Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Ρεβύθια σούπα.......... και βραβείο

 250 γραμμάρια ρεβίθια,1 πράσο, 1 καρώτο,βασιλικό,δυόσμο,2 κουταλιές πελτέ ντομάτα ,αλάτι ,πιπέρι,1 ποτηράκι ελαιόλαδο,νερό.
 Μουσκεύετε τα ρεβίθια απο το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί τα βάζετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.Αν θέλετε τα τρίβετε με σόδα για να βγουν οι φλούδες τους.Τα ξεπλένετε μετά για να φύγει η σόδα.
 Κόβετε το πράσο ,το βασιλικό,το δυόσμο,το καρώτο ,όλα ψιλά κομμένα.
Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα και νερό και τα βράζετε για λίγο ,ρίχνετε το ελαιόλαδο και προς το τέλος το αλάτι και τον πελτέ.
Τα σερβίρετε με φέτα και σαλάτα της προτίμησης σας.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!









Η Νανά από το μπλόγκ http://nanas-gastromageies.blogspot.gr μου έδωσε ένα βραβειάκι .Την ευχαριστώ πολύ πολύ.Το μπλόγκ της είναι υπέροχο με πολλές και πρωτότυπες συνταγές όλες μαγειρεμένες με πολύ μεράκι και με πολλές γνώσεις.Με τιμά πολύ λοιπόν ένα άτομο που κατέχει καλά την τέχνη της μαγειρικής να μου δίνει βραβείο, το οποίο το χαρίζω με τη σειρά μου σε όποιον το θέλει.Νανά μου σε ευχαριστώ από βάθους καρδιάς και σου εύχομαι καλά μαγειρέματα αλλά και προσωπική ευτυχία.Σε φιλώ γλυκά.
Αυτό το όμορφο πιάτο της λοιπόν μου το δίνει σαν βραβείο,νάσαι καλά Νανά.

Σχόλια

Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Συγχαρητήρια για το βραβείο σου Νέλη μου.Τα ρεβίθια αν και δεν τα μαγειρεύω διότι δεν τα τρώει ο άντρας μου,έτσι όπως τα βλέπω μπορεί και να τα δοκίμαζε εγώ ευχαρίστως θα τσάκιζα ένα πιάτο.
Φιλιά καλό βράδυ!!!!
Ο χρήστης αχτίδα είπε…
Μου αρέσουν πολύ τα ρεβύθια καθώς και όλα τα όσπρια απλά εγώ τα κάνω με λεμόνι .Κούκλα μου να είσαι καλά και πολλά βραβεία.
Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Νέλη μου ότι πρέπει για τις κρύες μέρες που έρχονται.
Φιλιά!!!
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Τι όμορφο!
Πολύ λαχταριστό και τα ρεβίθια είναι αγαπημένο πιάτο όλης της οικογένειας.
Στο...κόκκινο δεν τα έχω δοκιμάσει...Ευκαιρία να τα φτιάξω με τη δική σου πρόταση!

* Να πω ότι άλλο περίμενα να δω? :D
Z.
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Αγαπημένο όσπριο τα ρεβιθάκια Νέλη μου!
Και ο συνδυασμός τους με τόσα λαχανικά τα κάνει ακόμα πιο θρεπτικά!
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!
Ο χρήστης Γιαγιά Αντιγόνη είπε…
Μια άλλη εκδοχή από τη συνηθισμένη
Θα το δοκιμάσω... για το βραβείο σου πολλά να γίνουν!!!!
Καληνύχτα!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Νέλη μου η σουπίτσα σου είναι καταπληκτική με τόσα λαχανικά που έβαλες σίγουρα έγινε νοστιμότατη!Και μείς τις πιο πολλές φορές τα τρώμε με σάλτσα στο σπίτι παρά με λεμόνι!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλησπέρα φιλενάδα! Να ξερες πόσο μου αρέσουν τα ρεβύθια!!! Όποτε μαγειρεύω ρεβύθια μόνο εγώ και ο πατέρας μου τρώμε. Όλοι οι υπόλοιποι... ούτε να τα δουν. 'Οταν ξαναφτιάξω θα δοκιμάσω την δική σου συνταγή....να' χα ένα πιάτο τώρα! :)
Αν και δεν τρώω μύδια το πιάτο της φίλης σου είναι υπέροχο!! Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Συγχαρητήρια για το βραβείο σου
Όμορφη συνταγη
Φιλάκια ...
Ο χρήστης oldthings είπε…
Nέλλη μου , την επόμενη φορά θα το μαγειρέψω όπως εσύ !
Πάντα μου έλεγε ο σύζυγος ότι τα ρεβύθια τα τρώνε και
αλλιώς ...Δεν τα πάω και πολύ καλά με τη μαγειρική
γι αυτό και οι συνταγές σου μου αρέσουν !Απλά και εύκολα υλικά
μαγειρεμένα με αγάπη !Μπράβο για το βραβείο σου !
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Η συνταγή θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα απο τη μητέρα μου :)))) μπράβο για το βραβείο!! Πολυ καλημέρα εύχομαι!!!
Ο χρήστης Eri είπε…
Χρυσούλα μου γεια σου! Τρέχω λιγάκι γι αυτο χάθηκα. Δεν έχω κάνει ποτέ τα ρεβύθια κοκκινιστά και σούπα, θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε, έτσι κ αλλιώς τα λατρέυω! Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πάντα έβλεπα ρεβύθια αλλά δεν ήξερα καμία συνταγή με αυτά, κ να μια καλή ιδέα να φτιάξω την συνταγούλα σου Neli!!!!!!!
Φιλάκια!!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Ενας διαφορετικός τρόπος για να απολαύσουμε τα αγαπημένα ρεβίθια, που μου αρέσει πολύ!
Συγχαρητήρια για το βραβείο σου Νέλλη μου!
Φιλιά!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Tά ρεβύθια σου Νέλη μου είναι φανταστκά!Πολύ ωραία συνταγή!Θά τήν δοκιμάσω,πάντα τά έφτιαχνα άσπρα μέ λεμόνι!Μού αρέση αυτή η εκδοχή!Καλό βράδυ!Φιλιά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολυ,εγώ δεν ξέρω να τα κάνω άσπρα ,ετσι τα έφτιαχνε η μητέρα μου πάντα αλλά και άσπρα με λεμόνι θα ειναι νόστιμα,εγω θα δοκιμάσω να τα φτιάξω άσπρα τώρα για να ξέρω πως είναι,φιλιά και απο μένα,καλό σου βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ και εσυ να είσαι καλά,θα τα φτιάξω κι εγω τώρα μια που όλες σας το λέτε θα είναι ωραία.Καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Έτσι Ελένη μου ,αυτό σκέφτηκα κι εγώ και είπα να μια καλή συνταγή Χειμωνιάτικη,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τα φτιάξεις και κόκινα φιλενάδα ,να τα δοκιμάσεις,αυτό που περιμένεις έρχεται οσονούπω χαχαχαχαχ εν αναμονη λοιπόν.Φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι μια ωραία σούπα με πολλα όπως είπες λαχανικά και αρωματική αρκετα λόγω βασιλικού και δυόσμου.Φιλιά και απο μένα ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Τελικά θα τα φτιάξω άσπρα έστω και για μία φορα ,θα είναι σίγουρα νόστιμα αφου το λέτε όλες,σε ευχαριστω για τις ευχές γιαγια Αντιγόνη με το όμορφο όνομα,καληνύχτα και σε σένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να που βρήκα και μία να τα φτιάχνει με σάλτσα ,Ελένη μου εσύ τότε ξέρεις περίπου τη γεύση,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα και σε σένα φιλενάδα,και μένα είναι τα αγαπημένα μου απο τα όσπρια,αλλα τώρα θα τα φτιάξω και άσπρα να δω πως είνα στη γεύση,φτιάξτα και μ αυτη τη συνταγή μήπως και τα φάνεχαχαχαχ.Μακαρι να η΄σουν κοντά να σου έκανα το τραπέζι.Ναι συμφωνώ είναι πολυ ωραίο το πιάτο της Νανάς.Φιλιά πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,Φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ολυμπία μου,να τα φτιάξεις να του κάνεις και τη χάρη χααχαχα,Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια,ναι προσπαθώ να τα κάνω απλά τα πράγματα,σε ευχαριστω και για την επιβράβευση για το βραβείο μου ,φιλιά,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σοφοκλή μου θα εκτιμηθεί λες ε?Σε ευχαριστω για τα καλά σου λόγια,καλό βράδυ εύχομαι εγω.
Ο χρήστης Neli είπε…
Γειά σου και σένα Έρη μου,δεν πειράζει καταλαβαίνω,πως και δεν τα ξέρεις εσυ εκεί πανω εμείς τα φτιάχνουμε έτσι,ευκαιρία να τα δοκιμάσεις τώρα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ελενα μου πολύ χαίρομαι που θα τη φτιάξεις ,πες μου μετά αν σας άρεσε ,φιλάκια πολά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εόναι πολυ νόστιμα και έτσι Ελενά μου,αν τα φτιάξεις θα μου πεις,Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λογια,φιλιά και από μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ dimi μου,με λεμόνι κι εσύ ε?Δοκιμασε την τότε να δείς πως είναι και κόκινα,καλό βράδυ και σε σένα,φιλιά.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
καλημερα..τα ρεβύθια μου αρέσουν πολύ..μου φαίνεται νοστιμότατο.ότι πρέπει για τις νηστείες μιας και σήμερα η πρώτη μέρα..Καλή Σαρακοστή..Συγχαρητήρια για το όμορφο και πρωτότυπο βραβείο
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Τα ρεβύθια είναι από τα καλύτερά μου φαγητά!!!Δε μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που λένε ότι δεν τους αρέσουν!Και πολύ εύκολο το μαγείρεμά τους!Μου έδωσες ιδέα για αύριο!Φιλάκια!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Δελφινάκι μου,ναι ωραίο νηστίσιμο πιάτο κα θρεπτικό,καλή Σαρακοστή να έχουμε όλοι μας,σε ευχαριστώ για τις ευχές για το βραβείο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μενα μου αρέσουν πολύ τα ρεβύθια πιό πολύ από όλα τα όσπρια είναι πολύ εύκολο σε μαγείρεμα,χαίρομαι πολύ που σου έδωσα ιδέα για φαγητό,φιλάκια.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …