Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Α…

Τραγανά και σουσαμένια...





Μισή κούπα καλαμποκέλαιο,μισή κούπα ελαιόλαδο,μισή κούπα άσπρο κρασί,μισή κούπα ζάχαρη,,3 βανίλιες,ένα πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,σουσάμι άσπρο(2 κουταλιές σούπας για μέσα στη ζύμη και όσο πάρει για να τα πασπαλίσετε από πάνω.)
2 αυγά τους κρόκους για να τα αλείψετε,αν θέλετε να τα κάνετε νηστίσιμα,τα βρέχετε με νερό για να κολλήσει το σουσάμι.

 Ανακατεύετε όλα τα υλικά  και στο τέλος ρίχνετε το αλεύρι.
Το ζυμώνετε να ανακατευτούν  καλά τα υλικά και το κάνετε μια μπάλα.
 Κόβετε μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη και αφού το πλάσετε σε μικρά κορδονάκια
 το διπλώνετε σε κύκλο και αφού στρώσετε ένα ταψί με λαδόκολλα τα βάζετε σε σειρές αρκετά μακριά επειδή θα φουσκώσουν.
 Τα αλείφετε με το αυγό και ρίχνετε από πάνω το σουσάμι να κολλήσει στην επιφάνεια.

 Τα ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν στους 180-200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
 Γίνονται νόστιμα πολύ τραγανά και τρώγονται πολύ γρήγορα και ευχάριστα.
Συνοδεύουν πολύ καλά τα πρωινά σας καφεδάκια,το απογευματινό σας τσάι και γενικά είναι ένα πολύ καλό και υγιεινό σνακ..
                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης gwgoyla είπε…
Τα συγκεκριμενα κουλουρακια γνωριζω το ποσα νοστιμα ειναι χρυσουλα..γεια στα χερια σου και καλες γιορτες ευχομαι με υγεια!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Tι τραγανο-νοστιμιές είναι αυτές Νέλλη μου!
Τα φαντάζομαι να τα βουτάω απολαυστικά στο καφεδάκι μου!
Πολλά φιλιά!
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη αφήνω το blogging και πιάνω τα ζυμάρια !!! Υλικά απλά ,υγιεινότατα και από ότι δείχνουν νοστιμότατα !!!
Αχ να έφτανε και η μυρωδιά τους !!
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Τελεια για τον καφέ και το τσάι!

http://beautyfollower.blogspot.gr/
Ο χρήστης JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε…
(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Mετά απο πολύ καιρό λογω στρατου είπα να μπω στο σπιτικο μου για να σας ευχηθω!!Γιορτες ερχονται και περνω απο το σπιτικό σου να ευχηθω ΚΑΛΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ γεμάτα υγεία-αγάπη - ευτυχια.Οι Αγιες μέρες ας απαλύνουν τον πόνο σε οσους υποφέρουν και ας δώσουν σε όλους μας οτι πιο ανθρώπινο υπάρχει για να νιώσουμε όμορφα!!(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫
Ο χρήστης Nasia είπε…
τέλεια! μου αρεσουν πολύ για τον καφέ! θα τα φτιάξω σίγουρα ,γιατί είναι και απλά χαχαχαχαχα
Ο χρήστης DIMI είπε…
Πολύ όμορφη η συνταγή σου Νέλλη μου!!!Νοστιμότατα τά κουλουράκια σου!!!Θά τά δοκιμάσω!!!Ταιριάζουν μέ τόν πρωινό καφέ!!!
Καλές καί χαρούμενες εορτές σού εύχομαι!!!Φιλάκια!!!
Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Νοστιμότατα μου φαίνονται θα τα δοκιμάσω.
Φιλιά!
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Το σουσάμι κάνει πολύ γευστικά τα κουλουράκια. Ταιριάζουν με όλα τα ροφήματα! Καλοφάγωτα.
Καλό βράδυ.
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Τόσο ρόδινα και σουσαμένια!
Πραγματικά αξιοζήλευτα και πολλά υποσχόμενα!
Φιλιά!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Ο ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ
ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΕΞΗΓΑΣ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΦΩΤΟΣ
ΣΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΑ..
Ο χρήστης Lenia είπε…
Φαίνονται λαχταριστά!Καλημέρες από Ζάκυνθο!
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
καλα παλι μεσ το μυαλο μου εισαι.......αυτη την συνταγη την ψαχνω την τελευταια δεκαετια......την ειχα δοκιμασει σε μια φιλεναδα σαν νηστισιμη αλλα την εχασα..........θα την κανουμε το σαββατο με τα παιδια....!!!!!!!!!!χοχοοχοοχοχοοοοοοοοοοοοο
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Μα πώς τα έκανες όλα ίδια και, φυσικά, πανέμορφα;

Στείλε μια λαμαρίνα...:)
Z.
Ο χρήστης mia xara είπε…
Πολύ αφράτα και απίθανα ψημένα φαίνονται τα κουλουράκια..Γεια στα χέρια σου! ΧΟΧΟ
Ο χρήστης Neli είπε…
Εμεις απο τότε που τα δοκιμασαμε,τα φτιάχνουμε πολύ συχνά,τρωγονται πολύ ευχάριστα,φιλια καλές γιορτές και σε σένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και με καφεδάκι και με τσάι αλλα και σκέτα,είναι πολυ νόστιμα και πολύ τραγανά.Πολλά φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Οσο χρόνο κάνεις να τα φτιάξεις αλλο τόσο κάνεις για να τα φας αχαχαχα..πολύ εύκολα και οντως πολύ μυρωδάτα,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Οπως τα λες έτσι είναι,καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πολύ όμορφα τα λόγια σου και οι ευχές σου Σκρουτζάκο,να είσαι καλα και εσυ και να περάσεις μαγικά όπως ειπες Χριστουγεννα,ελπιζω να έχεις τελειώσει τώρα πια απο το στρατό,καλές γιορτες να εχεις.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πάρα πολύ απλά είναι και με λίγα υλικά,φτιάξτα ,θα τα τιμήσουν όλοι,καλό βράδυ,φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι και με τσαι επίσης αλλά και σκέτα.Δοκιμασέ τα,καλές γιορτές να έχουμε,φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι είναι,δοκίμασε τα ,φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πραγματικά τα κάνει πολυ νόστιμα και καταναλονονται πολυ ευκολα,ευχαριστω ,καλο βραδυ και σε σενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειναι οντως γευστικα και ευκολοφαγωτα,φιλια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστω για τα ομορφα σου λόγια,ελπίζω να σου αρέσουν και να τα φτιάξεις,πολλα φιλιά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειδες? ουτε παραγγελια να την εκανες,αντε καλη επιτυχια,καλοφαγωτα,καλη Κυριακη.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαχαχαχαχα τα μετρουσα ,ευχαριστω για τα καλα λογια φιλαρακι,φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστωωωωωωωω,τα κανει το σουσαμι τραγανα, πολυ νοστιμα ειναι.
Ο χρήστης Neli είπε…
Kαι είναι και νόστιμα επίσης,καλη Κυριακή.
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
Ερχεται ο γιος μου για τις γιορτές και θέλει συνέχεια μαμ-)))
Θα δοκιμάσω αυτή την μούρλια συνταγή Νέλλη μου,ευχαριστώωωωωωωωωω-)
Σου εύχομαι για τα Χριστούγεννα…
Το καλύτερο που μπορεί να υπάρχει,,,
Υγεία, ευτυχία, ικανοποίηση.
Και αυτό - για όλη την αιωνιότητα!
Και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2014!
Θα τα πούμε του χρόνου,πολλά φιλιά! ❤❤❤
Ο χρήστης Neli είπε…
Με το καλό να τον δεχτείς,φτιάξτα και θα δεις πως οσο ευκολα τα κανεις άλλο τοσο ευκολα τα τρως....καλές γιορτες να έχετε με υγεία και ομορφη διαθεση πολλα φιλια.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Γεια σου Νέλλη μου! Είμαι η Πηνελόπη!
Έχω πολύ καιρό να γράψω στο σπιτάκι μου γιατί αυτή την περίοδο μου έχει πάρει τα μυαλά η μπεμπούλα μου! Και τώρα που σου γράφω την έχω αγκαλιά! Όμως μπαίνω συχνά και παρακολουθώ τα σπιτάκια σας!
Στείλε μου αν θέλεις τη διεύθυνσή σου στο pinelopi_1266@yahoo.gr να σου στείλω ένα μικρό δωράκι!Kαλές γιορτές με υγεία!Φιλιά!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Τι ωραία που είναι, καλέ; Υπέροχα τα έχεις φτιάξει, Νέλη μου! Μπράβο σου! Και το σουσαμάκι πόσο τους πάει!!! Κρίμα που δεν έχω μερικά τώρα μπροστά μου...
Φιλάκια!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Πινελιτσα μουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ,να σου ζησει το μωρακι σου παντα υγιες και με καλη τυχη,να εισαι και εσυ χαρουμενη παντα,σ ευχαριστω για το δωρακι απο πριν ,θα σου στειλω τη διευθυνση,πολυ ομορφα να περασεις τις γιορτες σου,παρεα με αγαπημενους,φιλιαααααααααααααα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι πολυ νόστιμα και προπαντων τραγανα,και αφρατα ,αλλα το πιο καλο ειναι οτι ειναι ευκολα να γινουν,φιλάκια και απο μενα.
Ο χρήστης meli vrasna είπε…
Μπράβο Νέλλη με αυτά που φτιάχνεις και μας λες, μια κάνω εγώ τις συνταγές σου μία η κυρία Ολυμπία -memorieswitholdthings . Έγιναν πεντανόστιμα! Ευχαριστούμε, φιλιά!!!
Ο χρήστης Christa Mavropoulou είπε…
εγώ είμαι πάλι,καλησπέρα-)
Ψάχνω συνταγή για τους κουραμπιέδες σου,αλλά δε βρίσκω.
Αυτό είναι το μέηλ μου oldcustle@yahoo.gr
Αν θέλεις και μπορείς στείλε τη μου σε παρακαλώ-)))
Ευχαριστώ...πολλά φιλιά-)
Ο χρήστης Niatta είπε…
ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …