Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Καλή χρονιά


 Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέρμα της και ετοιμάζεται να παραδώσει τα σκήπτρα στην καινούρια που ήδη έχει πάρει το δρόμο και  μας έρχεται.....
Ποιος ξέρει άραγε τι να φέρνει μαζί της?
Αν θα είναι όμορφη,αν θα υλοποιήσει κάποια από τα όνειρα τα θέλω και τις προσδοκίες του καθενός μας...
Αν είναι χρονιά που θα φέρει κάτι καλό γενικά και στη χώρα μας η θα δούμε μια από τα ίδια και πάλι...
Αν θα μας φέρει πιο κοντά στο να βλέπουμε λιγότερους άστεγους η πιο ευτυχισμένα τα παιδιά και όχι  να μην μπορούν μερικά από αυτά να έχουν τα απαραίτητα για τη ζωούλα τους..
Να μας φέρει ίσως μηνύματα ελπιδοφόρα για κάποιες ασθένειες που ταλαιπωρούν  συνανθρώπους μας και τους χαλάνε τη ζωή.
Να έχει ίσως λιγότερη στεναχώρια και περισσότερη χαρά για τον καθένα μας ,αλλά και αν μας φέρει ίσως κάποια προβλήματα  να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και να τα αντιμετωπίσουμε...
Κάνοντας ένα μικρο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε θα έλεγα πως ήταν μια καλή χρονιά,με υγεία πάνω από όλα για μένα και τα αγαπημένα μου πρόσωπα,με μικροχαρές που ήρθαν απρόσμενα από φίλους και τους δικούς μου ανθρώπους,με σχετική ηρεμία και γαλήνη.....
Πέρασε βέβαια σαν το νερό που λένε,πολύ γρήγορα μου φάνηκαν να περνάνε οι μέρες και οι εναλλαγές των εποχών έγιναν τόσο γρήγορα που δεν τις πολυκατάλαβα.
Κοιτάζοντας πίσω περνάνε όλα σαν μια ταινιούλα μικρού μήκους με τα γεγονότα να τρέχουν και να φεύγουν.....
Εύχομαι σε όλους μας να έχουμε μια όμορφη και ήρεμη χρονιά με υγεία και προσωπική ηρεμία για τον καθένα,με δύναμη και θάρρος σε κάποιες ίσως δυσκολίες,με αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά,με μικροχαρές και πράγματα υλοποιήσιμα που αν και απλά κρύβουν το μυστικό για μια όμορφη ζωή....
                                  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ..... ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ
Η φωτογραφία της Βασιλόπιτας προστέθηκε μετά την ανάρτηση,είχα καποιες περιπέτειες με τη φωτογραφική μου μηχανή τελικά την φωτογράφισα με το κινητό....ελπίζω να φαινεται καλη όσο είναι και στ αλήθεια και μακάρι οι αναποδιές να μείνουν εδω στην παλια χρονιά...

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
χρονια πολλα!
καλη Πρωτοχρονια να εχουμε!
με υγεια και χαρα!
Ο χρήστης Nasia είπε…
Μακάρι να εισακουστούν οι ευχές σου Νέλη μου!
Καλή Πρωτοχρονιά να έχεις!
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
Μακάρι...απο το στόμα σου και στου 2014 τ αυτί, Nelaki μου!!!
Στην ΥΓΕΙΑ σου
……..|___|…..
……..|000|…..
……..|000|…..
………\0/…..
……….\/…..
………..||…..
………..||…..
………_||_…..*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸.•` ¤ Have a Blessed and Prosperous New Year!

Με ♥
ΧΑΡΑ
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλή Χρονιά Νέλη μου!!!Υγεία καί αγάπη στό σπιτικό σου εύχομαι!!!Φιλάκια!!!
Ο χρήστης nikiad.blogspot.gr είπε…
Μακάρι οι ευχές σου να γίνουν πραγματικότητα !!!!!!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!!!!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Καλή χρονιά Νέλλη μου, εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει μόνο χαρές και χαμόγελα στο σπιτικό σου!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Tis Annios είπε…
Χρόνια Πολλά!
Καλή Χρονιά με υγεία, χαρές κι όνειρα!!
Πολλά φιλιά...
**Αννιώ**
Ο χρήστης VAD είπε…
Kαλή Χρονιά,Υγεία,Δημιουργία,Χαρά....όλα διαρκείας :)
Ο χρήστης love2love είπε…
χρόνια πολλά καλή χρονιά με δημιουργία και θετικές σκέψεις
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Καλή Χρονιά Νέλη μου, να είμαστε υγιείς και να δημιουργούμε!

Z.
Ο χρήστης nikiad.blogspot.gr είπε…
Καλή Χρονια , Νέλη μου , με Υγεία , Ευτυχία και πολλές .......μαγειρικές εμπνεύσεις !!!!!
Νικη
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Καλή κι ευλογημένη χρονιά αγαπημένη μου Χρυσούλα με υγεία,ευτυχία,αγάπη,αισιοδοξία και ψυχική ανάταση μέσα απο την καρδιά μου γλυκιά μου φίλη!να είσαι πάντα καλά και να μας προσφέρεις τις μαγικές σου αναρτήσεις με τον ξεχωριστό σου υπέροχο τρόπο μέσα απο την χρυσή σου καρδούλα!!σου στέλνω την αγάπη μου και άπειρα φιλιά!
Ο χρήστης areti boboti είπε…
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Χρυσούλα μου, με 2014 ευχές για σένα και τους αγαπημένους σου για υγεία, ευτυχία, αγάπη , δημιουργία κι΄ότι άλλο επιθυμείς να στο φέρει ο καινούριος χρόνος!!!!
Φιλιά πολλά!!!!!
Ο χρήστης Marie-Anne είπε…
Καλή χρονιά!!!! Πάντα με υγεία, αγάπη και χαρά γύρω σου!!!!
Φιλάκια πολλά!!
Ο χρήστης Δάφνη Λ. είπε…
Χρυσούλα εύχομαι η καινούρια χρονιά να είναι όπως την επιθυμείς, με υγεία , ψυχική ηρεμία και φώτιση. Χρόνια πολλά και για την γιορτή σου. Φιλιά πολλά, Δάφνη.
Ο χρήστης για τον Ν.Τσάρα είπε…
καλή χρονιά με υγεία γαλήνη ηρεμία
Ο χρήστης κυκλάμινο κ είπε…
Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, χαμόγελα και δημιουργία! φιλάκια

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …