Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Αρακάς λαδερός

Μισό κιλό αρακά φρέσκο η 1 σακουλάκι κατεψυγμένο,2 καρότα,2 κρεμμύδια 1 λεμόνι ,μισό ματσάκι άνηθο,4-5 πατάτες μικρές,αλάτι πιπέρι, ελαιόλαδο, ένα ποτήρι του κρασιού,νερό.
 Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά.
Τα κόβουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα,με το λάδι,το αλάτι και το πιπέρι σε σιγανή φωτιά να μαραθούν.Όταν βγάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους και αρχίσουν να σιγοβράζουν ,ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι ,(αν τον θέλετε πιο ξινό ρίξτε 2 λεμόνια)Παίρνει το φαγητό και μερικές βράσεις έτσι και μετά ρίχνετε νερό ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να δείτε να μαλακώνουν και να χυλώνει το ζουμί από το φαγητό.Περίπου δηλαδή 40-45 λεπτά.Τον σερβίρετε με φέτα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης grEAT είπε…
χθες το βραδυ ειχα φιαξει αρακα με αγκιναρες και πατατες! υπεροχο φαγακι αλλα βρε παιδι μου εδω εχω βρει ανιθο νομιζω δυο η τρεις φορες μονο. και του παει τοσο πολυ.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλημέρα Χρυσούλα μου! Ο αρακάς είναι από τα φαγητά που τρώμε όλοι εδώ μέσα! :))
Συνήθως τον φτιάχνω κοκκινιστό. Ωραία η ιδέα σου όμως για μια αλλαγή γεύσης! Φιλάκια :)
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλημέρα. Ενα απο τα αγαπημενα μου φαγητα είναι και το μπιζέλι. Συμπτωματικά απόψε το βράδυ το φαγητό μας είναι αυτό, μπιζέλι (αρακάς) :) Ευχαριστούμε Νέλι μου για τις ωραίες συνταγές που μας προτείνει πάντα το όμορφο μπλογκοσπιτάκι σου. Φιλούθκια
Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Γειά σου, καλό μου!!!!Υπέροχο το φαγάκι που προτείνεις και το φτιάχνω συχνά στο σπίτι, αν και η μικρή κόρη μου, το τρώει με γκρίνια!!!!Κοντεύω να φτιάξω ειδικό παράρτημα στο τετράδιο συνταγών μου, με τις προτάσεις σου ..και εκεί γράφω μόνο τις δοκιμασμένες!Φιλάκια & μια αγκαλιά!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Κι εμένα μου αρέσει ο αρακάς και τον κάνω κοκκινιστό..αλλά λατρεύω το λεμόνι, οπότε θα τον δοκιμάσω κι έτσι..
Φιλιά!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Και κοκκινιστό και λεμονάτο, τον λατρεύω τον αρακά!
Λεμονάτο ακόμα πιο πολύ μιας και έχω αδυναμία στο λεμονάκι!
Το καλομαγείρεψες το φαγάκι σου Νέλλη μου!
Φιλιά!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Πολύ όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Μου αρέσει πάρα πολύ ο αρακάς και με λεμονάκι αλλά και κοκκινιστός!!!Πολύ ωραίο φαγητό!!!
Φιλιά!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Μοσχομύρισε μέχρι εδώ τό φαγάκι σου Νέλη μου!Μού αρέση πολύ ο αρακάς!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Όπως και να μαγειρέψω τον αρακά, Νέλη, μου αρέσει πολύ! Με το λεμονάκι βέβαια, είναι πιο ελαφρύς, αλλά εξίσου νόστιμος!
Καλό σου βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ωραίο είναι αυτο το φαγητό αν και απλό και ειδικά με λεμόνι μου αρέσει πολύ,έχεις δίκιο ο άνηθος του πάει πάρα πολύ.Κρίμα που δε βρίσκεις.
Ο χρήστης Neli είπε…
Γειά σου φιλενάδα μου,ωραία που τον τρώτε όλοι,δοκίμασε τον και με λεμόνι γίνεται πιο ελαφρύς και πιό νόστιμος ,τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που σου αρέσει Δελφινάκι μου,εγώ σας ευχαριστώ για τις επισκέεις και τα σχόλια που μου αφήνετε,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Γειά σου Γιωργία μου,ε τι να κάνεις? τα παιδιά πάντα δεν τρώνε με ευχαρίστηση όλα τα φαγητά,σε ευχαριστώ που τμάς τη μαγειρική μου,να είσαι πάντα καλά ,φιλάκια και αγκαλιές και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τον φτιάξεις και εγώ για πολλά χρόνια τον έκανα κοκινιστό,αλλά μια μέρα τον έκανα με λεμόνι και καθιερώθηκε έκτοτε,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Ελενα,ναι είναι ωραίος και με τους δύο τρόπους μαγειρέματος.Φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Μου αρέσει και μένα αυτό το πιάτο πολυ φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα Ελένη μου, αλλα περισσότερο με λεμόνι.Φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι ένα καλό και απλό πιάτο,αλλα μάλλον αρέσει αρκετά,και μένα μου αρέσει ,φιλάκια και καλο μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Συμφωνω ότι είναι πιο ελαφρύς με το λεμόνι και για το δικό μου γούστο και πιό νόστιμος,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Μαiρη είπε…

Αρακάς αρωματισμένος με μπόλικο άνηθο...μμμμμ!!! Αγαπημένο φαγητό!!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Μαίρη και δικό μου αγαπημένο,ένα απλό και νόστιμο πιάτο,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Aπό τα αγαπημένα μου φαγητά!Τελείως ελληνικό και πεντανόστινο!!!Μου αρέσει και το καλοκαίρι και το χειμώνα!Και είναι και πάρα πολύ εύκολο!Πολλά φιλιά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Πινελίτσα μου σε όλα συμφωνώ μαζί σου και Ελληνικό και νόστιμο και εύκολο ειναι και μένα απο τα αγαπημένα μου,πολλά φιλιά και απο μένα και καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου.
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Πεντανοστιμος ο αρακας λεμονατος Νελλη μου,τον προτιμω καλυτερα απο τον κοκκινιστο..
γεια στα χερακια σου...Καλη Κυριακη να εχεις φιλακια!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλή Κυριακή Γωγούλα μου,κι εμένα μου αρέσει περισσότερο ,γίνεται νομίζω πιο ελαφρύς,φιλάκια πολλά.
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Σα της μητέρας μου!!! :) φιλιά και πολύ καλό βράδυ εύχομαι!!
Ο χρήστης JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε…
Πολυ καλος!!!!!!
Tα πιο ομορφα Χριστουγεννα ευχομαι να περασεις κοντα μ αυτους που αγαπας και οτι ποθησεις να'χεις.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .Χρονια πολλα γεμάτα υγεια και του Χριστου η γέννηση ας μας φέρει ευτυχια!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Είδες Σοφοκλή ,τελικά όλες οι μαμάδες το ίδιο μαγειρεύουν χααχαχχα,καλό βράδυ να έχουμε.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Σκρουτζάκο,εύχομαι και συ να τα περασεις ονειρεμένα και με τους αγαπημένους σου κοντά σου,μακάρι να έχουμε πάντα ότι ποθούμε,καλές γιορτές.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …