Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Χριστουγεννιάτικα φαγητά

1 κοτόπουλο (εδώ έχουμε χωριάτικο,αλλά και με αυτό που παίρνουμε από το κρεοπωλείο γίνεται καλό το φαγητό)μισό κιλό συκωτάκια πουλιών,250 γραμμάρια κιμά,1 κρεμμύδι,2 κούπες ρύζι,αλάτι πιπέρι,μαύρο και κόκκινο,κόλιαντρο κρασί άσπρο,ρίγανη,ελαιόλαδο(περίπου 1 ποτήρι)3 κουταλιές πελτέ ντομάτας,2 μικρά λαχανάκια τουρσί η ένα μεγάλο.
 Πλένετε καλά το κοτόπουλο να φύγει από μέσα το αίμα και το αφήνετε να στραγγίσει λίγο.
 Ετοιμάζετε τη γέμιση βάζοντας σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι ,τον κιμά,τα συκωτάκια το  μισό λάδι τα μπαχαρικά.
 Τα αφήνετε να ψηθούν καλά για να φύγουν τα υγρά και τα σβήνετε με το κρασί .Τα αφήνετε να πάρουν και μερικές βράσεις και μ αυτό.
 Ρίχνετε και το ρύζι τον πελτέ ντομάτας και το νερό και αφήνετε να φουσκώσει λίγο.
 Με αυτή γέμιση γεμίζετε το κοτόπουλο.Το ράβετε στην κοιλιά για να μη φύγει η γέμιση και δένετε και τις φτερούγες κοντά στο σώμα.
Το ψήνετε πρώτα μόνο του αν είναι χωριάτικο γιατί είναι πιο σκληρό το κρέας του ,αν είναι από αυτά που παίρνουμε από τον κρεοπώλη βάζετε  μαζί και το λάχανο αφού τό κόψετε σε κομμάτια, ρίχνετε και το υπόλοιπο λάδι.




Το ψήνετε στην γάστρα στους 200 βαθμούς  Κελσίου μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά που θα έχει και θα μείνει μόνο με το λάδι.Όσο πιο μεγάλο και παχύ
 είναι το κοτόπουλο τόσο πιο ωραίο γίνεται το φαγητό.
 Τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο με τη μισή από τη γέμιση τα κάνετε λαχανοντολμάδες. Βάζετε μια κουταλιά γέμιση σε κάθε φύλλο και την τυλίγετε καλά.Τούς στρώνετε σε μια κατσαρόλα  και ρίχνετε νερό όσο να  τους σκεπάσει και μισό ποτηράκι λάδι.Τους βράζετε όσο να τελειώσει το νερό και να μείνουν με το λάδι.

 Έντερα χοιρινά,700 γραμμάρια συκώτι χοιρινό,2 κούπες ρύζι,500 γραμμάρια κιμά,1 κρεμμύδι,2 πράσα,αλάτι ,πιπέρι κόκκινο και μαύρο,ρίγανη,ελαιόλαδο,νερό.
Καθαρίζετε και πλένετε τα έντερα πολλά νερά.Τα γυρίζετε τα μέσα έξω και τα αφήνετε σε ξυδόνερο αρκετές ώρες να φύγει η μυρωδιά.
Τσιγαρίζετε το συκώτι αφού το κόψετε κομματάκια μαζί με τον κιμά,τα πράσα το κρεμμύδι  το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.Αφού τσιγαριστούν καλά ρίχνετε και το ρύζι.
Ρίχνετε ένα ποτήρι νερό και αφήνετε να πάρει μερικές βράσεις για να φουσκώσει το ρύζι.
Με αυτό το μείγμα γεμίζετε τα έντερα και αφού τα δέσετε από τις δύο άκρες τα τρυπάτε σε πολλά σημεία και τα βάζετε σε ένα ταψί  με ένα ποτήρι νερό.
Τα ψήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου περίπου 1 ώρα να ροδοκοκκινίσει.
Μπορείτε να το κάνετε και στην κατσαρόλα ,αλλά προσωπικά εμένα μου αρέσει στο φούρνο.

Το φαγητό αυτό λέγεται μπάμπω και είναι παραδοσιακό εδώ της περιοχής μας,αν και νομίζω ότι θα το φτιάχνουν και αλλού.Και γενικά όλα ότι σας έδειξα τα φτιάχνουμε εδώ για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.Τα συνοδεύουμε με κρασί κόκκινο και διάφορες σαλάτες.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Sailor είπε…
Πολύ όμορφα

Αυτά είναι όμορφα και για καθημερινό φαγητό
Θα τα κάνω γιατί μ αρέσουν
Καλά Χριστούγεννα
Ο χρήστης Neli είπε…
Χρόνια πολλά Δημήτρη ,χαίρομαι που σε βρίσκω και εδώ σ ευχαριστώ για τα ωραία σου σχόλια πάντα.Καλό απόγευμα θα συνεχίσουμε να τα λέμε.
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Πλήρες, παραδοσιακό, Χριστουγεννιάτικο μενού!
Ευχαρίστως θα τα απολάμβανα όλα! Το ένα πιο νόστιμο από το άλλο.

Τη "Μπάμπω" τη φτιάχνουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με διάφορες ονομασίες, με τα έντερα από το γουρουνάκι των Χριστουγέννων!
Στην Κρήτη τα λένε "Οματές" και βάζουν, εκτός των άλλων, σταφίδες, ρύζι, συκωτάκια ψιλοκομμένα και πολλά μπαχαρικά.
Τις βράζουν στην κατσαρόλα και χωρίς να τις τρυπήσουν. Μάλιστα το τρύπημα πρέπει να αποφεύγεται για να μη χυθεί η γέμιση την ώρα του βρασμού!

Του χρόνου δεν θα τη γλιτώσεις, θα έρθω οπωσδήποτε!
Z.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα φιλαράκι σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες,εγώ και φετος σε περίμενα,και το ευχόμουν,να είμαστε καλά όλοι μας και θα το κανονίσουμε πιο καλά του χρόνου.Φιλιά πολλά και μια ευτυχισμένη και γλυκειά χρονιά.
Ο χρήστης Aspa είπε…
Χρόνια Πολλά γεμάτα υγεία και ευτυχία μαζί με τους αγαπημένους σου!!!
Η μπάμπω σου είναι οι δικές μας ματιές μόνο που βάζουμε τα εντόσθια χωρίς το συκώτι, ρύζι, κρεμμύδι, μαιντανό, κανέλλα γαρύφαλλο, αλατοπίπερο και τις ψήνουμε χωρίς να τις βράσουμε και χωρίς να τις τρυπήσουμε! Τρελλαίνομαι για αυτές αλλά μόνο αν τις έχω φτιάξει εγώ ή κάποιος που ξέρω ότι είναι πολύ καθαρός! ποτέ σε μαγαζί!!!
Το δε κοτόπουλο είναι όνειρο!!!
Φιλιά πολλά!!!
Ο χρήστης Χρυσούλα είπε…
Χρόνια Πολλά Νέλλη!...Υγεία σου εύχομαι και χαρά να έχεις στη ζωή σου!...
Ευχαριστούμε για τις συνταγές σου...τους λαχανοσαρμάδες τους φτιάχνω κι`εγώ...τ`άλλα όμως δεν τά`χω δοκιμάσει ποτέ...είμαι σίγουρη όμως ότι θα είναι νοστιμότατα!
Να περάσεις όμορφα όλες τις γιορτές!
Ο χρήστης fotolabida maria είπε…
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΕΛΛΗ ΜΟΥ!!!!ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ!!!!!!ΤΕΛΕΙΕΣ!!!ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!!!!ΦΙΛΙΑ!!!
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Πολύ γιορτινές και πεντανόστιμες οι προτάσεις σου!Νέλλη μου,Χρόνια πολλά και καλές γιορτές!Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να περάσεις τις γιορτές με αγάπη και υγεία!!!Φιλιά!

Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
ΜΟυ αρεσει να ακούω , να μαθαίνω ήθη, έθιμα της κάθε περιοχής, χώρας κλπ κλπ Αυτά είναι που κάνουν ξεχωριστή την κάθε περιοχή και χώρα και είναι το σήμα κατατεθέν.. Να ευχηθούμε να μην χαθούν ποτέ αυτά...
Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Τι νοστιμιές!!!!!όλες θα βγουν λοιπόν στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μου!..γιατί να σκοτώνομαι τι θα μαγειρέψω, όταν η καλή μου φίλη έχει έτοιμο το μενού?+ σαλάτες και 2 πίτες και έτοιμη!Φιλάκια γλυκιά μου και να περνάς όμορφα.Θα τα ξαναπούμε πριν την Πρωτοχρονιά.
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Ευχαριστούμε πολύ για τις συνταγές! Θα τις δοκιμάσω, φαίνονται όλα θεσπέσια!Χρόνια πολλά και καλές γιορτές, γεμάτες υγεία, αγάπη και ευτυχία σε εσένα και τους αγαπημένους σου!Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου, και όχι μόνο για γιορτινό τραπέζι! Να περάσεις όμορφα τις γιορτινές μέρες και να ξεκουραστείς παρέα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
Φιλιά!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Πολύ όμορφες προτάσεις
Χρόνια σου πολλά με υγεία
Φιλάκια ...
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Πολύ νόστιμα φαγητά μας έχεις πάλι...γιορτινά και παραδοσιακά!!
Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη πάντα!!
Φιλιά!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλημέρα και χρόνια πολλά φιλενάδα μου!!
Όπως και να χει το χωριάτικο κοτόπουλο είναι το κάτι άλλο. Έφτιαξα γεμιστό κοτόπουλο τα Χριστούγεννα ( με αγοραστό ) και δεν μου άρεσε καθόλου. Αν η πεθερά μου, μου στείλει χωριάτικο θα ακολουθήσω την συνταγή σου για την πρωτοχρονιά. Ωραία πρόταση και οι λαχανοντολμάδες! Το μπάμπω το φτιάχνει η πεθερά μου ( το ονομάζει ματιές ). Δεν μου αρέσει καθόλου... :) Από τα χεράκια σου μπορεί να δοκίμαζα! Φιλάκια πολλά!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη στην οικογένεια σου Neli μου!!!!!!Τι υπέροχα φαγητά πω πω τόσο νόστιμα φαίνονται και είμαι σίγουρη ότι είναι!!!!!!
Αυτό με τα λουκάνικα θα το δοκιμάσω 1000% ο αντρούλης μου λατρεύει τα χωριάτικα λουκάνικα όποτε θα του το φτιάξω τώρα στις γιορτές ευχαριστώ πολύ πολύ για την ιδέα!!!!!!!
Καλές γιορτές φιλάκια πολλά!!!!!!!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!Χρόνια πολλά!Πώ πώ μυρωδάτα καί όλο νοστιμιά ,φαγητά!!Πιό πολύ μού αρέση τό μπάμπω!Νά είχα μιά μερίδα τώρα!!Σού εύχομαι ο καινούργιος χρόνος νά είναι γεμάτος από υπέροχες στιγμές!Καλά νά περάσετε!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Fotini Little Treasures είπε…
Σ'ευχαριστούμε που μοιράζεσαι πάντα τόσο ωραίες συνταγές Χρυσούλα μου!!!!!
Σου εύχομαι κάθε ευτυχία με τη Νέα Χρονιά!!!!! Φιλιά!!!!!!!
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Νελλη μου καλη χρονια σου ευχομαι με υγεια αγαπη και ευτυχια στο σπιτικο σου και ο,τι επιθυμεις,καλα να περασεις,φιλακια,καλη σου μερα!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Xρόνια πολλά και καλή χρονιά στην οικογένεια σου και σε σένα,παρόμοιες ειναι οι συνταγές της μπάμπως,φυσικά θέλουν καλό καθάρισμα τα έντερα,αυτά τα φαγητά πρεπει να ξέρεις ποιός τα έκανε για να τα φάς.Το χωριάτικο κοτόπουλο μόνο με αυτο τον τρόπο μαγειρεματος μου αρέσει εμένα προσωπικά,φιλιά πολλά και απο μένα.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …