Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Λουκάνικα με χόρτα


 2 ματσάκια ραδίκια(εγώ τα ξέρω σαν Ιταλικά τα συγκεκριμένα) περίπου στα 700 γραμμάρια, 4 λουκάνικα χωριάτικα,1 ποτήρι άσπρο κρασί,αλάτι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,2 λεμόνια,λίγο λάδι.
 Πλένετε και βράζετε τα χόρτα  αλλά όχι πολύ,να κρατάνε λίγο.
 Καθαρίζετε από τη μεμβράνη τα λουκάνικα τα οποία είναι καλό να είναι λίγο πικάντικα και τα κόβετε σε ροδέλες.
 Βάζετε τα λουκάνικα σε ένα τηγάνι με πολύ λίγο λάδι να ψηθούν λίγο.
Τα σβήνετε με το κρασί και το λεμόνι και τα αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις.
Ρίχνετε και τα χόρτα  το αλάτι,το μπούκοβο και κόκκινο πιπέρι.
Τα βράζετε για 15 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά.



Αν δε θέλετε να είναι τόσο καυτερό παραλείπετε το μπούκοβο η παίρνετε λουκάνικα που να μην είναι τόσο πικάντικα.
      Είναι ένα πολύ νόστιμο μεζεδάκι για κρασί  και ούζο.                    
                                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Καλη σου μερα Νελη μου...ωραια ιδεα και προταση να εισαι καλα...φιλακια πολλα!!!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλημέρα και καλή Κυριακή Νέλι μου..Παντα με τις όμορφες προτάσεις και συνταγές σου..Ευχαριστώ που τις μοιράζεσε μαζί μας..Λουκάνικα τρώμε , με χόρτα δε το είχαμε δοκιμάσει ποτέ..Φιλούθκια
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Μ'αρέσουν πολύ οι συνδυασμοί που επιχειρείς κάθε φορά Νέλλη μου, και πετυχαίνεις ένα τόσο γευστικό αποτέλεσμα!
Φέρνω το ουζάκι και έρχομαι!
Φιλάκια!
Ο χρήστης Helen Gr είπε…
Εύγε για την πρωτοτυπία και το πάντρεμα των υλικών!
Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα ήταν γευστικότατο!
Τυχεροί όσοι το δοκίμασαν...
Φιλιά
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
ταλεντάρα μου!!!Αυτή η συνταγή είναι ότι πρέπει για τον άντρα μου που λατρεύει τα λουκάνικα!!!!
Πολλα φιλιά και καλή συνέχεια-)
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Πρωτότυπη και με τα καυτερά της πολύ συμφωνώ, άλλο διαφωνεί αλλά ποιος το ακούει (το στομαχάκι μου)!
Έδωσες στα ιταλικά ραδίκια μια νόστιμη εκδοχή και σίγουρα καλύτερη από σκέτα σαλάτα.

Z.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Πολύ καλή πρόταση Νέλη μου και ο συνδυασμός των υλικών καταπληκτικός!!!
Πολλά φιλιά!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!Πολύ νόστιμη καί πρωτότυπη η συνταγή σου!!Τέλειος συνδυασμός γεύσεων!!Καλή εβδομάδα νά έχης!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!!!Πολύ μου άρεσε το μεζεδάκι σου!!!Ο συνδυασμός των υλικών υπέροχος και το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι πολύ απολαυστικό!!!Φιλάκια πολλά!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Νελλη μου τι ομορφη κ νόστιμη ιδεα, τα λουκανικα τα αγαπαει ο συζυγος εγω τα χόρτα και καθε φορα προβληματιζόμουν, μου εδωσες όμως των πιο νόστιμο συνδιασμό, θα τα δοκιμάσω αυριο κιόλας!!!!!
Πολλα πολλα μπραβο μου τελεια η συγκεκριμένη συνταγή, φιλακια πολλα!!!!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
παλι εγω,,,να κανω μια διόρθωση στην τελευταια γραμμη το (μου) μπηκε καταλάθος,!!!! το ξαναγράφω λοιπόν,,,,, πολλα πολλα μπραβο, τελεια η συγκεκριμενη συντάγη...
φιλακια πολλα κ συγνώμη!!!!!!
Ο χρήστης Selcouth είπε…
Δόξα σοι... Μου εμφάνισε επιτέλους τη φόρμα σχολίων... (ακόμα τη σελίδα φορτώνει... *&^#@$%^)
Να γράψω κι εγώ ότι ξεροσταλιάζω στην οθόνη μου κοιτάζοντας αυτό το πιάτο! Και τα λουκάνικα και τα χόρτα μου αρέσουν πολύ. Εξαιρετικό το "πάντρεμα" Neli μου! Θα παραλείψω το μπούκοβο, γιατί μετά δεν με σώζουν ούτε 10 λίτρα μπύρας! (μεγάλη αδυναμία η μπύρα!)
Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα! Φιλιά.
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη μου , με πιπεριές λουκάνικα έφαγα και έχω μαγειρέψει , με πράσα αλλά με χόρτα δεν το έχω δει ! Φαντάζομαι νοστιμιά που θα έχει ! Και πάλι ένα μεγάλο Μπράβο !
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Τέλειος μεζές! Τον φαντάζομαι με μπόλικο μπούκοβο και ξερογλείφομαι!!! Σλουρπ!!!
Πολλά φιλάκιαααααα!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Μοιάζει πραγματικά πεντανόστιμο!!
Φιλιά πολλά!!
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Πρωτότυπη και λαχταριστή η συνταγή σου με τα χορταράκια τα δροσερά να αντισταθμίζουν το καυτερούλικο του λουκάνικου..τέλεια πρόταση!!Σέυχαριστω κορίτσι μου για την επίσκεψή σου και είμαι πολύ χαρούμενη που σου άρεσε ο"λαθρεπιβάτης μου''είσαι πολύ ευγενική ψυχή!!καλό βραδάκι και φιλάκια!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι μια πραγματικά νόστιμη και ευκολη συνταγή,φιλια πολλα και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να είσαι καλά Δελφινάκι μου για τα καλα σου λόγια,χαίρομαι που σου αρέσουν οι προτάσεις μου,δοκίμασε την ειναι ωραίο πιατο,φιλια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ για τα τόσο ωραία λόγια σου Ελενα μου,αντε φέρτο και στην υγειά μας,φιλια πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολυ ,ηταν όντως νόστιμο και άρεσε πραγματικα,ειδικά σε μένα,ειναι απο τα αγαπημένα μου πιατα,φιλια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Για κοίτα που οι ταλεντάρες μας αποκαλουν έτσι,τιμή μου να μου το λες εσυ με τόσο ταλεντο,αντε να του τη φτιαξεις και μετά να μου πεις και εντυπωσεις πολλα φιλια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ ,θα την κανουμε πιο λαιτ λογω στομαχιου,να τη βάλω στη λιστα? χαχαχαχα φιλια πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ Ελενη μου,είναι όντως ένα νόστιμο πιατο,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ dimi μου,καλό βράδυ και φιλακια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολυ Σπυριδουλα μου,είναι όντως νόστιμο και σχετικά ευκολο για μεζεδάκι, σε παρεούλα αλλα και για να το απολαύσεις μόνος σου,πολλά φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολυ φτιάξτην και πες μου αν σας άρεσε,είναι μια πολυ νόστιμη εκδοχή του να φας τα χορτα και τα λουκάνικα,φιλάκια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ωχ είδες αν κολλησει καμμιά φορά δε λεει να παει παρακατω, σε ευχαριστω πολυ,ναι μη βάζεις μπουκοβο απλα παρε πικαντικα λουκανικα αλλα αν δεν μπορεις το καυτερο καθόλου ,μια χαρα γίνεται και με λουκανικα κανονικα,ε λιγη μπυρίτσα ουτως η άλλως θα την πιείς,Πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι πολυ νοστιμο Ολυμπία μου ,και αυτα που λες όμως τα λαχανικα πανε ωραια,αφου δοκιμασες με τα άλλα δυο καντα τώρα με χόρτα και πες μου άποψη,σε ευχαριστώ πολυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σευχαριστω πολυ ,φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολυ ,σου αρέσουν και σένα τα καυτερά ε? ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ..
Ο χρήστης Neli είπε…
Και για τα δικα μου τουλαχιστον γούστα είναι ,πολλα φιλια και αποαμενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι ένας πολυ ωραίος συνδιασμος όντως ,μην μ ευχαριστεις καθολου χαίρομαι οταν μπαίνω στο μπλογκ σου και διαβαζω τόσο υπέροχα πραγματα,καλο ξημέρωμα πιά ,φιλακια
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Καλημέρα Νελίτσα,τρελλάθηκα στο γέλιο με το καλό ξημέρωμα!!ξέρεις όταν υπάρχει έλλειψη χρόνου τις καθημερινές,κάνω βραδινές περιηγήσεις στα αγαπημένα μου μπλόγκς!!σου έκανα και κανονική επίσκεψη σήμερα για να σου πω ότι τρελλάθηκε η οικογένειά μου με τα χόρτα και τα λουκανικάκια πάπρικας που το έκανα..αυτα τα λουκάνικα είναι πολύ ελαφριά για καλοκαίρι και πήγαινε απίστευτα με το χορταρικό!συνδιασμός αχτύπητος!!φιλάκια καλό Σ/Κ..
Ο χρήστης Neli είπε…
Εμ αφου το ξημερωνουμε καθε νύχτα χαχαχα ,χαίρομαι που σας άρεσαν και εγω δεν το χορταίνω αυτο το πιατο,μου αρέσει πολυ,να είχαμε λιγα τωρα ε?
φιλακιαααααααααααααα καλη Κυριακη
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλημέρα φιλενάδα μου!!! Εμένα θα μου αρέσει στα σίγουρα το παραπάνω πιάτο αλλά εντάσσεται στα πλαίσια δοκιμής μήπως το φάνε και τα τέκνα μου!! Σου χρωστάω μια ανάρτηση με τις ωραίες γεύσεις που έχω δοκιμάσει με τις συνταγές σου!! Μπορεί να αργώ, μα δεν ξεχνώ!! Φιλάκια πολλα πολλά!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω Παρασκευή μου ,η αλήθεια είναι ότι ανυσηχησα ,εύχομαι να είναι όλα καλά,λες να μπορέσουμε να τους ταίσουμε και αυτό το πιάτο?Να είσαι πάντα καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου,φιλάκια.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …