Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Α…

Σπανακόρυζο

 700 γραμμάρια σπανάκι,1 μεγάλο κρεμμύδι,μισό ματσάκι άνηθο,δυόσμο ξερό η μισό ματσάκι φρέσκο αν υπάρχει,ελαιόλαδο 1 μικρό ποτηράκι,αλάτι, πιπέρι κόκκινο,1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι,ντομάτα σάλτσα πελτέ η ψιλοκομμένη,νερό.
 Πλένετε καλά το σπανάκι,κόβετε το κρεμμύδι τον άνηθο,το δυόσμο και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα.
 Ρίχνετε το αλάτι το λάδι και  τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν καλά.
 Καθαρίζετε και πλένετε το ρύζι.
Το ρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με το κόκκινο πιπέρι και τη ντομάτα.Ρίχνετε και το νερό που πρέπει ίσα να το σκεπάζει.Το βράζετε για 10-12 λεπτά σε μέτρια φωτιά και αφού σβήσετε το μάτι κλείνετε το καπάκι και αφήνετε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά.Έτσι θα φουσκώσει το ρύζι και θα τραβήξει και όλα τα υγρά από το φαγητό που θα μείνει μόνο με το λάδι.
Το σερβίρετε με χυμό λεμόνι και το συνοδεύετε αν θέλετε με φέτα.
                          ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Θα σου στείλω τον γιο μου τον μικρό, και κάθε μέρα σπανακόρυζο να τρώει, δεν έχει πρόβλημα, είναι το φαγητό του!
Και τι νόστιμα που το μαγείρεψες!!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Ο χρήστης Roula T. είπε…
Το αγαπώ αυτό το φαγητό, αν και το σπανάκι μου προκαλεί καούρες!!! :((
Παρόλα αυτά όμως το τρώω.
Φιλιά, καλό βραδάκι.
Ο χρήστης Fotini Little Treasures είπε…
Μια από τις αδυναμίες μου!!!!!!! Ευχαριστούμε Χρυσούλα για τη συνταγή!!!
Φιλάκια πολλά!!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Mπράβο είναι ένα πολύ υγιεινό και νόστιμο πιατο,σωστός ο γιός σου,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,φιλιά και απο μένα ,καλό ξημέρωμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε καταλαβαίνω και εγώ αν μου αρέσει κάτι το τρώω και ας υποστώ τις συνέπειες μετά.Φιλιά και απο μένα ,καλό ξημερωμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα μου αρέσει είναι ένα απλό και νόστιμο πιάτο και προπαντώς γεμάτο βιταμίνες,καλό βράδυ και φιλιά.
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Τρελαίνομαι για σπανακόρυζο
Φιλάκια ...
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Από τα πιο αγαπημένα φαγητά της κόρης μου....μου έδωσες και ιδέα για αύριο...!!
Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χτες ειχαμε λαικη και φυσικα πηρα μπολικο σπανακι οποτε αυριο η συνταγουλα σου θα ειναι στο πιατο μας, φαινεται πεντανοστιμο!!!!!
Φιλακια πολλα!!!!!!!
Ο χρήστης areti boboti είπε…
Τι νοστιμο και θρεπτικο φαγακι Νελη μου!Μακαρι να το τρωγανε και τα παιδια μου, οπως εκαναν παλιοτερα!Και ειναι ενα φαγητο που δεν μπορει να καταναλωθει μετα απο δυο ημερες γιατι ανεβαζει τοξικοτητα.Χαιρομαι που σε συναντησα Νελη μου! Θα χαρω να τα λεμε! Φιλια πολλα!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Νέλη μου απο τα αγαπημένα φαγητά!Πάρα πολύ ωραίο!!!
Φιλιά!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλησπέρα Νέλη μου!!Αγαπημένο φαγητό ,πού όλοι τρώνε ,ωραία συνταγή!Φιλάκια!!
Ο χρήστης meli vrasna είπε…
Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας! είμαι νέα μαγείρισσα και σίγουρα τις χρειάζομαι!
Επίσης δε μπορώ να μη σχολιάσω την πασχαλίτσα που βάλατε στη θέση του δείκτη του ποντικιού! είναι εξαιρετικό, αν τα καταφέρω να το βρω, θα βάλω μία μελισσούλα :)
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα μου αρέσει,εύκολο και νόστιμο πιάτο.Φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Μπράβο στην κόρη σου που έχει υγιεινά γούστα,χαίρομαι αν σε διευκόλυνα στο αιώνιο ερώτημα 'τι θα φάμε?'φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε καλή σας όρεξη Ελενάκι μου και νόστιμο και εύκολο,και προπαντώς ωφέλιμο για τα παιδιά ,φιλιά και καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αυτό με την τοξικότητα δεν το ήξερα,σε ευχαριστώ που μου το είπες,και εγά θα χαρώ να συνεχίσουμε να τα λέμε πολλά φιλιά,καλώς βρεθήκαμε.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ελένη μου και μένα μου αρέσει,και γενικά μου αρέσει το σπανάκι,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα dimi μου,τελικά αυτό ανακάλυψα αρέσει γενικώς το σπανακόρυζο,φιλάκια και απο μένα,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ και μακάρι να σε βοηθήσουν οι συνταγες μου,θα χαρώ πολύ,σου έστειλα σχετικό λινκ με τη σελιδα,να βάλεις και εσύ οτι θες αφου σου άρεσε η πασχαλίτσα μου.
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
αχουυυυυυυυυυυ το φαι της κορης μου..............τελειο τι τα θες τα κρεατα.........
Ο χρήστης Lila Xagorari είπε…
Ελιναι φανταστικό, νόστιμο και πολύ υγιεινό!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Μπράβο στην κόρη σου ,ωραίο φαγητό και με πολλές βιταμίνες,και σίγουρα πιο υγιεινό απο το κρέας,αν και ένας ανθτώπινος οργανισμός τα χρειάζεται όλα για να διατηρείται σε καλή φόρμα,καλό μεσημέρι Σοφία μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Λίλα μου.Καλό μεσημέρι.
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Καταπληκτικό φαγάκι!Νοστιμότατο!Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Πράγματι πολύ ωραίο,φιλάκια πολλά και απο μένα Σπυριδούλα μου.
Ο χρήστης Χρυσούλα είπε…
Το αγαπημένο του εγγονού μου...το τρώει και μετά μας δίχνει τα μπράτσα του...
Νέλη το φαγάκι σου είναι καλομαγειρεμένο!...και είμαι σίγουρη ότι είναι πεντανόστιμο!
Καλή συνέχεια σου εύχομαι!
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Αγαπημενο,μυρωδατο και καλομαγειρεμενο το εφτιαξες Νελη μου ,με μπολικη φετουλα και ψωμι ειναι σουπερ...αχ ποσο μου λειπει...μπραβο γεια στα χερακια σου..Καλο σου βραδυ,φιλακια πολλα!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Xαχαχα...είναι ένα πολύ καλό κόλπο να φάνε σπανάκι τα μικρά γιατί θα γίνουν σαν τον Ποπάυ με τα δυνατά μπράτσα.Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,καλό μας βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί έχεις δίκο με φέτα και ψωμί είναι τέλειο,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λογια,υπομονή να τελειώσει η διατροφή και θα το ξαναφάς,καλο βράδυ και πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Αργησα να περάσω, αλλά ήρθα..Χαθηκα λίγο αυτές τις μέρες από τη μπλογκογειτονιά..Μιαμ,μιαμ,νοστιμιές..τι νόστιμο φαγητό και γεμάτο βιταμίνες..Κάτι ήξερε ο Ποπάι που έτρωγε μόνο σπανάχι :) Δε το κάνουμε αυτό το φαγητό , όμως το σπανάχι το τρώμε σε άλλες συνταγές,σε άλλα φαγητά.. Ευχαριστούμε καλή μας κυρία Νέλι για τις ωραίες μαγειρικές προτάσεις..Φιλούθκια και καλό βράδυ
Ο χρήστης Neli είπε…
Aντε να το μαγειρέψεις τότε και έτσι να μου πείς αν σου άρεσε,είναι ωραίο εύκολο και οπως είπες γεματο βιταμίνες αυτό το πιάτο,καλό βράδυ Δελφινάκι μου και φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
κοίτα να δεις που για χρόνια(εκτός μέσα στην πίτα)δεν τρώγαμε σπανάκι.Και από τότε που τα φυτεύω στον κήπο,άρχισα πάλι να το μαγειρέυω.Μούρλια πάλι η συνταγή σου,και πολλές βιταμίνες!!!!
πολλά φιλιά....κάτι ήξερε ο popay-))))
Ο χρήστης Neli είπε…
Πολύ καλά κάνεις και που τα φυτεύεις και που ξαναρχίσατε να τα τρώτε,εμένα μου αρέσουν και σαλάτα βραστά με λαδολέμονο σαν τα χόρτα,είναι ωραίο λαχανικό,ε φυσικά το είχε μελετήσει το θέμα ο Ποπαυ,καλό μεσημέρι και φιλιά πολλά.
Ο χρήστης para-kelsoscooks είπε…
Η γιαγιά μου συνήθιζε να το μαγειρεύει με ντομάτα .
Εγώ από τότε που παντρεύτηκα το μαγειρεύω άσπρο με λεμόνι στο τέλος ένεκα του ότι, ο καλός μου το ήθελε όπως του το μαγείρευε η μανούλα του και εγώ όλα αυτά τα χρόνια δεν του έφερα αντίρρηση(ως προς το σπανακόρυζο) .
Καλό σου απόγευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγώ παντα βάζω λίγη ντομάτα,μου αρέσει,ευτυχώς δεν έχουμε τέτοια πράγματα εμείς αν και πολλά φαγητά τα έμαθα απο τη μανούλα του που μαγειρεύει ωραία όσα φαγητα φτιάχνει,καλό βράδυ.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλημέρα φιλενάδα μου!!! Μπορεί να έλειψα λίγες μέρες αλλά θα απολαύσω όλες τις συνταγές σου μια μια! Δυστυχώς το σπανακόρυζο δεν κατάφερα ποτέ να κάνω τα παιδιά μου να το φάνε.
Θα το φτιάξω αύριο όπως προτείνεις! Για να δούμε!

Ο χρήστης Neli είπε…
Αν το καταφέρουμε και αυτό να το φάνε μπράβο μας χαχαχα,αντε φτιάξτο και πες μου αποτελέσματα,φιλιά.
Ο χρήστης Fotini είπε…
Σπανακόρυζο, Πρασόρυζο, ό,τι υπάρχει σε "όρυζο" το καταναλώνω βουλιμικώς !!!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …