Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Γαρίδες σαγανάκι

500 γραμμάρια γαρίδες,(εγώ έβαλα καταψυγμένες,αν είναι φρέσκες και σας αρέσουν ολόκληρες μπορείτε να μην τις καθαρίσετε ).
1 μεγάλο κρεμμύδι,1 πιπεριά κόκκινη ,1 πιπεριά πράσινη,1 σκελίδα σκόρδο,μαϊντανό ,1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο,αλάτι πιπέρι,άνηθο,δυόσμο,1 κουταλιά σούπας μουστάρδα,4 ντομάτες ώριμες και μισό κουτί στοματάκι τριμμένο ,η αν έχετε δική σας σάλτσα ντομάτα,ένα κομμάτι φέτα σκληρή για να βάλετε από πάνω,προαιρετικά κεφαλοτύρι.


Πλένετε καλά τις γαρίδες και τις αφήνετε να στραγγίσουν λίγο.
 Κόβετε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι ,την πράσινη και κόκκινη πιπεριά,τον δυόσμο ,τον άνηθο ,το μαϊντανό, λιώνετε το σκόρδο,ρίχνετε το λάδι,το αλάτι ,το πιπέρι.
 Τα αφήνετε να μαραθούν λίγο και ρίχνετε τις γαρίδες και τη μουστάρδα. Τα αφήνετε να βράσουν περίπου για 10 λεπτά όλα μαζί.Ρίχνετε μετά τις ντομάτες και το ντοματάκι και τα αφήνετε άλλα 10 λεπτά η μέχρι να μην έχει πολλά ζουμιά.Τις κατεβάζετε  και αφού τις σερβίρετε σε πιατέλα ρίχνετε από πάνω τη φέτα τριμμένη.

Μπορείτε να τη  βάλετε να βράσει και αυτή λίγο μέσα στο σαγανάκι η να ρίξετε κεφαλοτύρι κατά το σερβίρισμα,όπως και να το κάνετε είναι πολύ νόστιμο.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!


Σχόλια

Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Πολύ καλή!ότι πρέπει για κρασάκι, τώρα που θ΄αλλάξει ο καιρός.Φιλάκια, σεφ μας!
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Τέλειο φαγάκι και πολύ πολύ αγαπημένο,να είσαι καλά Νέλη μου και καλό μήνα!!!!
Ο χρήστης Fotini είπε…
Παιδί μου, βαλτή είσαι ;;; ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ για θαλασσινά !!! Δεν έχω δοκιμάσει τη μουστάρδα σ΄αυτό το πιάτο. Θα το κάνω όμως άμεσα !
Γουρ γουρ γουρ, γουργουρίζω !!!
Ο χρήστης starhomecraft είπε…
Καλο μηνα Νελη!!!Φαινονται πεντανοστιμες!Εγω παντως παρηγγειλα στον αντρα μου γαυρο για να κανω την συνταγη σου.Θα σου πω οταν γινει.Φιλια Αναστασια
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Εγώ θα πάρω τις γαρίδες, χωρίς το τυρί...
Είναι σπαστικό το ξέρω, αλλά δε θέλω ούτε να το μυρίζω..
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!
Ο χρήστης noname είπε…
με το δεξί μπήκες νελι στον νέο μήνα!πολύ ωραίο πιάτο ευχαριστούμε! ευτυχώς που σε βρήκαμε και λιγοστέψτε το ντελιβερι χαχαχαχ ... πάντα τέτοια γευστικά πιάτα να έχεις!
Ο χρήστης Dinah είπε…
you are very good at cooking..yummy..i must be envious of you..
Ο χρήστης Λίλα είπε…
Το αγαπημένο μου φαγάκι!!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ κ σκέτες τις γαρίδες θα έτρωγα...είναι ένα από τα αγαπημένα μου θαλασσινά φαγητά!!!Δεν έχω δοκιμάσει γαρίδα με τυρί θα το κάνω σήμερα κιόλας έχουμε λαική οπότε τρέχω για γαρίδες.... Φαίνονται πεντανόστιμες όπως πάντα!!!!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε τοτε καιρός για κρασάκια και σαγανάκια,καλημέρα Γιωργία μου.Φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και δικό μου Ροδάνθη μου ,και γενικά μου αρέσουν τα θαλασσινα,καλό μήνα να έχουμε.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μήνα Φωτεινή μου,και μένα με τρελαίνουν όπως και να είναι μαγειρεμένα,δοκίμασε τη μουστάρδα του δίνει άλλη γεύση,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μήνα Αναστασία,περιμένω να μου πείς άν σου αρέσει τελικά,εμείς πάμε για τη δεύτερη δόση,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να μην το φας τότε Μαρία μου ,τίποτε δεν είναι σπαστικό σχετικά με τη γεύση ,και εγώ προτιμώ να μείνω νηστικη παρα να φάω κάτι που δεν ταιριάζει στις γευστικές μου προτιμήσεις,φιλά πολλά και απο μένα,καλημέρα σου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα ,καλό μήνα,σε ευχαριστώ και εγω για τα καλά σου λόγια ,το ντελίβερι όμως δεν ξερω αν είναι ευχαρηστημένο που με βρήκες χαχαχαα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημερα dinah,ευχαριστω για τα καλα σου λόγια,φιλια πολλά πολλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μήνα Λίλα μου,χαίρομαι που σου αρέσει.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Ελενα,να το δοκιμάσεις το τυρί είναι πολυ ωραίο,δένει πολύ σαν γεύση με τις γαρίδες ,καλή επιτυχία αν το φτιάξεις,φιλιά πολλά.Και μέ φρέσκες γαρίδες θα γίνει τελειο.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλημέρααα!! Καλό μήνα!
Εγώ μπορώ να φάω μόνο το τυρι επειδή δεν τρώω γαρίδες;
Συνηδειτοποιώ πως είμαι πολύ κακόφαγη τελικά.
ΜΟυ αρέσει πάρα πολύ να μαγειρεύω γαρίδες και δεν έχω φάει ποτέ... ούτε να δοκιμάσω, το πιστεύεις;
Μια συνταγή παλιότερη με γεμιστές πιπεριές που έχεις γίνεται με τις πιπεριές για γέμιση; Μου έφερε ο άντρας μου μια τσάντα πιπεριές και δεν ξέρω τι να τις κάνω.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Εννοώ αυτή την συνταγή με τις πιπεριές κέρατο που έχεις.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μεσημέρι Παρασκευή μου και φυσικά γίνεται ,ακόμη και με φλωρίνης το έχω δοκιμάσει και έγινε πολύ ωραίο φτιάξτο.Φιλιά πολλά.
Ο χρήστης DIMI είπε…
Kαλημέρα καλό μήνα Νέλη μου!Πού τό ήξερες ότι είναι τό αγαπημένο μου φαί?Γαρίδες σαγανάκι!!Τέλειο!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Δημητρα μου,καλό μήνα να έχουμε,φιλάκια πολλα και μένα μου αρέσει πολύ αυτό το φαγητό.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Θα το φτιάξω αύριο...σε ευχαριστώ! Φιλάκια!!
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Καταπληκτικό πιάτο!!!! Γεμάτο μυρωδιές!! Καλο μεσημέρι :)))
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μενα μου αρεσει πολύ Σοφοκλη,καλο βράδυ.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …