Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Α…

Πατάτες με κρέμα γάλακτος και τυριά

 1 κιλό πατάτες,350 γραμμάρια διάφορα τυριά τριμμένα,1 ζαμπονάκι κονσέρβα,7 φέτες πάριζα,1 κρέμα γάλακτος μικρή,λίγη φέτα,5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο,αλάτι,κόκκινο και μαύρο πιπέρι.
Καθαρίζετε τις πατάτες,τις κόβετε φέτες  και τις στρώνετε μέσα σε ένα ταψί.
 Ρίχνετε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και τις βάζετε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα ,τις αφήνετε να μισοψηθούν .
 Κόβετε τις φέτες της πάριζας σε τετράγωνα και τρίβετε στον τρίφτη το ζαμπονάκι.
 Βγάζετε το ταψί από το φούρνο.
Ρίχνετε τη μισή ποσότητα από τα τριμμένα τυριά και τη φέτα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά.
 Τα στρώνετε στο ταψί μέσα .
 Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος.
 Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και το ψήνετε για ένα δεκάλεπτο.
Στο τέλος ρίχνετε από πάνω και τα υπόλοιπα τυριά και ξαναβάζετε το ταψί και ψήνετε μέχρι να γίνουν τα τυριά ροδοκόκκινα.










Είναι εύκολη και νόστιμη συνταγή με απλά υλικά ,το μόνο που έχει δύσκολο είναι ότι πρέπει να μπει και  να βγει αρκετές φορές στο φούρνο ,αλλά πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει....
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Δεν έχω καμιά αμφιβολία Νέλλη μου ότι το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει!
Λαχταριστό το φαγάκι σου!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Είναι καταπληκτικό Νέλλη μου!
Μου αρέσει που χρησιμοποιείς απλά υλικά!
Φιλάκια πολλά!
Καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Με έπεισες θα δοκιμάσω να το φτιάξω...
Καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
νοστιμούλα μου φαίνεται
ευχαριστούμε για την πρόταση
καλό βράδυ
Ο χρήστης Irma είπε…
Καλησπέρα Νέλη! Πολύ ωραίο φαγητό φαίνεται και σίγουρα θα το δοκιμάσω! Καλό σου βράδυ!
Ο χρήστης oldthings είπε…


Φαίνεται εύκολο και νοστιμότατο !
Μια καλή λύση για βραδινο ,μόνο που χρειάζομαι να διπλασιάσω τη δόση !
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστω πολύ Ελενά μου,για τα καλά σου λόγια,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολυ Ελένη μου,φιλάκια πολλα και απο μένα,καλή μας εβδομαδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το φτιάξεις Ελένη και πες μου εντυπώσεις,καλή εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι είναι πολύ νόστιμο ,τουλαχιστον αρέσει σε μας,καλό βράδυ Δελφινάκι.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπερα Ιρμα,νόστιμο είναι ,οταν το δοκιμάσεις μου λες,καλό σου βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καί εύκολο είναι Ολυμπία μου και νόστιμο ,δοκίμασε το και μου λες.
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Υπέροχη η συνταγή!!!! Πεντανοστιμη δείχνει!!! Καλο βράδυ εύχομαι!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Και προπαντώς εύκολη Σοφοκλη,καλό σου βράδυ.
Ο χρήστης Lila Xagorari είπε…
Λαχταριστό, λαχταριστό, νόστιμο κι ευωδιαστό!
Ο χρήστης Ada είπε…
Γειά στα χεράκια σου :) Φαίνεται πεντανόστιμο, θα το δοκιμάσω. Φιλάκια καλή μου xxx
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Είμαι σίγουρη ότι η μυρωδιά θα είναι απίστευτη!Τέλειο!Και γιατί όχι μαζί με μια μπυρίτσα μια που ο καιρός εδώ ακόμα είναι για κοντομάνικο!Ευχαριστούμε!Φιλιά!
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Οπως η Ελενα ετσι κι εγω δεν εχω καμια αμφιβολια οτι ειναι νοστιμο...απλα ειναι
ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ!!!Με καποιες διαφορες το φτιαχνω κι εγω...γεια στα χερια σου Νελλη!!!
Καλη σου μερα φιλακια!!!
Ο χρήστης Nasia είπε…
μμμ!!!!!αγαπημένη μου συνταγή κι επιτέλους πιο απλή ,γιατι ως τώρα δεν την έφτιαχνα γιατί απαιτούσε βρασιμο στις πατατες και βαριόμουν...η δική σου είναι πολύ ξεκούραστη,μην τα παραλέμε ότι το ανοιγοκλείσιμο του φούρνου είναι κουραστικό !!χαχαχα
καλημέρα!
Ο χρήστης Nasia είπε…
Α!και πολύ ωραία αλλαγή στο φόντο!!!!!!!
Ο χρήστης ΑΘΗΝΑ ΓΚΑΜΠΟΥΡΑ είπε…
ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Ο χρήστης DIMI είπε…
Υπέροχη συνταγή Νέλη μου!Δείχνη πεντανόστιμή!!Καί τό καινούργιο σου look υπέροχο!Φιλιά!
Ο χρήστης Eri είπε…
Οτι πρέπει για ένα τραπέζι η συνταγή σου Χρυσούλα μου! τέλεια!
Ο χρήστης Neli είπε…
Οπως ακριβώς τα λες Λίλα μου ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Αda ναι φτιάξτο είναι εύκολο και νόστιμο,φιλιά πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι όντως ωραία η μυρωδιά και συναγωνίζεται τη γεύση,πολύ καλός συνδιασμός με μια μπύρα αλλα και κρασί ασπρο που το δοκίμασα μια χαρά πήγαινε,εγω ευχαριστώ για τα ωραία σχολια,καλο βραδυ.
Ο χρήστης dhmhtra είπε…
Ένα πολύ εύκολο ,νόστιμο και εντυπωσιακό φαγητό!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλησπέρα φιλενάδα!! Πατάτες,τυριά και αλλαντικά....τρελαίνομαι με οτιδήποτε περιλαμβάνει αυτά τα υλικά. χαχαχα μου είναι απαγορευμένα ιατρικώς αλλά δεν βαριέσαι!! Μια ζωή την έχουμε!!! Φτιάχνω κάτι παρόμοιο αλλά αυτό μου φαίνεται πολύ πιο νόστιμο. Έχει πιο πολλά από τα αγαπημένα μου είδη. Θα το δοκιμάσω σίγουρα!! Φιλάκια πολλά πολλά!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Αφου το φτιάχνεις το ξέρεις περιπου τι γεύση έχει,σε ευχαριστω για τα καλα σου λόγια Γωγω μου,καλο βραδυ και φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να που τώρα δε θα βράζεις τις πατάτες μελλοντικη πεθερά χαχαχα,ε είπα μήπως είναι κουραστικό το άνοιγμα και το κλείσιμο του φούρνου να σας προειδοποιήσω χαχαχαχα.Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για την αλλαγή του φόντου,καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Νανά για τα καλά σου λόγια,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Δημητρα μου,για όλα τα καλά λογια και για το look και για το φαγητό,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστώ πολύ Ερη μου ,είναι απλό αλλά είναι νόστιμο.Φιλάκια πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σωστά Δήμητρα μου,εύκολο και νόστιμο και αρκετά εμφανίσιμο ,ναι,καλο μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Φιλενάδα χαίρομαι πολύ που είναι του γούστου σου,δοκίμασε την και να μου πεις εντυπώσεις ,μια και εκτιμάς οπώς μου έδειξες ιδιαίτερα τις μαγειρικές μου ικανότητες.Φιλάκια πολλά πολλά και απο μένα,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Χρυσούλα είπε…
Βλέποντας τα υλικά...είμαι σίγουρη ότι θάναι πεντανόστιμο!!!...Εγώ πάντως κράτησα τη συνταγή....και θα δοκιμαστεί σίγουρα...
Καλό βράδυ σου εύχομαι!
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι όντως ,τουλάχιστον για τα δικά μας γούστα ,όταν το κάνεις πες μου σε παρακαλώ εντυπώσεις,καλο βράδυ και απο μένα.
Ο χρήστης Fotini είπε…
Αμάν Αμάν, ζαλάδες !!!! Άμα κάνω ποτέ δίετα, χαιρέτα με, Νελάκι !!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Διαίτης ειναι,η κρέμα γάλακτος είναι light χαχαχα,καλησπερα φωτεινούλα μου ,ούτε και εγώ δεν καταφέρνω να κάνω ,δε βαριέσαι εμείς να είμαστε καλά,φιλάκια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τέλειο κ πεντανόστιμο φαίνεται μπράβο!!!!Φιλάκια!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πάλι εγώ τελεία η αλλαγή στο μπλογκοσπιτάκι σου!!!!!!!!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Ελενα μου,σ ευχαριστώ πολύ για τα καλα σου λογια.Φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Kαι για αυτό σε ευχαριστώ .
Ο χρήστης Penelope είπε…
Είναι αυτό που πολλές φορές λέω, φαγητό αξιοποίησης υλικών!
Σηκώνει πολλές και γευστικές εναλλακτικές το φαγητό σου Νέλη μου.

Μεγιά το νέο look, σαφώς πιο φωτεινό :-)
Ο χρήστης Neli είπε…
Όντως αυτο το φαγητό μπορεί να γίνει και διαφορετικό και να έχει το ίδιο καλό γευστικό αποτέλεσμα,σε ευχαριστώ ,ναι και μένα μου άρεσε περισσότερο τελικά το νέο λουκ,καλό μεσημέρι.
Ο χρήστης JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε…
Αργω μερικες φορες να περασω απο το μπλοκοσπιτο σου αλλα δεν ξεχνω να ερθω για να μαθω νεα σου.Να εισαι παντα καλα και καλο υπολοιπο εβδομαδας!!Το φαγητο σιγουρα ειναι τελειο!!!!!!
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
καλησπέρα Νέλη-)))
κάνω συχνά αυτή την συνταγή,αντι για ζαμπονάκι,βάζω μπέικον.Θα δοκιμάσω όμως και τον δικό σου νόστιμο τρόπο-)))
πολλά φιλιάααααααααααα
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Σκρουτζάκο ,ευπροσδεκτος πάντα ,να είσαι καλα και εσύ και να περνάς καλύτερα.Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για το φαγητό.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα,ναι το έχω δοκιμάσει και εγω όπως το κάνεις εσυ,έχει πολλες παραλλαγες αυτη η συνταγή αλλά έχει πάντα το ίδιο καλό αποτέλεσμα,να το δοκιμάσεις και να μου πείς καποια στιγμή ,πολλα φιλιά και απο μένα.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …