Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Χαλβάς με σιμιγδάλι

1 κούπα καλαμποκέλαιο,2 κούπες ψιλό σιμιγδάλι,(συνήθως ο χαλβάς γίνεται με χοντρό αλλά εμένα μου αρέσει το ψιλό).
 1 κούπα καρύδια κομμένα στο μπλέντερ,1 κούπα σταφίδες.
 Για το σιρόπι βάζουμε σε μια κατσαρόλα,5 κούπες νερό 2,5 ζάχαρη,1/4 λεμόνι,1 ξύλο κανέλα,5-6 γαρύφαλλα,1 βανίλια.Το βράζουμε γύρω στα 10 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη για όταν μας χρειαστεί.
 Βάζουμε σε ένα τηγάνι βαθύ και αρκετά μεγάλο το λάδι να ζεσταθεί καλά ,ρίχνουμε το σιμιγδάλι
 χαμηλώνουμε τη φωτιά και το ανακατεύουμε καλά να πάρει χρώμα,ρίχνουμε και τα καρύδια και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
 Αφού πάρει το χρώμα που θέλουμε ,εγώ το προτιμώ προς το σκούρο,αυτό όμως είναι ανάλογα με το γούστο του καθενός,ρίχνουμε και το σιρόπι που είναι χλιαρό πια στο καυτό σιμιγδάλι.
 Αφού κοχλάσει για λίγα λεπτά το ρίχνουμε σε μια φόρμα του κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει καλά (σκεπασμένο με μια πετσέτα) και αφού το βάλουμε ανάποδα σε μια πιατέλα αυτό ξεκολλάει από τη φόρμα και βγαίνει εύκολα.
 Διαλέγουμε καρύδια που είναι ολόκληρα από αυτά που έχουμε και αφού λιώσουμε μια κουβερτούρα,(125γραμμάρια) και βάλουμε μέσα και 3 κουταλιές του γλυκού Βιτάμ τα βουτάμε μέσα και τα αφήνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα.Αυτά θα στεγνώσουν και θα τα χρησιμοποιήσουμε για να στολίσουμε το χαλβά μας.Μπορούμε ακόμη να τα χρησιμοποιήσουμε και για σοκολατάκια να κεράσουμε ,γίνονται πανεύκολα και είναι πολύ νόστιμα.
 Αφού κρυώσει ο χαλβάς και βγει από τη φόρμα τον στολίζουμε με τα σοκολατένια καρύδια.Κρατάμε και λίγη λιωμένη σοκολάτα τη βάζουμε σε ένα σακουλάκι και αφού ανοίξουμε μια μικρή τρύπα στη μια γωνία κάνουμε και ένα σχέδιο ακόμη σοκολατένιο.


Ο χαλβάς είναι ωραίο γλυκό και τώρα που έχουμε νηστεία είναι ότι πρέπει να συνοδεύει τα απογευματινά μας καφεδάκια καθώς και το τσάι μας...
ΚΑΛΗ ΕΠΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ada είπε…
Ωραίοοο!!! Γειά στα χεράκια σου
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
ωραίες οι συνοδευτικές φωτος , ειδικά η πρώτη με τον Αγιο Βασίλη
δεν είναι από τα αγαπημένα μου δε μου αρέσει καθόλου ο χαλβάς αλλά τώρα την νηστεία τον κάνουμε (προχτές συγκεκριμένα έκανε η μαμά μου) αλλά και πάλι δεν τρώω γιατί δε μου αρέσει καθόλου, αυτό με τις σταφίδες και τα καρύδια σκέτα ή σοκολατένια τώρα το ακούω
φαντάζομαι θα είναι στο γούστο της κάθε νοικοκυράς αυτό έτσι;
εμείς βάζουμε μόνο αμύγδαλα
καλό απόγευμα φίλη μου
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Λατρεμένος ο σιμογδαλένιος χαλβάς, εγώ βάζω κουκουνάρι αντί για καρύδια!!
Ευχαρίστως σερβίρομαι μεγάλο κομμάτι!
Φιλάκια!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Υπέροχο και πολύ αγαπημένο γλυκάκι!
Πολύ μου αρέσει η διακόσμηση με τα σοκολατένια καρύδια!
Φιλιά!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Νέλη μου συμφωνώ, ιδιαίτερα σε περίοδο νηστείας είναι ιδανικό ένα τέτοιο γλυκάκι!Μου αρέσει πολύ ο στολισμός!!!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Νέλη μου και εγώ με ψιλό σιμιγδάλι τον κάνω. Αγαπημένο γλυκάκι!
Ο χρήστης Katerina Verigka είπε…
Ο μόνος χαλβάς που τρελαίνομαι να τρώω! Φαίνεται ότι τον έκανες πολύ ωραίο! Καλό απόγευμα!
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Το κλασσικό, αγαπημένο γλυκάκι της νηστείας και όχι μόνο. Νοστιμο χαλβαδάκι και τα καρύδια με την σοκολάτα απίθανα!! Μας γλύκανες όμορφα, Νέλη.
Καλό βράδυ.
Ο χρήστης frida είπε…
καλα δεν το συζητω ο καλυτερος χαλβας που εχω φαει ειναι της φιλης μου nelis αυτην τη συνταγη κανω και εγω οσο για το στολισμα ειναι πολυ ωραιο ,εχεις φαντασια φιλεναδα ,μπραβο σου,μας εδειξες ενα απλο γλυκο ,με ωραια εμφανιση,σε φιλω η φιλη σου φριντα.
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
Το αγαπημένο μου γρήγορο γλυκό Νελάκι,αλλά εσυ τ απογείωσες με τα τερτίπια σου!
Αύριο με καλό!
Φιλάκια πολλά
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό που θα το μπορούσα να το τρώω και κάθε μέρα!!!
Ο δικός σου φαίνεται τέλειος!!!
Φιλιά και καλό βράδυ!
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω ήταν ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και οι αυγόφετες. Εξακολουθούν να μου αρέσει πολύ.
Νέλη μου τον στόλισες με λαχταριστές σοκολατομπουκίτσες και του έδωσες άλλον αέρα!

Φιλιά πολλά!
Z.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Ada,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Μου αρέσει πολύ ο χαλβά
Φιλάκια ψ...
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για τις φωτό,δοκίμασε και αυτή τη συνταγή με τα καρύδια και τις σταφίδες,ίσως αλλάξεις λίγο γνώμη,καλό βράδυ Δελφινάκι.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και δικό μου αγαπημένο γλυκό είναι,κουκουνάρι ε? ωραίος θα είναι και έτσι,να πάρεις όσο μεγάλο κομμάτι θες,φιλάκια και από μένα.
Ο χρήστης Eri είπε…
αγαπημένο χαλβαδάκι Χρυσούλα μου και τι ωραία ιδέα με τα χειροποιητα σοκολατάκια! φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Συμφωνώ μαζί σου και εγω υπέροχο το βρίσκω,φιλιά και καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και για τον υπόλοιπο καιρό αλλα τώρα στη νηστεία είναι μια πολύ καλή λυση για κέρασμα,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί μου ταιριάζει πιό πολυ το ψιλό στη γεύση και μου αρέσει ιδιαίτερα,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ Κατερίνα,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι και πολύ νόστιμο κιόλας,συμφωνώ,τα καρύδια είναι πάρα πολύ ωραία,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Νάσαι καλά φιλενάδα,σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια,ναί είδες?και τα απλά πως γινονται όμορφα με λίγο στόλισμα?καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να είσαι καλά Χαρά ,σε ευχαριστω για τα καλά σου λόγια.Ευχαριστώ και για σένα επίσης,με το καλό να γιορτάσουμε την αυριανή μέρα,φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ χαχαχα αν όχι κάθε μέρα ,αντε μέρα παρά μέρα,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ,φιλιά και καλό βράδυ και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Τι σύμπτωση και εγω στην κουζίνα της γιαγιάς μου,αλλά εγώ όχι αυγόφετες,κορμό με μπισκότα,αυτό που λέμε σαλάμι ,ναι προσπάθησα να τον κάνω λίγο διαφορετικό.Φιλιά πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καί μένα Έλενα μου,φιλάκια πολλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και δικό μου είναι αγαπημένο,ναι είναι πολύ νόστιμα.Φιλιά πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης grEAT είπε…
και εγω με ψιλο σιμιγδαλι τον φιαχνω. δεν τον φιαχνω ομως συχνα για να ειμαι ειλικρινης διοτι ο συζυγος δεν το πολυτρωει, και στο τελος το τρωω ολο εγω και θυμαμαι τα παιδικα μου χρονια!
καλη σου ημερα νελη
Ο χρήστης Neli είπε…
Kαλημέρα Ειρήνη ,τελικά το γλυκό αυτό είναι συνδιασμένο με τις παιδικές αναμνήσεις πολλών μας,ούτε και ο δικός μου το πολυτρώει αλλά το τιμώ εγώ δεόντως,;-)) φιλιά.
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Κλασικό αγαπημένο γλυκό, που με τα σοκολατένια καρυδάκια έγινε ακόμη καλύτερο! Μπράβο!
Ο χρήστης Neli είπε…
Τα καρυδάκια σούπερ και για κερασματάκια,σαν σοκολατάκι,καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Μαiρη είπε…
Kλασικό, παραδοσιακό, αγαπημένο γλυκό!!!
Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς βρεθήκαμε,εγω σε ευχαριστώ ,σε βρήκα απο μια ανάρτηση σου για το πόσους ποντους πρέπει να ρίχνουμε και οι οδηγίες σου ήταν κατατοπιστικότατες για ένα πλέκτο που μόλις άρχισα,καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Nέλη μου αυτός ο χαλβάς είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά!Για καλή μου τύχη, δεν αρέσει σε κανέναν άλλο :-) και έτσι όταν μας τον φέρνουν σπίτι, ή έρχεται ως κέρασμα στις ταβέρνες (όταν πηγαίναμε παλιά...)δε νιώθω ανταγωνιστικά και μου παραχωρείται αμέσως!!!!!Είναι πεντανόστιμο γλυκό και υγειινό και ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύυυ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλησπέρα Neli!!! Πρώτα απ'όλα δεν μπορώ να μην σχολιάσω την όμορφη αλλαγη που έκανες στο μπλογκοσπιτάκι σου συγχαρητήρια είναι πολύ όμορφη!!!
Σπιτικό χαλβά δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά λέω μόλις έχω χρόνο να δοκιμάσω την συνταγή σου φαίνεται πεντανόστιμη και φυσικά ο χαλβάς είναι απο τα αγαπημένα μου γλυκά!!!
Φιλάκια πολλά!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καί μένα είναι απο τα αγαπημένα μου,και όντως είναι το συνιθισμένο γλυκό στις τα βέρνες,καλα λες όταν πηγαίναμε πάντα αυτό τρώγαμε,ε τωρα θα το φτιαχνουμε μόνες μας αν θέλουμε να το τρώμε,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς την και πάλι,σε ευχαριστώ πολύ Ελενα μου για τα καλά σου λόγια ,χαίρομαι πολύ που σε ξαναβλεπω στη μπλογκογειτονιά,φτιάξτην τη συνταγή είναι πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη,φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
μμμμ....παχυντικό γλυκισμα,αλλά νοστιμότατο-))
πολύ καλή η συνταγή σου!!!!
πολλά φιλιά και καλή υπόλοιπη Κυριακή-)
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ,παχαίνει λίγο αλλά τι να πείς όλα τα νόστιμα είναι και παχυντικά ;-))))))) πολλά φιλιά και απο μένα,καλό υπόλοιπο,καλή εβδομάδα.
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλησπέρα Νέλη μου,ήρθα καθυστεριμένα,πιάστηκε η μέση μου από τό στικάκι πού πιάνη σέ ένα σημείο μόνο!!Μού αρέση πολύ ο χαλβάς αλλά καί η συνταγή σου,φοβερή!!Καλό βράδυ φίλη μου!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλησπέρα φιλενάδα μου! Τρελαίνομαι για χαλβά!! Δεν το έχω φτιάξει ποτέ με καρύδια και σταφίδες. Αφού μου αρέσει σκέτος, σίγουρα έτσι θα είναι ακόμα πιο σούπερ.
Τέλεια και η ιδέα για την διακόσμηση με τα καρύδια και την κουβερτούρα! Γεια στα χέρια σου!
Καλό ξημέρωμα! Φιλάκια πολλα!!

Ο χρήστης Neli είπε…
Πω πω μεγάλη ταλαιπωρία,εύχομαι να διορθωθεί οτ θέμα με το ιντερνετ.Ο χαλβάς είναι εύκολο γλυκό και αρέσει σε πολλους τελικά.Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,καλό βράδυ ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς την φιλενάδα μου,και μένα μου αρέσει πολύ ,και τον ονειρευόμουν πριν τον φτιάξω.Πρόσθεσε και καρύδι και σταφίδα του δίνει ωραία γεύση,τα καρύδια με την κουβερτούρα φτιάχτα στούς γιούς σου θα τους αρέσουν σίγουρα και σκέτα είναι τέλεια,καλό μας ξημέρωμα ,φιλάκια πολλά.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Δεν έχεις άδικο!! Τέλεια και υγιεινά σοκολατάκια θα είναι! :)

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …