Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Κρεατόσουπα (βραστό)

 600 γραμμάρια μοσχάρι,4 πατάτες,2 καρότα ,1 κρεμμύδι ,1 πράσο,1 κολοκυθάκι,4-5 φύλλα μαρούλι,3-4 κλωνάρια σέλινο,μερικά φετάκια τζίντζερ,1 κουνουπίδι,αλάτι ,πιπέρι μαύρο,1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο,1 λεμόνι.
(μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά,όπως φύλλα από σπανάκι,λάχανο,κρεμμυδάκι φρέσκο και ότι σας αρέσει εσάς,όσο πιο πολλά λαχανικά τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σούπα.)
 Βάζετε το μοσχάρι να βράσει,μέχρι σχεδόν να είναι μαλακό.
Πλένετε και καθαρίζετε τα λαχανικά σας.
 Τα κόβετε σε κομματάκια όχι πολύ χοντρά,τα βάζετε στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι και τα ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν λίγο.Ρίχνετε και το αλάτι ,το πιπέρι, το τζίντζερ και το χυμό του λεμονιού.
 Τη μία από τις πατάτες την τρίβετε στον τρίφτη και τη ρίχνετε στην κατσαρόλα για να χυλώσει η σούπα σας.
 Ρίχνετε και το κρέας στα λαχανικά μαζί με το ζωμό που έχει και συμπληρώνετε και νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα λαχανικά και αρκετά πιο πάνω.
Το κουνουπίδι το κρατάτε για το τέλος σχεδόν του φαγητού γιατί δε θέλει και πολύ βράσιμο ,μη λιώσει,το χωρίζετε σε φουντίτσες και το  ρίχνετε να βράσει κι αυτό μαζί με τα άλλα υλικά σας.

Το τζίντζερ αφήνει μια ωραία μυρωδιά στη σούπα σας.Επειδή ίσως δε θα βρείτε πάντα, όταν βρείτε καθαρίστε το κόψτε το φετάκια και βάλτε στην κατάψυξη.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Τετράδιο συνταγών είπε…
Μμμμμμμ!!!!!!!!!! νοστιμιά!!!! Καλή σου μέρα!!!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
καλημέρα και καλή εβδομάδα
η σούπα μου αρέσει ή σκέτη ή με κοτόπουλο
το μοσχάρι δε μου αρέσει καθόλου (με όποιο τρόπο μαγειρέματος)


υγ-τώρα έπεσε το μάτι μου στο μπανεράκι σας, μπορούμε να κάνουμε ανταλλαγή αν θέλετε;
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλημέρα Χρυσούλα μου! Νομίζω πως η συνταγή σου είναι ότι πιο σούπερ θρεπτικό θα μπορούσα να φτιάξω για τον πατερούλη μου που είναι αρρωστούλης. Θα βάλω όσα πιο πολλά λαχανικά μπορώ! Μήπως έχεις καμιά συμβουλή για να μην κολλάνε τα μπιφτέκια στα κάρβουνα;
Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα! Φιλάκια!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!Αυτό τό φαγητό φτίαχνω σήμερα πού έπιασε ψυχρούλα!Τό τζίτζερ δέν τό προτιμώ σάν γεύση!Πολύ ωραία συνταγή!Καλή συνέχεια!Φιλιά!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Οι κρεατόσουπες από δω και πέρα θα έχουν την τιμητική τους...ωραία συνταγή μας έδωσες πάλι!
Καλή εβδομάδα!!!
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Τι νόστιμο πιάτο! Το απόλυτο comfort food!
Και τι ωραία μαγειρεμένο, Νέλη μου είσαι άψογη μαγείρισσα!

Την πιο γλυκιά μου καλημέρα από Νότια!
Z.
Ο χρήστης frida είπε…
ωραια η σουπιτσα σου neli μου οτι πρεπει για την σημερινη κρυα μερα του σεπτεμβρη να ειχα ενα πιατο τωρα zεστη σουπα
Ο χρήστης grEAT είπε…
πολυ ωραια σουπιτσα και με πολλα λαχανικα. ελεγα και εγω να φιαξω μια αλλα τωρα ξαναπιασε η ζεστη και μου περασε η ορεξη για σουπες.
καλη εβδομαδα

ειρηνη
Ο χρήστης frida είπε…
συγνωμη πηγα ενα μηνα πισω οκτωβριο ηθελα να πω
Ο χρήστης Nasia είπε…
ότι πρέπει γι αυτές τις μέρες!!!!μου αρεσουν τα λαχανικά που έβαλες!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Επιτέλους φθινοπώριασε και μπορούμε να απολαύσουμε μια νόστιμη και ζεστή σουπίτσα σαν αυτή που μας προτείνεις!
Ωραία η προσθήκη τζίντζερ, δίνει μια σπιρτάδα στο πιάτο!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Νέλλη μου πολύ ωραία σούπα, ότι πρέπει για τον φθινοπωρινό καιρό επιτέλους!Μου αρέσει η προσθήκη του τζίντερ!
καλή εβδομάδα!
Πολλά φιλιά!
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Έτσι κι αλλιώς απο ΄δω και πέρα η σούπες θα έχουν την τιμητική τους και εσύ άρχισες με την καλύτερη,μπράβο Νέλη μου πολύ καλή.Φιλιά!!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Λαχταριστή!!!!
Καθώς δροσίζει ο καιρός, όλο και περισσότερο θα αποζητάμε την θαλπωρή μιας υπέροχης σούπας σαν την δικιά σου Νέλλη μου!!
Φιλιά!!
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Αγαπημενο φαγητο του συζυγου και εμενα φυσικα...πολυ ωραια σου εγινε απ'οτι βλεπω...γεια στα χερακια σου,και τωρα που κρυωσε ο καιρος ειναι οτι πρεπει..
Καλη εβδομαδα να εχεις Νελλη μου φιλακια!!!
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλη μου , νοστιμότατο και υγιεινό φαγητό για όλη την οικογένεια ! Το λατρεύω !
Δεν βάζω όμως κουνουπίδι , την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τη συνταγή σου !
Καλή εβδομάδα
Ολυμπία
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλησπέρα φαίνεται πολύ νόστιμη λατρεύω τις σούπες το χειμώνα κ τώρα που πια κρύωσε ο καιρός είναι ότι πρέπει!!!!Φιλάκια!!!!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
καλησπέρα
ευχαριστώ για την αποδοχή ανταλλαγής μπάνερ
το δικό μου θα το βρείτε εδώ
http://delfinaki-sunset.blogspot.com/p/blog-page_792.html
παίρνω το δικό σας και πάω να το αναρτήσω στην σελίδα των φιλικών μπάνερς
http://delfinaki-sunset.blogspot.com/p/banners.html
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Γούστα είναι αυτά Δελφινάκι μου,εγώ δεν τρώω την κοτόσουπα,ενω μου αρέσει το κοτόπουλο,φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Παρασκευή μου όντως αυτή η σούπα ειναι πολύ θρεπτική και νόστιμη,με τόσα λαχανικά,όσο για τα μπιφτέκια,εγω λαδώνω καλά τη σχάρα και δεν τα γυρνάω πολλές φορές ψήνεται καλά η μια μεριά και τα γυρνάω μετά απο την άλλη,μια φορά δηλαδή,επίσης δε θέλει πολυ δυνατή φωτιά.Φιλάκια πολλά
Ο χρήστης Neli είπε…
Παει με τον καιρό,όντως,το τζίντζερ έχει και διαίτερη γεύση και άρωμα μπορείς να το παραλείψεις αν δεν σου αρέσει,πολλά φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα μου αρέσουν γενικά οι σούπες με το κρύο,σε ευχαριστώ,καλη μας εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου,για τα καλα σου λόγια,καληνυχτα τώρα πιά απο βορρά,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Οι σουπίτσες πάντα πάνε με το κρύο ,πολύ μου αρέσουν και μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ε πως να φάς σούπα με ζέστη Ειρήνη μου,πολύ το σκέφτεται φέτος να χειμωνιάσει τελικά,εδω τώρα σαν να ψύχρανε λίγο,φιλιά καλή εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δεν πειράζει μη σκας,ολα καλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί έπιασε λίγο κρύο να θυμίσει Φθινόπωρο,εμένα μου αρέσει πολύ η γεύση του και το άρωμα του ,καλά το λές δίνει διαφορετική γεύση,φιλιά και κλαή εβδομάδα και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Ροδάνθη μου,και μένα η αγαπημένη μου είναι,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ετσι Έλένη μου ,και εγω αυτό είπα,αν και απο εδω και πέρα θα χορτάσουμε σούπες γιατί θα έχουμε ένα χειμωνα μπροστά μας,και μενα μου αρέσει το τζίντζερ,καλή εβδομάδα.Πολλά φιλια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ελενα μου πάνε μαζί αυτά τα δύο νομίζω,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και του δικού μου Γωγώ αλλα και εγώ δεν πάω πίσω,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,καλή εβδομάδα και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί είναι ένα φαγητό για όλους,το μπρόκολο μου προέκυψε κατα τύχη και μένα και μας άρεσε,ετσι κατοχυρώθηκε,καλή εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Οτι πρέπει για κρύο ναι,είναι και ωραία σούπα,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Τα λινκ σου δεν ανοίγουν Δελφινακι ,το εβαλα αλλά δεν ξερω αν το έχω βάλει σωστά θα το ξαναδούμε μάλλλον.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί πολύ ωραία είναι,άντε να ταίσεις τους άντρες σου χχαχαχαα φιλιά.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλημέρα Ευχαριστώ που βάλατε το μπανεράκι μου το είδα στο κάτω μέρος
δε ξέρω γιατί, εμένα μου άνοιξαν κανονικά και τα δύο λινκς
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Πω πω!Τέλειο!Ειδικά τώρα που κρυώνει ο καιρός, θα είναι ότι πρέπει!Είναι και πολύ υγειινή με τα λαχανικά της!Σουπίτσα, καναπές και απ'έξω βροντές!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές!! Ούτε λάδωνα την σχάρα και είχα πολύ δυνατή φωτιά. Αυτό με το ψήσιμο καλά, το κατάλαβα, μιας και δυο τρία που είχαν ψηθεί καλά δεν κόλλησαν. χαχαχα τα υπόλοιπα τους είχα αλλάξει τα φώτα να τα γυρνάω και φυσικά μου κόλλησαν. :)
Ο χρήστης Neli είπε…
Πινελιά μου ,όντως είναι πολύ ωραία μια ζεστή σουπίτσα με το κρύο ,καθε πράμα στον καιρό του που λεει και η παροιμία,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Fotini είπε…
Αχ, Νελάκι μου, συγγνώμη που αργώ να σε σχολιάσω, αλλά εντός της εβδομάδας είναι κομματάκι δύσκολο ! Εγώ είμαι ... σουπού και μακαρονού ! Έτσι με λένε οι δικοί μου ! Οπότε καταλαβαίνεις, τί παθαίνω με τις συνταγές σου ! Λιγουρεύομαι απίστευτα !!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Μην αγχώνεσαι γλυκειά μου που αργείς χαίρομαι τόσο όταν βλεπω σχόλιο σου ,σε πολλους τελικά αρέσουν αυτά τα φαγητά,αχ και να είμαστε πιο κοντά να σου έκανα το τραπέζι,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,φιλιά πολλά.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …