Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Καλό μήνα,καλο Φθινόπωρο...........


 Πάει και αυτό το Καλοκαίρι ,μας έκλεισε πονηρά το μάτι,χαμογέλασε παιχνιδιάρικα,και τράβηξε γι άλλους τόπους δίνοντας μας ραντεβού σε λίγους μήνες ξανά.
 Τέρμα οι διακοπές σε ωραία νησάκια με τις παραλίες και τα μπάνια ,τα γραφικά ταβερνάκια ο ζεστός Ήλιος, τα τζιτζίκια ,η ξενοιασιά της άδειας από τη δουλειά και η χαλαρή διάθεση.
 Τέλος οι ατέλειωτες βόλτες στις παραλίες με το δροσερό αεράκι να σου χαϊδεύει το πρόσωπο και το μάτι να κοιτάει το απέραντο γαλάζιο,εκεί που ουρανός και γη γίνονται ένα.
 Καλωσορίζουμε το Φθινόπωρο ,με τη γλυκιά του μελαγχολία τα ζεστά και γλυκά του χρώματα,με τις προετοιμασίες του για το Χειμώνα που θα μας χτυπήσει την πόρτα γρήγορα,με τα παιδιά να ξαναγεμίζουν τα άδεια σχολεία, με τα πρωτοβρόχια του, με το ζεστό αλλά λίγο θλιμμένο Ήλιο του με τον τρύγο ,και τη σπορά του.
 Από μικρό παιδί θυμάμαι με μάγευε αυτή η εποχή, μου άρεσαν οι ωραίοι μεγάλοι περίπατοι μετά το μεσημεριανό φαγητό και το σκόρπισμα των κίτρινων φύλλων από το παραμικρό φύσημα του αέρα.Ναι το παραδέχομαι ότι είμαι τύπος πιο πολύ του Χειμώνα.
 Οι μέρες αρχίζουν και γίνονται μικρές και οι νύχτες όλο και κερδίζουν έδαφος εις βάρος τους,αλλά αποκτάνε μια γλύκα και σου φέρνουν μια παρείστικη διάθεση.Νομίζω ότι τελικά τα πάντα εν Σοφία εποίησε....οι εναλλαγές στη ζωή μας έρχονται να την κάνουν πιο όμορφη πιο ενδιαφέρουσα και πιο γλυκιά.Αρκεί να βλέπουμε και στα δύσκολα το καλό και από το άσχημο πάντα να βγαίνει το θετικό προς τα έξω...Είμαστε σε δύσκολους καιρούς για όλους μας, όμως ας είμαστε αισιόδοξοι και ας φροντίσουμε να δούμε πάντα το ποτήρι μισογεμάτο,ποτέ μισοάδειο η..εντελώς άδειο...χαμόγελο δύναμη και πολλή πολλή αγάπη για τους γύρω μας
Για να καλωσορίσουμε λοιπόν το φθινόπωρο και να σας γλυκάνω λιγάκι,γιατί ίσως μερικοί να μελαγχολήσατε κερνώ γλυκό κουταλιού σταφύλι (η συνταγή λιαν συντόμως χαχαχαα)
Και να σας χαρίσω και ένα τραγουδάκι για να το ακούσουμε όλοι μαζί

Σας φιλώ με αγάπη και σας εύχομαι καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο...και μην ξεχνάτε να λέτε σ αγαπώ στα αγαπημένα σας πρόσωπα..........

Σχόλια

Ο χρήστης Nasia είπε…
κι εγώ τύπος του Χειμώνα είμαι!
και τον περιμένω πως και πως να μαζευτούμε λίγο....το μόνο που δε θέλω να σκέφτομαι είναι το στρωσιμο χαλιών και γενικό καθάρισμα χαχαχαχα

καλό Φθινόπωρο!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Εμένα πάλι τύπο του χειμώνα δε με λες μια κι έχω αλλεργία στο κρύο..χαχα!!
Φθινοπωρινό και ανοιξιάτικο όμως με λες!!
Το σταφυλάκι σου φαίνεται υπέροχο!
Καλό Φθινόπωρο!!!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Καλό μήνα
Φιλάκια ...
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Καλό μήνα Νέλλη μου!
Το σταφυλάκι σου υπέροχο δείχνει!
Πολλά πολλά φιλιά!
Ο χρήστης Anna είπε…
Jolies photos...
Bon mois de septembre !
Anna
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο φιλενάδα μου!! Στην υγειά μας με το "μισογεμάτο" ποτήρι και αισιοδοξία για να τα καταφέρουμε! Τρελαίνομαι για γλυκό σταφύλι!!! Περιμένω την δική σου συνταγή! Σε φιλώ!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλό μήνα Νέλη μου!!!Καλό Φθινόπωρο!!!Εγώ πάλι,προτιμώ τό καλοκαίρι καί τήν Ανοιξη!!!Αλλά τρελαίνομαι γιά γλυκό σταφύλι!!!Περιμένω συνταγή!!!!Πολλά φιλάκια!!!
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη μου καλό μήνα και όμορφο φθινόπωρο ! Δεν είμαι του φθινοπώρου αλλά τρελλαίνομαι για τα χρώματα του και τις γεύσεις του !Κρασάκι ,πελτέ ,γλυκάκι όπως το δικό σου ,αποστάξεις τσίπουρου και προπαντός δροσιά και θαλπωρή !
Ο χρήστης FLORA GIA είπε…
Ζήλεψα και πάω για να φτιάξω γλυκό σταφύλι πριν δώσεις συνταγή.
Κάτι καταφέρνω κι εγώ από μόνη μου.
Φιλιά
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Καλό Μήνα Νέλη μου.

Γλυκό σταφύλι δεν θα φτιάξω, οπότε θα κεραστώ από το πανέμορφο δικό σου! :)

Z.
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Καλο μηνα Νελη μου,και καλη εβδομαδα να εχεις..Καθε μηνας εχει τις δικες του ομορφιες,φυσικα το καλοκαιρι θελω να πιστευω ειναι η καλυτερη εποχη για ολους.
Το γλυκο σταφυλι δειχνει υπεροχο!!!
Καλο σου βραδυ και πολλα φιλια!!!
Ο χρήστης κυκλάμινο είπε…
Καλό μήνα να έχουμε
Ο χρήστης Penelope είπε…
Καλό μήνα. και καλό φθινόπωρο Νέλη. Μετο καλό δε (όσο γίνεται) σε όλα όσα μας περιμένουν από δω και πέρα.
Η ζωή μας κάνει άλλωστε κύκλους, όπως κάνει και ο χρόνος με τις εποχές που έχει μέσα του.
Καλημέρες πολλές.
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Καλό μήνα κι ένα γλυκό φθινόπωρο εύχομαι Νελλίτσα μου..όπως στις μαγευτικές φωτογραφίες που έχεις στην ανάρτησή σου..πολύ γλυκό και το τραγούδι της Χαρούλας που μας έβαλες ματάκια μου...το σταφυλάκι πρέπει να το τιμήσουμε γιατί δείχνει λαχταριστό..καλή συνέχεια στις δημιουργίες σου..ανυπομονώ για νέες yummy yummy προτάσεις απο τα χρυσά σου χεράκια!!!άπειρα φιλάκια..
Ο χρήστης Selcouth είπε…
Άκρως καλοκαιρινός τύπος, δεν χαίρομαι καθόλου που το καλοκαιράκι μας αποχαιρετά! Αφού όμως δεν μπορώ να το αλλάξω, θα προσπαθήσω να περάσω όσο καλύτερα μπορώ, μέχρι να ξανάρθει! Πολύ όμορφες φωτογραφίες Νέλλη μου! Όσο για το γλυκό... θα περιμένω τη συνταγή!
Καλή εβδομάδα, καλό μήνα και καλό φθινόπωρο! Φιλιά!
Ο χρήστης Funky Monkey είπε…
Καλό μήνα, καλό φθινόπωρο, με υγεία!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Τι όμορφη ανάρτηση, τι ωραίο κείμενο!
Καλό φθινόπωρο Νέλη μου!
Φιλιά
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Εγώ είμαι σίγουρα καλοκαιρινός τύπος αλλά μου άρεσε ο τρόπος που παρουσίασες το φθινόπωρο που έρχεται και που μας κερνάς υπέροχο γλυκό σταφύλι! Εννοείται ότι αναμένουμε τη συνταγή!
Πολλά φιλάκια και καλά φθινοπωρινά μαγειρέματα!
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
υπέροχο τραγούδι Νέλη μου,και υπέροχα όμορφες οι φωτογραφίες σου.Ναι λοιπόν,μέσα τα κεφάλια,και ας βγάλουμε τους επόμενους μήνες με ευχάριστες αναμνήσεις του καλοκαιριού μας-)))
Πολλά φιλιά
Ο χρήστης meli vrasna είπε…
Μας ταξίδεψες Νέλη! Μπράβο για την αισιοδοξία και τη δύναμη που έδωσες μέσα από μία ανάρτηση! Καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα σιγά σιγά σε σένα και στους αγαπημένους σου! Και να μαγειρεύεις για να μας δείχνεις και κάποια μυστικά !!! :)
Ο χρήστης SPYRIDOULA είπε…
Τι όμορφη ανάρτηση!!!Να έχεις ενα υπέροχο φθινόπωρο εύχομαι!!!Φιλάκια πολλά!!!
Ο χρήστης ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ είπε…
Αγαπημένη φίλη Νέλη, νοσταλγική η ανάρτησή σου για μια εποχή που μόλις έφυγε... Ένα υπέροχο καλωσόρισμα του φθινοπώρου, γεμάτο θετική σκέψη και αισιοδοξία!
Σου εύχομαι ολόψυχα να έχεις ένα όμορφο, δημιουργικό μήνα κι ένα φθινόπωρο γεμάτο έμπνευση και χαρούμενες, δημιουργικές στιγμές!
Περιμένουμε με ανυπομονησία τις συνταγές σου, που τις περισσότερες φορές αποτελούν θύμισες των παιδικών μας χρόνων, γύρω απ' το ζεστό, οικογενειακό τραπέζι...
Αντώνης
Ο χρήστης Neli είπε…
Ε τι να γίνει χρειαζονται και αυτά,ας τον περιμένουμε λοιπον με καλη διάθεση και ετοιμασιες διαφορες,καλο φθινόπωρο και σε σενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Oι εποχες που αναφερεις οτι σου αρέσουν ειναι οι πιο γλυκές του χρονου,καλο Φθινόπωρο να έχουμε λοιπόν και να το χαρουμε,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Kαλο μηνα και σε σενα καλο Φθινοπωρο ,φιλακια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό Φθινόπωρο να έχουμε,ναι εγινε πολυ ωραιο ,πολλα φιλια και σε σενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Good autumn,good September
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό φθινόπωρο φιλεναδα,στην υγεια μας και ολα καλα να είναι για όλους μας,την εχω βαλει τη συνταγη ελπιζω να σου αρεσει ,φιλιά πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό Φθινόπωρο να έχουμε,ειμαστε αντίθετες στις εποχες αλλα αγαπάμε το γλυκό σταφυλι,η συνταγή μπηκε δες την και αν σου αρέσει φτιάξτο για τον απογευματινο σας καφέ ,πολλα φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ομορφο Φθινόπωρο να έχουμε Ολυμπία μου,εχει χαρές το Φθινοπωρο και μια γλύκα και μια μελαγχολια μαζι,απο δροσια? αυτο ειναι που μ αρεσει και ολα τα αλλα μαζι...
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλα θα κανεις,οσο έχει ακόμη ωραία σταφύλια,ειναι πολύ νόστιμο,καλο Φθινόπωρο και καλη επιτυχία στο γλυκό σου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό μας Φθινόπωρο,ναι ναι να κεραστείς,ασε εφτιαξα εγω για σενα,φιλια πολλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό Φθινόπωρο,ναι καθε μηνας εχει τις ομορφιες του και τις χάρες του αλλα πιστεψε με για μενα δεν είναι η καλύτερη εποχη το Καλοκαίρι και χαίρομαι που εφυγε,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό φθινόπωρο και σε σενα επίσης
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό Φθινόπωρο,η ζωή και οι κυκλοι της είναι νομιζω ότι πιο ενδιαφερον εχει ο ανθρωπος, εύχομαι να γυρνάει η ζωή για τον καθένα και να δείχνει το καλό της προσωπο, καλο ξημερωμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό Φθινόπωρο γλυκεια Kate εμενα μου αρέσει πολυ αυτη η εποχή με τη μελαγχολια της και τη γλυκα της,εφθασε η συνταγη που υποσχεθηκα δες την και πες μου πολλα πολλα και γλυκά φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Λυπάμαι για όλους εσάς που χασατε μια εποχή που σας άρεσε αλλα καθε πραγμα κανει τον κυκλο του και ξαναρχεται,θα ξαναρθει πολυ γρήγορα ,η συνταγη ειναι ετοιμη και ευκολη φτιάξτο ,καλο φθινόπωρο ,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό φθινόπωρο,ναι με υγεια πάνω απ ολα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό Φθινόπωρο να έχουμε Ερμιονη μου,σε ευχαριστώ ,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό Φθινόπωρο και εύχομαι να περασει ο καιρός και να ξανάρθει η αγαπημένη σου εποχή,η συνταγή έτοιμη και δες την και πες μου,πολλα φιλιά και απο μένα και περιμένω ωραια φαγητα και προπαντως ωραια κείμενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό φθινόπωρο ,εμενα πολυ μου αρέσει το Φθινόπωρο και δεν νοσταλγω καθολου το Καλοκαίρι,θα χαρω τωρα που ειναι για μενα μια όμορφη εποχη,πολλα φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που ταξιδεψατε μαζί μου,καλο Φθινόπωρο να έχουμε και θάμαστε εδω να μαγειρεύουμε, να τα λεμε, να μοιραζόμαστε στιγμές και κομματια της ζωης μας,πολλα φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό φθινόπωρο και σε σενα πολλα φιλιά καλα να περνάς πάντα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαιρομαι πάρα πολυ φίλε Αντώνη να διαβάζω αυτά πο σένα εναν άνθρωπο που ειναι ο ιδιος η αισιοδοξια και η θετικότητα προσωποποιημενη ,να είσαι παντα κοντα στα μικρα μας αγγελούδια και να κανεις να χαμογελούν όπως μονο εσυ ξερεις, ευχομαι στα Παιδικα χαμόγελα να υπαρχουν πολλα πολλα χρόνια για να μας διαφωτιζουν για πάρα πολλα θέματα, να είσαι υγιης και να χαιρεσαι τους δικους σου.
Ο χρήστης maria at inredningsvis είπε…
GREAT POST :) I really like your blog ...do you have bloglovin??

Check out my new post..cute Swedish balonies:)

have a great day dear :)

LOVE Maria at inredningsvis - inredning it's, Swedish for decor :)
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
ωραία η ανάρτηση σου και οι φωτος ...
κρίμα που τελειώνει το καλοκαίρι , λυπούμαι ... δε μου αρέσει το φθινόπωρο ούτε ο χειμώνας...αλλά εντάξει η κάθε εποχή έχει την ομορφιά της..
σου εύχομαι να την περάσεις όμορφα αυτή την εποχή, την αγαπημένη σου

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …