Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Σπετσοφάι

 2 χωριάτικα λουκάνικα,
4 πιπεριές κέρατα ,
1 κολοκυθάκι,
1 μελιτζάνα,
1 κρεμμύδι μεγάλο,
4 ντομάτες μεγάλες ώριμες μεγάλες
,αλάτι  πιπέρι,μισό ποτηράκι ελαιόλαδο.
 Πλένετε και καθαρίζετε τα λαχανικά,κόβετε κατά μήκος τις πιπεριές στη μέση,βγάζετε τους σπόρους.Κόβετε τη μελιτζάνα και το κολοκυθάκι σε κομμάτια αφού τα καθαρίσετε.
 Τα βάζετε σε ένα τηγάνι και μόλις κοκκινίσουν ρίχνετε και τα λουκάνικα κομμένα σε κομμάτια,να τηγανιστούν κι αυτά.
Μόλις γίνουν ρίχνετε τις ντομάτες που τις έχετε αλέσει στο μπλεντεράκι μαζί με το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.Αν το θέλετε πιο πικάντικο το σπετσοφάι ρίχνετε στο τηγάνι μια καυτερή πιπεριά η μπούκοβο(καυτερό κόκκινο πιπέρι)Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά και το κατεβάζετε.ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Nasia είπε…
κοντεύω να μπω μέσα στον υπολογιστή!!!!!τρελαίνομαι για λουκάνικο κι ακόμα περισσότερο για σπετσοφάι!!!!!!!!!!!!!τι ωραίο που το έχεις κάνει!
ωχ! μάνα!!! χαχαχαχαχα
καληνύχτα!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Τρελαίνομαι γιά σπεντζοφάι!!!Τό φτίαχνω πάντα στήν γιορτή μου καί τόν χειμώνα!!Καλό βράδυ φίλη μου!!Φιλιά!!
Ο χρήστης frida είπε…
και ελεγα αυριο τι να μαγιρεψω ωραια ιδεα θα κανω σπετσοφαι
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Απο όρεξη αλλο τίποτα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαλάλι σου Νάσια μου ,αφου σου αρέσει,κι εγω του έχω αδυναμία τρελλη,καλο ξημέρωμα κορίτσι μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγώ Δημητρούλα μου το φτιάχνω συχνά μας αρέσει πολυ,ναι είναι πιο πολύ Χειμωνιάτικο φαγητό.καλό βράδυ φιλενάδα μου ,φιλάκια πολλά
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Λατρεμένο πιάτο!!!! Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι!! :)
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί άντε να το φτιάξεις,είδες σε γλύτωσα απο σκέψεις,καλή επιτυχία.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς όρισες,νάσαι πάντα καλά και να έχεις όρεξη κι άν βρισκουμε και τρώμε σε λίγο καιρό θα είναι ευχής έργον χαχχαχα,ελπίζω να σε ξαναδούμε ,καλή συνέχεια.
Ο χρήστης myStickland είπε…
Mμμ..μέχρι εδω μύρισε!!
Λατρεύω το σπετζοφάι..
Καλό βράδυ:)
Ο χρήστης Neli είπε…
Να φανταστώ ότι το έχεις στη λίστα των αγαπημένων τότε? Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα Σοφοκλη.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Και εγώ είμαι λάτρης του σπετζοφάι....και το δικό σου δείχνει υπέροχο!
Σου έχω δώρο μια καρδούλα!! Φιλάκια!!
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Λατρεύω το σπετσοφάι και ειδικά όταν έχει και λίγη σαλτσούλα παραπάνω για καμιά βούτα με φρέσκο ψωμί,ζητάω πολλά!!!!!Καλό σ/κ να έχεις Νέλη μου φιλιά!!!
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Αν και είναι λίγο πρωί για το νόστιμο, πικάντικο πιάτο σου, εκτός κι αν πάρω αγγλικό πρωινό, ειδάλλως θα το κρατήσω για κρασάκι στη βεράντα το βραδάκι!:)

Νέλη μου φιλάκια!
Καλό ΣουΚού
Ζ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μεσημέρι ,ναί είδες άρωμα το σπετσοφάι? ωραίο φαγητό ,πικάντικο και γευστικό,τελικά αρέσει πολύ και σε πολλούς.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μεσημέρι Παρασκευή μου σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,όσο για την καρδούλα σ ευχαριστώ πάρα πολύ και θέλω να σου πώ ότι μόλις με πρόλαβες θα σου χαριζα την ίδια.Φιλάκια πολλά Παρασκευή μου και πάλι ευχαριστώ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ ακριβώς το ίδιο ζητάω ,μήπως την επόμενη φορά να το φτιάχναμε και να το τρωγαμε παρέα να κάνουμε μαζί τις βούτες μας?Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Κράτα το για κρασάκι ,που ξέρεις? μπορεί να πεταχτώ κι εγώ μέχρι εκεί να το πιούμε παρέα,καλό Σου Κου και σε ένα φιλενάδα μου.
Ο χρήστης Marcela Gmd είπε…
Very rich!!!
Have a wonderful weekend!

Besos, desde España, Marcela♥
Ο χρήστης Neli είπε…
Τhank you and i wish the same for you.Kisses
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Φαίνεται και φαντάζομαι ότι είναι νοστιμότατο!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί είναι Μαρία μου και πολύ παχυντικό επίσης αχαχααχ αλλά δε βαριέσαι δεν το τρώμε κάθε μέρα ,φιλάκια.
Ο χρήστης mia xara είπε…
Νοστιμότατος μεζές!Εγώ θα βάλω σίγουρα και μπούκοβο! Καλή εβδομάδα! ΧΟ
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ βάζω πάντα καυτερό του πάει πολύ,καλη εβδομάδα και σε σενα.
Ο χρήστης Fotini Little Treasures είπε…
Μμμμ... η αγαπημένη μου καλοκαιρινή λιχουδιά!!! Συγχαρητήρια Νέλλη μου!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Φωτεινή μου,είναι ωραίο όντως αυτό το μεζεδακι.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …