Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Μανιτάρια τηγανητά

 600 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα,3 κολοκυθάκια,(όσο πιο μικρά είναι τα κολοκυθάκια τόσο καλύτερα γίνονται)1 σκελίδα σκόρδο,1 πράσινη πιπεριά,αλάτι,πιπέρι κόκκινο,ρίγανη,ελαιόλαδο,ένα ποτηράκι,λίγο άσπρο κρασί,1 λεμόνι.
 Πλένετε και ξεφλουδίζετε τα μανιτάρια.Τα κόβετε σε φετάκια.
 Κόβετε και την πιπεριά κι αυτή σε ροδέλες.
 Τα βάζετε σε ένα τηγάνι με το λάδι, το αλάτι,  τη ρίγανη και το σκόρδο.
 Τα αφήνετε να τηγανίζονται και εν τω μεταξύ εσείς καθαρίζετε και κόβετε κατά μήκος τα κολοκυθάκια.
Αφού τηγανιστούν καλά τα μανιτάρια,ρίχνετε τα κολοκυθάκια και το κόκκινο πιπέρι.Συνεχίζετε το τηγάνισμα μέχρι να πάρουν χρώμα και τα κολοκυθάκια.Ρίχνετε μετά το χυμό από το λεμόνι και το κρασί και τα αφήνετε να βράσουν μέσα σε αυτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά  και να μείνουν μόνο με το λάδι.
Αν θέλετε τα μανιτάρια σας να γίνουν πιο πικάντικα,αντικαθιστάτε την πράσινη πιπεριά με μια καυτερή.
Είναι ωραίος ουζομεζές.Αλλά και σαν κύριο πιάτο αν συνοδευτεί με φέτα και σαλάτα,εγώ τα προτιμώ με πράσινη σαλάτα.
                                         ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
μμμμ,μου αρέσουν πάρα πολύ τα μανιτάρια,και φέτος έμαθα και να τα μαζεύω-)))
η συνταγή σου είναι και φαίνεται νοστιμότατη!!!!Μία μικρή συμβουλή....στο λάδι προσθέτω λίγο βούτυρο,και έτσι δεν καίγονται-)))
φιλιά ζουζούνα και καλό ΣΒΚ-)
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Αυτό το μεζεδάκι είναι για μένα που λατρεύω τα μανιτάρια, δεν μπορείς να φανταστείς τι αδυναμία τους έχω!!!
Φιλιά Νέλλη μου, καλό Σαββατοκύριακο!
Ο χρήστης grEAT είπε…
καλα, ξερεις ποσο καιρο θελω να φιαξω μανιταρια τηγανιτα? λιγο διαφορετικα απο τα δικα σου, θελω να τα αφησω ολοκληρα και να τα παναρω. τωρα που ειδα τα δικα σου ξεσηκωθηκα. θα φροντισω να τα φιαξω συντομα.
καλο σαββατοκυριακο

ειρηνη
Ο χρήστης myStickland είπε…

Καλησπέρα!
Μέρες έχω να σου αφήσω σχόλιο,μα δεν σε ξεχνώ!
Η συνταγή σου,όπως και οι προηγούμενες,φαίνεται πεντανόστιμη..
Τα μανιτάρια τα αγαπώ και μου αρέσει να τα δοκιμάζω με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά!
Καλή συνέχεια εύχομαι και καλό μήνα!
Ο χρήστης dhmhtra είπε…
Η καλύτερη συνταγή για τηγανιτά μανιτάρια είναι να τα αλευρώσετε και να τα τηγανίσετε σε ζεστό λάδι!

Οτι χρειαστείτε ...ρωτήστε με!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο
Φιλάκια ...
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλό μήνα.Καλωσόρισες. Δεν μου αρέσουν τα μανιτάρια , δεν έφαγα ποτέ μου :)
Ο χρήστης oldthings είπε…

Μπορώ να φάω άπειρα χωρίς τελειωμό !! Αυτή τη συνταγή δεν την ήξερα !Μπράβο Νέλλη ,πάντα μας εκπλήσσεις με την πρωτοτυπία και την ευκολία που μαγειρεύονται !
Καλό μήνα !
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!
Πράγματι ωραίο μεζεδάκι! Η πιπεριά και το σκόρδο θα δίνουν στα μανιτάρια πολύ ωραία γεύση!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Πολύ ωραίος μεζές! Μου αρέσει που πρόσθεσες και κολοκυθάκια! Αλλά και η ιδέα σου να βάλουμε καυτερη πιπερίτσα θα κάνει το πιάτο ακόμη πιο ιδιαίτερο! Μπράβο!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!Καλό μήνα!!Μού αρέσουν πολύ τά μαντάρια!!Καί η συνταγή σου είναι πολύ νόστιμή!Φαντάζομαι τί υπέροχη γεύση θά έχη!!Καλή Κυριακή!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Fotini είπε…
Λατρεύω τα μανιτάρια !!! Τα τρώω όπως κι αν είναι ! Αλλά έτσι δεν τα έχω φάει ποτέ ! Λες ν΄αρχίσω να μαγειρεύω τελικά ; Σε πολλές σκέψεις με βάζεις ! Κι ακόμα δεν ξεκίνησε ο μήνας ! Χαχα
Φιλάκια, μαγείρισσα της καρδιάς μου !!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγώ δεν ξέρω να μαζεύω άλλά επειδή τα μαγειρεύω συχνά αγοράζω και συχνά ,ωραία η συμβουλή σου για το βούτυρο αν και μένα μου αρέσουν λίγο παραψημένα,καλή εβομάδα και φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ Ελενα μου τα τρώω πολύ και γι αυτό σε καταλαβαίνω.Καλή μας εβδομάδα,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Όπως και να τα φτιάξεις τα μανιτάρια είναι καταπληκτικό μεζεδάκι,μου αρέσουν πολύ.Καλή εβδομάδα Ειρήνη μου,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα μου αρέσουν πολύ και αυτή εδώ η συνταγή βγήκε απο αυτοσχεδιασμό και είναι καταπληκτική τουλάχιστον για τα δικά μου γευστικά γούστα.Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Φυσικά το αλεύρωμα και τηγάνισμα είναι ο κλασσικός ωραίος τρόπος,και φυσικά εσίς θα ξέρετε καλύτερα.Την επόμενη φορά που θα έχω απορία θα σας ρωτήσω,ευχαριστώ πολύ ,καλή εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Για τα δικά μου γούστα είναι τέλειο,φιλιά και απο μένα ,καλή εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς σε βρήκα και καλό μήνα,είναι αρκετός κόσμος που δεν τα τρώει,αυτό συμβαίνει με τα μανιτάρια η θα τα λατρεύεις η θα τα απεχθάνεσαι,καλή εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ ,δοκιμασέ την ,πιστεύω θα σου αρέσει,αφου σου αρέσουν τόσο και τα μανιτάρια.Καλή εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα Ερμιόνη μου ,νομίζω ότι αυτά τα δύο κάνουν τη διαφορά.Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγώ να σου πω την αλήθεια τα προτιμώ με καυτερή πιπεριά,Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λογια,καλή εβδομάδα,φιλιά.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Νέλη μου υπέροχο μεζεδάκι!!!Μοσχομύρισε!
Φιλιά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Kαλησπέρα dimi μου,και μένα επίσης μου αρέσουν πολύ,και αυτή εδω η συνταγή μου αρέσει ιδιαίτερα.Καλή εβδομάδα και φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα μου αρέσουν πολύ,αν είναι όμως να σε βάζω σε σκέψεις προτιμώ να σου κάνω εγώ το τραπεζι,εγω είμαι εδώ μη σε νοιάζει,ααχαχα.Σε ευχαριστώ για την ωραία προσφώνηση,φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη μου,για τα καλά σου λόγια,φιλιά πολλα και καλη εβδομάδα.
Ο χρήστης vasolefk είπε…
kalispera glikia moy th yperwxh syntagh ta manitargia aresoyn polh ston gio moy ua ta ftijw kauws kai thn salata filakia.....
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Πολύ νόστιμη ιδέα και μ΄αρέσει ο συνδυασμός των υλικών!

Προτιμώ την καυτερή πιπεριά γιατί δίνει ένταση στα φαγητά και σε ετούτο εδώ θα πηγαίνει τέλεια!

Τα λέμε Νέλη μου!
Z.

Ο χρήστης Penelope είπε…
Ωραία σκέψη και συνδυασμό έκανες για ζεστή σαλάτα Νέλη μου.
Αν και ο καλός μου θα έχει θέμα με τα κολοκυθάκια ... Δεν πειράζει θα τα φάω εγώ παρέα με τα μανιτάρια και με μπριζολίτσα που ήδη μαρνάρεται στο ψυγείο για το βραδάκι.
Να σαι καλά για την ιδέα που μας έδωσε με την νέα εβδομάδα.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλό μεσημερι φιλενάδα μου και καλή εβδομάδα!
Προχθές άρχισα να ανησυχώ για σένα και δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χάρηκα όταν είδα το σχόλιό σου!
Αν και μανιτάρια τρώω μόνο σε πίτσα, νομίζω πως τηγανιτά όπως και τα κολοκυθάκια θα μου αρέσουν πολύ! Με κονσέρβα μανιταριών γίνεται η συνταγή;
Σήμερα έφτιαξα την συνταγή σου με τα ρεβύθια! Οι γονείς μου που έφαγαν μέχρι στιγμής ξετρελάθηκαν! Να ξέρεις πως μου έχεις λύσει τα χέρια πολλές φορές στο θέμα του καθημερινού φαγητού! Συγκεντρώνω φωτογραφίες!! Θα δεις!! :) Φιλάκια πολλά πολλά πολλά!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλο μεσημέρι ,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,να του τα φτιάξεις αυτά θα του αρέσουν σίγουρα.Φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ με την καυτερή τα προτιμω περισσότερο,και μένα μου αρεσε τελικά το αποτέλεσμα.Φιλιά και θα τα πούμε....
Ο χρήστης Neli είπε…
Σαν σαλάτα δεν το είχα σκεφτεί αλλά σίγουρα θα είναι ωραίο,τα κολοκυθάκια παίρνουν μια πολύ ωραία γεύση έτσι,γιατί ωφείλω να σου ομολογήσω ότι και εμένα δεν μου πολυαρέσουν.Σε ευχαριστώ,καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αχ μανιτάρια,,, τα λατρεύουμε!!!
Πολύ νόστιμη φαίνεται η συνταγή Neli μου!!!!!
Στο πρώτο τραπέζι που θα κάνω σε φίλους σίγουρα αυτή η συνταγή θα είναι στο μενού!!!!
Φιλάκια πολλά!!!!!!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μας απόγευμα,είχα ενα σοβαρό θέμα με το πισι μου,τωρα αντικαταστάθηκε και πάμε για άλλα.;-)Με κονσέρβα δεν το έχω φτιάξει ποτέ και γενικά μανιτάρια κονσέρβα χρησιμοποιώ μόνο σε πίτσα και όταν τα βάζω σε σάλτσες.Δοκίμασε το και με κονσέρβα και πες μου και μένα.Σε ευχαρριστώ για άλλη μια φορά που δίνεις τόση αξία στη μαγειρικη μου με τιμάς αφάνταστα θα το ξαναπώ.Επίσης πολλα πολλά πολλά φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό απόγευμα Ελενα μου,να τα φτιάξεις τότε και να μου πείς αν σας άρεσαν,γιατί εμένα μου αρέσει πολύ αυτή η συνταγή,φιλάκια πολλά.
Ο χρήστης Penelope είπε…
Νέλη μου, επιστρέφω για να σου πω ότι τα έκανα τελικά χθες το σούρουπο.

Ψιλόκοψα μέσα στην σαλατιέρα και φρέσκο μαϊντανό, ενώ στο τρέσινγκ έβαλα: λαδάκι, λίγη μουστάρδα, λίγο αλάτι και ελάχιστη σκόνη σκόρδου.
Έτριψα και λίγη ξυνομιζήθρα από πάνω, και έγινε μια σούπερ σαλάτα για την συνοδεία του κρεατικού.

Προσωπικά πάντως θα την έτρωγα και μόνης με περισσότερη ευχαρίστηση.
Μια πολύ καλή μέρα να έχεις και σ' ευχαριστώ για την ιδέα :-)
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Πολύ νόστιμη η συνταγή σου!Λατρεύω τα μανιτάρια και το μεζεδάκι σου φαίνεται καταπληκτικό!Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Γειά σου Πηνελόπη μου με τις ωραίες αλχημείες ,τέλεια θα έγινε,θα τη φτιάξω και εγώ να δω πως είναι έτσι,σε ευχαριστώ πολύ.Να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα και εσύ,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα Σπυριδούλα μου,σε ευχαριστώ και εμένα μου αρέσουν πολύ ,τα φτιάχνω συχνά,καλό μας μήνα,φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Fotini είπε…
Μη μου τάζεις, μη μου τάζεις !!!
Ο χρήστης Δάφνη Λ. είπε…
Καλημέρα Χρυσούλα κι από εδώ και καλή εβδομάδα. Πολύ μου άρεσε η συνταγή σου!!! Θα δοκιμαστεί σήμερα κιόλας!!!! Τα φιλιά μου!!!!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …