Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Σουπιές με πατάτες


 1 κιλό σουπιές κατεψυγμένες και καθαρισμένες(αν βρείτε φρέσκιες ακόμη καλύτερα),1 κιλό πατατάτες,2 σκελίδες σκόρδο,μαιντανό και άνηθο απο μισό ματσάκι,2 ωριμες μέτριες ντομάτες,πιπέρι μαύρο και κόκκινο,κρασί άσπρο,κόλιανδρο,1 κοκινη πιπεριά,αλάτι ,ελαιόλαδο ενα μικρό ποτήρι,νερό.
 Πλένετε καλά τις σουπιές ,ψιλοκόβετε το μαϊντανό και τον άνηθο,την πιπεριά,και το σκόρδο ,ρίχνετε και το κόκκινο και μαύρο πιπέρι και το αλάτι μαζί με το λάδι σε μια κατσαρόλα.
Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά σε χαμηλή φωτιά.
Τα σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση ακόμη.
 Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε κομμάτια μέτρια.
Κόβετε και τις ντομάτες σε φέτες.
Τις ρίχνετε στην κατσαρόλα και βάζετε και το νερό ίσα να σκεπαστούν τα υλικά που έχει μέσα.
Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και οι πατάτες και να φύγουν τα πολλά υγρά.

Τις σερβίρετε αν θέλετε με μία από τις δύο σαλάτες και κρασάκι άσπρο η ρετσίνα
                                       ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Τατιάνα είπε…
Αγαπώ σουπιές και γενικότερα τα της οικογενείας τους!!!!!
Ο χρήστης mia maria είπε…
Πολύ ωραίο το φαγάκι σου!
Ο χρήστης Pegys Land είπε…
Μμμμμμ Φαίνεται τέλειο ! Αχ πείνασα πάλι !!!

Ο χρήστης me (maria) είπε…
Καιρό έχω να φάω σουπιές και μου τις θύμισες..και με ωραία συνταγή!!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης Nasia είπε…
αγαπημένο μου φαγάκι ,που δυστυχώς δεν τρώνε τα μικρά ,οπότε το χάρηκα χτες σε ταβερνούλα!
τα καλύτερα δεν τρώνε αυτά τα παιδιά!!!!!
Ο χρήστης κυκλάμινο είπε…
Και μένα μου τις θύμησες Φαίνεται τέλειο.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Δεν τις έχω μαγειρέψει ποτέ τις σουπιές με πατατούλες, και φαίνεται τόσο νόστιμο φαγάκι.
Καλή βδομάδα Νέλλη μου, φιλιά!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αχ αυτα ειναι φαγητα!!!!!!!!Μπραβο Νέλλη μου, τελειο κ αυτο το πιατο, εγω θα το ετρωγα κ με τις δυο σαλατες χα χα ειναι υπεροχες!!!!!
Φιλακια πολλα!!!!!!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!!Τρελαίνομαι γιά σουπίες!!Καί η συνταγή σου φαίνεται πολύ νόστιμη!!Αυτό τό φαί τό φτιάχνη μία φίλη μου!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Μ' αρέσει πολύ το φαγάκι σου, γιατί έχει πολύ χρώμα και ακόμη περισσότερη γεύση! Τέλειο πιάτο! Και οι σαλάτες που μας προτείνεις για να το συνοδεύσουμε εξαιρετικές!
Πολλά φιλάκια!
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Καλησπέρα Νέλη μου!όπως πάντα εξαιρετικά μενού και με σαλάτες πρωτότυπες με καθόλου too much στοιχεία!!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
καλησπέρα Νέλι μου...θα σε στενοχωρησω , αλλα δεν μου αρεσουν οι σουπιες , δεν εφαγα ποτε μου... πατατουλες ομως τρωω σε ολες τις μορφες τους , βραστες ,ψητες, τηγανητες...ευχαριστω για την ομορφη ευχη σου στο λευκωμα μου.. με την αγαπη μου και φιλουθκια και καλη εβδομαδα
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
μου αρεσει ομως που μοιραζεσαι μαζι μας τις συνταγουλες και προτασεις σου
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλημέρα φιλενάδα μου!! Έχω πάνω από δυο χρόνια να μαγειρέψω σουπιές, λες και εξαφανίστηκαν από την διατροφική αλυσίδα! :)) Μάλλον ήρθε η ώρα να τα τιμήσω!! Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!! Φιλάκια πολλά!!
Ο χρήστης Penelope είπε…
Αυτό είναι πολύ ωραία πρόταση καλή μου Νέλη, για μένα την ψαροφαγού κι' ας μην φάνε οι υπόλοιποι της οικογένειας :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό απόγευμα εύχομαι.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ το ίδιο Τατιάνα μου πολύ μου αρέσουν.
Ο χρήστης Marie-Anne είπε…
Με ξεσήκωσε το ωραίο σου φαγάκι και μόλις έβγαλα σουπιές από την κατάψυξη για αύριο!!!!!! Ευχαριστώ για την ιδέα!!!! Καλό σου βράδυ!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολυ,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πω πω ζημιά σου έκανα? χαχαχα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που τη βρίσκεις ωραία,φτιάξτην ,φιλια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι πολύ ωραίο πιάτο αλλα τα μικρά όντως δεν τρώνε τα καλυτερα,και μένα πολυ μου αρεσουν όλα αυτα της ίδιας οικογένειας.
Ο χρήστης ασωτος γιος είπε…
ωραιο φαγακι όντως
Ο χρήστης Neli είπε…
Τελικά είδα ότι αρέσουν οι σουπιές γενικώς και δίκαια άλλωστε
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι ένα νόστιμο πιάτο και εύκολο,δοκίμασε το άν θες,πολλά φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δικές σου τοτε και οι δυό σαλάτες για να το συνοδέψεις,σε ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια Ελενα μου,φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι μια απλή και πολυ νόστιμη συνταγη.Δοκίμασε την ίσως σου αρέσει,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ,πολλά φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
και εμένα μου αρέσουν οι σουπιές Νέλη.Και λατρεύω τον τρόπο παρουσίασής σου και τις συνταγές σου-)))
πολλά φιλιά και καλό ΣΚ
Εχω κάτι εδώ για τους φίλους(σας μαζεύω σιγά σιγά)
http://pinterest.com/christagreece/blog-friends/
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολύ για τα πολύ όμορφα σου λόγια,φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγώ καθόλου δε θα στεναχωρηθώ Δελφινάκι μου ,μαλλον αρκετά πράγματα δεν είναι στις γευσεις που προτιμάς αλλα γούστα είναι αυτά,ότι του αρέσει του καθενός αυτό τρώει,δεν είσαι η μοναδική εξάλλου,και εγώ σε ευχαριστώ που μας έδωσες την ευκαρια να σου γράψουμε μια ευχούλα για να μας θυμάσαι,πολλά φιλιά και καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Λες να ήρθε η ώρα να τις ξαναθυμηθείς? αντε φτιάξτες να τις ξαναφάτε ;-)φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγώ είμαι πολυ του ψαριού ,οπως και να είναι και σε όποια μορφή του απο αυτην εδω μέχρικαι τη σαρδελιτσα,γενικώς ότι κολυμπάει δηλαδη.Σε χερετώ και εγώ καλή συνέχεια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε καλοφάγωτες τότε αν και τώρα μάλλον που απαντάω θα τις έχετε φάει ελπίζω να τις απολαύσατε ,καλο ξημέρωμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που σου άρεσε,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια ,μπηκα στη διευθυνση που δίνεις ,συγγνωμη δεν πολυ κατάλαβα ,πρέπει να κάνω κάτι?ΦΙΛΙΆ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΈΝΑ.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …