Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Α…

Καλαμάρια κόκκινα κρασάτα



700 γραμμάρια κατεψυγμένα καλαμάρια δαχτυλίδια η ολόκληρα,2 μικρά κρεμμύδια,1 σκελίδα σκόρδο,μισό ματσάκι άνηθο,μισό ματσάκι μαϊντανό,2 ντομάτες,ελαιόλαδο,κρασί άσπρο,1 κουταλιά πελτέ,1 κουταλιά κέτσαπ καυτερή,1 κουταλιά μουστάρδα,αλάτι ,πιπέρι κόκκινο και μαύρο,λίγο νερό.
 Καθαρίζετε τα κρεμμύδια,το σκόρδο  και πλένετε τον άνηθο και το μαϊντανό.
Έχετε  πλύνει καλά τα καλαμαράκια και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα,ρίχνετε από πάνω τον άνηθο,τα κρεμμύδια  και το σκόρδο.

 Ρίχνετε και τα πιπέρια κόκκινο και μαύρο μαζί με το αλάτι και το λάδι και τα βάζετε στη φωτιά.
Πλένετε  και κόβετε τις ντομάτες στην αρχή φέτα και μετά σε στενόμακρες λουρίδες.
Αφήνετε τα καλαμάρια να βράσουν για 10-15 λεπτά και τα σβήνετε με το κρασί.
Αφήνετε να βράσουν και με αυτό 5 λεπτά και ρίχνετε τη ντομάτα.
Αφού μαλακώσει λίγο η ντομάτα ρίχνετε ένα μείγμα από πελτέ κέτσαπ και μουστάρδα που έχετε ετοιμάσει και λίγο νερό (3/4 ποτηριού)
Το βράζετε να φύγουν τα πολλά υγρά  είναι έτοιμο.

Τα σερβίρετε με ρύζι με λαχανικάhttp://neli62.blogspot.gr/2012/10/blog-post_12.html
η πατάτες τηγανητές,εύκολο και νόστιμο,ταιριάζει ωραία με κρασί άσπρο.

                                       ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή
Καλές γιορτές να έχεις
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Tis Annios είπε…
Ωωωω! Εύκολο και γευστικότατο πιάτο...
Να ΄σαι καλά Χρυσούλα, να μας δίνεις νόστιμες ιδέες...
Πολλά φιλιά...
**Αννιώ**

Ο χρήστης me (maria) είπε…
Τα λατρεύω τα καλαμαράκια σε όλες τους σχεδόν τις εκδοχές!!
Κοκκινιστά τα κάνω κι εγώ με μπόλικο άνηθο και κρεμμυδάκια και γίνονται υπέροχα!!
Να είσαι καλά Χρυσούλα μου να μας δείχνεις νοστιμιές...φιλιά πολλά!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Φαγάκι υπέροχο και πεντανόστιμο μας ετοίμασες και σήμερα Νέλλη μου!
Πολλά φιλιά!
Ο χρήστης Sofia Sofeto είπε…
Καλησπέρα! Κέρδισες! στείλε μου το mail σου για να σου στείλω το κουπόνι σου!
Φιλάκια!!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Λατρεύω τά καλαμαράκια Νέλη μου!!!!Υπέροχη η συνταγή σου!!!Νοστιμότατο πιάτο!!!
Χρόνια πολλά γιά τήν εορτή σου!!!Καλά καί χαρούμενα Χριστούγεννα!!!Να περάσης πολύ όμορφα!!!Φιλάκια!!!!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Νέλη μου, καλά Χριστούγεννα!!! Σου εύχομαι οι φετινές γιορτές να είναι γεμάτες όμορφες στιγμές και αγαπημένα πρόσωπα!
Τα καλαμαράκια σου θα τα φτιάξω σίγουρα μετά την κρεατοφαγία των επόμενων ημερών!
Φιλιά πολλά!!!
Ο χρήστης ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε…
Νέλι μου Χρόνια Πολλά...Εύχομαι να πέρασες όμορφα τα χριστουγεννα και η γέννηση του Χριστού να φέρει αγάπη στις καρδιές όλων...Ωραίο το φαγητό σου , μου αρέσει...

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …