Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Σκορδαλιά πατάτας & Τζατζίκι


 10-15 μικρές πατάτες,1κοκινη πιπεριά,1 πράσινη πιπεριά,5-6 αγγουράκια τουρσί,1 μεγάλο καρώτο, η δυο μικρά,6-7 σκελίδες σκόρδο,αλάτι ,ελαιόλαδο περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού ,ξύδι άσπρο η μηλόξυδο,3-4 κουταλιές σούπας.
 Βράζετε ξεφλουδισμένες τις πατάτες σε αλατισμένο νερό αρκετά να μαλακώσουν καλά.
Τις βάζετε σε ένα δοχείο μαζί με το ελαιόλαδο και αρχίζετε να τις πατάτε με ένα πιρούνι.
 Τις πατάτε μέχρι να διαλυθούν καλά και να γίνουν πολτός,συμπληρώνετε αν θέλετε αλάτι και βάζετε και το ξύδι.
 Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά μέσα στις πατάτες
και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
Τη σερβίρετε με ψάρι τηγανητό η με κρέας ψητό.
 500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό,1αγγουρι,3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο,ελαιόλαδο,λίγο αλάτι και 1-2 κουταλιές σούπας ξύδι.
 Καθαρίζετε το αγγούρι και το τρίβετε στον τρίφτη,το στύβεται ελαφρά να φύγουν τα πολλά  υγρά του για να μην αραιώσει το γιαούρτι.
Καθαρίζετε τις σκελίδες το σκόρδο και τις λιώνετε με το ειδικό εργαλείο η τις κάνετε στον τρίφτη του τυριού.
Τα ανακατεύετε όλα καλά  να ενσωματωθούν
και ρίχνετε ταυτόχρονα και το ελαιόλαδο ,το αλάτι και το ξύδι.
Προσθέτετε αν θέλετε και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο,του δίνει άλλη γεύση και άρωμα.
Συνοδεύει ψητά κρέατα , ντολμαδάκια γιαλαντζί,είναι μεζεδάκι για ούζο,και γενικά τρώγεται σχετικά ευχάριστα με την προϋπόθεση βέβαια να σας αρέσει η μυρωδιά του σκόρδου.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Με δυο αγαπημένες "αλοιφές" που ανοίγουν την όρεξη είναι δυνατόν μα μην έχουμε όρεξη??
Φιλάκια Νέλλη μου, καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Η σκορδαλιά και ο μπακαλιάρος είναι το παραδοσιακό φαγητό της Κεφαλλονιάς (δεύτερο νησί καταγωγής μου).. Δεν μου αρέσουν αυτά τα φαγητά όμως..Πατάτες πουρέ και γενικά οι πατάτες μου αρέσουν , όπως επίσης και το τζατζίκι (εμείς εδώ το λέμε ταλατούρι) Φιλούθκια και καλό σ/κ
Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Ασυνήθιστη η σκορδαλιά σου Νέλη, αλλά φαίνεται νόστιμη. Το τζατζίκι σταθερή αξία.
Φιλάκια!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...
Ο χρήστης para-kelsoscooks είπε…
Νόστιμα και αγαπημένα ορεκτικά και τα δύο.
Ενδιαφέρουσα η εκδοχή της σκορδαλιάς που προτείνεις.
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Τετοια σκορδαλια ομολογω δεν εχω ξαναδει και επειδη μου αρεσει η σκορδαλια μονο με πατατα και τα υλικα που της εβαλες μεσα... ειμαι σιγουρη οτι την απογειωσε γευστικα..για το τζατζικι δεν εχω λογια το λατρευω επισης.
Γεια στα χερακια σου Νελη μου ολα υπεροχα!!!
Καλη σου μερα και καλη Κυριακη,φιλακια πολλα!!!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλημέρα φιλενάδα μου!! Μιας και φτιάχνω συχνά βραστές πατάτες για πατατοσαλάτα θα δοκιμάσω και την σκορδαλιά σου ( μμμ αν θα δοκιμάσω εγώ παιζεται). :) Το τζατζίκι το φτιάχνω έτσι ( και ανηθο) μόνο που αντι για ξύδι βάζω μερικές σταγόνες ούζο. Το είχα μάθει σε ταβέρνα που δούλεψα για ένα φεγγάρι.
Να περάσεις μια όμορφη Κυριακή!! Φιλάκια πολλα!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!!Οι συνταγές σου,υπέροχες!!Η σκορδαλία πολύ μού αρέση,πολύ πρωτότυπη καί θά δοκιμαστή!!Καλή Κυριακή!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης mia maria είπε…
Αγαπημένα και τα δυο! Μου αρέσει η σκορδαλιά σου με τα λαχανικά! Καλή εβδομάδα από αύριο:)
Ο χρήστης Funky Monkey είπε…
Ωραίες οι συνταγές σου, τη σκορδαλιά σου θα τη δοκιμάσω κάποια στιγμή! Καλή Κυριακή!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Ωχ..εγώ φεύγω σιγά σιγά...όπως κατάλαβες μου μύρισε το σκόρδο...χαχα..ναι, καλά κατάλαβες δεν τα τρώω, αλλά θα τα έχω υπόψιν για τους υπόλοιπους..φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
αμαν αμαν.............αρχισαν να φυτρωνουν κ τα φρεσκα τι θα κανουμε που τρελαινομαι να τα φαω ...........αλλα που κ ποτε? χαχαχχαα.........που να ρθει ανθρωπος διπλα σου
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπραβο Νέλλη μου παλι μας ανοιξες την όρεξη, ο μικρος μου τρώει το τζατζίκι με το κουτάλι το φτιάχνω με το ιδιο ακριβος τροπο, και παλι καλα για μενα ο μικρος το λατρευει,,, την σκορδαλια θα την δοκιμασουμε φτιαχνω αρκετες φορες αλλα με διαφορετικο τροπο και με ψαρακι ειναιιιιιι μνιαμ μνιαμ... αντε παω να φαω....
Φιλακια!!!!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Νέλη μου, βάλε εσύ την πολύχρωμη σκορδαλιά και το λαχταριστό τζατζικάκι, κι εγώ θα βάλω το φρέσκο ψωμί για να βουτάμε!!! Μου άνοιξες την όρεξη!!!
Πολλά φιλάκια!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Νέλη μου και οι δυο συνταγούλες είναι νοστιμότατες!!!Γεια στα χέρια σου!!!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
ω ρε κάτι βούτες!!!!Και ένα τσιπουράκι και έδεσε η νόστιμη συνταγή σου!!!
Καλημέρα με φιλιά-)))
Ο χρήστης Neli είπε…
Έχεις δίκιο είναι ένα και ένα και οι δύο να ανοίξουν την όρεξη,και συνοδεύουν πολύ ωραία και άλλα πιάτα,καλό βράδυ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Eίναι ένα πιάτο ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά που τρώγεται σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας,και μάλιστα πολύ ευχάριστα,καλό βράδυ ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι δικής μου έμπνευσης ,γι αυτό Ελένη μου ειναι όντως πολύ νόστιμη,το τζατζίκι έχεις δίκιο έχει μεγαλώσει και θα μεγαλώνει γενιές και γεινιές,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι πολύ νοστιμη και τρώγεται ευχάριστα,το τζατζίκι είναι γνωστό και μη εξαιρεταίο για όλους ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι δικής μου έμπνευσης,επειδη μου αρέσουν όλα αυτά τα υλικά πρόσθετα κάθε φορά και απο κάτι και μου βήκε αυτή που είναι πολύ νόστιμη,το τζατζίκι είναι αγαπημένο πολλών,σε ευχαριστώ πολύ Γωγούλα μου,καλό βράδυ, φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Φτιάξτην για τον δοκιμαστή των συνταγών μου θα του αρέσει σίγουρα χαχαχαχα,ωραία εκδοχή αυτή με το ούζο στο τζατζίκι ,πρωτη φορα το ακούω ,ωραιο θάναι φαντάζομαι,καλό βράδυ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί δοκίμασε την και πες μου εντυπώσεις dimi μου,καλό βράδυ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Μου φαίνεται σχεδόν όλοι τα αγαπούν αυτά τα δύο ,και ας είναι λιγο ευωδιαστα χαχααχαχαχ,καλό βράδυ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί δοκίμασε την και πες μου αν σου άρεσε,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αμάν αμάν σε καταλαβαίνω και εγω το σκόρδο μόνο σε σαλάτες το τρώω χχαχαχαχ φτιάξτα για τους άλλους θα τους αρέσουν,καλό βράδυ,φιλιά πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Το βράδυ Σοφουλα μου και μετά παίρνεις μια τσιχλίτσα και ένα γαρυφαλακι στο στόμα και όλα μέλι γάλα.Χχαχαχαα ,αλλα εσύ πάλι ξέρεις,φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε καλή όρεξη τότε,δοκίμασε και έτσι τη σκοραδαλια και θα σου αρέσει σίγουρα,καλό βράδυ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ε ναί έχουμε να κάνουμε πολλές βούτες ,τρώς πολύ ψωμί με κάτι τέτοια εδέσματα χαχαχαχα πολλά φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολυ Ελένη μου να είσαι καλα και εσυ,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αυτό λέγαμε και πιο πάνω για τις βούτες χαχαχ είναι ένα και ένα αυτα τα φαγητά να φάς πολύ ψωμί ομως...καλό βράδυ,φιλακια.
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Νέλη, θα μου επιτρέψεις από τα δυο, να διαλέξω και τα δυο! Και την σκορδαλιά και το τζατζίκι! Δεν θα αδικήσω κανένα, γιατί και τα δυο είναι λατρεμένα ορεκτικά!!
Καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ούτε και εγώ μπορώ να διαλέξω,μ αρέσουν εξίσου και τα δύο και ειναι και στη μονη περίπτωση που μ αρέσει το σκορδο,απο τα δύο λοιπόν παίρνουμε και τα δυο,καλό βράδυ και σε σένα.
Ο χρήστης Selcouth είπε…
Με συνοπτικές διαδικασίες... Από τα δυό διαλέγω και τα δυό! Μου αρέσει πάαααρα πολύ το τζατζίκι, αλλά και στη σκορδαλιά μια αδυναμία την έχω, δεν μπορώ να πω! Πολύ ωραία Neli μου! Γεια στα χεράκια σου!
Φιλιά και καλό μεσημέρι!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …