Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Προφιτερόλ

 1 Βιτάμ,1,5 σοκολάτα κουβερτούρα,(η μια σοκολάτα είναι 125 γραμμάρια)4 αυγά,1 φλιτζάνι τσαγιού άχνη  ζάχαρη,10 κουπάκια αλουμινίου,1 βανίλια, 3/4 φλιτζανιού γάλα,και ένα ποτηράκι λικέρ με τη γεύση που σας αρέσει,8 μπισκότα σαβουαγιαρ.
 Ρίχνετε το γάλα και το λικέρ μέσα σε ένα σκεύος,κόβετε στη μέση τα μπισκότα τα βουτάτε στο μείγμα,λικέρ -γάλα και τα βάζετε στον πάτο από το κάθε κουπάκι.
 Κόβετε και μικρά κομματάκια από τα μπισκότα και τα βάζετε για να καλυφθεί καλά ο πάτος.
 Λιώνετε σε ένα τηγάνι πρώτα τη μαργαρίνη.
 Μετά ρίχνετε και τις πλάκες της σοκολάτας.
 Χτυπάτε τα αυγά με την άχνη ζάχαρη.
 Κατεβάζετε από το μάτι της κουζίνας τη σοκολάτα να κρυώσει λίγο.
Έχετε χτυπήσει καλά τα αυγά με τη ζάχαρη να λιώσει και ενώνετε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας τα καλά.
 Γεμίζετε τα κουπακια ,όχι  μέχρι επάνω γιατί μπορεί να θέλετε να βάλετε αρκετή σαντιγί.Εγώ εδώ τα γέμισα αρκετά γιατί δε θέλω πολύ σαντιγί.
 Τα γαρνίρετε  με σαντιγί,κερασάκι ζαχαροπλαστικής , η αν θέλετε ότι γλυκό του κουταλιού σας βρίσκεται στο σπίτι.
Εγώ έχω βάλει και τριμμένο καρύδι.
Η κανονική συνταγή έχει αντί για λικέρ έχει κονιάκ,εγώ έβαλα από το λικέρ κεράσι και πεπόνι που είχα δικά μου.Επίσης πρόσθεσα και τη βανίλια που δεν ήταν στη συνταγή για να είναι πιο αρωματική η κρέμα που γεμίζουμε τα κουπάκια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Καλησπέρα Neli μου!Πολύ ωραίο το γλυκάκι σου απο τα αγαπημένα εννοείται, και πιο γρήγορη διακικασία με τα σαβουαγιάρ!!!Με λικέρ κεράσι πρέπει να είναι καταπληκτικό καλύτερο απο το κονιάκ, αλλά πεπόνι δεν έχω δοκιμάσει πρέπει να είναι εξαιρετικό!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης myStickland είπε…
τρέλα είναι το προφιτερόλ!!
παίρνω ενα..ή μηπως δυο κομμάτια;;; και φεύγω!!
φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
μμμμ...μούρλια!!!
και τι όμορφη παρουσίαση-))))
καλώς σε βρήκα στο νόστιμο μπλογκ σου-)))
Ο χρήστης frida είπε…
ωραιο το γλυκακι σου neli το εχω κανει πολλες φορες εγω αντι για σαβουαγιαρ βαζω μπισκοτα μιραντα
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
αγαπώ τη σοκολάτα και ότι γλύκισμα σοκολατένιο
ένα από τα αγαπημένα μου και το προφιτερόλ
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Απόψε έπεσες διάνα!!! τρελαίνομαι για προφιτερόλ!!
Μπαίνει στα υπόψιν...αχ και έχω πάρει κιλά αυτό τον καιρό! Τι μου κάνεις!
Έφτιαξα τις γεμιστές πιπεριές αλλά είχα ξεχάσει να πάρω ζαμπόν και έβαλα πάριζα. Ανάρπαστο έγινε!
Καληνύχτα! Φιλάκια!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Πάνω πού ήθελα γλυκό,νά η Νέλη μας μέ τό προφιτερόλ!Ωραία συνταγή!Καλό μήνα!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
γειά σου Νέλι-))
σε ευχαριστώ για την επίσκεψή σου,και το όμορφο σχόλιο-)))
θα σε βάλω στα αγπημένα μου-)))
πολλά φιλιά,και χάρηκα-)))
Ο χρήστης noname είπε…
αγαπημένο γλυκάκι .....θα το τιμήσω δεόντως ....ευχαριστούμε νελι!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Το λατρεμένο γλυκάκι του γιόκα μου είναι το προφιτερόλ, σούπερ ενισχυμένο και σούπερ νόστιμο το δικό σου Νέλλη μου!
Πολλά φιλάκια!
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Καλά, είσαι καταπληκτική!Τέλειο και πολύ οικονομικό τελικά!Θα το κάνω σίγουρα και θα πω ότι η συνταγή είναι από μία blogoφιλενάδα μου!Φιλάκια!
Ο χρήστης starhomecraft είπε…
Καλημερα Νελη!Δεν το εχω κανει ποτε αλλα η συνταγη σου μου φανηκε ευκολη.Θα το δοκιμασω.Φιλια
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Απίθανο φαίνεται και είναι το αγαπημένο μου γλυκό!Κρατώ τη συνταγή και θα τη δοκιμάσω!Φιλάκια!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπερα Ελένη ,ναι με τα λικέρ γινονται πιο αρωματικά τα μπισκοτα ,ειδικά με το πεπόνι που έχει ωραίο άρωμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πάρε και ένα και δύο άν σου αρέσουν ,θα φτιάξουμε άλλα,φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς βρεθήκαμε και θα τα λέμε σιγουρα.Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ωραίο θα είναι και με αυτά τα μπισκότα γιατί είναι νόστιμα ,θα το δοκιμάσω και έτσι.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που σου αρέσει η σοκολάτα ,η συνταγή είναι εύκολη μπορεις να τη φτιάξεις.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πολύ χαίρομαι Παρασκευή μου που σου αρέσει το γλυκάκι μου,εύκολη είναι και αυτή η συνταγή,με πάριζα δεν τις έχω δοκιμάσει τις πιπεριές θα τις φτιάξω και εγώ αφου σου γίναν ωραίες,καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δημητρούλα μακαρι να το τρώγαμε και στ αλήθεια μαζί,καλό μήνα να έχουμε, φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ που με βάζεις στα αγαπημένα σου νάσαι καλα και να τα λέμε.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και του δικου μου γιού είναι Ελενα μου,σε ευχαριστώ για καλά σου λόγια.Πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το κάνεις Πινελιά μου όπως το ειπες και εύκολη και οικονομική,σε ευχαριστώ που θα με αναφέρεις,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Αναστασία,κάντο θα αρέσει πολύ στα παιδιά εγγυημένα,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
χαίρομαι που σου αρέσει ,δοκίμασε το και πες μου εντυπώσεις,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ ευχαριστώ για τα ωραία σχολια πάντα,αν το φτιάξετε πες τε μου εντυπώσεις.
Ο χρήστης Fotini είπε…
Τα γλυκά δεν είναι το φόρτε μου, αλλά άν το είχα, θα το τσάκιζα !
Ο χρήστης Neli είπε…
Ούτε και μένα Φωτεινούλα μου αλλά αυτό πίστεψε με είναι πολύ νόστιμο ,εξάλλου είναι μικράκι καλέ,ίσα που θα σε γλυκάνει.
Ο χρήστης Penelope είπε…
Πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή προφιτερόλ Νέλη μας.
Ειδικά για τους σοκολατοφάγους που έχω εγώ στο σπίτι μου :-))
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολυ Πηνελόπη μου ,έχω και εγω μερικους τέτοιους χαχαχαχα ναναι καλα αυτοί να τρώνε και εμείς να φτιάχνουμε,καλό απόγευμα.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …