Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Σταφύλι γλυκό


 1 κιλό σταφύλια σουλτανίνα άσπρη,800 γραμμάρια ζάχαρη,1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι,ένα κλαράκι αρμπαρόριζα η βανίλια.
 Πλένετε καλά τα σταφύλια και χωρίζετε τις ρόγες μια μια σε μια κατσαρόλα.
 Τις βάζετε να βράσουν μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού περίπου 10 λεπτά και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνετε έτσι το σταφύλι 24 ώρες.
 Το βάζετε για βράσιμο και το ξαφρίζετε με ένα κουτάλι.
Όταν δείτε το σιρόπι να πυχτώνει κάπως ρίχνετε μέσα και την αρμπαρόριζα η τη βανίλια.
Το γλυκό είναι έτοιμο να το κατεβάσετε από τη φωτιά όταν ρίξετε μια σταγόνα από το σιρόπι σε ένα πιάτο και αυτή δεν απλώσει.
Μερικά σταφύλια ενώ φαίνεται δεμένο το γλυκό σας αυτά ξαναβγάζουν λίγα υγρά,γι αυτό θα βάλετε το γλυκό στο βάζο μετά από 24 ώρες,γιατί ίσως χρειαστεί να το ξαναβράσετε λίγο.
Το γλυκό αυτό το φτιάχνω πολλά χρόνια και σημαίνει πάντα το τέλος του Καλοκαιριού μιας και συμπίπτει με τον ερχομό του Φθινοπώρου.
Συνοδεύει μια χαρά τα Ελληνικά καφεδάκια σας τα μελαγχολικά και όμορφα απογεύματα.....
                                                    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Kαι του χρονου να εισαι καλα Νελη μου να ξαναφτιαξεις,δειχνει υπεροχο!!!!
Καλο σου βραδυ,φιλια!!!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Πολύ μου αρέσει που το γλυκό σου σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας νέας!
Και πραγματικά στέκεται ωραα δίπλα σε έναν ελληνικό καφέ!
Φιλιά
Ο χρήστης mia maria είπε…
Το αγαπημένο μου! Γεια στα χέρια σου :)
Ο χρήστης Tis Annios είπε…
Πόσο σε ζηλεύω που τα καταφέρνεις με τα γλυκά του κουταλιού...
Εχω προσπαθήσει αλλά ή θα τα ζαχαρώσω ή δε θα τα βράσω καλά...κάτι φταίει...
Σου στέλνω την καλημέρα μου...
Πολλά φιλιά
***Αννιώ***
Ο χρήστης Selcouth είπε…
Την περίμενα αυτήν τη συνταγή! Πιθανότατα να τη φτιάξω αύριο, αφού πρέπει να περιμένω 2 μερούλες για να τη γευτώ! Και τώρα που είδα την ανάρτησή σου, θυμήθηκα ότι πρέπει να πάω να φυτέψω την αρμπαρόριζα που μου έδωσαν... (ξεχασιάρα).
Γεια στα χέρια σου! Φαίνεται υπέροχο.
Καλή σου μέρα! Φιλιά.
Ο χρήστης Sailor είπε…
Μπράβο
Υπέροχα είναι η εποχή του
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Καλημέρα Νελλίτσα μου..δεν υπάρχει καλύτερη πρόταση απο αυτή για το καλωσόρισμα του φθινόπωρου..το έχεις παρουσιάσει φυσικά τέλεια και μόνο φωνή δεν έχει να μας λέει.. μπείτε γρήγορα στις κουζίνες σας!!μπράβο σου κορίτσι μου..φιλάκια άπειρα..
Ο χρήστης Helen Gr είπε…
Καλοφάγωτο Νέλη μου!
Μου άρεσε που έβαλες χυμό πορτοκάλι, πολύ ωραία πρόταση!
Σ' ευχαριστούμε πολύ!
Φιλάκια
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Γεια στα χέρια σου Νέλλη μου, καλοφάγωτο!
Από τα πιο αγαπημένα μας γλυκά κουταλιού!
Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Λέω να το φτιάξω κι εγώ...με τη συνταγή σου φυσικά!!
Θα σου πω αν το πέτυχα!!
Καλοφάγωτο...φιλιά πολλά!!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Επιτέλους φιλενάδα μου!! Τόσες μέρες περιμένω την συνταγή σου!! Ούτε γκαστρωμένη να ήμουνα!! :)) Με την αρμπαρόριζα μου έγινε ένα καλό μάθημα σήμερα. 8 χρόνια την είχα στο μπαλκόνι μου και πόσα ακόμα νωρίτερα την είχε η μαμά μου.. τι την έκανα; Την ξήλωσα πριν μερικούς μήνες!! Και μου φώναζε η μανούλα μου!! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΛΑΣ!! Βανίλια τώρα αναγκαστικά! Γράφω την συνταγή και πάω να αγοράσω σταφύλια!! (μμμμ...μετά τις επισκέψεις στην μπλογκογειτονιά μας )!! Φιλάκια πολλά πολλά!!
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Το πορτοκάλι καλέ πότε το βάζουμε; Στο πρώτο βράσιμο;
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλό μήνα Νέλη μου!!!Καλό Φθινόπωρο!!!
Πολύ αγαπημένο γλυκό τού κουταλιού,τό σταφύλι!!
Καί σού πέτυχε καί στό χρώμα!!!Καί τού χρόνου νά ξαναφτιάξης!!!
Καλοφάγωτο!!!Φιλάκια!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΗ είπε…
Πολύ ωραίο γλυκάκι Νέλη μου, καλοφάγωτο!!!
Φιλιά!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι δίκιο έχεις δεν το έγραψα,τωρα το έχω συμπληρώσει,στο πρωτο βρασιμο, ναι.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Σε ευχαριστώ φιλενάδα!! :)
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Τέλειο γλυκό! Νομίζω ταιριάζει εκπληκτικά πάνω σε γιαούρτι!
Από τις φωτογραφίες είναι προφανές ότι σου πέτυχε! Μπράβο! Και του χρόνου!
Φιλάκια!
Ο χρήστης meli vrasna είπε…
μόλις το έφτιαξα το γλυκό Νέλη μου και σε σκέφτηκα! δεν ήξερα πως ήταν τόσο απλό! σ'ευχαριστώ και πάλι για οοοολες τις συνταγές που δίνεις, με βοηθούν πάρα πολύ! καλή συνέχεια!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Καλό μήνα Νέλη με την όμορφη συνταγή σου
Φιλάκια ...
Ο χρήστης daphnofila είπε…
Από τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού. Τρελαίνομαι για γλυκά του κουταλιού αλλά δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να φτιάξω γιατί με έχουν κακομάθει η μαμά μου και η πεθερά μου. Να δω πότε θα αξιωθώ να κάνω κι εγώ. Το καλύτερο συνοδευτικό για τον ελληνικό καφέ. Καλοφάγωτο. Σου εύχομαι καλό φθινόπωρο και καλό Σ/Κ. Φιλάκια.
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
καλημέρα κούκλα!!!
Είσαι απίθανη,όσο και το γλυκό σου!!!Αγαπημένο γλυκό κουταλιού,και τόσο υπέροχα αναρτημένο.Μπράβο!!!!
Καλό φθινόπωρο...πολλά φιλιά και ευχαριστώ!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Όλοι νάμαστε καλά και να ξανα υποδεχτούμε το Φθινόπωρο γλυκά...πολλά φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί ναί είναι παράδοση χρόνων αυτή,και γλυκαίνεις και ολόκληρη την εποχή,πολλά φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Κρίμα που δεν μπορώ να σε κεράσω μαζί με ελληνικό καφεδάκι...φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δεν είναι και τόσο δύσκολο ,αν δεν το βράσεις καλά το ξαναβράζεις αν το ζαχαρώσεις πάλι το βράζεις ,χαχαχαχα ένα βρασιμο υπόθεση είναι ολα,πολλά φιλιά θα τα καταφέρεις κάποια στιγμή μην αγχώνεσαι.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τη φυτέψεις ναι,γιατί εκτός απο το να τη βάζουμε στα γλυκά την φτιάχνουμε και πολύ ωραίο λικέρ,αντε καλη επιτυχία στο γλυκό σου.Ευχαριστω,φιλιά πολλά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί ναι καλοσορίζουμε γλυκά το Χειμώνα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστώ Kate,να το φτιάξετε είναι πανεύκολο και πεντανόστιμο,και είναι και για μένα τουλαχιστον ένα όμορφο καλοσωρισμα για μια εποχη που τη συμπαθω,πολλα φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστώ ,είναι πιο γευστικό με το πορτοκάλι και πιο αρωμτατικό,να το δοκιμασεις είναι πολυ ευκολη συνταγή όπως είδες,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστώ πολυ Ελενάκι μου,νομίζω αρέσει σε πολλούς τελικά,φιλάκια πολλά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί να το φτιάξεις και να μου πείς ,σίγουρα θα το πετύχεις γιατί δεν έχει τίποτε δύσκολο,περιμένω να μου πείς,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε τώρα που απαντάω ελπίζω να το έχεις φτιάξει το γλυκό και να σας άρεσε,δεν πειράζει εμενα μου αρέσει και με βανιλια,είναι εύκολο και νόστιμο,καλη επιτυχία φιλενάδα μου,πολλά πολλά φιλάκιαααααααααα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλό Φθινόπωρο dIMI μου,ευχαριστω και του χρόνου νάμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε,πολλά φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστώ πολύ,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί και σε γιαούρτι και σε παγωτό και με καφέ Ελληνικό,ναί καλο έγινε,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που σε βοηθάνε αυτά που γράφω,να είσαι καλά και να περνάς όμορφα,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Επίσης Ελενά μου,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Θα αρχίσεις απο αυτό που είναι πολύ απλό και σιγά σιγά θα φτιάξεις και άλλα,είσαι τυχερή που έχεις τις δυο μαμάδες να σε φροντίζουν,πολλά πολλά φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Κρίστα μου σ ευχαριστώ,για όλα τα καλά που λες,πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
καλααααααααααααα το αγαπημενο μου......το κανε η γιαγια μου αλλα εγω να κατσω να κανω δεν το βλεπω κ απο σταφυλια αλλο τιπποτα στο Σουφλι.......ειμαστε κ κρασαδες.......επισης δεν θελω αμπαροριζα.......σορι περι ορεξεως.....
Ο χρήστης Neli είπε…
Nα το φτιάξεις γιατί όπως ειπες και σταφύλια έχετε και μπορείς να μη βάλεις αρμπαρόριζα λεω και βανιλλια για αρωμα,αντε αντε και καλη επιτυχια,φιλια.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
δεν έτυχε να δοκιμάσω ποτέ...
Ο χρήστης Selcouth είπε…
Το έφτιαξα το γλυκάκι και βγήκε super miam! Όποτε μπορέσεις πέρνα από 'δω.
http://selcouth-moonfaces.blogspot.com/2013/09/blog-post_21.html
Φιλιά!
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη ,άν και καθυστερημένα σχολιάζω ,το γλυκό σου φαίνεται υπέροχο ! Αν το meli vrasna ,ακολούθησε πιστά τη συνταγή σου ,τότε έχω να σου πω ότι το δοκίμασα απο τα χεράκια της και είναι καταπληκτικό !!Το έκρυψα κιόλας ,πριν το καταβροχθίσουν οι υπόλοιποι !!!!
Ο χρήστης Sofia Sofeto είπε…
Υπέροχο το σταφυλάκι σου!
Η αρμπαρόριζα του δίνει σίγουρα υπέροχο άρωμα!
Καλοφάγωτο και καλό φθινόπωρο σου εύχομαι καλή μου!
Ο χρήστης Neli είπε…
Mπορει και να μη σου αρεσει ,αν δε σου αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού..φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολύ,ναι εχει ωραίο άρωμα και δίνει αλλη γευση,παντα εχω εδω μια γλαστρα,αλλα και με βανιλλια που το αρωματισα ωραιο εγινε,καλο Φθινόπωπρο και σε σενα.
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Η αλήθεια ούτε ως φρούτο μου αρέσει το σταφύλι :) γλυκά κουταλιού , καρυδάκι και καρπούζι μου αρέσουν , αυτά ειναι τα αγαπημένα μου :) φιλούθκια καλή μου Νέλι και καλη εβδομάδα
Ο χρήστης Create Taste είπε…
Γλυκό Σταφύλι! Τι ωραία ιδέα! Γιατί στις μεγάλες πόλεις ξεχνάμε τις εποχές. Είναι όντως τέλειος συνδυασμός με ελληνικό καφεδάκι!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς ηρθες,κεράσου ένα σταφυλάκι και απόλαυσε τη γλύκα του,θα χαρώ να συνεχίσουμε να τα λέμε,να έχεις μια όμορφη μέρα.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Όπως σου γράφω και στην επόμενη ανάρτηση μόνη μου έφαγα την πρώτη δόση!!! Φιλενάδα είσαι αχτύπητηηηη!!!!
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Δεν ειχα δοκιμάσει γλυκό σταφύλι
μεχρι πριν απο 3 χρονια που μου εδωσε
μια φίλη της μαμας μου.
Απλά καταπληκτικο!


http://beautyfollower.blogspot.gr/

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …