Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Σπανακόπιτα

700 γραμμάρια σπανάκι,350 γραμμάρια φέτα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,3 πράσα,1 ματσάκι άνηθο,μισό ματσάκι μαϊντανό,δυόσμο ξερό(αν έχετε φρέσκο μισό ματσάκι),αλάτι ,πιπέρι μαύρο και κόκκινο, 1 αυγό,2 κουταλιές πελτέ ντομάτας,ελαιόλαδο ένα ποτηράκι.
 Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα σπανάκια.
 Καθαρίζετε και πλένετε τα κρεμμυδάκια ,τον άνηθο και το μαϊντανό.Το ίδιο κάνετε και με τα πράσα.Τα κόβετε και σχετικά ψιλά.
 Τα βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο,το αλάτι τα πιπέρια και τα αφήνετε να μαραθούν όλα μαζί. Μόλις δείτε να  χάνονται τα πολλά υγρά που θα βγάλουν τα λαχανικά ρίχνετε και τον πελτέ ντομάτας και βράζετε ακόμη λίγο. Θα σβήσετε τη φωτιά όταν δείτε ότι δεν έχουν καθόλου υγρά.
 ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1φακελάκι ξερή μαγιά,1 κουταλάκι αλάτι ,1 κουταλάκι ζάχαρη,3 κουταλιές σούπας ξύδι,3 κουταλιές σούπας λάδι,1 κούπα χλιαρό νερό,αλεύρι όσο σηκώσει για να γίνει μια ζύμη μαλακή(περίπου ένα σακουλάκι) 1 κούπα  ελαιόλαδο μισό μισό με καλαμποκέλαιο για το ράντισμα των φύλλων.
 Διαλύετε όλα τα υλικά μέσα στο χλιαρό νερό και τα ανακατεύετε να λιώσουν.Ρίχνετε τελευταίο το αλεύρι.
 Το ζυμώνετε καλά  να μην είναι η ζύμη πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή.
Κάνετε με το ζυμάρι 11 μπαλίτσες και αφού ρίξετε πάνω λίγο αλεύρι τις αφήνετε να ξεκουραστεί η ζύμη.Ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.
 Μέσα στο μείγμα του σπανακιού τρίβετε την φέτα και βάζετε και  το αυγό.
 Αφού ρίξετε αρκετό αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας αρχίζετε το άνοιγμα των φύλλων.
 Ρίχνετε αρκετά συχνά αλεύρι πάνω στο φύλλο για να μην κολλάει η ζύμη στον πλάστη.
 Βάζετε το πρώτο  φύλλο στο ταψί και ραντίζετε με λάδι,βάζετε το επόμενο και το ξαναραντίζετε με το λάδι.Γέμιση βάζετε από το τρίτο φύλλο.Μετά βάζετε σε κάθε φύλλο λάδι και γέμιση και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσετε .
 Βάζετε πάλι το προτελευταίο φύλο,το ραντίζετε με λάδι και βάζετε και το τελευταίο.
 Χτυπάτε λίγο λάδι και λίγο γάλα εβαπορέ και με αυτό το μείγμα αλείφετε την επιφάνεια της πίτας.
 Την κόβετε σε κομμάτια και τη  βάζετε στο φούρνο.
Στους 200 βαθμούς Κελσίου για μία περίπου ώρα η μέχρι να δείτε ότι ροδοκοκκινίζει πάνω κάτω.
Συνοδεύει πολύ ωραία τον καφέ σας αλλά και ότι εσείς προτιμάτε και όπως την προτιμάτε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ζουζού είπε…
Γεια στα χέρια σου πολύ ωραία!!!
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Πολύ ωραία Νέλη γεια στα χέρια σου!!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Νέλη μου καταπληκτική, μπράβο!!!!
Φιλιά!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Ανοιξες και φύλλο με τα χεράκια σου, είσαι μια χρυσοχέρα Νέλλη μου!!
Εντύπωση μου έκανε που βάζεις και πελτέ, θα το δοκιμάσω μιας και έφερα μπόλικα σπανάκια από τις μίνι διακοπές στο χωριουδάκι μου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ο χρήστης grEAT είπε…
νελη μου υπεροχη εγινε. μπραβο σου. εγω δεν βαζω μαγια στο φυλλο αλλα το ειδα και αλλου. θα το δοκιμασω μια φορα.
προς το παρον ειμαι ακινητοποιημενη διοτι εχω ενα βαθυ κοψιμο απο μαχαιρι σε ενα δαχτυλο!
φιλακια και καλη χρονια

ειρηνη
Ο χρήστης myStickland είπε…
Kαλησπέρα!
Μμμμ..η μυρωδιά της σπανακόπιτας έφτασε μέχρι εδω!
Και ειδικά με το χειροποίητο φύλλο σου..θεσπέσια!
φιλιά1
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη , τι να πω , η αγαπημένη μου πίτα ! Δώδεκα μπαλλάκια κάνω , και βάζω έξι κάτω ,στη μέση τη γέμιση και πάνω τα υπόλοιπα ! Τέλεια η περιγραφή σου για την πίτα !
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλησπέρα Νέλη μου!Τέλεια η πιτούλα σου!Νά είχα ένα κομμάτι!!Ανοίγης καί φύλλο μόνη σου?Μπράβο χρυσοχέρα μου!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
μμμ Νέλλη μου,πεθαινω για πίτες,και είναι και η ειδικότητά μου.Υπέροχη η συνταγ΄ση και το φύλλο σου!!!
Προσθέτω στη γέμιση,όπως η δική σου και 2-3 αυγά,αφού κρυώσουν όλα,και τυράκι.
Το φύλλο το απλοποίησα,με κούραζαν τα μπαλλάκια.2 χωριστές μπάλλες το ζυμάρι(το ένα μεγαλύτερο)....τα ανοίγω σε όσο μπορώ μεγαλύτερο φύλλο,βιτάμ,δίπλωμα,βιταμ,δίπλωμα..όσο πάει.. .μετά στο ψυγείο μέχρι να γίνει το επόμενο,και μετά ξανά άνοιγμα σύμφωνα με τη φόρμα μας.Από πάνω πριν το ψήσιμο μπόλικο ελαιόλαδο,και γίνειται λαχταριστή τραγανη σφολιάτα!!!
Αυτα...δεν πιστεύω να σε ζάλισα????-)))))))))))))))))
μου άνοιξες την όρεξη βρε
πολλά φιλιά
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Τρελάινομαι για σπανακόπιτα αλλά τώρα είμαι σε δίαιτα.
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολυ Ροδάνθη.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη μου,να είσαι καλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί πάντα ανοίγω έτσι έχουμε συνιθίσει.Τον πελτέ τον πρόσθεσα μια μέρα για δοκιμή και έγινε πιο νόστιμη η γέμιση.Απο τότε καθιερώθηκε.Φιλιά και απο μένα ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ Ειρήνη μου,αυτή εδώ η συνταγή ανοίγει πολύ εύκολα το φύλλο και γίνεται αφράτο.Περαστικά σου και εύχομαι να περασει γρήγορα,καλή χρονιά και φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς την. Μύρισε τόσο πολύ ε? χααχαχαχα.Σε ευχαριστώ πολύ.Φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα μου αρέσει πολύ Ολυμπία,ωραίος ο τρόπος που τοποθετείς τα φύλλα.Καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα dimi μου.Σε ευχαριστώ πολύ, μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω.Φύλλο πάντα ανοίγω μας αρέσει πολύ.Καλή εβδομάδα να έχουμε ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ωραίος τρόπος αυτός με τη σφολιάτα,θα τον δοκιμάσω μια μέρα γιατί το έχω ακούσει να το κάνουν και άλλες.Καθόλου δε με ζάλισες ,χαίρομαι με τα σχόλια σου.Πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αχ καλά κάνεις μας χρειάζεται μετά τις γιορτές.Φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Eri είπε…
Χρυσούλα μου, καταπληκτική η σπανακόπιτα σου και το φύλλο σου λαχταριστό, υπέροχη συνταγή!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Ευχαριστούμε για την όμορφη συνταγή..Μου αρέσει η σπανακόπιτα. Μιαμ,μιαμ,ένα κομμάτι μπορώ να έχω παρακαλώ; :)) Φιλούθκια και καλό βράδυ κυρία Νέλι μου
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Χαίρομαι που σου έφερα όμορφες αναμνήσεις με τις φώτος του Πλαταμώνα.Σου εύχομαι να ξαναπάς και να περάσεις το ίδιο όμορφα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Ερη μου για τα καλά σου λόγια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να πάρεις όσα θες,χαίρομαι που σου άρεσε.Λες να ξαναπάω στον Πλαταμώνα ε? Καλή ιδέα και είναι και σχετικά κοντά.Καλό βράδυ,φιλιά.
Ο χρήστης Μαiρη είπε…
Πω, πω!!! Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά της!!!! Μάλλον αύριο θα την φτιάξω!!!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Ροδοψημένη και με τραγανό φύλλο, όπως ακριβώς μου αρέσει! Πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι! Προτιμώ γωνία!!! :-)
Ο χρήστης Χρυσούλα είπε…
Μπράβο Νέλη!...Υπέροχη η πίτα σου!...το ξέρω γιατί την κάνω κι`εγώ..
Να είσαι καλά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τη φτιάξεις Μαίρη μου,είναι ωραία εποχή τώρα για πίτες.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ τις γωνίες τρώω ,τις τσακισα.Μου αρέσει που είναι πιο ροδοψημένες.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Χρυσούλα,και εσύ να είσαι καλά.
Ο χρήστης vasolefk είπε…
kalh xronia kai panta na eisai kala na mas anighs thn orejh h spanakophta egrace fillakia
Ο χρήστης Neli είπε…
Kαλή χρονιά με υγεία και ευτυχία,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ο χρήστης Magia da Inês είπε…
¸.•°♡✿⊱╮✿✿彡

Delícia, adoro torta de espinafre!!!
Tenha um lindo dia!
Beijinhos.
Brasil✿彡

.¸¸.✿✿╮✿彡 °
Ο χρήστης Penelope είπε…
Αγαπημένη πίτα η σπανακίπιτα!
Όπως και να είναι...με ότι μυρωδικά ευωδιαστά κι αν την συνδυάσει κανείς, εμένα μου τρέχουν πάντα τα σάλια.
Καλό μεσημέρι Νέλη, γειά στα χέρια σου!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Καλή χρονιά Νέλη μου, με υγεία, χαρά και πολλές πολλές όμορφες και δημιουργικές στιγμές!
Εύχομαι ότι καλύτερο μέσα από την καρδιά μου!

Η πιτούλα σου υπέροχη, η σπανακόπιτα είναι άλλωστε από τις πιο νόστιμες πίτες της παραδοσιακής μας κουζίνας!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης EvaG είπε…
Καλή χρονιά Νέλη με υγεία , έμπνευση , αγάπη , μαγεία και υπέροχες συνταγές να τις βλέπουμε να παίρνουμε ιδέες ή απλά να μας τρέχουν τα σάλια!!!!!!! χαχαχα Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.!!!! Η σπανακόπιτα έτσι όπως την παρουσιάζεις φαίνεται πολύ εύκολη. Μήπως να προσπαθήσω??????? Μπράβο σου.!!!!!! Πολλά φιλιά.!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Και δική μου Πηνελόπη ,εσύ θα την φτιάχνεις ίσως διαφορετική αφού πάντα αυτοσχεδιάζεις.Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολυ Ερμιόνη μου και σε σένα εύχομαι υγεία και ευτυχία στην οικογένεια σου.Να είναι μια γλυκειά χρονιά και γεματη με ωραίες συνταγές.Σε ευχαριστώ και για τα καλα σου λόγια.Φιλιά πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολυ για όλες σου τις ευχές και τα καλά σου λόγια.Σου εύχομαι και σένα ότι καλύτερο υγεία και ωραίες δημιουργίες καθώς και όμορφες στιγμές.Για κάνε μια προσπάθεια και μπορεί να σου φανεί όντως εύκολη.Πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Πως μου ξέφυγε αυτή η ανάρτηση; Τρελαίνομαι για σπανακόπιτα και νομίζω πως με αυτό τον τρόπο ( τα λαχανικά στο τηγάνι που στεγνώνουν) πρέπει να γίνεται σούπερ!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Πολύ νόστιμα γίνονται γιατι κρατάνε όλες τις γεύσεις και τα αρώματα τους και μαγειρεύονται με αυτά,είναι ωραία πίτα όντως
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
μμμμμμμμμμμμμ...........μου θυμησε τις πιτες της γιαγιας μου τρεχουν τα σαλια..........θα δοκιμασω το φυλλο σου.......σε ειχα χασει απο λαθος μου τωρα ελπιζω να φαινεται στο σπιτακι μου...φιλακια
Ο χρήστης starhomecraft είπε…
Αυτη ειναι πιτα!Η αγαπημενη μου!Περασα να σου ευχηθω καλη χρονια και να σε ενημερωσω(οπως σου ειχα πει) πως το λικερ πεπονι σου εγινε τελειο!Πολλα φιλια.Αναστασια
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς την,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,είναι πολυ εύκολο αυτο το φύλλο ,νόστιμο και ανοιγει πολυ εύκολα,φιλιά καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλή μας χρονιά Αναστασία μου,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,να ειμαστε γερές και να ξαναφτιάξουμε λικέρ πεπόνι και φέτος το Καλοκαιράκι.
Ο χρήστης Αρμονία είπε…
Αντιγράφω, αμέσως!!!!!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε αντέγραψε και όταν τη φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις ,φιλιά.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …