύ δυνατό,καλό απόγευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αν σου αρέσουν τα λικέρ αυτό είναι ένα πολύ καλό,δοκίμασε το και πες μας άποψη.Στην υγειά σου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αν σου άρεσε το πεπόνι θα σου αρέσει σίγουρα τότε κι αυτό ,οταν ο δυόσμος είναι ανθισμένος έχει πιό έντονο άρωμα,όποτε βγαίνει και το λικέρ πιό αρωματικό,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…


Α fazer é bom, beijos para você
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι και δροσιστικο και πολύ αρωματικό,σ ευχαριστω πολύ που θα το πιείς στην υγεια μου,φιλάκια να μαστε όλοι μας καλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είκοσι μέρες είναι πάρα πολλές χαρά στο κουράγιο σου,να το φτιάξεις τότε το λικερ έχει πολύ έντονη γεύση και μυρωδια,φιλάκια Δημητρούλα μου.
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Καλησπέρα Νέλη μου, με τα αρωματικά μεθυστικά σου λικεράκια!
Και όμορφο, μην ξεχάσω!

Ο ανθισμένος δυόσμος μάς κάνει τη διαφορά!
Θα δεις και μια άλλη εκδοχή δυοσμολικερακίου, ελπίζω σύντομα...
Ζ.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Ευχαριστώ πολύ!Θα σου γράψω λεπτομέρειες!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Ζαμπία μου,αυτό κι άν έχει αρωμα ,δίκιο έχεις,και μου πέτυχε και το χρώμα φέτος πολύ.Ναί όταν το φυτό έιναι ανθισμένο έχει πιο πολύ άρωμα,παριμένω να δώ και την άλλη εκδοχή εναγωνίως,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Περιμένω να μου πείς ,φιλιά.
Ο χρήστης Katrina είπε…
Υπεροχο λικερακι!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Αλεξανδρα Γκολφινοπουλου είπε…
Νελη..
Μολις εφτιαξα την μηλοπιτα και μαντεψε... πετυχεεε!!!
φιλακαι πολλα!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Αλεξάνδρα πολύ χαίρομαι,τελικά έβαλες μέλι μέσα? Πες μου την παραλλαγή να την ξέρω κι εγώ ,καλοφάγωτη,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Αλεξανδρα Γκολφινοπουλου είπε…
Καλησπερα!
Τελικα δεν εβαλα μελι, ε πρωτη φορα ειπα να μην ρισκαρω, αλλα αντι για φυτινη εβαλα βουτυρο και αντι για αλευρι που φουσκωνει μονο του εβαλα ενα απλο. (αυτα ειχα)
σιγουρα θα την ξαναφτιαξω ...γιατι τελειωσε χαχα!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Αλεξάνδρα, α δεν έβαλες ε?Θα μαθαίναμε αν τελικά γίνεται καλή και με το μέλι,το βούτυρο δεν παιζει ρόλο αλλα αν έβαλες απλο αλευρι πως φούσκωσε?Αφού τελείωσε μάλλον σας άρεσε οπότε ξανα φτιάξτην φιλάκια.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …