Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Ψητό κοτόπουλο και ρύζι με λαχανικά

2 φιλέτα κοτόπουλου
(Μπούτι ,στήθος αλλά να το ανοίξετε για γκριλ,καλλίτερα να πείτε στον κρεοπώλη να κάνει τη διαδικασία.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολόκληρο κοτόπουλο.)Αλάτι , μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο,2 κουταλιές σούπας μουστάρδα,2 λεμόνια το χυμό,1 ποτηράκι άσπρο κρασί,1 ποτηράκι ελαιόλαδο.
 Βάζετε σε ένα ταψί το κοτόπουλο,με τα μπαχαρικά το αλάτι και λίγο λάδι και το βάζετε στο γκριλ να ψηθεί.
 Το αφήνετε να μισοψηθεί και ετοιμάζετε τη σάλτσα με τη μουστάρδα ,το κρασί,τα λεμόνια και το λάδι.
 Το βγάζετε από το φούρνο  μισοψημένο και τη ρίχνετε επάνω.Το ξανά βάζετε στο γκριλ και αφού ψηθεί από τη μια μεριά το γυρίζετε και από την άλλη,και ρίχνετε λίγη από τη σάλτσα επάνω.Το βγάζετε από το φούρνο όταν έχει ψηθεί καλά,έχει δέσει και η σάλτσα μέσα στο ταψί.
ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ...
1 καρώτο ,4 φύλλα μαρούλι,1 φλυτζανάκι του καφέ αρακά,μισό φλυτζανάκι του καφέ καλαμπόκι,1κούπα του τσαγιού ρύζι κίτρινο,λίγο κρασί άσπρο,5 κουταλιές της σούπας λάδι,1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγνό,αλάτι ,πιπέρι και 2 κούπες νερό περίπου.






Αφού πλύνετε τα φύλλα μαρουλιού τα κόβετε και τρίβετε σε ένα τρίφτη και το καρώτο,ρίχνετε τον αρακά,το καλαμπόκι ,το αλάτι ,το πιπέρι,το βούτυρο και το λάδι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να μαραθούν ελαφρά.Μόλις τα δείτε να μαραίνονται ρίχνετε και το ρύζι και αφού το αφήσετε και αυτό για λίγο μαζί με τα λαχανικά ,τα σβήνετε με το κρασί.Ρίχνετε και το νερό και αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10 με 12 λεπτά περίπου.Το σβήνετε και το αφήνετε στην κατσαρόλα με το καπάκι σκεπασμένο,το ανοίγετε όταν μισοκρυώσει,έτσι γίνεται πιο ωραίο το ρύζι.
Το σερβίρετε με σαλάτα πράσινη και κρασί άσπρο.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!



Θα ήθελα να πω στην Παρασκευή και από εδώ ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανε να παρουσιάσει στο μπλόγκ της μερικές συνταγές μου.http://confusedmindblog.blogspot.gr/2012/10/photo-day-9-10-neli-s.html
http://confusedmindblog.blogspot.gr/2012/09/neli-photo-day-8-september.html
Πραγματικά με συγκίνησε πολύ αυτή της η πράξη ,ότι και να πω θα είναι λίγο.
Της αφιερώνω λοιπόν όλες τις συνταγές μου που έχει παρουσιάσει και θα ήθελα να της δώσω και αυτό σαν ένδειξη πραγματικής φιλίας και συμπάθειας.
Παρασκευή μου σε θεωρώ πραγματικά δικό μου άνθρωπο ....Πολλά πολλά φιλιά.

Σχόλια

Ο χρήστης oldthings είπε…
Αν και έχουμε φάει ( φασολάδα ,καθότι λίγη ψύχρα και Παρασκευή )θα το έτρωγα το πιάτο σου ευχαρίστως τώρα αμέσως !Είναι υπέροχο !Μου φαίνεται εύκολο , νοστιμότατο και πολύ υγιεινό !
Μπράβο σου Νέλη !
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλη!Καί από μένα ένα μπράβο στήν Παρασκευούλα μας!Τό σημερινό σου φαγητό,πού είναι μούρλια,θά τό δοκιμάσω γιά αύριο!Μού έδωσες μιά πολύ νόστιμη ιδέα!Καλό Σ/Κ!Φιλάκια!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλημέρα καλή Νέλι
ωραία αυτή η συνταγή μου αρέσει πολυ αυτό το φαγητό
μπράβο στην καλή Παρασκευή (ειχα δει την αναρτηση στο μπλογκ της προχθες) μπραβο και σενα για το ομορφο εικονακι, αλλα και για την έννοια της εικόνας (friends forever)
καλό σαβ/κο
Ο χρήστης grEAT είπε…
το κοτοπουλο σου ειναι υπεροχο. τωρα παω να δω τις συνταγες σου στο μπλογκ της παρασκευης.
φιλακια και καλο σαββατοκυριακο
ειρηνη
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Γεια σου Νέλλη με τις νοστιμιές σου!
Λαχταριστό και το σημερινό σου πιάτο και πολύ αγαπημένο!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλησπέρα φίλη μου!
Δεν μπορώ να το πιστέψω πως μου αφιέρωσες εκείνες τις συνταγές και οτι έφτιαξες ένα βραβειάκι αποκλειστικά για μένα.
Αυτό και αν είναι μεγάλη τιμή για μένα.
Ναι!! μπορώ να πω πως για αυτό το βραβείο αισθάνομαι πραγματικά περήφανη. Θα το έχω πάντα στην καλύτερη θέση του μπλογκ μου.
Θα ξαναπω πως από την πρώτη στιγμή που γνώρισα το μπλογκ σου σε εμπιστεύτηκα στις γεύσεις. Καθημερινές συνταγές και εσύ με αυτό το κάτι παραπάνω που πρόσθετες με προκάλεσες να δοκιμάσω. Είναι σπουδαίο να παίρνεις μια συνταγή και να σου βγαίνει επιτυχία. Και οι δικές σου ως τώρα έχουν βγει όλες.
Το φιλετάκι δείχνει μούρλια και η παρουσίαση που του έκανες στο πιάτο σούπερ :)
Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου! Φιλάκια πολλά!!
Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Νέλη μου,Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!!και συγχαρητήρια και στις δυο σας, την Παρασκευή κι εσένα για την αλληλοεκτίμηση που έχετε μεταξύ σας, η μια με την παρουσίαση και η άλλη με την ευγνωμοσύνη και την αφιέρωση.Ίσως τελικά εδώ μέσα, επειδή δε μετράει η δύναμη της εξωτερικής εμφάνισης, μετράει η δύναμη των ανθρώπινων συναισθημάτων, που δημιουργούν όμορφες σχέσεις.Πάω κι εγώ να δω την παρουσίαση στο σπιτάκι της Βασιλικής.Καλό σου βράδυ!
Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Μη γελάσεις!!!!!Γκάφα!!Πήγα και ξαναήρθα!!!!! γιατί και το είχα δει και το είχα σχολιάσει και είχα πει ήδη στην Παρασκευή, ότι έφτιαξα τα κουλουράκια βανίλιας και έγιναν εξαιρετικά(πράγμα που δεν είχα πει σε εσένα).Τι χαζή!!!!Είδα όμως την απάντηση της Παρασκευής, που ήταν εξαιρετικά τιμητική για σένα και τις συνταγές σου!Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Υπέροχο πιάτο και καλομαγειρεμένο!Μπράβο Neli μου!Πηγαίνω και στο blog της Παρασκευής, συγχαρητήρια και στις δυο σας!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Fotini είπε…
Νελάκι, μοσχομύρισε η blogογειτονειά από το κοτοπουλάκι! Μα πιο πολύ ακόμα μοσχομύρισε από την όμορφη φιλία που έχει γεννηθεί ! Εύχομαι πάντα να έχεις όμορφες συναντήσεις ! Φιλάκιαααα !!!
Ο χρήστης Eri είπε…
Χρυσούλα μου τέλειο το φαγάκι σου ποιος μπορει να πει όχι, καλομαγειρεμένο και πολύχρωμο, υπέροχο! Μπράβο και στην φίλη σου, φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης myStickland είπε…
Νόστιμο φαγάκι...μου έδωσες ιδέα για το μεσημεριανό της Κυριακής!!!
Καλό βράδυ φίλη μου:):)
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Δεν μου επιτρέπει να πάρω την εικονίτσα. Θα μπορούσες να μου την στείλεις στο email μου; Είναι το confumind@gmail.com
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Νοστιμότατο το φαγάκι σου!Ό,τι πρέπει για κάτι που να καλύπτει όλα τα γούστα!Χαίρομαι που δημοσιεύτηκαν και αλλού οι συνταγές σου!Βέβαια, το ανανεωμένο σου σπιτάκι είναι απλώς όλα τα λεφτά!Φιλάκια!!!!!
Ο χρήστης Σοφία είπε…
΄Ολα ωραία,
και το φαγητό και το νέο look !
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ ένα έχω να πω τυχερή η οικογένεια σου!!!! Τέλεια τα φαγητά σου ειδικά αυτό θα το έτρωγα τώρα ευχαρίστως!!!!! Φιλάκια!!!!!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Κορίτσια να είστε καλά και οι δυο...!!
Καλά μαγειρέματα!!!
Φιλάκια!!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Με συγκινήσατε και ξέχασα να πω πως το φαγητό φαίνεται λαχταριστό λαχταριστό!!...
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,είναι όντως πολύ εύκολο και είναι σιγουρο ότι όλοι θα το φάνε,δοκιμασε το και πες μου εντυπώσεις.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πολλά μπράβο στην Παρασκευή μας,άντε καντο και πές μου αν σου άρεσε,πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που σου αρέσει το φαγητό μου,ναι πολύ με συγκίνησε η Παρασκευή,φιλάκια Δελφινάκι μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Ειρήνη μου ,η Παρασκευή τις έκανε πιο σπουδαίες απο ότι είναι,φιλάκια και σε σένα και να έχεις και εσύ μια καλη Κυριακή.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Ελενα μου για τα καλά σου λόγια,χαίρομαι που σου αρέσει,φιλιά καλή Κυριακή.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγώ ευχαριστώ για όλα,δε θα ξαναπώ τα ίδια ,μονο ένα, χαίρομαι απο καρδιάς που ανταμώσαμε μέσα σ αυτό το χώρο,νά είσαι πάντα καλά και θα σέ έχω στην σκέψη μου φιλιά πολλά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί όντως ήταν πολύ τιμητική Γιωργία μου και πολύ συγκινητική ,χειρονομία και πραξη όλο ευγένεια και ανωτερώτητα,είμαι πολύ συγκινημένη,φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολυ Ελένη μου,χαίρομαι που λέτε καλά λόγια για τις συνταγές μου ενω όλες μαγειρευετε υπέροχα,φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Φωτεινούλα μου,είμαι πολυ χαρουμενη και για την Παρασκευή αλλα και για όλες εσάς που έχω συναντήσει εδω μέσα,φιλακια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολύ Ερη μου που λες καλα λόγια για τις τόσο απλές συνταγες μου ,νάσαι καλα,φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ενα και ένα ειναι για Κυριακάτικο ,και θα το φάνε εγγυημένα και τα παιδιά σου.Καλό μας βράδυ και πολλά πολλά φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ για όλα τα καλά που είπες,χαίρομαι και που σου άρεσε η αλλαγή που έκανα,φιλακια πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Ελενα μου,νασαι καλά για όσα καλά λες για μένα πάντα,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Σοφία,νάσαι καλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστουμε Μαρία νάσαι καλά και εσύ ότι ποθείς.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαχαχα και γι αυτό σε ευχαριστώ πολύ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι πολύ σωστό πάντως αυτό που λες περί εξωτερικής εμφάνισης,βλέπεις την ομορφιά του άλλου μέσα απο τα γραφώμενα του και τις κινήσεις του.
Ο χρήστης frida είπε…
μπραβο σου παλι neli μου για την ωραια συνταγη σου και φανταζομαι θα ειναι και νοστιμη γιατι ξερω οτι μαγιρευεις ωραια
Ο χρήστης ΑΘΗΝΑ ΓΚΑΜΠΟΥΡΑ είπε…
para polu nostimo fainete kai eimai sigouri pws tha einai.mprabo gia akoma mia fora
apo www.nanas-gastromageies.blogspot.com
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημερα Νανά μου ,σε ευχαριστώ πολύ,χαίρομαι για τα καλά σου λόγια και σε ευχαριστώ πολύ πολύ ,φιλάκια,καλή Κυριακή
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ φιλενάδα ,το παστίτσιο σου όμως δεν το φτάνει κανείς,φιλιά.
Ο χρήστης Τετράδιο συνταγών είπε…
Καλημέρα!Σε περιμένει βραβείο! Με την αγάπη μου! http://tetradiosyntagon.blogspot.gr/2012/10/daphnofila.html
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα σ ευχαριστώ πλύ έρχομαι να το παραλάβω ,και την δικιά μου αγάπη έχεις.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …