Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Μιά νόστιμη σαλάτα......


3πατάτες,1κολοκυθάκι,200 γραμμάρια  φασολάκια μαυρομάτικα,μισό φλυτζανάκι του καφέ ξύδι άσπρο,2 σκελίδες σκόρδο,αλάτι ,μαύρο πιπέρι,μαϊντανό ,1 λεμόνι,και 1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο.
Καθαρίζετε κόβετε και βράζετε τα λαχανικά σε νερό αλατισμένο μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζετε στο μπλεντεράκι,το σκόρδο ,το αλάτι ,το πιπέρι ,το ξύδι ,το χυμό από το λεμόνι ,το μαϊντανό και το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε μέχρι να κοπούν τα υλικά και να ενσωνατωθούν με τα υγρά,έτσι έχετε ένα πολύ ωραίο ντρεσιγκ για τη σαλάτα σας.
Βάζετε τα λαχανικά σε σαλατιέρα,και ρίχνετε το ντρέσιγκ πάνω.
Τρώγεται και ζεστή η σαλάτα ,αλλά και κρύα γιατί διατηρείται στο ψυγείο για μερικές μέρες.
Συνοδεύει πολύ ωραία ψάρια ψητά,αλλά μπορείτε να τη φάτε και σκέτη σαν ένα ελαφρό γεύμα.
                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης me (maria) είπε…
Φαίνεται πραγματικά πεντανόστιμη!!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη ,καλημέρα ! Μία ωραία παραλλαγή της συνηθισμένης βραστής πατάτας !Ενθουσιάστηκα και πιστεύω ότι εκτός από σαλάτα είναι και ένα πλήρες ,ελαφρύ βραδινό γεύμα !Θα την κάνω σίγουρα !
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Μια κοινή σαλάτα βρασμένων λαχανικών αποθεώθηκε με το ντρέσινγκ που της πρόσθεσες!

Καλό μεσημέρι Νέλη μου!
Z.
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!!Καλή εβδομάδα!!!
Πολύ νόστιμη η σαλάτα σου!!!Αλλά καί τό ντρέσινγκ πού τής συνοδεύης,τέλεια!!!!
Μού αρέσουν πολύ τά μαυρομάτικα!!Θά τήν δοκιμάσω!!!
Φιλάκια!!!
Ο χρήστης Nasia είπε…
είμαι φαν του σκόρδου οπότε θα την προτιμήσω!
καλή εβδομάδα Νέλη!
Ο χρήστης Tis Annios είπε…
Πεντανόστιμη θα΄ναι...γεμάτη αρώματα!!
Θα την προτιμήσω στη δροσερή της εκδοχή...
Σ ευχαριστούμε!!!
Πολλά φιλιά...
***Αννιώ***
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Πολύ όμορφη σαλάτα
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Penelope είπε…
Ότι πρέπει για το "ταπεράκι" του γραφείου, Νέλλη, καθώς επανερχόμαστε την καθημερινότητα μας.
Καλό μεσημέρι εύχομαι.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλημέρα φιλενάδα μου!!! Θα την φτιάξω για τον επίσημο "δοκιμαστή" των συνταγών σου και για μένα θα αφαιρέσω το βραστό κολοκύθι!! :)) Φιλάκια πολλά!!
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
πολύ ταιριαστά μεταξύ τους και ελαφριά.Μούρλια φαίνεται,θα τη δοκιμάσω-)))

Πολλά φιλιά φίλη μου
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Πολυ ωραια ακομη και για κυριως γευμα!
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Νελίτσα μου καλώς σε βρίσκω μετα τις διακοπές κοριτσάκι μου..εύχομαι να πενάς όμορφα και χαρούμενα..σέυχαριστώ για τα γλυκά σου σχόλια στο νέο μου ποίημα..εγώ τι να πω εδώ για την σούπερ αρωματική σου σαλάτα...υγιεινή,νόστιμη..όπως πάντα...απίστευτα πιάτα..οι συνταγές σου φέτος ταξίδεψαν σε διάφορα μέρη..εκεί όπου έκαναν διακοπές οι φίλες μου..και πήρα κι εγώ την επιβεβαίωση για τις προτάσεις που τους έκανα απο την κουζίνα σου...σε φιλώ καρδούλα μου..θα τα λέμε συχνά απο δω και πέρα...μαζεύεται όσο περνάει ο καιρός η μπλογκογειτονίτσα μας..
Ο χρήστης Selcouth είπε…
Μμμμ! Ωραία σαλάτα και απολαυστικό το dressing. Με λίγο ψωμάκι μια χαρά θα την έτρωγα ως κυρίως πιάτο! Να είσαι καλά Neli! Καλό απόγευμα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι είναι μια ωραία σαλατα...αν τρως και το σκορδο ειναι πολυ καλη...φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι είναι τελειως διαφορετικη αυτη η σαλατα και τρωγεται και σαν ελαφρυ γευμα...πολυ χορταστικο και υγιεινο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι ισως είναι οι μικρες λεπτομέρειες που κανουν τη διαφορα,καλο βραδυ Ζαμπία μου,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Τα πιο νόστιμα φασόλια νομίζω πως είναι τα μαυρομάτικα είναι πολυ ωραία σαλάτα..δοκιμασε την,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τη φτιάξεις τότε είναι νοστιμη και τρώγεται και σαν κύριο πιατο αν θες να φας ελαφρά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι όντως πολύ νόστιμη,εμενα μου αρέσει πιο πολυ ζεστή,αλλα δοκιμασε την σε κρυο αφου την προτιμας ετσι,πολλα φιλια και απο μένα και εγω ευχαριστώ για τα ωραία σχολια..
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι όντως καλή Ελενα μου,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πολυ βολικη και νόστιμη όντως αντε καλη προσαρμογη...να τη δοκιμασεις,καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
O δοκιμαστης μου ε? χαχαχαχ ωραιο να εχω και επισημο δοκιμαστη,φατην και εσυ το κολοκυθι δε φαινεται και πολυ και δενει ωραια με τα αλλα λαχανικα,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Θα σου αρέσει νομιζω,αντε να τη δοκιμασεις πολλα φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι είναι όντως ενα ελαφρυ και νοστιμο πιατο...
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολυ και εγω που η μαγειρικη μου ταξιδεψε παντου,με τιμας μ αυτο που λες,ειναι πολυ απλα τα πιατα μου ,το καθημερινο μας φαγητο βαζω νασαι καλα...ναι τελειωνει το Καλοκαιρι και θα μαζευτει παλι η παρεα,φιλια πολλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι ναι σηκωνει λιγες βουτες με ψωμακι,και εσυ να εισαι καλα καλο βραδυ.
Ο χρήστης Tante Kiki είπε…
Μιαμμμμμ!! Υπέροχη σαλάτα κι ό,τι καλύτερο για τη δίαιτά μου!!!
Ο χρήστης κυκλάμινο είπε…
Λατρεύω τις βραστές πατάτες Θα την κάνω σίγουρα Φιλιά
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
καλώς βρεθήκαμε και πάλι..χαίρομαι που είμαι ξανά εδώ στο σπιτάκι σου με τις ωραίες συνταγές και προτάσεις σου.. μου αρέσουν οι σαλάτες..σχεδόν με όλα τα φαγιά τρώω σαλάτα

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …