Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Ουγγαρέζα ή πικάντικη

1 λάχανο μέτριο,3 καρότα μεγάλα,1 πράσινη πιπεριά,1 κόκκινη,σέλινο 2 κλαδιά,1 σκελίδα σκόρδο(αν θέλετε το βάζετε),αλάτι ,ξύδι άσπρο.
 Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το λάχανο σε μια λεκάνη.
 Κόβετε τις πιπεριές σε κομματάκια ,τρίβετε το καρώτο σε τρίφτη αφού το έχετε καθαρίσει πρώτα και ψιλοκόβετε και το σέλινο.Κόβετε ψιλά κομματάκια και τη σκελίδα το σκόρδο,αν αποφασίσετε τελικά να το βάλετε στη σαλάτα σας.
 Ρίχνετε το αλάτι και  το ξύδι και τα ανακατεύετε καλά.Καλύτερα να την έχετε κάνει από την προηγούμενη μέρα πριν τη σερβίρετε.
Δένουν καλύτερα τα υλικά της μεταξύ τους και παίρνει πιο ωραία γεύση.Ταιριάζει και με κρέας και με ψάρι αλλά και με όσπρια επίσης.
Είναι σαλάτα αυτής της εποχής και τρώγεται ευχάριστα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης me (maria) είπε…
Η συγκεκριμένη Ουγγαρέζα είναι αγαπημένη της κόρης μου..καλό βράδυ..φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εμείς εδώ την τρώμε πολύ,μας αρέσει σαν σαλάτα,συνδιάζει πολλές γεύσεις και είναι και της εποχής,καλό βράδυ,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Μου αρέσουν πολυ οι σαλάτες.Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή.Καλό βράδυ.Φιλούθκια
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Πραγματικά σαλάτα της εποχής, πολύ αγαπημένη!
Και σίγουρα ταιριάζει με όλα!
Καλή βδομάδα Νέλλη μου, φιλιά!!
Ο χρήστης oldthings είπε…

Νέλλη , η σαλάτα ωραιότατη , γρήγορη και με λαχανικά της εποχής .
Για το σκόρδο δεν ήξερα 'οτι μπαίνει έστω και προαιρετικά .
Θα το δοκιμάσω ! Καλή Βδομάδα !
Ο χρήστης Lila Xagorari είπε…
Τέλεια σαλάτα και της εποχής!!!!!!
Ο χρήστης Ѧαяʏ-Ǥιиɢɛя© είπε…
Kαλημέρα! Αλήθεια γιατί την λένε Ουγγαρέζα? Στη Ουγγαρία οι κλασσικές σαλάτες είναι από λαχανικά τουρσί. Προσφάτως μπήκε στο τραπέζι τους το φρέσκο λαχανικό.
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Αυτή η σαλάτα είναι τέλεια γιατί τη φτιάχνεις στην αρχή της εβδομάδας και μπορείς να τη διατηρήσεις στο ψυγείο σου και να τη τρως για μέρες!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλημέρα και καλή εβδομάδα φιλενάδα!!
Αν και μου αρέσει πολύ το ωμό λάχανο δεν αντέχω με τίποτα την γεύση του σέλινου και του ξυδιού! Χωρίς αυτά θα συνεχίσει να λέγεται Ουγγαρέζα; :) Φιλάκια πολλά!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλλη μου!Πολύ ωραία σαλάτα!Τήν φτιάχνω συχνά!Αλλά τήν ήξερα πολίτικη,άρα έχη δύο ονόματα!!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης loulou είπε…
Aπλή αλλά εξαιρετικά νόστιμη! Δεν ήξερα ότι λέγεται ουγγαρέζα..
Καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης Magia da Inês είπε…

Amei a combinação de sabores. Adoro saladas.

¸.•°♡♡⊱彡
BOM DIA!
Beijinhos do Brasil.
░♡░♡░

Ο χρήστης Μαiρη είπε…
Αυτή τη σαλάτα τη γνώρισα στη Φλώρινα που σπούδαζε η κόρη μου και μου άρεσε πάρα πολύ! Να είσαι καλά που μου τη θύμησες!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Πολύ ωραία σαλάτα Νέλη μου και ταιριάζει με όλα!!!Νοστιμότατη!!!
Φιλιά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλή εβδομάδα Δελφινάκι μου,οι σαλάτες είναι υγιεινή τροφή ,με πολλές βιταμίνες,να είσαι καλά ,εγω σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλή εβδομάδα Ελενα μου,και σε μένα αρέσει πολύ αυτή η σαλάτα,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι δική μου επιλογή το σκόρδο,της δίνει πιό πικάντικη γεύση ,επίσης μπορεις να προσθέσεις αγγουράκια τουρσί, πάνε πολύ ωραία μέσα,καλή μας εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Συμφωνώ ,μαζί σου,και εγώ τέλεια τη βρίσκω.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα ,δεν ξέρω ακριβώς να σου πω γιατί λέγεται έτσι,τόσα χρόνια έτσι την ξέρω,αν και κατα μία εννοια επειδή κραταέι μερες στο ψτγείο,γίνεται και λίγο σαν τουρσί με το ξύδι και το αλάτι,οπότε πλησιαζει λίγο στη γεύση ,τις κλασικές σαλατες της Ουγγαρίας,αλλού τη λένε και πικάντικη.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ετσι ,πολύ σωστά το λές,και μάλιστα όσο μένει τόσο πιο ωραία γίνεται,καλό μας βραδυ καλή εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Θα την κάνεις με άλλο τρόπο εσύ,με λεμόνι και καρότο και χωρίς το σέλινο,είναι το ίδιο ωραία και θα φας και το λάχανο που σου αρέσει,μαλλον όμως δε θα τη λενε ουγγαρέζα ,αλλα σαλάτα ,λαχανο καρότο χαχαχαχα,φιλάκια πολλά καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα dimi μου μάλλον έχει πολλά όπως είδες και πικάντικη λέγεται,πάντως όσα και να έχει συμφωνώ μαζί σου είναι μιά πολύ ωραία σαλατα,καλή εβδομάδα ,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Οντως πολύ απλή αλλά πολύ ωραία στη γεύση,όπως είδες βρήκαμε και άλλα ονόματα,μάλλον έχει πολλά.Καλή μας εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Buenas noches desde Grecia, sí usted es dueño es muy agradable combinado el material en esta ensalada, y el resultado es muy sabroso.
muchos besos
Ο χρήστης Neli είπε…
Μάλλον είναι λίγο Βόρεια αυτή η σαλάτα,έχει ωραία γεύση και φτιάχνεται εύκολα και με απλά υλικά,καλό βράδυ Μαίρη.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα μου αρέσει πολύ και τη συνδιάζω και με πολλά φαγητά,αλλά και σκέτη είναι πολύ ωραίο ελαφρύ βραδυνό,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Niatta είπε…
Πικάντικη αν βάλεις και καυτερές πιπεριές, ελιές όταν σερβίρεις. Ουγγαρέζα στη Θεσσαλονίκη λέμε την ρωσική με αλλαντικά. Δοκίμασε τη δική σου και με φρέσκο άνιθο, το είδα τυχαία στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου... ταιριάζει πολύ.
Φιλάκια και καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε αυτη τη σαλάτα γίνονται πολλές παραλλαγές,πιο πανω λεω οτι μπαίνει και αγγουρακι τουρσί αν θες,ουγγαρέζα εδώ εμείς λεμε αυτή,κάθε τόπος έχει τα δικά του ονόματα,όσο για τον άνηθο θα το κοιτάξω την επόμενη φορα που θα φτιάξω,γιατί να μην ταιράζει? είπαμε ο καθένας προσθετει τη δική του πινελιά,κάπως έτσι δε βγαίνουν όλες οι συνταγές? φιλάκια και απο μένα,καλη εβδομάδα μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πόλυ αγαπημενη σαλατα εγω βαζω μπολικο λεμονι και ειναι τελεια!!!!! γενικα λατρέυω τις σαλατες ΜΠΡΑΒΟ Neli!!!!!
Φιλάκια πολλά!!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Τελικά καθένας προσαρμόζει τις συνταγές με τις δικές του γευστικές προτιμήσεις,ωραία θα είναι και με λεμόνι,και μενα μου αρέσουν πολύ οι σαλάτες,σε ευχαριστώ Ελενα,φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Fotini Little Treasures είπε…
Καλησπέρα Νέλλη μου!!! τέλεια σαλάτα, μου αρέσει πολύ αλλά είχα την εντύπωση ότι λέγεται πολίτικη... Συνήθως με αυτό το όνομα τη βρίσκω σε ταβέρνες, γι'αυτο!!!
Δεν έχει και πολλή σημασία :) Σε φιλώ!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Μάλλον εξαρτάται το μέρος που θα τη ζητήσεις εδω εμείς τη λέμε ετσι, πάντως σημασία έχει ότι σου αρέσει όπως και σε πολλούς άλλους,φιλιά πολλά και απο μένα.;-)))))
Ο χρήστης daphnofila είπε…
Από τις αγαπημένες μου σαλάτες που τη κάνω τακτικά στην οικογένεια. Εγώ προσθέτω επίσης καλαμπόκι και καμμιά λιαστή αν έχω. Ευχαριστούμε για τις γεύσεις σου!!! Καλό Σ/Κ
Ο χρήστης EvaG είπε…
Γεια σου Νέλλη. Ωραία ιδέα για βραδινό που έχω βαρεθεί λίγο το γιαούρτι χαχαχααχα Πολλά φιλιά και καλό Σ/κ.
Ο χρήστης Eri είπε…
Την λατρεύω Χρυσούλα μου!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …