Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Μαγειρίτσα νηστίσιμη...


 500 γραμμάρια μανιτάρια,2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια,την καρδιά από ένα μαρούλι,μισό ματσάκι άνηθο,μισό ματσάκι δυόσμο,λίγο μαϊντανό,1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα,αλάτι ,πιπέρι μαύρο,1 κουταλιά σούπας αλεύρι,1 κουταλιά σούπας κορν φλάουερ,ένα ποτηράκι ελαιόλαδο,νερό,λίγο κρασί άσπρο,1 λεμόνι.
 Πλένετε καλά τα μανιτάρια και τα αφήνετε να στραγγίσουν.
Ξεφλουδίζετε τα μανιτάρια με ένα μαχαιράκι.
 Τα ξύνετε και από τη μέσα μεριά γιατί αν μείνει το κάτω μέρος που είναι σκούρο σκουραίνει και το φαγητό.
 Αφού τα καθαρίσετε κόβετε και τα κοτσάνια τους και τα ψιλοκόβετε.
 Κόβετε σε φέτες αρκετά χοντρές τα μανιτάρια.

 Ετοιμάζετε και τα χορταρικά αφού τα έχετε πλύνει πρώτα.
 Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα μανιτάρια με τα υπόλοιπα χορταρικά και αφού τα αφήσετε να μαραθούν αρκετά και να φύγουν τα υγρά που θα έχουν βγάλει τα σβήνετε με το κρασί και το χυμό από το λεμόνι.
 Ρίχνετε και το ρύζι και το αφήνετε να πάρει μια βράση.
Ρίχνετε νερό αρκετό και αφήνετε τη σούπα να βράσει.
Όταν δείτε ότι έχουν βράσει καλά όλα τα υλικά σβήνετε,και αφήνετε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει λίγο παίρνετε μια δυο κουτάλες της σούπας ζουμί από το φαγητό τις βάζετε σε ένα μπλεντεράκι και το χτυπάτε να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.
Το ρίχνετε στη σούπα και ανακατεύετε.

Είναι μια πολύ νόστιμη σούπα που θυμίζει πολύ την κανονική μαγειρίτσα, τη φτιάχνω πάντα κάθε τέτοια εποχή και πάντα αναρωτιέμαι ,γιατί να μην την κάνω και άλλες μέρες του χρόνου. 
Εξάλλου ούτε και την κανονική μαγειρίτσα τη φτιάχνουμε άλλες μέρες..Μάλλον κάποια φαγητά είναι ορόσημα...
                                                         ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Νέλη μου εγώ προτιμώ αυτή την εκδοχή από την γνωστή και κλασική με το κρέας!
Είναι ένα πραγματικά υπέροχο πιάτο, όχι μόνο για τη νηστεία!
Φιλιά!
Ο χρήστης Eri είπε…
Χρυσούλα μου αγαπημένη, τρελαίνομαι γι αυτη την μαγειρίτσα, την φτιάχνει η μαμά μου και όσο την σκέφτομαι και την βλέπω τόσο δεν μπορώ να μαζεψω τα σαγόνια μου!
φιλιά πολλά!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Ετσι την απολαμβάνω κι εγώ την μαγειρίτσα, που δεν μπορώ με τίποτα να φάω την άλλη!
Φιλιά Νέλλη μου, καλό απόγευμα!!
Ο χρήστης Τατιάνα είπε…
Εγώ την τρώω κι έτσι γιατί λατρεύω τα μανιτάρια, την τρώω κι αλλιώς χαχαχαχα
Σούπερ συνταγή!!!!!
Ο χρήστης mia maria είπε…
Και εμένα αυτή η εκδοχή μου αρέσει καλύτερα!
Καλό βράδυ:)
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καταπληκτική συνταγή Νέλη μου!!!Υπέροχο πιάτο,καί όχι μόνο στήν νηστεία!!!Θά τήν δοκιμάσω!!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Νελι μου καλησπέρα..εμείς στην Κύπρο δεν έχουμε αυτό το έθιμο, της πασχαλινής μαγειρίτσας..το γνωρίζω όμως από τον πατέρα μου , αν και δε το φτιάχνουμε ποτέ γιατί δεν αρέσει στους γονείς μου..νομίζω περιέχει μέσα έντερα, εντόσθια και τέτοια..
έχεις δίκιο γι αυτό που λες , γιατί κάποια φαγητά θεωρούνται μόνο για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες; είναι κάτι σαν έθιμο κι αυτό..όπως 25 Μάρτη ψάρι... ή όπως εμείς στην Κϋπρο το Πάσχα , κάνουμε φλαούνες...
φιλούυθκια και καλό βράδυ
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας τις συνταγές σου και τις ιδέες σου
Ο χρήστης Selcouth είπε…
Τί καλό! Μου αρέσουν πολύ τα μανιτάρια και μ' αυτή τη συνταγή φαίνονται πεντανόστιμα! Εννοείται ότι μπορούμε να την φτιάξουμε όποια εποχή θέλουμε. Ωραία ιδέα Νέλλη!
Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση!
Ο χρήστης Γιαγιά Κασσιανή είπε…
Πεντανόστιμη και θα τη φτιάξω αύριο κιόλας !!!
Φιλάκια πολλά
Σόφη
Ο χρήστης despina είπε…
Πεντανόστιμη!!!!!θα τη φτιάξω σίγουρα γιατί νηστεύω!!να σαι καλά!!!!φιλάκια!!!!
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
Νελάκι
ξέρω οτι μια τέτοιου τύπου μαγειρίτσα (με μανιτάρια δηλ. δε ξέρω τι άλλα υλικά βάζει) τρώει ένας φίλος μου που δεν είναι κρεατοφάγος στην Ανάσταση. Εγω θα την δοκιμάσω άμεσα (μάλλον θα γίνει τ αυριανό μνας φαγητό)
Φιλάκια πολλά Καλό Σ/Κ!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Πολύ καλό το πιάτο σου! Θα την φτιάξω αύριο για τον επίσημο πια δοκιμαστή σου! Την Κυριακή θα φτιάξω το χταποδάκι σου! Πιστεύω πως αυτό θα αρέσει σε όλους μας! :)) Να σαι καλά φιλενάδα μου!! Να έχεις μια όμορφη μέρα και ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο! Φιλάκια πολλά!!
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Νέλη, παρ' όλο που αγαπώ πολύ την κλασσική μαγειρίτσα και την φτιάχνω κάθε χρόνο, επειδή μου αρέσουν επίσης πολύ τα μανιτάρια, θα δοκιμάσω και την δική σου πρόταση. Σίγουρα είναι πιο ελαφριά, χωρίς να χάνει όμως σε νοστιμιά!
Καλό σου βράδυ.
Ο χρήστης ασωτος γιος είπε…
εγω την κανονικη τη κλασσικη την σιχαινομαι , αλλα αυτη μαρεσει εμεις τη λεμε σπιτι βετζετεριαν και γελαει η μανα
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Νέλη μου πάρα πολύ ωραία, νοστιμότατη και μου αρέσει περισσότερο αυτή η εκδοχή απο την κλασσική!!!
Φιλιά πολλά!!!
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
θα την δοκιμασω σιγουρα μες τη βδομαδα...........μου τρεχουν τα σαλια μονο που το λες.........εχεις ενα τροπο να τα κανεις ολα να δειχνουν ευκολα γι αυτο σ αγαπαει τοσος κοσμος εδω στη "γειτονια" κ οχι μονο
Ο χρήστης fotolabida maria είπε…
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ!!!!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!ΦΙΛΙΑ!!!!
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
εγώ δεν νηστεύω,αλλά φαίνεται νοστιμότατη!!!Μωρέ όλα εύκολα φαίνονται...είναι όμως?-)))
Είσαι καταπληκτική στις παρουσιάσεις σου Νέλη
πολλά φιλιά
Ο χρήστης Neli είπε…
Δέν έχει να ζηλέψει τίποτε απο την πραγματική και είναι και πολύ υγιεινή ,φιλάκια Ερμιόνη μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Xαίρομαι που σου τη θυμισα ,πολυ θάθελα να μπορούσα να σου στείλω ένα πιατάκι,εύχομαι γρήγορα να τη φας απο την αγαπημένη σου μαμά,φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι μια πολύ καλή λυση για όσους δεν τρώνε το αρνί η τα εντόσθια,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καί εγώ επίσης Τατιάνα μου και δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιά μου αρεσει πιό πολύ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί είναι πολύ καλή,καλό βράδυ επίσης.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστώ dimi μου,είναι αρκετά νόστιμο ναί ,δοκίμασε το και πες μου,καλό βράδυ και απο μένα ,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είνα έτσι όπως τα λες,και πολλοι δεν τρώνε τη μαγειρίτσα αλλά είναι έθιμο και πρέπει να το τηρουμε,καλό βράδυ ,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που σου αρέσουν τα μανιτάρια και θα τη δοκιμάσεις,έχεις δίκιο θα το σκεφτώ να την φτιάχνω και εγω πιό συχνά.Καλή ξεκούραση και σε σένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί φτιάξτην όντως είναι πολυ καλη,φιλάκια και απο μένα Σοφη μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι ένα πολυ καλό πιάτο για νηστεύοντες και μη,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε φτιάξτην και πες αν σου άρεσε,και ρώτα και το φίλο σου μπας και βάζει και κατι άλλο αν είναι να το προσθέσω και εγώ πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε φτιάξτα και τα δύο πιάτα και περιμένω εντυπώσεις, τώρα αυτός ο δοκιμαστής ο καημένος τι θα λεει δεν ξερω χαχχαχαχ,φιλακια πολλά σε όλη σου την οικογένεια και να προσεχεις το δοκιμαστή να μας λεει αποψεις για τις συνταγές χαχχα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγώ τις φτιάχνω και τις δυό χωρίς να μπορώ να ξεχωρίσω ποια μου αρεσει πιό πολυ.Καλό βραδυ και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Βετζετέριαν ε? ωραια λέξη αυτή έχει ενα αέρα ελεγκαν μέσα της χαχαχα θα την υιοθετησω και εγω,φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ελένη μου αν δεν την ξερεις φτιάξτην μια φορά αξιζει τον κόπο πιστεψε με,φιλια πολλα και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χχαχααχα γεια σου Σοφάκι μου με τον καλό λογο στο στόμα ,σ ευχαριστώ ,ναι φτιάξτην ειναι νόστιμη,φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Όλα αυτά μαζί ναι και καλή λύση για την νηστεια και όχι μονο,φιλια πολλα καλη εβδομαδα και σε σενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Όλα Κρίστα μου πίστεψε με και γι αυτό τα παρουσιάζω βήμα βήμα,σε ευχαριστώ παντως για τα καλα σου λογια,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
συμφωνώ..πρέπει να κρατούμε τα έθιμα...ήθη,παραδόσεις..άμα χαθούν κι αυτά τι μένει;; φιλούθκια Καλημέρα
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Φανταστική η μαγειρίτσα σου!Και μόνο απο τις εικόνες και την περιγραφή της συνταγής τη λάτρεψα!Θα τη δοκιμάσω άμεσα!Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι όντως πολύ νόστιμη και δεν εχει να ζηλέψει τίποτε απο την άλλη ,δοκίμασε την και πες μου,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
τέλεια η μαγειρίτσα σου Νέλη μου.Και εγώ ,μόλις κάνω το αυγολέμονο-)))
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με αγάπη και υγεία
Πολλά φιλά-)))

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …