Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Φασόλια γίγαντες φούρνου

 400 γραμμάρια φασόλια γίγαντες,1 μεγάλο κρεμμύδι ,1 φρέσκο κρεμμυδάκι,1 κόκκινη πιπεριά,1 πράσινη πιπεριά,1 ρίζα σέλινο,αλάτι πιπέρι κόκκινο και μαύρο,ελαιόλαδο,ένα ποτηράκι,νερό,σάλτσα ντομάτα.
 Πλένετε και βράζετε τους γίγαντες(εγώ δεν μουσκεύω ποτέ τα όσπρια ,προτιμώ να τα αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.)
 Πλένετε καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα λαχανικά.(τη σελινόριζα την κάνετε στον τρίφτη)
 Αφού βράσουν καλά οι γίγαντες τους βάζετε σε ένα ταψί.
Βάζετε τα λαχανικά σε ένα τηγάνι,με το ελαιόλαδο ,το αλάτι και το κόκκινο και μαύρο πιπέρι.Τα αφήνετε να μαραθούν και ρίχνετε και τη σάλτσα.Εδώ χρησιμοποίησα τη σάλτσα που είχα φτιάξει,http://neli62.blogspot.gr/2012/08/blog-post_4.html και αυτήν χρησιμοποιώ σε όλα μου τα φαγητά μαζί με πελτέ έτοιμο η και μόνη της.Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει λίγες βράσεις.




 Τη ρίχνετε μετά στο ταψί και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί με τα φασόλια.Ρίχνετε και νερό να φτάσει λίγο πιο κάτω από το χείλος του ταψιού.
Σκεπάζετε μετά το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.Το ψήνετε περίπου για 1 'ωρα σκεπασμένο και το ξεσκεπάζετε μετά και αφήνετε να ψηθεί ακόμη λίγο μέχρι να φύγουν τα υγρά αλλά όχι να στεγνώσουν κιόλας.
Συνοδεύετε τους γίγαντες με ελιέςhttp://neli62.blogspot.gr/2012/11/blog-post_6859.html
και γαύροhttp://neli62.blogspot.gr/2012/09/blog-post_29.html.










                                                                 Και τώρα θα σας πω τι μπορείτε να κάνετε αν σας περισσέψει φασολάδα και δεν θέλετε να τη φάτε ξανά ίδια αλλά να έχει λίγο διαφορετική γεύση.

Κόβετε λάχανο τουρσί .
 Το βάζετε σε ένα τηγάνι και το τσιγαρίζετε με ελαιόλαδο και λίγο κόκκινο πιπέρι.Ρίχνετε και νερό και το αφήνετε να βράσει μέχρι να μαλακώσει αρκετά το λάχανο.
Ρίχνετε το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα με τη φασολάδα και το αφήνετε να βράσει για μισή περίπου ώρα.
Είναι ένα ωραίο πιάτο που το φτιάχνουμε εδώ στα μέρη μας.
Αν θέλετε μπορείτε να το δοκιμάσετε, μπορεί να σας αρέσει,σίγουρα πάντως ξεφεύγει από τη γεύση της κλασσικής φασολάδας.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Nasia είπε…
αγαπημένο μου φαγητο,αλλα επειδή δεν το τρωνε τα μικρα δεν το φτιαχνω μόνο για μένα!μου τρεχουν τα σαλια τωρα!φετος το χειμωνα δεν το εχω φαει ουτε μια φορά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό απόγευμα Νάσια μου,κρίμα που δεν το τρώνε ,έγιναν πολυ ωραίοι,για κάνε μια προσπάθεια ,ίσως φάνε για να το φας κι εσυ δηλαδή ,όχι τίποτε άλλο,φιλία στα καμάρια σου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αχ και εγω ακριβος το ιδιο θέμα έχω, ενώ μου αρεσει σαν φαγητο να το φαω εστω μια φορα το χειμωνα αλλα δυστυχώς τα μικρα δεν τα τρωνε με τιποτα και ειναι τοσο νοστιμο φαγητο!!!!
Ευχομαι καποια μερα να το τρωμε ολοι μαζι στο μεσημεριανο μας τραπεζι!!!!Μεχρι τοτε μονη μου με το αντρούλη χα χα!!!!
Φιλακια πολλα!!
Ο χρήστης para-kelsoscooks είπε…
Επειδή τα φασόλια τα αποφεύγω, μου έδωσες ιδέα με την ...παραλλαγή.
Όποτε, φτιάχνοντάς την, θα φάνε οι άλλοι τα φασόλια και εγώ το λάχανο.
Καλό ΣΚ να έχεις.
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη μου ,οι γίγαντες γνωστοί , το λάχανο τουρσί με κόκκινο πιπέρι εντάξει αλλά και τα δύο μαζί !!Πρέπει να είναι υπέροχος ουζομεζές !Μία υπέροχη εναλλαγή !
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧ .......μουρλια ειδικα τα συνοδευτικα........και ας μην ειναι και κοκκινα φασολια........χχαχαχαχχαχχαχχαχα.........
σ ευχαριστουμε που μας δινεις ομορφες ιδεες για το καθημερινο προβλημα "τι να μαγειρεψω σημερα"............σιγουρα βοηθαει πολυ κ τις νεες κ τις παλιες νοικοκυρες.......
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή με την παραλλαγή της.
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Χρυσούλα είπε…
Μ`αρέσουν πολύ και τα δύο φαγητά!...Νέλη από που είσαι;...την παραλλαγή την κάνουμε κι`εμείς...είναι το ποντιακό: Φασούλε με τα λάχανα...(ίσως να το γράφω λάθος...έτσι το ακούω πάντως)Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Eχω προγραμματίσει γίγαντες για την επόμενη εβδομάδα
Την παραλλαγή με το λάχανο θα την δοκιμάσω σίγουρα, με ενθουσίασε!
Φιλιά!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλησπέρα φίλη μου...Δεν είμαι φίλη με τα όσπρια, αλλά με τους γίγαντες είμαι..μου αρέσουν πολύ οι γίγαντες (ρεβύθια που είχαμε σήμερα και μπιζέλια)...Μου άρεσε η σημερινή πρόταση...Φιλούθκια
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Δεν εχω λογια σου εγιναν φανταστικοι οι γιγαντες Νελλη μου...οσο για το λαχανο με τους γιγαντες πρωτη φορα το βλεπω και μου αρεσε σαν εμφανιση και ιδεα..μπραβο σου!!!!
Πολλες καλημερες -φιλια και καλο Σ/Κ!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Δεν πειράζει αν σου αρέσει τρώγε το και μόνη σου,τα μικρά παιδια δεν τα πάνε καλά γενικώς με τα όσπρια,καλό βραδυ,φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ωραία ,χαίρομαι αν σε βοήθησα θα σου αρέσει η παραλλαγή είναι τελείως διαφορετική γεύση.Καλή Κυριακή.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι πολύ ωραία γεύση,η ξυνάδα του λάχανου ταιριάζει τέλεια με τα φασόλια,για μένα είναι ωραίος συνδιασμός,δοκίμασε το,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σοφία τα συνοδευτικά τα προτιμώ και εγώ να σου πω την αληθεια χαχαχαχα.Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Τα κοκινα γίνονται πολυ ωραία μεξικάνα σαλάτα ,θα τα βάλω κάποια στιγμή.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ,καλό βράδυ.Φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είμαι απο τα θράκη,το φαγητο το ποντιακό που λες μου φαίνεται οτι είναι με λαχανο γλυκό ,αν και δεν είμαι σίγουρη,εχω φαει σε μια φίλη μου ποντια αλλά ηταν κατι σαν λαχανιδα και ηταν πεντανοστιμο,καλή Κυριακή σου εύχομαι.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τη φτιάξεις Ελενα θα δεις οτι είναι τελειως διαφορετικη η γευση.Φιλια και καλη Κυριακη.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλή όρεξη τότε ,εμένα μου αρεσουν όλα τα όσπρια ,αν και δεν συμπαθώ και ιδιαίτερα τις φακές,φιλά πολλά Δελφινάκι μου.Καλή Κυριακή.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Γωγούλα μου,δεν είναι με γίγαντες με φασολάδα είναι αλλα τώρα που το λες θα το δοκιμασω και με τους γίγαντες,πολλά φιλιά και απο μένα καή Κυριακή
Ο χρήστης DIMI είπε…
Νέλη μου καί οι δύο μαγειρικές σου προτάσεις πολύ νόστιμες καί πολύ αγαπημένες!!Τήν δεύτερη τήν φτιάχνω συχνά καί αρέση σέ όλους!!Καλό Σ/Κ!ΦΙΛΆΚΙΑ!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Α ωραία και νόμιζα ότι μόνο εδώ την φτιάχνουμε ,μπραβο χαίρομαι,μου αρεσουν και μένα και οι δύο γεύσεις,καλή Κυριακή φιλιά.
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Λατρεύω τους γίγαντες, ειδικά αν συνοδεύονται από μπόλικη φέτα και ζεστό ψωμί! Μου αρέσει πολύ όμως και ο εναλλακτικός τρόπος που προτείνεις να αξιοποιήσουμε τα φασόλια! Φαίνονται πεντανόστιμα! Μπράβο!
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Καλησπέρα!Κι ότι έλεγα αύριο να φτιάξω γίγαντες είδα τη συνταγή σου!Θα τη δοκιμάσω πρώτα στην αρχική εκδοχή που μας δίνεις και μετά και με το λάχανο!Να είσαι καλά!Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Πολύ νόστιμο φαγητό Νέλη μου αλλά η παραλλαγή με το λάχανο καταπληκτική, θα το δοκιμάσω!!!
Φιλιά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Kαι μένα μου αρέσουν και οι δυο εκδοχές,το λάχανο το φτιάχνεις με φασολάδα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λογια καλό βράδυ,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τη δοκιμάσεις ,πιστεύω θα σου αρέσει,αντε καλοφαγωτοι οι γιγαντες σου αύριο,πολλά φιλιά ,καλη εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το φτιάξεις αν και γίνεται με φασολάδα,αλλά απο τώρα θα το φτιάξω και εγω με γίγαντες μάλλον θα είναι και έτσι ωραίο,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης mia maria είπε…
Από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά! Η παραλλαγή με το λάχανο καταγράφεται φυσικά:)
Ο χρήστης Neli είπε…
Tελικά άρεσε αυτη η παραλλαγή,αν τη δοκιμάσεις θέλω εντυπώσεις,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Εεεεεπ! Εδώ είμαστε!
Τα πιάτα γεμάτα και με τα περιφερειακά/συνοδευτικά βεβαίως-βεβαίως!

Μια από τις πολύ νόστιμες εκδοχές για γίγαντες στο φούρνο...Τη δεύτερη δεν την έχω δοκιμάσει και μου είναι και άγνωστη, οπότε ετοιμάσου να στρώσεις τραπέζι!:)

Z.
Ο χρήστης Neli είπε…
Το στρώνω πάραυτα και ετοιμάζω και τσίπουρο για τα συνοδευτικά χααχααχα,αντε γεια μας,σε περιμένω,φιλιά ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης vasolefk είπε…
kalispera polh protothpi idea mai to laxanw ua thn kanw filia....
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Υπέροχη η ιδέα με το λάχανο!!!! Πολύ καλή εβδομάδα εύχομαι!! :)
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλησπέρα σου βασούλα μου,να τη φτιάξεις είναι πολύ νόστιμη,φιλιά και απο μένα.Καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εσύ Σοφοκλή να έχεις μια πολύ καλή εβδομάδα,ο σταθμός πολύ ωραίος ,μόνο που δεν κατάφερα να ακούσω εσένα ακόμη,φιλιά καλό βράδυ.
Ο χρήστης Γιαγιά Κασσιανή είπε…
Τι νοστιμιά !!!
Καλύτερη κι από της γιαγιάς Κασσιανής !!!!
Φιλάκια !!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημέρα,καλύτερη απο της γιαγιάς Κασιανής? δεν το πιστευω χαχαχαχα,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Το μοναδικό φαγητό που τρώει όλη η οικογένειά μου!! Όπως κατάλαβες μου φτιάχνεις το μενού της ερχόμενης εβδομάδας! :)) Ωραία η ιδέα με το λάχανο αλλά δεν νομίζω να περισσέψει τίποτα! Φιλάκιαααα!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Aντε χαίρομαι που σου χρησίμεψαν οι συνταγές μου πάλι,καλή σας όρεξη και καλοφάγωτο ότι φτιάξεις ,φιλιά πολλά ,χαιρομαι που σε ξαναείδα,μου έλλειψες.
Ο χρήστης Fotini είπε…
Ω ναι ! Γίγαντες κοκκινιστοί με θαλασσινά !!! Μιάμμμμμ ...

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …