Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Α…

Τυρόπιτες ...express

Ευκολες τραγανές και προπάντων νόστιμες τυρόπιτες που γίνονται κάπως διαφορετικά

 1 κιλό σφολιάτα,250 γραμμάρια φέτα.


Ξεπαγώνετε τη σφολιάτα και την κόβετε σε τετραγωνάκια.
 Κόβετε τη φέτα σε μπαστουνάκια για αυτό καλύτερα να διαλέξετε μια φέτα λίγο σκληρή για να κόβετε εύκολα.
 Βάζετε σε κάθε κομμάτι σφολιάτας ένα μπαστουνάκι φέτα και το διπλώνετε στα δύο.
 Τα βάζετε σε τοστιέρα,και τα αφήνετε να ψηθούν μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Γίνονται εύκολα και πολύ νόστιμα,επίσης μπορείτε να βάλετε μέσα κάτι σε γλυκό (μαρμελάδα,μερέντα,γλυκό κουταλιού,ψιλοκομμένα φρούτα)
Επίσης μπορείτε να ετοιμάσετε γέμιση για σπανακόπιτα,κρεατόπιτα και ότι άλλο θέλετε.
Έχετε σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς ταψιά και φούρνους ότι θέλετε και ότι σας αρέσει να κάνετε με σφολιάτα.
Θα σας αρέσουν σίγουρα και είναι μια γρήγορη και νόστιμη λύση για το καφεδάκι σας η ότι άλλο θέλετε να συνοδέψετε . ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Tis Annios είπε…
SUPER EASY!!!
Τέλειοοοο!!!
Ο χρήστης oldthings είπε…

Νέλλη μου , τόσο "εξπρές " δεν τα φανταζόμουν !
Και μάλιστα έχουν πολλή καλή εμφάνιση !
Ο χρήστης Neli είπε…
Απο γεύση να δείς,τραγανά και πολύ νόστιμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και γεύση Ολυμπία μου πολύ νόστιμα είναι και επί πλέον μια πολύ καλή λυση όταν θέλεις κατι γρήγορο και νόστιμο.
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Αυτό κι αν είναι υπέροχο!!
Γρήγορα κι εύκολα υπέροχες νοστιμιές...εντάξει εγώ δε θα προτιμήσω τα τυροπιτάκια, αλλά τα υπόλοιπα με τη μαρμελάδα και τη μερέντα..!
Φιλιά και καλό τριήμερο!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Και μόνο το ότι γίνονται τόσο εύκολα και ψήνονται στην τοστιέρα είναι αρκετός λόγος για να τις δοκιμάσω το συντομότερο δυνατόν! Τέλεια ιδέα!!! Μπράβο!!!
Καλό τριήμερο!
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Ενα ταψι μπορω να φαω και να μην το καταλαβω..γρηγορη και πεντανοστιμη λυση Νελη μου.
Καλα κουλουμα και καλη Σαρακοστη με υγεια σου ευχομαι,καλο σου βραδυ,φιλια πολλα!!!
Ο χρήστης Nasia είπε…
τέλεια και γρήγορα!εγω πάντα είχα μια απορία ,οταν πρόκειται να κοψω σφολιάτα...γιατί να μην πάρω τα ετοιμα κομμενα φυλλαρακια και να πάρω ολοκληρο το φυλλο;;;είναι διαφορετικά μεταξύ τους;;;φιλάκια!
Ο χρήστης Eri είπε…
Καλά καταπληκτικό Χρυσούλα μου, στην τοστιέρα ιδιοφυές, ούτε που πήγε το μυαλό μου, και τι καταπληκτικό χρώμα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα η δοκιμή!
Καλό τριήμερο, να περάσεις όμορφα!
Ο χρήστης Γιαγιά Κασσιανή είπε…
Τέλειο, απλά τέλειο
Τις λατρεύω αυτές τις τυρόπιτες !!!
Φιλιά και καλές Απόκριες
Σόφη
Ο χρήστης Μαiρη είπε…
Σε τοστιέρα;;; Δεν το είχα φανταστεί ποτέ!!!! Μπράβο Χρυσούλα μου!!!!!
Ο χρήστης Craftland gr είπε…
εξπρες διαβαζω και μ'αρεσει πολυ!!χεχεχε,στην τοστιερα ε;δεν θα το φανταζομουν ποτε!!Καλα Κουλουμα!!!
Ο χρήστης ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ είπε…
Υπέροχες τυρόπιτες, Νέλη, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες! Πιστεύω ότι και οι μικροί μας φίλοι θα ενθουσιαστούν με αυτές, βοηθώντας τη μαμά στην κουζίνα! Θα μπορούσα, την ερχόμενη εβδομάδα, να παρουσιάσω την όμορφη συνταγή σου μέσα από τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ"; Σου εύχομαι ολόψυχα, να περάσεις ένα όμορφο αποκριάτικο τριήμερο!
Αντώνης
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι μια πολυ γρήγορη λύση για νόστιμα πράγματα,μπορείς να προσθέσεις λουκάνικο η αλλαντικά αν δε σου αρέσει η φέτα η κασέρι,καλό τρίημερο και σε σένα,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί δοκίμασε το και θα το βρείς πολύ χρήσιμο και νόστιμο,επίσης μπορείς να φτιάξεις ομελέτες η μπιφτέκια ατομικά στην τοστιέρα,καλό τριήμερο και σε σένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ κάπου εκεί τρώω χαχαχαχαχα ,σε ευχαριστώ για τις ευχές ,το ίδιο καλά να περάσεις και εσύ σου εύχομαι πολλά φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σου είπα ότι σου έχω συνταγή express ,μάλιστα μπορείς να τα βάλεις να σε βοηθήσουν,δεν εχει διαφορά η σφολιατα ,και εγώ τα κομενα προτιμώ πολλές φορές απλά αυτή τη σφολιάτα είχα στην κατάψηξη και έτσι ετυχε να τα κάνω με αυτήν,φιλάκια και απο μένα ,καλό τριήμερο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί είναι μια λύση που βρέθηκε κατά τύχη και πιό πολύ για να κάνω τα παιδιά να τρώνε ομελετα,όταν ήταν μικρά,αλλά αρεσε και καθιερώθηκε και συνεχίζει ακόμη να αρέσει σε όλους μας,καλό τριήμερο και σε σένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί και μένα μου αρέσουν πολύ γιατί είναι τραγανές και πιο ελαφριές απο το να τις ψήσεις σε ταψί στο φούρνο,φιλια και απο μένα καλα να περάσεις το τριήμερο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε τοστιέρα ναι ,και αν τις δοκιμάσεις πιστεύω θα σου αρέσουν ,καλό τριήμερο,σε ευχαριστώ πολύ Μαίρη μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί μέχρι να φτιάξεις καφέ έχεις τα πρώτα 4 τυροπιτάκια χαχχα καλά να περάσεις και εσύ σε ευχαριστώ πολύ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και φυσικά θα μπορούσες ,είναι τιμή μου και σε ευχαριστώ ,επίσης θα μπορούσαν να κάνουν τις πρώτες τους ομελετες,χτυπώντας αυγό και βάζοντας μέσα σαλαμι κομένο σε κομμάτακια ,λουκάνικο,τυρί τριμένο ,βάζοντας μια,δυο κουταλιές απο αυτό το μιγμα στην τοστιέρα έχουν μια πολλυ νοστιμη ατομική ομελέτα,επίσης μπορούν να φτιάξουν μπιφτέκι που θα βγει σε σχήμα τριγωνικό και θα φαίνεται πιο ωραίο.Εξάλλου κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η ιδέα με την τοστιέρα και καθιερώθηκε εδω και πάρα πολλά χρόνια.Ανταποδίδω τις ευχές ευχαριστώνας σε.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Ωραία ιδεά..ωραία / εύκολη / γρήγορη / νόστιμη συνταγή
ευχαριστούμε φίλη μου
φιλούθκια
Ο χρήστης DIMI είπε…
Πολύ ωραίες οι τυρόπιτες Νέλη μου!!Καί πολύ εύκολη συνταγή!!Καλά Σαρακοστή καί καλή Καθαρά Δευτέρα!!Νά περάσης καλά!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Σε τοστιέρα????
Απιστευτο!
Αντέγραψα ήδη την συνταγή!
Καλό τριήμερο Νέλη μου, να περάσεις πολύ όμορφα!
Φιλιά!
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Υπέροχες οι τυροπιτούλες σου Νέλη μου, εύκολες, νόστιμες, τέλειες!Δεν είχα φανταστεί οτι μπορεί να γίνουν σε τοστιέρα!Φιλάκια πολλα, καλή καθαρή Δευτέρα και καλή Σαρακοστή!
Ο χρήστης Neli είπε…
Οπως τα λες όλα αυτά μαζί,δοκιμασε την αν σου αρέσουν οι τυρόπιτες ,αν και μπορεις να κανεις πολλούς συνδιασμούς,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί είναι και πολύ εύκολες και τρώγωνται πολύ ευχάριστα,καλη Σαρακοστή και καλά κολυλουμα dimi μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Nαί Ελενα μου ,εύκολα γρήγορα νόστιμα,καλα να περάσεις κι εσύ ,καλή Σαρακοστή.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δοκιμασε τις και θα δείς ότι είναι πολύ νόστιμες,όσο εύκολες είναι αλλο τόσο ευχαριστα τρώγωνται ,καλη Σαρακοστή και καλά να περάσεις τα κούλουμα,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Και αυτή η συνταγή όπως και η προηγούμενη ήταν ότι έπρεπε για αυτές τις μέρες που είχα κόσμο στο σπίτι και όλο πεινούσαν!! Δίκιο είχες αλλά τώρα είδα την απάντησή σου!! :)) Τις πένες θα τις φτιάξω αύριο (χωρίς το βούτυρο και το τυρί για τον άντρα μου που νηστεύει) και έχω περίεργεια αν θα φάνε τα τέκνα μου!!! Καλό μεσημέρι και καλή Σαρακοστή φιλενάδα μου!! Φιλάκια πολλά!!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …