Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Μανέστρα με μοσχάρι

1 κιλό μοσχάρι,1 καρώτο,μια πράσινη πιπεριά, 250 γραμμάρια μανέστρα,αλάτι ,πιπέρι μαύρο ,ένα ποτηράκι μικρό ελαιόλαδο ρίγανη,2-3 μέτριες ντομάτες ώριμες,η μια μεγάλη κουταλιά πελτέ ντομάτας,νερό.
 Πλένετε και βράζετε το κρέας μέχρι σχεδόν να μαλακώσει καλά.Τρίβετε το καρώτο στον τρίφτη και κόβετε την πιπεριά ροδέλες μέσα στο ταψί και ρίχνετε το αλάτι το πιπέρι, την ρίγανη και το λάδι.
 Βάζετε γύρω γύρω και το βρασμένο κρέας.
 Ρίχνετε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι και τηγανίζετε καλά τη μανέστρα να ροδοκοκκινίσει.(αυτό το κάνετε για να μείνει σπυρωτό το κριθαράκι και να μη λασπιάσει)
Ρίχνετε το τηγανισμένο κριθαράκι στο ταψί με τα άλλα υλικά και αφού τρίψετε και τις ντομάτες τις ρίχνετε κι αυτές.Ρίχνετε και νερό όσο να σκεπαστεί το κριθαράκι.
Το βάζετε στο φούρνο και τον ανάβετε στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνετε το φαγητό περίπου μισή ώρα η όσο να δείτε να τραβάει τα υγρά του.Σβήνετε το φούρνο και το αφήνετε μέσα να φουσκώσει καλά το κριθαράκι.
Το συνοδεύετε με  φέτα η κεφαλοτύρι και σαλάτα της προτίμησης σας.
                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Αγαπημένο φαγητό.
Καλή εβδομάδα Νέλη μου!
Ο χρήστης Katerina Verigka είπε…
Παραδοσιακό αγαπημένο φαγητό! Παλιά ηταν το κυριακάτικό μας,δε ξέρω γιατί! καλή εβδομάδα Νέλη!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Αγαπημένο φαγητό, αλλά με κοτόπουλο. Μοσχάρι δεν έφαγα ποτέ μου, έχουμε τσακωθεί από τότε που γεννήθηκα :))
Ο χρήστης grEAT είπε…
να σου πω εχω κατι χρονια να το φαω. στο πατρικο μου το τρωγαμε συχνα αλλα εγω το ειχα σχεδον ξεχασει. πολυ νοστιμο
ειρηνη
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Ελένη μου ,μάλλον σε πολύ κόσμο αρέσει αυτό το φαγητό.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Κατερίνα, μάλλον το θεωρούσαν επίσημο φαγητό και για αυτό το μαγειρεύαν μια ξεχωριστή μέρα όπως είναι η Κυριακή.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Δελφινάκι μου,και με κοτόπουλο είναι εξίσου νόστιμο,το κατάλαβα ότι δε σου αρέσει το μοσχάρι,μπορείς άνετα να το τρώς με κοτόπουλο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ε ίναι μερικά φαγητά που τα ξεχνάμε ως προς το μαγείρεμα γιατί έρχονται στο προσκήνιο άλλα ,ομως ποτέ δεν ξεχνιούνται οι νόστιμες και παραδοσιακές γεύσεις.
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Κατά τη γνώμη μου, το γιουβέτσι είναι ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά! Μου άρεσε πολύ η προσθήκη καρότου και πιπεριάς στο δικό σου!
Καλημέρα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ το θεωρώ πολύ νόστιμο φαγητό αν και άρχισα να το τρώω σχετικά μεγάλη και κάτω απο περίργες συνθήκες αλλα απο τότε έγινε το αγαπημένο μου και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,καλημέρα μας
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Νέλη, το μοσχαράκι γιουβέτσι είναι από τα αγαπημένα μας παραδοσιακά φαγητά. Και το θέλουμε με κριθαράκι χονδρό, απαραιτήτως!! Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω, θα προσθέσω το καρότο και την πιπεριά, όπως κάνεις και εσύ. "Ανεβάζουν" την γεύση στο γιουβετσάκι!!
Καλή σου ημέρα.
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!
Φαγάκι παραδοσιακό και πολύ αγαπημένο μας έχεις για σήμερα! Ωραία και η προσθήκη της πιπεριάς, του χαρίζει σε γεύση!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλημέρα Χρυσούλα μου!
Αν και έχω τσακωθεί με τα ζυμαρικά, δεν ξεχνάω πως παλιά ήταν από τα αγαπημένα μου φαγητά.
Όταν το ξαναφτιάξω θα προσθέσω το καρότο και την πιπεριά όπως προτείνεις! Εκείνη την μέρα για μένα θα φτιάξω το ρυζότο σου ! :) Πείνασα τώρα! Φιλάκια!!
Ο χρήστης Τετράδιο συνταγών είπε…
Παραδοσιακό πιάτο! Ωραία η ιδέα να προσθέτουμε καρότο και πιπεριά!!! Θα το δοκιμάσω! Καλή σου μέρα!!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!Ωραιότερο φαγητό από αυτό,δέν υπάρχη!!Τό καρότο καί η πιπεριά,τό κάνουν πολύ ιδιαίτερο!!Καλή σου μέρα!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Penelope είπε…
Σε πολλούς από μας φέρνει αναμνήσεις τούτο το παραδοσιακό φαγητό αγαπητή Νέλη.
Και αυτό είναι ίσως που το κάνει ακόμη πιο γευστικό :-)))
Ο χρήστης Dinah είπε…
hello neli, even I don't understand but I think this definitely tasty..hugs!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Απο τα πιο νόστιμα φαγητά!Η προσθήκα του καρότου και πιπεριάς πάρα πολύ καλή!!!
Φιλιά!!!
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Φιλαράκι μου θα μπει κι αυτό στη λίστα...Ή θα σε κουράσω; Το σκέφτομαι, αλλά έλα που το λατρεύω!

Τέλεια μαγειρεμένο. Δεν περίμενα τίποτε λιγότερο από σένα!

Z.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι τελικά πολυαγαπημένο πολλών,εγω το φτιάχνω με μέτριο,να βάλεις και αυτά τα δύο υλικά του δίνουν άλλη γεύση,καλό βράδυ Ειρήνη μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Ερμιόνη μου όντως του χαρίζει γεύση,το κάνει πιό αρωματικό επίσης.Φιλιά πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Αχ τι φαγητό!!!!!!! :))))) πολύ καλό σου βράδυ!!! φιλιαααα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημερα Παρασκευή μου,γιατί αυτός ο τσακωμός? τι έγινε μεταξύ σας? χαχαχα.Και αυτό μου αρέσει εμένα και το ρυζότο, με τίποτε δεν τσακώθηκα,που μακαρι δηλαδή.Αντε φιλάκια πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί απο τα πιο παραδοσικά πιάτα,τα δύο αυτά υλικά τα πρόσθεσα εγω γιατί μου αρέσει η γέυση τους αλλά μου φαίνεται ότι στάθηκαν καλά.Καλημέρα μας.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα dimi μου,είναι όντως πολύ νόστιμο πιάτο και με το καρότο και την πιπεριά ακόμη πιό νόστιμο.Φιλακια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αυτό νομίζω είναι και το καλύτερο για ένα πιάτο, να μπορεί Πηνελόπη μου να καλύψει την πείνα του στομαχιού αλλά να φροντίσει και την χαρά και τέρψη της ψυχής και του νου,όλα μαζι δηλαδή που κάνουν τον άνθρωπο να αισθάνεται πλήρης,καλή σου μέρα.;-))
Ο χρήστης Neli είπε…
Goodmorning dinah,calf is a kind of pasta,kisses
Ο χρήστης Neli είπε…
Συμφωνώ μαζί σου Ελένη μου ,μου αρέσει και μένα πολύ αυτό φαγητό,ναι το κάνει λιγο διαφορετικό στη γεύση αυτή η προσθήκη,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ξέρεις λοιπόν τι σκεφτόμουν φιλαράκι? ότι αυτή η λίστα θα έχει φτάσει κάποια στιγμή εκατέροθεν να συναγωνίζεται σε μάκρος τη λιστα του Αη Βασίλη χαχαχαχα.Ωραία λοιπόν το βάζω κι αυτό στα υπόψιν,Σευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για τις μαγειρικές μου ικανότητες,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σοφοκλή μου και μένα μου αρέσει πολύ, και σε πολλούς άλλους απο ότι είδα,καλημέρα φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Φαίνεται πεντανόστιμο
Φιλάκια ...
Ο χρήστης frida είπε…
παλι φιλεναδα με το ωραιο σου και σιγουρα νοστιμο φαγητο σου,η πιτα σου τι λεει εγινε νοστιμη ,ειμαι σιγουρη για αυτο,κρατησες κανενα κομματι και για μενα ,τα λεμε αυριο καλο ξημερωμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω για τα καλα σου λόγια,καλό ήταν το φάγαμε ευχάριστα,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό έγινε ναί,και η πίτα πολύ ωραία εγινε ,σε περιμένω για καφεδάκι να τη δοκιμάσεις,καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Effie's Sweet Home Designs είπε…
Πολύ νόστιμο μου φαίνεται!!!!!Μου αρέσει!!!!!!!!!!
Καλό βράδυ!!!!!!!!!
Ο χρήστης mm_skg είπε…
Αγαπημενο φαγακι Νελη! Τελειο εγινε!
Καλο βραδυ!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Εφη μου,είναι νόστιμο φαγητό αν και παχαίνει χαχαχχα αλλα ολα τα απαγορευμένα είναι καλά.Καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και δικό σου ? Τελικά αποδείχτηκε πολύ δημοφιλές αυτό το πιάτο.Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Καλό βράδυ.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Τέλεια η συνταγή!Βέβαια, έχουμε μια μεγάλη πήλινη γάστρα από τη Σίφνο και εμείς μαγειρεύουμε εκεί το κριθαράκι!Όταν στο τραπέζι το σερβίρουμε και σηκώνοντας το καπάκι αχνίζει όλη η κουζίνα, μετά γίνεται χαμός!!!Πολλά φιλιά και εμένα μου άρεσε η προσθήκη καρότου!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Kαλησπέρα Πινελίτσα ,ωραίο γίνεται στη γάστρα και ότι μαγειρευτεί σ αυτήν,το καρότο δίνει άλλη γεύση στο ζυμαρικό ,δοκίμασε το ,φιλάκια πολλά.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Δεν θέλησα να τσακωθώ μαζί τους! χαχαχα Δεν τα δεχόνταν το στομάχι μου μια περίοδο και από τότε (παρόλο που οι γιατροί με συμβούλεψαν ένα σωρό προκειμένου να ξεκινήσω να τα τρώω ξανά) εγώ το έδεσα κόμπο! Ζυμαρικά τέλος!
Αύριο του Αγίου Ανδρέα, πολιούχος της πόλης μας και οι δικοί μου θα απολαύσουν το μασχαράκι με την δική σου συνταγή! :) Θα σου πω εντυπώσεις!
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε περιμενω με αγωνία να δω άν άρεσε,χρόνια πολλά στην πόλη σας,φιλάκια.Και μήπως τελικα πρέπει να αρχίσεις να τα ξανατρώς και να το δοκιμάσεις κι εσύ?Λέω εγω τώρα.;-)))))))))
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Αγαπημενο φαγητο!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …