Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί

 Tην ψύχα απο ένα ψωμί του μισού κιλού,250 γραμμαρια καρύδια,6 σκελίδες σκόρδο,αλάτι  1 κουταλάκι του γλυκού κοφτο ,2 κουταλιές σούπας ξυδι,ενα ποτηράκι κρασιού όχι πολυ γεμάτο ελαιόλαδο.
Μουσκεύετε το ψωμί και το στίβετε  να φύγουν τα υγρά.Το βάζετε στο μπλέντερ με τα καρύδια το ξύδι ,το αλάτι και τα σκόρδα και ενω το χτυπάτε κάθε λίγο το σταματάτε και ριχνετε  το λάδι
.Οταν δείτε ότι έχουν γίνει όλα μια αλοιφή η σκοραδαλιά σας είναι έτοιμη.
Την σερβίρετε με γαλέο τηγανητό ,μπακαλιάρο,πέρκα και αλλα.
Εδώ εγώ την έχω βάλει δίπλα σε γλαύκο ένα ψάρι που δεν το ήξερα και το ανακάλυψα στο σούπερ μάρκετ.Μου άρεσε πολυ.            
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Λίλα είπε…
Μπακαλιαράκια φρέσκα τηγανιτά και μπόλικη σκορδαλ
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Λίλα μου τέλεια ,δίκιο έχεις,φιλιά.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Σκορδαλιά μυρωδάτη.... και όμως τόσο τέλεια!
Ο χρήστης Penelope είπε…
Η πιο αγαπημένη για μένα τουλάχιστον, εκδοχή σκορδαλιάς Νέλη μου. Από που είναι καλή μου η καταγωγή σου(;) μιας και αυτή συνηθίζεται σε μερικά μόνον μέρη της πατρίδας μας.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να σου πω μια ιδιοτροπία μου? Ενώ δε μου αρέσει γενικά το σκόρδο ,αυτη τη σκορδαλιά τη λατρεύω.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και για μένα Πηνελόπη μου,αν και δεν λέω και όχι και σ αυτήν με τη πατάτα.Θρακιώτισσα είμαι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μου τρεχουν τα σαλια... ενδιαφερον ακουγεται η σκορδαλια απο καρυδια. μεχρι σημερα ηξερα μονο με πατατα πουρε με την πρωτη ευκαιρια θα το δοκιμασω!!!!
Ο χρήστης ΚΑΤΕΡΙΝΑ είπε…
ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ!!!!!!ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ...........
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα απο το www.radiopoint.gr
Ωραιο το φαγητό σας σήμερα!!!!!!!!!
Σας περιμένουμε στο site μας με πολυ μουσική.
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα!!!!Νάχα λίγη!!Η αγαπημένη μου!Δέν αρέση στόν άντρα μου καί τήν στερούμαι καί εγώ!!Καλό μεσημέρι φίλη μου!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται να δοκιμάσω ποτέ σκορδαλιά. Θα δοκιμάσω λοιπόν την συνταγή σου για τον άντρα μου.....εκκρεμεί και η μελιταζανοσαλάτα! Δεν την έφτιαξα ακόμα :) Φιλάκια!!
Ο χρήστης Fotini είπε…
Πώς μ΄άρέσει η σκορδαλιάααα !!! Μόνο που όταν τρώω λίγο παραπάνω ... πέφτω σε κόμμα, γιατί μου ρίχνει την πίεση ! Και είμαι ήδη υποτασική, χμμμμ ...
Είναι δλδ απαγορευμένο φρούτο για μένα, αλλά πάντα θα φάω ... όση αντέξει ο οργανισμός μου ! Αχχχ, κι αυτός ο βακαλάος ...
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Αααααα να και κάποια που κάνει την σκορδαλιά όπως εγώ, με ψωμί και καρύδια δηλαδή και όχι με πατάτα.
Για μένα είναι η καλύτερη σκορδαλιά!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Ο χρήστης grEAT είπε…
εμεις παλι, δεν εννοουμε σκορδαλια με ψωμι. παντα με πατατα.! :)
καλο βραδυ νελη μου.

ειρηνη
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι πολύ νόστιμη ,φτιάξτην έτσι θα σου αρέσει σίγουρα,καλό βράδυ.Είναι και ευκαιρια να τη δοκιμάσεις και διαφορετική από αυτό ήξερες ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί δοκίμαστε την και περιμένω εντυπώσεις μετα,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα επισκέφθηκα το ράδιο σας και μου κράτησε αρκετές ώρες συντροφιά με την ωραία του μουσικη,καλή συνέχεια.
Ο χρήστης Neli είπε…
καλησπέρα Δημητρούλα μου ,ειλικρινά λυπάμαι που έιμαστε μακριά να σου έφερνα εγώ μια και σου αρέσει τόσο.Καλό μας βράδυ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Τελικά ο καλύτερος δοκιμαστής μου είναι ο άντρας σου χχαχαχα ,σας ευχαριστώ και τους δυο μου κάνετε την τιμη.Εσένα που τα μαγειρεύεις κι αυτόν που τα τρώει,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένααααααααα ,αλλά έχω κι εγω το ίδιο θεμα με σένα αν φάω λιγη παραπάνω,εγω ειμαι υπερτασικη βέβαια αχχαχαχα αλλα αυτή με κάνει λιώμα βρε παιδί μου,παρόλα αυτά την τιμώ ιδιάιτερα.Καλό βράδυ φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγώ την τρώω και την άλλη αλλά ο συζυγος λέει σκορδαλιά είναι μονο με καρυδι οπότε τις πιο πολλές φορές φτιάχνουμε με καρύδι.Και για μένα αυτή είναι η καλύτερη εκδοχή της σκορδαλιάς.Φιλάκια,καλό βράδυ.
Ο χρήστης mia maria είπε…
Η μαμά μου την κάνει με ψωμί αλλά καρύδια δε βάζει! Πολύ ωραία, να είχα λίγο!
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι όπως συνιθίσεις Είρηνη μου σωστό το ένα σωστό και το άλλο.Καλό μας βράδυ και φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί μερικές την κάνουν μόνο με ψωμί ,την άλλη φορά πες της να προσθέσει και καρύδια είναι πολύ πιο γευστική ,βέβαια γούστα είναι αυτά,να μπορούσα κι εγώ να σου έδινα ,μακάρι.Καλό βράδυ.
Ο χρήστης Σοφία είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Eri είπε…
Ετσι την κάνω κ εγώ Χρυσούλα μου, εννοείται, όπως την έκανε η γιαγιά μου σε μπακιρένιο γουδί καθισμένη κάτω στο πάτωμα! Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης Vita είπε…
Καλώς σε βρήκα! Νόστιμη η σκορδαλιά σου. Κι εμένα μ' αρέσει με την προσθήκη καρυδιών.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγώ Ερη μου δεν έχω γουδι χαχαχαχα στο μπλέντερ την κανω.Είσαι πιο παραδοσιακή ,μπράβο,φιλάκια και απο μένα πολλα πολλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς βρεθήκαμε,ναί είναι πιο ωραία με τα καρυδάκια μέσα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σοφία το σχόλιο σου ηρθε στο μέιλ μου ,δεν την έχει συνιθίσει ο πολύς κόσμος με καρύδια,και εδω στη θράκη όλοι σχεδόν με καρύδια τη φτιάχνουν,μακαρι να μπορουσα να σου δώσω λίγη, καλό βράδυ.
Ο χρήστης Katrina είπε…
Δεν εχω φαει σκορδαλια με καρυδια πρεπει να ειναι πολυ νοστιμη!!!!Γεια στα χερακια σου!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Φτιάξτην και θα με θυμηθείς,πραγματικά είναι πολύ νόστιμη,σε ευχαριστώ πολύ καλό μεσημέρι.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
γεια σας
συγνώμη που ήρθα ακάλεστη σας βρήκα από ένα άλλο μπλογκ
συγνώμη αν ενοχλώ
ευχαριστώ
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα σου,καθόλου δεν ενοχλείς ,καλως ήρθες θα χαρώ πολύ να τα λέμε καλό απόγευμα.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλωσόρισες στο μπλογκοσπιτάκι μου και στην παρέα μας
καλώς βρεθήκαμε θα χαρώ κι εγώ να τα λέμε
καλό βράδυ
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλως βρεθήκαμε ,θα τα λέμε,καλό μας βράδυ.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …