Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Μικρά και χρήσιμα ...συνέχεια

Πριν λίγο καιρό σας είχα πει μερικά κολπάκια που χρησιμοποιώ στο σπίτι και τα έμαθα η συζητώντας ,κάποια διαβάζοντας κάπου ,η και κάποια ανακαλύπτοντας τα τυχαία. Μερικά αφορούν την κουζίνα και μερικά γενικώς το σπίτι.Σας είχα πει τότε ότι θα επανέλθω όταν συγκεντρώσω και μερικά ακόμη.Λοιπόν τα συγκέντρωσα και νάμαι.

Όταν τηγανίσετε ψάρια για να φύγει η μυρωδιά από το χώρο βράστε σε ένα κατσαρολάκι για αρκετή ώρα φασκόμηλο.Καθαρίζει το χώρο και αφήνει μια φρεσκάδα.

Για να αρωματισθεί ο χώρος σας βάζετε στην ηλεκτρική σκούπα μια βανίλια από αυτή που βάζουμε στα γλυκά.Αφήνει μια γλυκιά μυρωδιά όσο σκουπίζετε.

Τα τζάμια σας θα καθαρίσουν πιο καλά και θα γυαλίσουν αν αντι για πανί μαζί με το απορρυπαντικό χρησιμοποιήσετε εφημερίδα.

Αν αλευρώσετε ότι θέλετε να τηγανίσετε με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του τα τηγανητά σας έχουν πιο τραγανή κρούστα.

Για να διατηρηθούν παραπάνω τα αρωματικά φυτά σας στο ψυγείο τα τυλίγετε με χαρτί κουζίνας.

Αν λερωθούν τα ρούχα σας με σκουριά η μελάνη από στυλό η μαρκαδόρο,βάζετε πάνω στο λεκέ χυμό από λεμόνι και  αφήνετε το ρούχο στον ήλιο,πολύ καλά αποτελέσματα έχετε και με το γάλα.

Όταν κάνετε κέικ και θέλετε να βάλετε σταφίδες τις βάζετε πρωτα στο αλεύρι και μετά τις βάζετε στο κέικ ,έτσι δεν πάνε στον πάτο της φόρμας.

Αν θέλετε να δείτε αν είναι φρέσκα τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε τα βάζετε μέσα σε νερό ,το αυγό που επιπλέει είναι μπαγιάτικο.

Αν κολλήσει το φαγητό στην κατσαρόλα(και σε ποια από μας δεν έχει τύχει?)μη ζορίζεστε να τρίβετε με το σύρμα.Βάλτε λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου και νερό και βράστε το.Το καμένο ξεκολλάει και η κατσαρόλα αστράφτει.

Αν μυρίζει το ψυγείο σας βάλτε μέσα μια κουταλιά Ελληνικό καφέ,εξαφανίζει τις μυρωδιές.

Αν πέσει ζάχαρη στην κεραμική κουζίνα σας βρέχετε το σφουγγάρι από τα πιάτα και ρίχνετε πάνω στη ζάχαρη ελάχιστο νερό.Αυτό βράζει και ξεκολλάει μαζί και η ζάχαρη,έτσι δε χρειάζεται να ξύσετε με το ειδικό εργαλείο.

Για να μη βγάζουν ρίζες οι πατάτες σας βάζετε δίπλα τους ένα δύο μήλα.

Αυτά είχα να σας πω για την ώρα,θα επανέλθω μόλις μαζέψω ξανά κάποια κολπάκια.Πολλά από αυτά ίσως σας είναι γνωστά,αλλά έστω και ένα να σας φανεί χρήσιμο θα είναι καλό.


Σχόλια

Ο χρήστης Jenny είπε…
Πολύ χρήσιμο το ποστ σου Neli μου!! Είναι πολλά που δεν ήξερα και θα τα εφαρμόσω! Ευχαριστούμε!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα jenny χαίρομαι αν κάπου βοήθησα,εγω σε ευχαριστώ,καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Irma είπε…
Καλησπέρα Νέλη,πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου. Κάποιες από αυτές θα τις ακολουθήσω άμεσα (όπως τη βανίλια στην ηλεκτρική σκούπα) :)) Καλό βράδυ!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλησπέρα φιλενάδα!!
Δεν ήξερα πολλά από αυτά.
Καλά αυτό με την κατσαρόλα πραγματικά μαγικό! Έχω φάει τρίψιμο...ουυυυυ :)
Την βανίλια στην σκούπα που την τοποθετούμε;

Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Ιρμα,σε ευχαριστώ πολύ,θα αφήσει μια πολύ ωραία μυρωδιά,καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Πολύ χρήσιμα Νέλη μου...σε ευχαριστούμε.
Φιλάκια!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα φιλενάδα μου,αυτό με την κατσαρόλα είναι μεγάλη ευκολία,τη βανίλλια τη βάζεις σαν σκόνη στο σφουγγαράκι που έχει η σκούπα πάνω στο φίλτρο,με τη ζέστη που βγάζει,αφήνει τη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα,καλό μας βράδυ.Φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη μου ,μακάρι να βοήθησα ,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Είναι και αυτό ένα μεγάλο πρόβλημα. Σκουπίζεις και χαλάει η ατμοσφαιρα!
Σε ευχαριστώ πολύ! Καλό βράδυ. Φιλάκια!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Αν βάλεις τη βανίλια θα έχεις μια πολύ όμορφη μυρωδιά,δοκίμασε το και πες μου.
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Μία και μία οι συμβουλές σου!! Να σαι καλά! Να αναφέρω πως το blog σου είναι η νέα μου πρόταση...Φιλιά και καλό βράδυ εύχομαι!
Ο χρήστης ΑΘΗΝΑ ΓΚΑΜΠΟΥΡΑ είπε…
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
To κόλπο με την ηλεκτρική σκούπα είναο φοβερό, το κάνω συχνά!
Χρησιμότατες οι συμβουλές σου Νέλλη μου!
Φιλιά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Σοφοκλή για τα καλά σου λόγια,χαίρομαι αν σου φάνηκε κάτι χρήσιμο απο ότι έγραψα ,φιλιά και καλό βράδυ και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να σαι καλά Νανά μου,χαίρομαι που τις βρήκες χρήσιμες τις συμβουλές μου,φιλάκια πολλά καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι παλιό κόλπο ναι ,εγώ και στο μπρίκι βράζω πολλές φορές βανίλια έχει τόσο γλυκό αρωμα,μυρίζει το σπίτι σαν να έκανες γλυκό,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και πάλι σ ευχαριστω πολύ για την τιμη.
Ο χρήστης EvaG είπε…
Καλησπέρα.Καλώς σε βρήκα στο "νόστιμο" σπιτάκι σου.!!!!!! Ήρθα απο τον φίλο μας τον Leviathan. Οι συμβουλές σου άπαιχτες ειδικά αυτό με τα αυγά (έχω παιδιά και θέλω όσο γίνεται το καλύτερο).Σε ευχαριστούμε πολύ.!!!!!Θα τα λέμε συχνά.Καλό σου βράδυ.!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα,καλώς ήρθες,σε ευχαριστώ και σένα και το Σοφοκλή,θα τα λέμε ναι ,χάρηκα που σου άρεσαν οι συμβουλές μου,καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης starhomecraft είπε…
Πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου!!!Ομολογω οτι τα περισσοτερα δεν τα ηξερα.Πολλα φιλια Αναστασια
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Αναστασία,σε ευχαριστω πολύ,χαίρομαι αν σου φάνηκα χρήσιμη,πολλά φιλιά και απο μένα,καλο μας βράδυ.
Ο χρήστης frida είπε…
ωραιες οι συμβουλες σου neli μου αυτη με την βανιλια την εχω κανει και εγω απλως εγω την βανιλια την βαζω μεσα στην σακουλα της σκουπας
Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Νέλη μου, κάποιες τις εφαρμόζω ήδη, αλλά πολλές δεν τις είχα ξανακούσει.Ευχαριστούμε και πολλά - πολλά φιλιά!
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Πολύ χρήσιμες συμβουλές για καθημερινά πράγματα!Κάτι άλλο που με έχει εντυπωσιάσει είναι ότι όταν ένα ταπεράκι έχει τη μυρωδιά του φαγητού που περιείχε και δε φεύγει με τίποτα, του βάζεις μέσα μια εφημερίδα, το κλείνεις και μετά από τρεις μέρες η μυρωδιά έχει εξαφανιστεί!Φιλιά!!!
Ο χρήστης grEAT είπε…
καλα κανεις και τα θυμιζεις. που και που διαβαζω διαφορα, αλλα μετα τα ξεχναω. θα επρεπε καποια στιγμη να τα μαζεψω για να τα εχω προχειρα.
καλη σου μερα

ειρηνη
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Πολύ ωραίες οι συμβουλές σου, ευχαριστούμε!!!Δεν τις είχα ξανακούσει!!!Τη βανίλια σε ποιό μέρος της σκούπας τη βάζεις;Φιλάκια!!!
Ο χρήστης Maria B. είπε…
Να 'σαι καλά Νελάκι μου που μας τα ξαναθύμισες !!!

φιλια πολλά και καλό σ/κ
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Νελλη μου πάρα πολύ ωραίες και χρήσιμες οι συμβουλές σου!Άλλες τις εφαρμόζω και άλλες δεν τις ήξερα καθόλου!Ευχαριστούμε!
Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Και έτσι που λες είναι σωστό ,αρκεί να βγαίνει η μυρωδια για να έχουμε ωραία αρωματισμένο το χώρο μας.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Γιωργία μου,είναι τόσα πολλά τα μυστικά σε ένα νοικοκυριό που να τα ξέρεις όλα?Πολλά πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Πινελιά μου,αυτό που λές πρώτη φορά το ακούω και θα μου χρειαστεί σίγουρα ,είναι μερικές φορές που όντως η μυρωδιά δε φεύγει με τίποτε.Φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Ειρήνη μου,μερικές φορές μας χρησιμεύουν αυτά τα μικρά τρύκς ,και εγώ έχω ενα τετραδιάκι που τα γράφω,καλό απόγευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Σπυριδούλα,και μέσα στο φίλτρο της σκουπας ,αλλα και μέσα στη σακούλα που μαζεύει τα σκουπίδια,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σ ευχαριστώ φιλιά και απο μένα και επίσης καλό Σαββατοκύριακο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Νά είσαι καλά Ελένη μου,κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάτι ,είναι τόσα πολλά,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης DIMI είπε…
Πολύ όμορφες καί χρήσιμες οι συμβουλές σου Νέλη μου!Κάποιες τίς ήξερα!Σέ ευχαριστώ γιά τό πολύ όμορφο σχολιό σου!Ούτε ραντεβού νά είχαμε!Καλό Σ/Κ!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Δημητρα μου,νασαι καλά,και μετά είδα και μερικές ωραίες αλλαγες στο μπλόγκ σου,νά έχουμε ένα καλό Σαββατοκύριακο,φιλάκια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ πρακτικές οι συμβουλές σου σίγουρα τα περισσότερα τα χρειάζομαι συχνά!!!! Ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι μαζί μας!!!! Φιλάκια!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Να είσαι καλα Έλενα μου,πάντα χρειάζεται και κάτι καινούριο στο σπίτι,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης oldthings είπε…
Την συμβουλή της σκούπας δεν την ήξερα ! Υπέροχες συμβουλές !
Να συμπληρώσω ότι στο ψυγείο αποτελεσματικό είναι και ένα φλυντζανάκι
με σόδα φαγητού !Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές !
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Ολυμπία μου,είναι πολυ χρήσιμη αυτη η συμβουλή και αρωματίζεις και καθαρίζεις,και αυτή που προτεινεις εσυ μου φαίνεται πως ειναι πολυ χρήσιμη,καλό Σαββατοκύριακο.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
καλησπέρα
με γεια η νέα εμφάνιση του μπλογκ
πολυ ενδιαφέρουσες αυτές οι συμβουλές , δεν τις ήξερα καμια από αυτές, νομίζω δεν είμαι σίγουρη όμως, τη μόνη που ξανάκουσα ειναι αυτή με τις πατάτες και τα μήλα
επίσης εντύπωση μου έκανε αυτό με τα τζάμια και την εφημερίδα
μάζευα και γω παλιά τέτοιες συμβουλές από περιοδικά, τώρα έχει καιρό που το σταμάτησα
θα μπορούσα να την βάλω αυτή την ανάρτηση στο μπλογκ μου;
ευχαριστώ
καλό βράδυ και καλή Κυριακή
ευχαριστώ που περνάτε από το ταπεινό μου μπλογκ
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Δελφινάκι μου ,φυσικα και μπορείς να τη βάλεις ,τιμη μου,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το μπλογκ μου,Καλή Κυριακή να έχουμε.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
ευχαριστώ για την άδεια δημοσίευσης
καλή μας Κυριακή
Ο χρήστης Neli είπε…
Παρακαλώ θα περάσω να τη δω,φιλιά.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
ωραία, φιλούθκια
Ο χρήστης Fotini είπε…
Νελάκι, οι πληροφορίες που μας έδωσες είναι πάρα πολύ χρήσιμες ! Ειδικά για κάτι νοικοκυρές γιαλαντζί σαν εμένα !!! Να ΄σαι καλά ! να μας πείς κι άλλα τέτοια, ε !!! Να έχεις μια όμορφη Κυριακή, κοπελίτσα μου !!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλή Κυριακη και σε σενα Φωτεινή σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια , μόλις ξαναμαζέψω θα επανέλθω δρυμιτερη,χαίρομαι αν σου φάνηκα χρήσιμη,φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
ω Νέλη μου,υεροχες σμβουλές!!!Ειδικά αυτή για το κέικ!!!Να ήξερες πόσο με βοήθησες τώρα!!!
πολλά φιλιά και καλή εδομάααααδαααααααααα
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι πολύ που σου φάνηκα χρήσιμη,φιλιά πολλά και απο μένα ,καλη μας εβδομάδα.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …