Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Μόσχαρι με μελιτζάνες


 700 γραμμάρια μοσχάρι,5 μελιτζάνες,2 μεγάλα κρεμμύδια,2 ώριμες ντομάτες,2-3 σκελίδες σκόρδο,μαϊντανό μισό ματσάκι,αλάτι,κόκκινο και μαύρο πιπέρι,1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη,ελαιόλαδο,ένα ποτηράκι του κρασιού,καλαμποκέλαιο.
 Βράζετε καλά το μοσχάρι και το κόβετε σε κομμάτια,σχεδόν σαν μπουκιές.
Καθαρίζετε τις μελιτζάνες σε λωρίδες ,αφού τις έχετε πλύνει πρώτα.
 Τις βάζετε σε ένα σκεύος όρθιες τη μια δίπλα στην άλλη και τις αλατίζετε.
Έτσι  βγάζουν όλη τη στυφάδα τους και είναι έτοιμες για τηγάνισμα.
 Ψιλοκόβετε το μαϊντανό ,τα κρεμμύδια σε κομμάτια,καθαρίζετε τις σκελίδες το σκόρδο τις οποίες βάζετε ολόκληρες στο φαγητό.
Περνάτε και τις ντομάτες από τρίφτη η μίξερ.
 Αφού έχουν βγάλει τα υγρά τους τις στύβετε μια μια για να μην πιτσιλάνε στο τηγάνισμα.
 Αφού τις τηγανίσετε παίρνετε ένα ένα κομμάτι κρέας και το τυλίγετε μ αυτές.
Το πιάνετε με μια οδοντογλυφίδα.
 Τις αραδιάζετε σε ένα ταψί.
Από πάνω ρίχνετε τη σάλτσα που έχετε κάνει με όλα τα υλικά που έχετε(κρεμμύδι,σκόρδο,μαϊντανό,αλάτι ,τα πιπέρια,λάδι,τις ντομάτες,και τη ζάχαρη)
Αυτά τα έχετε βράσει για 10 λεπτά πριν να τα ρίξετε πάνω στο κρέας.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 45 περίπου λεπτά.
Το ξεσκεπάζετε και πάρει λίγο χρώμα το φαγητό και το ψήνετε άλλα 15 λεπτά.
Ταιριάζει με κόκκινο κρασί(τουλάχιστον στα δικά μου γούστα),σαλάτα πράσινη και φέτα.
Είναι ένα νόστιμο πιάτο και αρκετά θρεπτικό....
                                             ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Nasia είπε…
Τι φαγητό είναι αυτό!!!!!!! να φας και το πιάτο! τρελαίνομαι για μελιτζάνες !
καλή μας όρεξη!
Ο χρήστης Selcouth είπε…
Καλή όρεξη δε λες τίποτα Νέλλη μου... Με τέτοιο φαγητό πώς να μην υπάρχει όρεξη! Πρέπει να είναι φανταστικό! Μ'αρέσουν πολύ οι μελιτζάνες. Και με συνοδεία φετούλας θα είναι τέλειο! Θα το δοκιμάσω το συντομότερο δυνατόν!
Καλό μεσημέρι και καλή συνέχεια!
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
μονο που βλεπω μελιτζανα και σκορδοοοοοοοοοοοοοο..............μου τρεχουν τα σαλια.........η μαμα μου κανει το γλυκο σου..........εγω την τελευταια φορα εβαλα και κανονικο νες καφε απο πανω και ελιωσε και εγινεεεεεεεεεεεεεεεεεε..........με λιγο σκονη κακαοοοοοοοοοοοο
Ο χρήστης Μαiρη είπε…
Χρυσούλα μου, είσαι καταπληκτική!!! Τι φαγητό μας παρουσίασες σήμερα!!! Θα το φτιάξω την Κυριακή!
Ο χρήστης Σεβάχ ο Θαλασσινός είπε…
Νέλλη, φαίνεται πεντανόστιμο :)
Νομίζω θα το μαγειρέψω την Κυριακή επίσημα που θα'χω καλεσμένους!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Ααα!
Ευχάριστο ξάφνιασμα το πιάτο σου Χρυσούλα!
Η ιδέα να τυλίξεις τα κομμάτια του κρέατος με τις μελιτζάνες είναι νομίζω αυτό που το απογειώνει!
Σε φιλώ!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Aααααααα, μοσχαράκι με μελιτζάνες, από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα Νέλλη μου!
Ο ιδιαίτερος τρόπος που το μαγείρεψες μου αρέσει πάρα πολύ!
Φιλάκια!
Ο χρήστης oldthings είπε…
Πω,πω Νέλλη μου ,θα μας αποτελειώσεις με τις νοστιμιές σου !! Τρελλαίνομαι αλλά οι νεαροί μου ούτε να το πλησιάσουν ...και έτσι όταν κάποια φίλη μαγειρεύει μου φέρνει .Ο τρόπος που το παρουσιάζεις το κάνει ζηλευτό !!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Ενα από τά πιό αγαπημένα μου φαγητά,Νέλη μου!!!!Πεντανόστιμη η συνταγή σου!!
Θά τό δικιμάσω αύριο!!Ο άντρας μου τρελαίνεται γιά μελιτζάνες!!!
Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλησπέρα...μου αρέσει που μοιράζεσαι μαζί μας όλα τα φαγητά σου...για όλα τα γευστικά γούστα....
κανένα από αυτά τα δυο δεν τα έφαγα ποτέ μου...μοσχάρι,μελιτζάνες
σαλάτα και φέτα μου αρέσουν
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Αυτό το φαγητό το φτιάχνω σε ειδικές περιστάσεις και γίνεται πάντα αναρπαστο. Το δικό σου πρέπει να έγινε λουκούμι αν κρίνω απο τις φωτογραφίες! Αν ξεμείνει καμιά μερίδα, ευχαρίστως θα τη διεκδικήσω! ! :-)
Φιλάκια!
Ο χρήστης Create Taste είπε…
Τέλειο κυριακάτικο φαγητό!Πεντανόστιμο και άκρως μαμαδίστικο!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή
Μπράβο σου που μας το πρότεινες
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Νόστιμο πιάτο και με ιδιαίτερο τρόπο μαγειρεμένο!
Ευχαρίστως θα το έτρωγα έτσι όμορφα σερβιρισμένο από τα χεράκια σου!

Καλή Κυριακή Νέλη μου!
Z.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Ενα βραβείο σε περιμένει εδώ, http://okosmostisgnosis.blogspot.com/2013/09/blog-post_29.html
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Καλημέρα γλυκιά μου Νελλίτσα..καλή βδομάδα να έχουμε..τι μας έχει το κορίτσι μας σήμερα??πρόταση εξαιρετική..απο τα πιό νόστιμα φαγητά της Ελληνικής κουζίνας!!την σούπερ πινελιά βέβαια την έδωσες με το τύλιγμα της μελιτζάνας και στη συνέχεια στο φούρνο..ειλικρινά δεν είχα σκεφτε'ι ότι μπορεί να γίνει και εκτός κατσαρόλας!!εξαιρετική πρόταση και καταπληκτικό το presentation!!!-να σε πω και Χρυσούλα με τα χρυσά χεράκια και με τις χρυσές προτάσεις..-δεν θυμ΄'ομουνα ότι σε ήξερα σαν Χρυσούλα,σε έχω συνηθίσει Νελλίτσα!-άπειρα φιλάκια!!
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Σου έχω κάτι στο χώρο μου Νελλίτσα!!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Μου αρέσει το μοσχάρι και οι μελιτζάνες!!! Μια νέα πρόταση από σένα που είμαι σίγουρη πως θα λατρέψω όπως όλες μέχρι τώρα!!
Αχ!! τι μου έκανες φιλενάδα με το γλυκό σταφύλι!! Το έφτιαξα τρεις φορές μέχρι τώρα! Το δεύτερο το έχασα για δεευτερόλεπτα!! Μου κόλλησε! :(( Το πρώτο το έφαγα όλο μόνη μου ( μην γελάς καθόλου!!! Αποφεύγω την ζυγαριά)....Το τρίτο έγινε μια υπέροχη διπλή δόση και κρατιέμαι μην το φάω!! χαχαχα μικρές κουταλίτσες τώρα!!Καλό απόγευμα και μια όμορφη εβδομάδα!! Φιλάκια πολλά πολλά!!!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Πεντανόστιμο φαίνεται...και μου θύμισες πόσο πεινάω!!..χαχα!
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!
Ο χρήστης daphnofila είπε…
Αν και σηκώθηκα από το τραπέζι πριν από λίγο, ανοίγοντας το μπλοκάκι σου και αντικρίζοντας από την μία το πιάτο με τα υπέροχα ζυμαρικά και από την άλλη το υπέροχο πιάτο που ετοίμασες, τι να πω, άρχισε να γουργουρίζει πάλι η κοιλίτσα μου!!!! Καλό μήνα και πολλά φιλιά!!
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
Καλό γευστικό και χαρούμενο μήνα Νελάκι μου!!!
Φιλιά πολλά
Ο χρήστης κυκλάμινο κ είπε…
Νόστιμο φαίνεται. Καλό μήνα
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που σου αρέσει,όντως είναι πολύ νόστιμο,αντε καλη μας όρεξη ,ναι,φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πηνελόπη μου,εμένα είναι απο τα αγαπημένα μου πιάτα,το φτιάχνω αρκετά συχνα την εποχή που έχει φρέσκα λαχανικά,δοκίμασε το και πες μου,πολλα φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σοφάκι μου,αντε να το φτιάξεις έχει τις γευσεις που σου αρέσουν και είναι νόστιμο πιάτο,ωραία παραλλαγή έκανες στο γλυκό θα έγινε πολυ ωραίο φαντάζομαι,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλη επιτυχία Μαίρη μου ,φτιάξτο,μια χαρά πάει για Κυριακάτικο,φιλακιααααααααα
Ο χρήστης Neli είπε…
Μια χαρα είναι για φαγητο Κυριακης,δοκιμασε το ,θα το βρεις πολυ νόστιμο και ελπιζω να το εγκρινουν οι καλεσμενοι σου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι το φτιάχνω έτσι για να μένει και η μελιτζανα ολοκληρη και πανω στο κρεας,ετσι εχω και τις δύο γεύσεις μαζί.Φιλακια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Μου αρεσει και μένα αυτό το φαγητό και το φτιάχνω συχνα,φιλάκια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ολυμπια λυπαμαι που δεν είμαστε κοντά να το τρώμε παρέα,τελικα αυτοι οι νεαροί τα πιο ωραία χανουν το ξερω απο έναν που εχω εδω χαχαχαχα ,καλο βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα dimi μου,αντε οταν το φτιάξεις να μου πεις,φιλακια πολλα και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγω τα μοιραζομαι ,και όποιος θελει τα δοκιμαζει χαχαχαχα,εσυ θα περιμενεις το επομενο αφου ποτε σου δεν εχεις φαει τιποτε απο τα υλικα που εχει πολλα φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ελα εσυ να το διεκδικησεις και θα φτιαξουμε καινουριο, θα βάλεις και εσυ καμμια ιδεούλα και θα το φτιάξουμε πιο σουπερ...φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι είμαι φαν της μαμαδιστικης κουζινας,μου φερνει στο νου παλιες καλες μερες.τοτε που ολα ηταν απλα και όμορφα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστω Ελενα,φιλακιααααα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Μεγάλη μου τιμή να το λες Ζαμπία μου,εσυ που κανεις θαύματα στην κουζινα,σ ευχαριστω για τα καλα λόγια,καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαχαχαχα και εγω το εχω συνιθισει τοσο πολυ το Νελη που μου αρεσει πολυ,οπως θες πες με ,σε ευχαριστω για τα γλυκα και όμορφα σου λογια,να εισαι καλα,φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Μπράβο χαίρομαι που σου άρεσε και εμεις εδω το τιμάμε δεοντως,κανουμε και δυο και τρεις φορες,οπως και τη φραουλα την Ανοιξη,να το φτιαχνεις ειναι ευκολο πολλα φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε να φας τοτε αχαχαχα ,ειναι οντως νοστιμο,πολλα φιλιά και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πω πω ειδες ποσο επηρεαζει τελικα μια εικονα? Και εγω το παθαίνω αυτό,πολλα φιλια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολυ Χαρα μου και σε σενα,πολλα φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Για τα δικα μου γουστα ειναι...Καλο βραδυ.
Ο χρήστης gio kar είπε…
Αυτή ειναι η απάντηση μου σε όλους όσους κυρήσσουν ότι το κοκκινιστό μοσχάρι τρώγεται μόνο με κριθαράκι ή μακαρόνια!
Πολύ μου άρεσε η συνταγή σου, είναι αυτό που λέμε "μερακλίδικη"!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …