Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Πατάτες με κιμά


 1,5 κιλό πατάτες,600 γραμμάρια κιμά,2 μεγάλα κρεμμύδια,1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά,μαϊντανό μισό ματσάκι,πιπέρι μαύρο και κόκκινο,αλάτι,ελαιόλαδο ,κρασί άσπρο,300 γραμμάρια φέτα,200 γραμμάρια κεφαλοτύρι,3 ντομάτες ώριμες,2 κουταλιές σούπας κορν φλαουερ,4 γεμάτες αλεύρι,1 κιλό φρέσκο γάλα,βούτυρο φρέσκο 50 γραμμάρια,1 αυγό.
 Κόβετε τις πατάτες αφού τι ς έχετε καθαρίσει, σε φέτες,ρίχνετε αλάτι λάδι πιπέρι και τις βάζετε στο γκριλ μέχρι να κοκκινίσουν.
 Ψιλοκόβετε στο μπλεντεράκι το κρεμμύδι και κόβετε τις πιπεριές σε ροδέλες,ψιλοκόβετε και τον μαϊντανό.
Όταν κοκκινίσουν οι πατάτες τις βγάζετε και στρώνετε τις μισές στο ταψί.
 Βάζετε από πάνω τον κιμά τον οποίο έχετε τσιγαρίσει με το κρεμμύδι ,τις πιπεριές και τις ντομάτες ,και τον αφήνετε να βράσει μέχρι να φύγουν τα υγρά του.
Τις πιπεριές τις βάζετε στο τέλος για να μην διαλυθούν.
 Τον στρώνετε πάνω από τις πατάτες καλά ώστε να τις σκεπάσει.
 Τρίβετε μετά τη φέτα με το χέρι σε σχετικά χοντρά κομμάτια και την απλώνετε να πάει παντού στο ταψί.
 Βάζετε από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες και φτιάχνετε μια εύκολη κρέμα μπεσαμελ.

 Βάζετε το γάλα να ζεσταθεί και ρίχνετε το αλάτι το πιπέρι και το βούτυρο μέσα,το ανακατεύετε να λιώσει.
Ρίχνετε τις δυο κουταλιές κορν φλάουερ σιγά σιγά ενώ ανακατεύετε διαρκώς με το εργαλείο που χτυπάμε τα αυγά να γίνουν ομελέτα.
Ρίχνετε σταδιακά και το αλεύρι και το αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να γίνει μια κρέμα μέτρια,την κατεβάζετε από τη φωτιά και αφού την αφήσετε λίγο ρίχνετε και ένα αυγό μέσα.
 Την απλώνετε πάνω από τις πατάτες και  ρίχνετε και το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Ψήνετε το φαγητό στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις ροδοκοκκινίσει το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει για να κόβετε καλά το κομμάτι.
Σας το λέω αυτό γιατί εγώ βιάστηκα λίγο και δεν μου βγήκε στη φωτογραφία όπως ακριβώς ήθελα.
Το συνοδεύετε με σαλάτα που σας αρέσει και κρασάκι άσπρο.
                                                            ΚΑΛΗ  ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Νελλίτσα μου καλησπέρα..πεντανόστιμη η εκδοχή αυτή σαν μουσακάς αλλά με πατάτα-που μερικά παιδιά στριφνιάζουν με τις μελιτζάνες-μου άρεσε που οι πατάτες είναι στο grill και όχι τηγανητές όπως συνηθίζεται..αυτό με τραβάει στην μαγική κουζίνα σου..οι εναλλακτικές σου προτάσεις και σε light πάντα εκδοχές!!και φυσικά και εννοείται ότι μπαίνει και αυτή σου η πρόταση σε λίστα..φιλάκια άπειρα και καλώς να μας μπεί ο θεός μήνας Αύγουστος και να είναι λίγο πιό δροσερός..
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλησπέρα Νέλη μου!!Εύχομαι νά είσαι καλά!Σέ έχασα αυτές τίς μέρες!!
Είσαι διακοπές?Η συνταγή σου,καταπληκτική!!!Καί η εκδοχή νά ψήσης τίς πατάτες παρά νά τίς τηγανίσεις,πολύ ωραία σάν ιδέα!!!Καλό μήνα!!!Φιλάκια!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Αυτο το φαγάκι θα αρέσει πολύ στον γιο μου, που δεν τρώει τον μουσακά με μελιτζάνες, κι έτσι αναγκάζομαι κάθε φορά να τον φτιάχνω μισό μισό!
Ωραία ιδέα Νέλλη μου!
Φιλάκια!
Ο χρήστης Nasia είπε…
η φωτο τέλεια,μας καραλίγωσες!!!!πώς έπρεπε δηλαδή να βγει;
ξεπάγωνα κιμά για να φτιάξω μπιφτεκια αλλά ,αλλά λέγω ,σίγουρα θα φτιάξω το δικό σου φαγητό!!!η κόκκινη πιπεριά μου λείπει αλλά δεν πειράζει νομίζω....
καληνύχτα!
Ο χρήστης mia maria είπε…
Πολύ ωραίο φαγάκι! Θα γίνει το αγαπημένο μου :)
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Έχω άδικο μετά που λέω πως έχω βρει σε σένα τις καλύτερες λύσεις για το φαγητό των νεαρών μου; Θα τους αρέσει σίγουρα!! Κι μένα να δεις!!! :)) Καλό ξημέρωμα!! Φιλάκια πολλά!!

ΥΓ η φωτογραφία είναι μια χαρά!!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Τι υπέροχο φαγητό, γεμάτο από υλικά που πραγματικά αγαπώ!
Μου αρέσει που δεν λείπουν η πιπεριά και η φέτα, νομίζω ότι είναι στοιχεία που απογειώνουν το πιάτο.
Φιλιά
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλή μου Νέλι ..πολύ μου άρεσε αυτή σου η συνταγή..μου αρέσουν πολυ οι πατάτες..φαίνεται νόστιμη..και τι όμορφο πιάτο με τα όμορφα ροζ λουλουδάκια του
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Ξερω το ποσο πεντανοστιμο ειναι το συγκεκριμενο φαγητο γιατι το φτιαχνω κι εγω Νελλη μου.
Γεια στα χερια σου.
Σου ευχομαι καλο μηνα απο καρδιας και καλη σου μερα,φιλια πολλα!!!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Καλό μήνα
Πεντανόστιμη φαίνεται η συνταγή
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Απο όρεξη αλλο τίποτα!
Πολύ ωραιο πιάτο φαινεται.

http://beautyfollower.blogspot.gr/
Ο χρήστης Eri είπε…
Χρυσούλα μου γεια σου, ελπίζω να είσαι καλά, έχουμε καιρό να τα πούμε.
Δεν πολυμπάινω τον τελευταίο καιρό και έχω κ ένα θεματάκι με τα μηνύματα αλλά να ξέρεις ότι πάντα παρακολουθώ είτε απο εδώ είτε απο το facebook.
Τέλειο το φαγάκι σου, ο γιός μου είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψει!
Φιλιά πολλά, να περνάς καλά!
Ο χρήστης Tante Kiki είπε…
Ωραιότατο Χρυσούλα μου!!! Καταπληκτικό το πιάτο σου!
Να περνάς καλά!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Θα το φτιάξω σίγουρα...ειδικά ο γιος μου θα σε ευγνωμονεί!!
Να είσαι καλά και καλό μήνα!!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης κορδονέτο είπε…
Πολύ ωραίο και νόστιμο φαγάκι!
Καλό μήνα και φιλάκια!
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
Μπουγαρίνι μου (το νέο σου όνομα, καλορίζικο!)
αυτό είναι ένας εναλλακτικός μουσακάς,που επειδή έχει λιγότερο κόπο απο τον αυθεντικό θα τον δοκιμάσω.Θα μου επιτρέψεις όμως ν αφαιρέσω και τη φέτα...δεεεεννν...
Φαίνεται λαχταριστό το κομμάτι.Τώρα που θάχω άπλετο χρόνο θα σ επισκέπτομαι συχνά να δοκιμάζω συνταγές σου.
Φιλάκια πολλά-πολλά και μοσχοβολιστά
.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστώ για τα πολύ όμορφα σου λόγια πάντα ,να εισαι καλά και να μείνεις γλυκειά όπως είσαι,να το δοκιμάσεις το πιάτο ,είναι νόστιμο και σχετικά ελαφρύ,πολλά φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Όχι δεν είμαι διακοπές αλλα θα πάω για λίγες μέρες,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,είναι πιο ελαφρύ το φαγητο με τις πατάτες ψητές χωρίς να χανει κατι απο γέυση,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να που σου βρήκα λύση,εύχομαι να αρέσει στο γιό σου,πολλά φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε ελπίζω να το εφτιαξες και να σας άρεσε κιόλας,η φωτο βγηκε λιγο στραπατσαρισμενο το κομματι γιατι βιάστηκα,εμας προσωπικα μας αρέσει πολυ αυτο το φαγητό και ανυπομονουμε χαχαχα,πολλα φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και καλως θα γίνει,είναι πολύ νόστιμο και μένα μου αρεσει πολυ...φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χμμμμμ!!!!!! χαιρομαι που οι άντρες του σπιτιού σου εκτιμούν τη μαγειρική μου,θα σ αρέσει και σενα σίγουρα είναι πολυ νόστιμο,πολλα φιλάκια και απο μένα
Ο χρήστης Neli είπε…
Ερμιόνη όντως δενουν μεταξυ τους αυτες οι γευσεις που ούτως η άλλως είναι απλές συνιθισμένες και διαχρονικες αξίες...πολλα φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Επιτέλους Δελφινάκι ένα πιάτο για τα γουστα σου,χαίρομαι πολύ ,να το φτιάξετε είναι πολύ νόστιμο,πολλά φιλια και καλα να περνάς τις διακοπές σου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Τότε ξέρεις την ωραία του γεύση,καλά να περνάς πάντα,πολλα φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί είναι ένα πολύ ωραίο πιάτο και θα το τρώνε όλοι σίγουρα,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ε και ποιος δεν έχει,ειναι όντως ένα νοστιμο πιατο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Γειά σου Έρη μου,ναι είμαι καλά ,σε ευχαριστώ που με παρακολουθείς να είσαι καλα κι εσυ και η ομορφη οικογενεια σου,χαίρομαι που θα αρέσει στο μικρουλη πριγκιπα σου,πολλά φιλιά και σε σενα και σ αυτον.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολύ Βασιλική μου για τα πολυ καλά σου λόγια,οι δικές σου συνταγές είναι παντα νόστιμες και με ωραίους συνδιασμους υλικών,να περνας και εσυ το ιδιο καλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Τελικά θα γίνει το αγαπημένο φαγητο όλων των γιών μου φαίνεται σκεφτομαι να το αλλαξω όνομα και να το λεω "του γιου" χαχαχαχαχαχα φιλια πολλά Μαρία μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολυ να είσαι και παντα καλά να περνάς.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαρα μου είναι τιμή μου που μου εδωσες ένα τόσο γλυκό και ευωδιαστό ονομα,καθε που βραδιάζει ερχεται μια όμορφη μυρωδια απο τη μεγάλη γλάστρα και παντα σε φέρνω στο νου,θα χαρώ επίσης να δοκιμάσεις τις συνταγές μου,πολλα φιλια και απο μένα.
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη , μία συνταγή του μουσακά που έφτιαχνα παλιά γιατί δνε άρεζαν οι μελιτζάνες στα παιδιά !Υπέροχο και νοστιμότατο πιάτο !
Ο χρήστης Neli είπε…
Nαί έτσι είναι απλά νομίζω ότι η φέτα είναι που κάνει τη διαφορά,στο μουσακά εγω τουλάχιστον δε βάζω,ναι είναι πολύ νόστιμο πιάτο όντως...
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
νοστιμότατο Νέλη !!!Ειδικό πιάτο για αυτούς που δεν αγαπάνε τη μελιτάζανα.Εγώ τον κάνω με κολοκυθάκια-))))

Πολλά φιλιά,καλό Σκ,καλή όρεξη,καλά μπάνια....και 1.000 ευχαριστώ για τα όμορφα σχόλια-)
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι όντως είναι ένα πολυ νόστιμο πιατο και χωρις τις μελιτζάνες,που όντως πολλοι έχουν ενα θεμα,το κολοκυθάκι δεν μου πολυ αρεσει μ αυτο τον τρόπο μαγειρεματος το προτιμω σε αλλες γευσεις,καλο Σαββατοκύριακο και σε σενα,τα σχολια ειναι περα για περα αληθινα γιατι τα ξιζεις και με το παραπανω,πολλά φιλιά και απο μενα
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
ειπαμε εσυ ολα απλα τα κανεις.........απλα γρηγορα κ πεντανοστιμααααααα
Ο χρήστης Neli είπε…
χαχαχαχαχα ετσι φαινεται στις φωτο,παραπλανηση ,γεια σου σοφακι μου με τα καλα σου λογια παντα,φιλια.
Ο χρήστης κυκλάμινο είπε…
Πολύ ωραία και χωρίς τηγάνισμα Φιλάκια

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …