Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Κοτόπουλο με ρύζι πικάντικο






600 γραμμάρια κοτόπουλο στήθος κομμένο σε κομματάκια,1 μεγάλο κρεμμύδι,2 σκελίδες σκόρδο,μισό ματσάκι μαϊντανό,2κλαδάκια δυόσμο,2 κλαδάκια βασιλικό,1 πιπεριά καυτερή,2 ώριμες ντομάτες,1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο,ρύζι Καρολίνα,πλιγούρι,κίτρινο ρύζι,αλάτι πιπέρι,μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο,αρακά ,κόκκινη πιπεριά,κρασί άσπρο.

 Κόβετε την καυτερή πιπεριά σε ροδέλες και τη βάζετε σε ένα τηγάνι να σωταριστεί μαζί με το κοτόπουλο το οποίο το έχετε πασπαλίσει με το μείγμα των μπαχαρικών και λίγο ελαιόλαδο και το έχετε αφήσει αρκετές ώρες στο ψυγείο για να πάρει ωραία γεύση και να μην είναι στεγνό.

 Αφού τραβήξει όλα τα υγρά του και έχει πάρει και λίγο χρώμα



ρίχνετε τα αρωματικά χόρτα το κρεμμύδι και το σκόρδο και το αφήνετε να μαραθουν και να ενσωματωθούν με το κοτόπουλο









Κόβετε τις ντομάτες κομματάκια και τις έχετε έτοιμες για να τις ρίξετε λίγο αργότερα,ρίχνετε πάνω τους λίγη ζάχαρη για να φύγει η ξυνάδα τους.










Ετοιμάζετε τον αρακά με την πιπεριά που την έχετε κόψει σε ροδέλες
 Το ρύζι μπαίνει στο φαγητό σ αυτή την αναλογία,λιγότερο το κίτρινο,πιο πολύ το Καρολίνα και το πλιγούρι είναι περίπου δυο κουταλιές της σούπας.
Πλένετε τα ρύζια και το πλιγούρι και τα ρίχνετε στο μείγμα αρακά πιπεριά.
 Τα βάζετε στο τηγάνι μαζί με το κοτόπουλο.
 Ρίχνετε τις ντομάτες
 και νερό όσο να σκεπαστεί το ρύζι...

 Θα σας δείξω τώρα ένα τρόπο να κάνετε σαλάτα μπρόκολο χωρίς να το βράσετε ,στο φούρνο μικροκυμάτων

Πλένετε καλά το μπρόκολο.το κόβετε στη μέση και ρίχνετε μέσα μισό φλυτζανάκι του καφέ νερό
 Σκεπάζετε το σκεύος,μπορείτε να βάλετε από πάνω και ειδική μεμβράνη για το φούρνο μικροκυμάτων,αρκεί το καπάκι να μην εφαρμόζει αεροστεγώς ς γιατί θα σας το πετάξει,αν βάλετε μεμβράνη την τρυπατε με καρφίτσα,αν βάλετε καπάκι μην το κλείνετε καλά.
 Αναβετε το φούρνο μικροκυμάτων στο φουλ για 7-8 λεπτά
Όταν σταματήσει δεν το βγάζετε αμέσως,αφήνετε για 5 περίπου λεπτά ακόμη,έτσι έχετε καταπράσινο και τραγανό ,νόστιμο μπρόκολο και προπαντός γρήγορα.
Το φαγητό είναι λίγο πικάντικο,λόγω της καυτερής,αν δεν σας αρέσει το καυτερό βάζετε γλυκιά πράσινη πιπεριά,παει ωραία με σαλάτα και φέτα,και κρασάκι άσπρο..
                                        ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Καλή Κυριακή Νέλι μου. Εισαι καλά; Μου αρέσει το φαγητό σου σήμερα...το τρώω και γω , κοτόπουλο,ρύζι,μπρόκολο,σαλάτα, φέτα....δεν είμαι του καυτερού πολύ...
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Μόλις έφαγα λίγο μοσχαράκι κοκκινιστό με σαλατούλα!! Βλέπεις είχε μακαρονάδα το μενού για σήμερα, άκρως απαγορευτικό για μένα! :) Τι ωραία να είχα μια μερίδα από το όμορφο πιάτο σου!! Φτιάχνω συχνά μπρόκολο και θα δοκιμάσω οπωσδήποτε την λύση που δίνεις με τον φούρνο μικροκυμάτων. Φαίνεται τόσο λαχταριστό!!!
Καλό μεσημέρι φιλενάδα μου!! Φιλάκια πολλά!!!
Ο χρήστης nikiad.blogspot.gr είπε…
Ωραία η πρότασή σου για σήμερα !!! Μου αρέσει που βάζεις ρύζι μαζί με πληγούρι
-θα είναι σίγουρα πιο γευστικό !!!
Ο χρήστης Χρυσούλα είπε…
Γευστικότατο το φαγάκι σου Νέλη!....
κι`εγώ το προτιμώ χωρίς την καφτερή...
Καλή συνέχεια!
Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Ωραιο και νοστιμο φαγητο Νελη...εχω κι εγω το ιδιο..με την διαφορα οτι δεν βαζω μαζι με το ρυζι πλιγουρι.οσο για το μπροκολα πολυ γρηγορος ο τροπος βρασμου του,μπραβο!!!
Καλο υπολοιπο Κυριακης να εχεις,φιλια!!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλησπέρα Νέλη μου!!!!Πολύ νόστιμο τό φαγητό σου!!!!
Ωραίος συνδυασμός τό ρύζι μέ τό πληγούρι!!!Θά τό δοκιμασω!!!
Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Tι υπέροχο πικάντικο φαγάκι σκάρωσες Νέλη μου!
Μ' αρέσει πολύ!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Ο χρήστης Nasia είπε…
μ'αρεσει το πιάτο και το πικάντικο ,αλλά ξετρελάθηκα με το μπρόκολο που μου αρεσει κι αυτο!θα το δοκιμάσω σιγουρα!
καληνύχτα!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Πολύ όμορφο πιάτο και φαίνεται πεντανόστιμο.
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
Δεν αμφιβάλω οτι είναι άλλο ένα νόστιμο πιάτο Νelaki μου, με αυτή τη γευστική & χρωματική πανδαισία σου αφήνω την Καλή μου νύχτα και ευχή για μία όμορφη βδομάδα!
Φιλάκια πολλά
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
καλημερα! καλη εβδομαδα! φιλακιααα
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
Καλημέρα Νέλη
Αυτό με το μπρόκολο,δεν ήξερα πως γίνεται και έτσι.Η συνταγή σου με το κοτόπουλο είναι υπέροχη!!!!Μπράβο και για τον τρόπο παρουσίασης!!!
Πολλά φιλιά-)
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Εξαιρετικό πιάτο, ενθουσιάστηκα.
Μού άρεσε και η ποικιλία των ρυζιών. Νόστιμη και πρακτική ιδέα και όμορφο αποτέλεσμα!

Z.
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Καλή εβδομάδα Χρυσούλα μου!
Τα πιάτα με κοτόπουλο πάντα με ενθουσιάζουν.
Το δικό σου είναι πολύχρωμο, σπιρτόζικο και φουλ στα λαχανικά, ιδανικό για να ξεκινήσει η εβδομάδα μας πολύ γευστικά!
Φιλιά!
Ο χρήστης Selcouth είπε…
Να είσαι καλά Νέλλη μου! Αυτή η λύση στο τέλος μου άρεσε πολύ, αφού τα καυτερά δεν είναι η αδυναμία μου. Κρίμα θα ήταν να χάσω μια τόσο ωραία συνταγή, μόνο και μόνο για μια καυτερή ππερίτσα! :)) :))
Φούρνο μικροκυμάτων δεν έχω, αλλά το μπρόκολο μου αρέσει όπως και να είναι μαγειρεμένο!
Γεια στα χεράκια σου! Φαίνεται πολύ νόστιμη συνταγή!
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Πολύ μου αρέσουν τα πικάντικα και το φαγάκι σου θα το τιμούσα χωρίς δεύτερη σκέψη! Μου αρέσει που είναι πολύχρωμο και το κοτοπουλάκι δένει υπέροχα με το ρύζι! Εύγε!!!
Φιλάκια!
Ο χρήστης κυκλάμινο κ είπε…
Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου. Ένα βραβειάκι σε περιμένει στο σπιτάκι μου. Φιλάκια!!
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη ,το πιάτο φαίνεται πεντανόστιμο και λαχταριστό ,μόνο απο τη χρωματική πανδαισία !!
Το μπρόκολο στο φούρνο μικροκυμάτων ,δεν το έχω ακούσει και μοιάζει πετυχημένο και με γρήγορη εκτέλεση !!!
Σου έχω κάτι ...
Ο χρήστης Neli είπε…
Xαιρομαι που σου άρεσε ενα φαγητο μου,μπορει να φτιαχτει και με γλυκια πιπερια,οποτε αν θες να το φτιαξεις δε θα βαλεις καυτερη μεσα,φιλιαααααααααα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Κριμα φιλεναδα μου δεν μπορω να σου στειλω και πραγματικα εγινε πολυ νοστιμο,με το μπροκολο να το δοκιμασεις,ο χρονος μπορει να παιζει αναλογα με το φουρνο μικροκυματων σου λιγο πανω λιγο κατω,πολλα φιλια και καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειναι παρα πολυ γευστικο,το κιτρινο ρυζι τραβαει την κολλα που εχει αλλο ρυζι και το πληγουρι προσθετει γευση ιδιαιτερη,το βαζω συχνα ετσι γιατι μας αρεσει πολυ,καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω συνονοματη να εισαι καλα,και χωρις την καυτερη ωραιο ειναι αλλα εγω ειμαι λιγο του καυτερου και ετσι μ αρεσει πικαντικο,καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειναι ενα συνιθισμενο πιατο ,τη διαφορα την κανει το πληγουρι,και η καυτερη,το μπροκολο το δοκιμασα μια μερα και μου βγηκε καλο,απο τοτε το φτιαχνω ετσι και ειπα να το μοιραστω μαζι σας,φιλια και καλο βραδυυυυυυυυυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι εχει μια ιδιαιτερη γευση,δοκιμασε το θα σου αρεσει,φιλια και καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστω Ελενα μου,ναι εχει μια ωραια πικαντικη γευση,και μενα μ αρεσει,πολλα φιλια καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Θα το βρεις πολυ νοστιμο και βολικο με το μπροκολο θα δεις λιγο στην αρχη με τους χρονους αναλογα με το φουρνο σου αλλα οταν βρεις την ακρη δε θα ξαναβρασεις μπροκολο θα το φτιαχνεις ετσι.Καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστω Ελενα μου,φιλακια και απο μενα,καλο βραδυ.
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Ωραίος ο τρόπος που μαγείρεψες το κοτοπουλάκι, Νέλη! Χρώματα και αρώματα, μέσα σε ένα πιάτο, που σίγουρα θα αγαπήσουμε, για την ευκολία και την νοστιμιά του!
Καλό τριήμερο.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Ένα βραβειάκι σε περιμένει!!! :)) http://confusedmindblog.blogspot.gr/2013/10/unpaixtable-blogger-award.html
Καλό διήμερο πια!! Φιλάκια!!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Τα πικάντικα τα λατρεύει η κόρη μου...θα της το φτιάξω όταν έρθει με το καλό!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω Χαρα μου,να εισαι καλα και εσυ και να περασεις ομορφα την αυριανη μερα αλλα και ολη την εβδομαδα.Φιλακια πολλα και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλη εβδομαδα,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειναι ωραιος και ευκολος αυτος ο τροπος,δοκιμασε τον θα σου αρεσει,σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια....πολλα φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστω πολυ,ειναι νοστιμο ναι,καλη αυριανη θα τα πουμε.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειναι ελαφρυ παρολο που ειναι λιγο καυτερο και πολυ νοστιμο,σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια,καλα να περασεις αυριο ,φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πηνελοπιτσα μου,να το φτιαξεις εσυ με γλυκια,πες μου μετα αν σου αρεσε,αφου δεν εχεις μικροκυματων θα συνεχισεις να το φτιαχνεις πιο παραδοσιακα και καλα κανεις και σου αρεσει ειναι στην κορυφη της διατροφικης πυραμιδας,καλα να περασεις αυριο και πολλα φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολυ Αναστασια μου και μενα μου αρεσει αυτο οτ φαγητο πολυ,και ιδιαιτερα γιατι ειναι πικαντικο,φιλια πολλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σευχαριστω και για τα καλα σου λογια και για οτ βραβειο θα το παραλαβω με χαρα,φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειναι και νοστιμο αλλα και χρωματιστο εχεις δικιο,δοκιμασε ετσι το μπροκολο εινι πολυ νοστιμο και ευκολο,σε ευχαριστω θα το παρω με χαρα το κατι...φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειναι όντως νοστιμο και χαιρομαι που σου αρεσει και το λες εσυ που παντα θαυμαζω τα ωραια και προσεγμενα πιατα σου ,νασαι καλα,να περασεις ομορφα την αυριανη μερα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω θα το παρω με χαρα,καλα να περασεις αυριο φιλιαααααααα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Με το καλο να τη δεχτεις και να της το φτιαξεις να το απολαυσει,πολλα φιλια και απο μενα καλα να περασεις αυριο.
Ο χρήστης mia maria είπε…
Πολύ ωραίο φαγητο! Μου αρέσει πολύ η ιδέα σου για το μπρόκολο στο φούρνο μικροκυμάτων.
Ο χρήστης Kiki είπε…
Μυρίζει θαύμα γεύση!!! Τέλεια συνταγή για το αυριανό τραπέζι!!!! Καλο μεσημέρι!!!
Ο χρήστης Dimiourgia Epikinonia είπε…
Χρυσούλα καλησπέρα
και καλό απόγευμα
σου ευχόμαστε από
Θεσσαλονίκη

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …