Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Ψαρόσουπα

 Ψάρια διάφορα για σούπα 800 γραμμάρια,1σέλινο τη ρίζα και 2-3 κλαδιά,4 πατάτες μέτριες,2 μεγάλα καρότα,1 κρεμμυδάκι φρέσκο ,2 ξερά,2 κολοκυθάκια,1 μπρόκολο μικρό,μαϊντανό,αλάτι πιπέρι,ελαιόλαδο ένα ποτηράκι,1 λεμόνι,10 γαρίδες καθαρισμένες (εγώ εδώ έχω κατεψυγμένες)
 Πλένετε το ψάρι και το βάζετε να βράσει σε μια κατσαρόλα.
Πλένετε και καθαρίζετε τα λαχανικά.  
 Τα κόβετε σε κομμάτια σχετικά μικρά.Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και τα αχνίζετε εκτός από το μπρόκολο.Αφού αχνιστούν καλά ρίχνετε νερό από τα ψάρια που έχουν βράσει αφού το στραγγίσετε με στραγγιστήρι για να μην έχει ψιλά κοκαλάκια από τα ψάρια.Συμπληρώνετε αν δε φτάνει με νερό από τη βρύση να πάει παραπάνω από τη μέση της κατσαρόλας και τα αφήνετε να βράσουν μαζί με το αλάτι ,το πιπέρι και το χυμό από το λεμόνι.
 Αφού βράσουν καλά κόβετε στη μέση το μπρόκολο και το ρίχνετε και αυτό μαζί με τις γαρίδες( μπορείτε εκτός από γαρίδες να βάλετε μέσα και ροδέλες καλαμάρι χταποδάκι,σουπιά,όσο πιο πολλά έχει η σούπα τόσο πιο νόστιμη γίνεται).
 Καθαρίζετε προσεκτικά το ψάρι από τα κόκαλα και το δέρμα και το βάζετε και αυτό στο τέλος σχεδόν του μαγειρέματος της σούπας.Τη βράζετε με το ψάρι μέσα μόνο 5 λεπτά για να μη διαλυθεί το ψάρι.
Είναι μια πολύ νόστιμη και θρεπτική σούπα για αυτούς βέβαια που συμπαθούν το ψάρι ,γιατί υπάρχουν και αυτοί που δεν τους αρέσει η γεύση του.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Lila Xagorari είπε…
To αγαπημένο μου φαγητό είναι η ψαρόσουπα!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Neli μου υπέροχη η ψαρόσουπα σου, πεντανόστιμη φαίνεται!!!!
Φιλιά!!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Από τις πιο αγαπημένες μου σούπες, με μπόλικα θαλασσινά και λαχανικά!!!
Τέλεια Νέλλη μου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Σούπα τρώω, με ή χωρίς κρέας.Ψαρόσουπα δεν έφαγα ποτέ μου.Δεν μου αρέσει το ψάρι. Το μόνο ψάρι που τρώω είναι το φιλέτο.Εϋχαριστούμε όμως για τις συνταγές που μοιράζεστε μαζί μας κάθε φορά.Φιλούθκια κυρία Νέλι μου και καλό βραδάκι
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Τις λατρεύω τις ψαρόσουπες..κι αυτή φαίνεται τόσο λαχταριστή!!
Καλό βράδυ..φιλιά!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλησπέρα φιλενάδα μου!! Από τα πιο υγιεινά φαγητά μας έφτιαξες! Αν εξαιρέσω τις γαρίδες ( δεν τις τρώω....μμμ και τα κολοκυθάκια),θα ήθελα να έχω ένα πιατάκι τώρα! Άσε που μου θύμισες πως έχω αγοράσει μπρόκολο και δεν το έφτιαξα ακόμα! :) Βέβαια για το πιάτο σου ως έχει μην ξεχνάς πως υπάρχει και ο επίσημος δοκιμαστής! ( κατάλαβες ε;) :))
Καλό ξημέρωμα!! Φιλάκια πολλά!!
Ο χρήστης Eri είπε…
Την έχω επιθυμήσει την ψαρόσουπα και μου την θύμισες Χρυσούλα μου, θα την φτιάξω αυτές τις μέρες! Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης mia xara είπε…
Γεια σου Νέλη μου, πολύ πλούσια η ψαρόσουπα που έφτιαξες!Τρελαίνομαι για όλα τα ψαράκια και θαλασσινά, τα οποία έχεις πολύ όμορφα συνδυάσει με τα λαχανικά σ'αυτό το γεύμα!Φιλιά!
Ο χρήστης Χρυσούλα είπε…
Πω!πω! χρώματα! Νοστιμότατη η σούπα!...κι`εγώ έτσι την κάνω εκτός από το μπρόκολο...
Καλή συνέχεια Νέλη!
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Το κατάλληλο φαγητό στην καταλληλότερη ημέρα!

Φιλί σούπερ βροχερό!
Z.
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!!Πολύ ωραία η συνταγή σου!!Μού άρεσε πού πρόσθεσες τίς γαρίδες καί τό μπρόκολο!!Φαντάζομαι τί γεύση εξαίσια θά έχη!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Νομίζω ότι η σούπα σου είναι άκρως θρεπτική και αρωματικη! Μπρόκολο δεν έχω βάλει ποτέ σε ψαρόσουπα αλλά λέω να το δοκιμάσω αφού μας το προτείνεις!
Φιλάκια!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Δε την τρώω αλλά την φτιάχνω για τα παιδιά
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Neli είπε…
Kαί μένα είναι απο τις αγαπημένες μου σούπες.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Ελένη μου ,την τιμήσαμε ιδιαίτερα ;-))))))))))φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα μου αρέσει Ελενα μου,φιλια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ενα Δελφινάκι να μην τρωει ψάρια?περίεργο,και εγω ευχαριστώ για τα ωραία σου σχόλια πάντα,φιλάκια ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα μου αρέσουν,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,καλό βράδυ και φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το φτιάξεις όπως είναι γιατί έχω εμπιστοσύνη στο δοκιμαστή μου,θα το βρεί σίγουρα ωραίο χαχαχα πλάκα κάνω ,αντε να δω αν το φτιάξεις πες μου,είμαι περίεργη,φιλάκια πολλά και απο μένα,καλό ξημέρωμα επίσης.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τη φτιάξεις τότε Ερη μου και να την απολαύσετε,φιλιά πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,και εγω προτιμώ τη γεύση του ψαριού απο το κρέας,οπότε μου αρέσει κάθε τι που έχει μέσα ψάρι,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Το μπρόκολο αποφάσισα να το βάζω σε όλες τις σούπες που έχουν λαχανικά,γιατί τους δίνει μια ωράια γεύση,τουλαχιστον για τις δικές μου γευστικες προτιμήσεις,καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που το πέτυχα ,φιλί και απο μένα εξίσου βροχερό.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πού dimi μου,ναι έχει ωράια γέυση ,όσο περισσοτερα υλικα προσθετεις νομίζω ,τοσο πιό πλούσια γεύση έχει νομίζω,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το βάλεις αν σου αρέσει η γέυση του,και εγω το δοκίμασα με επιφύλαξη,αλλα μου άρεσε τελικά,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Φτιαχνε την γιατί νομίζω είναι νομίζω η πιο θρεπτική σούπα,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Νελλη μου εχεις φτιαξει μια υπεροχη ψαροσουπα με τοσα υλικα..ειναι σαν να την εφαγα..
Μπραβο σου,γεια στα χρυσα σου χερακια..γιατι κακα τα ψεματα φτιαχνουν πολλα και υπεροχα πραγματα..φιλακια πολλα και καλο σου βραδυ!!!
Ο χρήστης Penelope είπε…
Με το βαρύ κρυολόγημα που έχω περάσει Neli μου εδώ και 3 μέρες...
Τι δεν θα έδινα για ένα τέτοιο έτοιμο πιάτο!!!παρά το γεγονός ότι με τους σούπες δεν είμαστε και "κολλητές".
Καλό μεσημέρι και καλό ΣΚ εύχομαι.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια γωγούλα μου να είσαι καλά.Φιλάκια πολλά και απο μένα και καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Οντως θα ηταν ότι πρέπει αυτό το πιάτο.Καμιά φορά τρώμε καποια φαγητά με λιγότερη ευχαρίστηση απο κάποια άλλα,περαστικά σου και καλό βράδυ.
Ο χρήστης dhmhtra είπε…
Μοσκοβόλησε η σούπα σου μέχρι εδώ!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς τη Δήμητρα ,καλή χρονιά,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,καλό απόγευμα.
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Απίθανη η σούπα σου!!! Έχει όλα τα υλικά που αρέσουν, καταπληκτική!!!Φιλάκια πολλά!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλα σου λόγια,να είσαι καλά,φιλάκια και απο μένα,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Roula T. είπε…
Αγαπώ ότι έχει να κάνει με θαλασσινό, όμως με την ψαρόσουπα είχα ένα πρόβλημα...
Η δική σου πρόταση όμως φαίνεται πολύ πολύ νόστιμη, με το μπροκολάκι μέσα!!!!
Κάποια στιγμή θα την δοκιμάσω Νέλη μου.
Φιλιά και καλή εβδομάδα να έχουμε.:))
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Θα το φτιάξω όπως το έχεις και θα δοκιμάσω κι εγώ!! Θα σου πω εντυπώσεις!
Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Υπέροχη!.. και μια καλή ιδέα γι αύριο το βράδυ!!Μέχρι τώρα την έφτιαχνα περίπου έτσι, αλλά δεν είχα ποτέ δοκιμάσει να προσθέσω μπρόκολο.
Έτσι κορίτσι μου, να μας λύνεις τα χέρια και τα μυαλά για το "τι θα μαγειρέψω αύριο?", με τόσο νόστιμες και υγιεινές ιδέες!Καλό ξημέρωμα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Γιωργία μου,το μπρόκολο το δοκίμασα μια φορά και ταιριάζει πολύ η γεύση του ,συν το ότι δίνει μια γλυκιά γέυση σε όλη τη σουπα,Καλό μας ξημέρωμα,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δοκιμασε το και θα δεις ότι εχει διαφορετική γεύση ,το μπρόκολο της δίνει κάτι διαφορετικό,Φιλιά και απο μένα και καλη μας εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Οκ ,σε έπεισα ε? θα περιμένω,φιλιά.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …