Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Χταπόδι στο φούρνο

 1 χταπόδι,1 κιλό μικρές πατάτες,2 καρότα,
2 ντοματούλες,1 σκελίδα σκόρδο,ρίγανη,
1 κλαράκι δενδρολίβανο,κόκκινο πιπέρι,
κρασί άσπρο 1 ποτηράκι,1 ποτηράκι ελαιόλαδο
αλάτι,σάλτσα ντομάτας,λίγο νερό.

Πλένετε καλά και βράζετε το χταπόδι,να μαλακώσει αρκετά.



 Κόβετε τις ντομάτες σε φέτες και ρίχνετε αλάτι και ρίγανη πάνω,καθαρίζετε και μια σκελίδα σκόρδο την οποία αφήνετε ολόκληρη.
Σε ένα τηγάνι βάζετε το μισό λάδι και τηγανίζετε τις πατάτες αφού τις χαράξετε πρώτα σταυρωτά.
Βάζετε και τα καρότα μαζί τα οποία τα έχετε κόψει στη μέση.
Ρίχνετε το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι .
Αφού τηγανιστούν και κοκκινίσουν τα σβήνετε με το κρασί.
Τα αφήνετε να πάρουν μια δυο βράσεις και τα βγάζετε.
 Στο ίδιο λάδι βάζετε τις ντομάτες με το σκόρδο και ένα κλαράκι δενδρολίβανο.
Τις τηγανίζετε για λίγο.
 Αφού τις βγάλετε βγάζετε και το δενδρολίβανο και ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τη σάλτσα ντομάτας(δεν αφήνετε πολύ το δενδρολίβανο γιατί έχει πολύ έντονη μυρωδιά και πικρίζει).
 Βάζετε και τη σάλτσα στο πυρέξ που έχετε τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό.
Σκεπάζετε το πυρέξ και το βάζετε στο φούρνο στο αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Το ψήνετε όσο να φύγουν τα πολλά υγρά.
Το δοκιμάζετε σε μία ώρα αν έχουν ψηθεί οι πατάτες σβήνετε το φούρνο και αφήνετε το πυρέξ μέσα για να ψηθεί ακόμη λίγο με τη θερμοκρασία του φούρνου.
Το σερβίρετε με ότι σαλάτα σας αρέσει και κρασί άσπρο
                     ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης me (maria) είπε…
Λατρεύω τα θαλασσινά, άρα πάει κατευθείαν στα αγαπημένα το πιάτο..
Φιλιά πολλά..καλό ξημέρωμα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Θα σου αρέσει τότε σίγουρα,μαγείρεψε το και πες μου εντυπώσεις,φιλιά και απο μένα καλή Κυριακή.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Πριν πολλά χρόνια, μια φίλη μου μου είπε "δοκίμασε να φτιάξεις το χταπόδι στον φούρνο με πατάτες"
Από τότε έγινε αγαπημένη μας συνταγή!
Από τα πολύ νόστιμα και χορταστικά πιάτα της νηστείας και όχι μόνο!
Φιλιά Νέλλη μου, καλά να περνάς!
Ο χρήστης Dinah είπε…
nice tablecloth...hugs!
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Λαχταριστό, απολαυστικό και τέλεια μαγειρεμένο, όπως όλα όσα μας προτείνεις!

Νέλη μου να έχετε μια όμορφη, γιορτινή ημέρα με καλό καιρό για αύριο.
Z.
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη μου , φαίνεται νοστιμότατο !!
Ένα χορταστικό πιάτο για να ταΐσεις αρκετούς !
Να έχετε μία όμορφη και χαρούμενη μέρα !
Ο χρήστης DIMI είπε…
Μμμμ νοστιμιά!!Πολύ όμορφη η συνταγή σου Νέλη μου!!Λατρεύω τό χταπόδι καί θά τήν δοκιμάσω!!Καλά νά περάσετε αύριο!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Δεν μου αρέσει Νέλι μου το χταπόδι, δεν έφαγα ποτέ μου..Φιλούθκια και σ ευχαριστώ για τη συμπαράσταση στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μου
Ο χρήστης mia maria είπε…
Πολύ λαχταριστό το χταποδάκι σου! Να είσαι καλά:)
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Νέλη μου, λατρεύω το χταπόδι και το δικό σου φαίνεται καταπληκτικό! Πλήρες φαγάκι, ψημένο εξαιρετικά! Φαντάζομαι τη γεύση και τη μυρωδιά...
Πολλά φιλάκια!
Ο χρήστης Anastasia είπε…
Πολύ ωραία η συνταγή σου και με απλά υλικά. Φαίνεται νοστιμότατο!Καλή συνέχεια!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Glyko Paramithenia είπε…
Δεν το έχω φτιάξει ποτέ στο φούρνο. Λατρεύω τα θαλασσινά και το χταποδάκι αποτελεί μεγάλη αδυναμία! Θα το δοκιμάσω!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πο πο πο θα το δοκιμασω σιγουρα δεν εχω φτιαξει ποτε χταποδακι και θελω πολυ ειδικα τωρα στην νηστια!!!
Φιλακια πολλα Νέλλη μου!!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Νέλη μου καταπληκτικό φαγάκι, δεν το έχω δοκιμάσει έτσι!!!Τέλειο!
Φιλιά!
Ο χρήστης Γιαγιά Κασσιανή είπε…
Νιαμ νιαμ... το αγαπημένο μου !!!
Μούφτιαξες τη διάθεση γλυκειά μου
Φιλάκια πολλά
Σόφη
Ο χρήστης Penelope είπε…
Καλημέρα και καλή (έστω και μισή) εβδομάδα Νέλη μου.
Χταποδάκι καλόμαγειρεμένο, είναι πάντα μεζές πρώτης τάξεως :-))
Εδώ εσύ του έδωσες πραγματικά άλλο άρωμα με το δενδρολίβανο.
Ο χρήστης elen είπε…
Καταπληκτικό το νηστήσιμο φαγάκι σου. Έχω ένα χταποδάκι στην κατάψυξη οπότε σίγουρα θα το φτιάξω έτσι.
Ο χρήστης Helen Gr είπε…
Καλή σου μέρα, Νέλη!
Τι ωραίο φαγάκι έφτιαξες με το χταπόδι που συνήθως το ετοιμάζουμε για μεζέ!
Πολύ επιμελημένο, καλοψημένο και με γεύση μοναδική!
Μπράβο!
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
κοκκινιστο? δεν το σκεφτηκα ποτε.................το δαντελωτο πια προκομενη κορη το κανε? η μαμα η γιαγια.............ή μηπως η κορη?
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
αμάν Νέλλη μου,τι νόστιμο!!!!Μου τρέχουν τα σάλια!!!Και τι καταπληκτική η παρουσία σου!!!Είσαι απίθανη-)))
πολλα φιλιά και καλό νόστιμο βράδυ-)
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλησπέρα φιλενάδα μου!! Αφού μετέτρεψα το τριήμερο σε πενταήμερο εμφανίστηκα ξανά! :)) Το χταποδάκι μου ανοίγει την όρεξη βραδιάτικα. Μμμμ μάλλον θα μπει στην λίστα μου με τα σαρακοστιανά. Τα μανιτάρια τα έφτιαξα χθες με λευκά μανιτάρια ( όπως έγραφες στην συνταγή) και κάποιος ξετρελάθηκε! Μήπως μπορείς να φανταστείς ποιός; Επίσης οι πένες έγιναν ανάρπαστες και χωρίς κεφαλοτύρι παρακαλώ! :)) Εγώ δεν τόλμησα να δοκιμάσω! :(
Καλό ξημέρωμα!! Φιλάκια πολλά!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Πραγματικά ταιριάζουν πολυ αυτές οι δύο γεύσεις και όπως ψήθηκε στο φούρνο έγινε μαλακό και ζουμερό,καλό βράδυ,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
thanks DINAH..kisses-))))
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ για τα τόσο καλά σου λόγια,είμαι πολύ χαρούμενη να τα ακουώ απο σένα,καλο βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πραγματικά να τους ταίσεις και να μείνουν και ευχαρηστημένοι γιατί είναι νόστιμο,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι ένα νόστιμο πιάτο πες μου εντυπώσεις αν το φτιάξεις,καλό βράδυ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να είστε δυνατοί και εύχομαι να περάσουν όλα,καλό βράδυ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ ,είναι όντως νόστιμο και μαλακό μ αυτον τον τρόπο μαγειρέματος,και εσύ να είσαι καλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα είναι στις αγαπημένες μου γεύσεις και ετσι γίνεται μαλακό και μυρωδάτο ναί,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί είναι πολύ απλή και πολύ νόστιμη,καλά να περνάς και εσυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δοκίμασε το ,μαγειρευεται σιγά σιγα και γίνεται πολύ τρυφερό και νόστιμο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε εύχομαι να το φτιάξεις για πρώτη φορά και να σας αρέσει η συνταγη,φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ελένη μου είναι όντως νόστιμη συνταγή,φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σόφη μου,χαίρομαι αν σου έφτιαξε η διάθεση ,είναι εύκολη συνταγή ,δοκίμασε την φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Βρε καλώς την ,βρε καλώς την εύχομαι να περασες ωραία τις μέρες αυτές,αυτός που είχε ξετρελαθεί και με τις υπολοιπες συνταγες? χαχαχαχα ,αντε να τις φτιαχνεις είναι εύκολες,και αυτή είναι πολύ ωραία και εμπνευση της τελευταίας στιγμής,αλλά βγήκε σούπερ, σε φιλω γλυκά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί του πήγε πολύ ωραία σαν αρωμα,και έγινε και νόστιμο και ζουμερό,καλό βράδυ Πηνελόπη μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δοκίμασε το αξίζει τον κόπο πιστεψε με,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια,ναι είναι η αλήθεια ότι και εγώ πιο πολυ στα μεζεδάκια το έχω το χταπόδι αλλά εδώ μας βγήκε ενα ωραίο χορταστικό πιάτο,καλό βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Γίνεται πολύ ωραίο,δοκίμασε το,εγώ με τα χεράκια μου το έκανα το δαντελωτό ,ωραίο?καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ,για τα καλά λόγια,είναι εύκολη συνταγή αλλά πολύ νόστιμη,πολλά φιλιά και απο μένα ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Καλησπέρα!Το φαγάκι σου το λάτρεψα!Το χταποδάκι είναι απο τα πολύ αγαπημένα μου!Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Aν το φας νομίζω ότι θα σου αρέσει πολύ έτσι όπως είναι μαγειρεμενο,φιλάκια πολλά και σε σένα.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …